Witamina A – jakie są jej naturalne źródła? Retinol i beta-karoten Witamina A to ogólna nazwa związków chemicznych należących do grupy karotenoidów, wśród których można wymienić beta-karoten oraz retinol. W jaki sposób witam...
Miód rzepakowy – właściwości, cechy, zastosowanie Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów produkowanych w Polsce. Charakteryzuje się jasną barwą oraz wszechstronnym zastosowaniem prozdr...
Sok z buraków na potencję – czy działa? Wielu mężczyzn boryka się z problemami związanymi z potencją, w tym z niemożnością utrzymania erekcji. Przyczyny zaburzeń sprawności seksualnych mogą mieć ró...
Czy można jeść miód w ciąży? Wyjaśniamy Kobiety spodziewające się dziecka często zastanawiają się, czy spożywanie miodu w ciąży jest bezpieczne. Ten produkt spożywczy może budzić niepokój ze względ...
Surowe jajka – jak wpływają na zdrowie, czy są niebezpieczne? Surowe jajka zdobyły popularność jako produkt spożywczy, który zwiększa masę mięśniową i poprawia przemianę materii. W wielu źródłach można znaleźć informacj...
Siemię lniane – właściwości, zastosowanie. Jak przygotować siemię lniane? Jak spożywać siemię lniane? Jak ono wpływa na nasze zdrowie? Co wybierać – całe czy mielone nasiona lnu? Jakie są przeciwwskazania do spożywania siemienia ln...
Pestki dyni a zdrowie – wartości odżywcze, kaloryczność, przeciwwskazania Pestki dyni stanowią wartościowy dodatek do zbilansowanej diety. Dzięki dużej zawartości m.in. magnezu, cynku i żelaza wykazują szerokie działanie prozdrowot...
Miód pitny – zdrowy alkohol? Miód pitny to trunek, który charakteryzuje się zawartością alkoholu na poziomie od 9% do 18%. W jego składzie możemy znaleźć składniki odżywcze, które wykazu...
Miód gryczany – właściwości, wykorzystanie w kosmetyce, przeciwwskazania Miód gryczany uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów miodu. Z czego to wynika? Na co pomoże miód gryczany? Jak go stosować? Czy może być spożywany przed d...
Olej arganowy – działanie, zastosowanie. Olej spożywczy a kosmetyczny Olej arganowy zyskał popularność dzięki zastosowaniu kosmetycznemu. Nie każdy wie, że występuje również formie oleju spożywczego i wykazuje prozdrowotne właś...
Daktyle – wartości odżywcze, indeks glikemiczny, kalorie Jakie są wartości odżywcze daktyli? Jak te owoce wpływają na nasze zdrowie? Czy mogą być spożywane przez diabetyków i kobiety w ciąży? W jaki sposób i w jaki...
Witamina C – źródła i produkty spożywcze bogate w kwas askorbinowy Witamina C, określana również jako kwas askorbinowy, należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie. Nasz organizm nie jest w stanie sam jej wyprodukować, ...
Miód faceliowy – właściwości lecznicze, kaloryczność, indeks glikemiczny Miód faceliowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu. Jakie są jego właściwości odżywcze? Na co go stosować? Czy może być spożywany w ciąży? Czy cukr...
Pyłek pszczeli – prozdrowotne właściwości, skutki uboczne, opinie Pyłek pszczeli nazywany jest „bombą witaminową”, ponieważ stanowi cenne źródło aktywnych właściwości odżywczych. W jaki sposób oddziałuje na nasze zdrowie? P...
Naturalne afrodyzjaki – 15 produktów spożywczych na libido i potencję Naturalne afrodyzjaki oddziałują na nasze libido i potencję dzięki zawartości aminokwasów, minerałów oraz witamin. Dodatkowo wspierają one odporność oraz wpł...
W czym występuje olej palmowy? Lista produktów Czy olej palmowy rzeczywiście jest szkodliwy? W jakich produktach spożywczych występuje? Pod jakimi nazwami możemy go znaleźć na etykietach? Dowiedzcie się, ...
Witamina B12 – gdzie występuje? Jak naturalnie uzupełnić witaminę B12? Witamina B12 nazywana jest również kobalaminą. Jej prawidłowy poziom jest niezbędny do funkcjonowania całego organizmu. Jakie są źródła witaminy B12? Czy weg...
Miód manuka – właściwości, jak go stosować? Na co pomaga miód manuka? Miód manuka nazywany jest najzdrowszym miodem świata. Czy wynika to z jego właściwości? W jaki sposób powinno się go spożywać? Czy diabetycy mogą sięgać po m...
Olej kokosowy – wartości odżywcze, zastosowanie. Poznaj fakty i mity Olej kokosowy jest uniwersalnym olejem roślinnym wykorzystywanym w kuchni oraz w kosmetyce. Jakie są jego rodzaje oraz wartości odżywcze? W jaki sposób olej ...
Stewia – zdrowy zamiennik cukru? Właściwości i zastosowanie Stewia to słodzik nazywany zdrowym zamiennikiem cukru. Jakie są jej właściwości? W jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Czy może być stosowana przez diab...
Czym są superfoods? 10 produktów Pojęcie superfoods powiązane jest ze zdrowym stylem życia oraz z dbałością o organizm. W wolnym tłumaczeniu oznacza „super żywność”. Czym właściwie są superf...
Cukier biały – czy ma wartości odżywcze? Czy cukier jest szkodliwy? Cukier biały jest obecny w naszej codziennej diecie. W jaki sposób oddziałuje na zdrowie? Czy jest szkodliwy? W jakich produktach spożywczych występuje? Jaka...
Czy kakao jest afrodyzjakiem? Wśród grona afrodyzjaków wymieniane jest kakao. Afrodyzjaki to naturalne produkty żywnościowe, które wpływają na nasze życie seksualne. Przede wszystkim stym...
Olej z czarnuszki – na co pomaga i jak go stosować? Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie jako naturalny lek oraz dodatek w kuchni. Jakie są jego właściwości i jak oddziałuje na nasze zdrowie? Dlaczego jest ...
Jak zrobić domowy syrop klonowy? Przepis W jaki sposób pozyskiwany jest syrop klonowy? Jak samodzielnie wykonać syrop? Jak go spożywać? Przedstawiamy przepis na domowy syrop klonowy.
Słodzik – czy jest lepszy od cukru? Który słodzik najzdrowszy? Czy słodzik jest zdrowszym zamiennikiem cukru? Czy mogą go stosować diabetycy? Jakie są jego rodzaje? Który słodzik będzie najlepszy? Odpowiedzi na te pytani...
Co jest zdrowsze: syrop klonowy czy miód? Wyjaśniamy Syrop klonowy i miód łączy podobna konsystencja, kolor i fakt, że oba produkty uchodzą na zamienniki klasycznego, białego cukru. Miód króluje na naszych stoł...
Miód – czy jest zdrowy? Rodzaje miodu, właściwości, zastosowanie Miód to produkt spożywczy, który króluje w naszych kuchniach. Znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych oraz z tego, że jest wytwarzany p...
Syrop klonowy a syrop z agawy – który wybrać? Czy syrop klonowy i syrop z agawy są zdrowsze od cukru? Jakie są ich właściwości? Jaka jest wartość indeksu glikemicznego? Który syrop jest zdrowszy – klonow...
Syrop klonowy w kosmetyce – jak stosować syrop klonowy na twarz i włosy? Syrop klonowy jest popularnym dodatkiem stosowanym w naszych kuchniach. Dzięki zawartości substancji odżywczych może być również stosowany w pielęgnacji skór...