Menu
e-zdrowie.pl
  • Zdrowie
  • Odżywianie
  • Zioła
  • Uroda
  • Seks
  • Psychologia
Szukaj
  • Zdrowie
  • Odżywianie
  • Zioła
  • Uroda
  • Seks
  • Psychologia

Odżywianie

Olej sezamowy

Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie

Olej sezamowy naturalnie wspiera nasze zdrowie i dobrą kondycję całego organizmu. Wśród jego prozdrowotnych właściwości wymienia się m.in. wspieranie pracy u...

Miód

Miód malinowy – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania

Jak smakuje miód malinowy i jakie są jego wartości odżywcze? W jaki sposób spożywanie miodu malinowego wpływa na nasze zdrowie? Jak go stosować? Kto nie powi...

Witamina b3 i jej źródła

Niacyna (witamina B3) – jakie są jej źródła w pożywieniu?

Niacyna, inaczej witamina B3, należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej dostarczanie do organizmu jest kluczowe dla naszego zdrowia – zwłaszcza d...

Warzywa i owoce w pudełkach

Witamina K2 – funkcje, źródła, objawy niedoboru

Jakie funkcje pełni witamina K2 w organizmie? Jakie są objawy jej niedoboru? Jak dawkować witaminę K? Co należy spożywać, aby dostarczyć witaminę K2? Odpowie...

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jakie suszone owoce wybierać?

Suszone owoce stanowią alternatywę dla świeżych owoców – zwłaszcza tych sezonowych, po które nie możemy sięgać przez cały rok – oraz zdrowszy zamiennik słody...

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy – dlaczego warto go spożywać? Właściwości i wartości odżywcze

Miód wrzosowy należy do miodów nektarowych i cechuje się kwiatowym zapachem oraz słodko-gorzkim smakiem. Cieszy się popularnością nie tylko ze względu na wal...

Napis dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska – czy jest zdrowa? Wyjaśniamy

Dieta wegetariańska stosowana jest m.in. ze względów zdrowotnych oraz etycznych. Jadłospis w klasycznej formie wyklucza spożywanie produktów mięsnych. Jakie ...

Witaminy B

Witamina B – właściwości i źródła witamin z grupy B

Do grona witamin B należą związki, które niezbędne są do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zwłaszcza stosowanie źle zbilansowanej diety naraża nas na nied...

Produkty dozwolone przy celiakii

Dieta w celiakii – zasady diety bezglutenowej, produkty dozwolone i zakazane

Dieta bezglutenowa jest podstawowym filarem leczenia celiakii, czyli choroby trzewnej. Dieta w celiakii zakłada eliminację produktów żywnościowych zawierając...

Jedzenie na stole

Dieta na trądzik różowaty – co jeść, czego unikać? Zasady i lista produktów

Dieta na trądzik różowaty stanowi ważny aspekt leczenia przewlekłej dermatozy. Niektóre produkty spożywcze, np. te zawierające histaminę, wpływają na rozszer...

Mleko w szklanych butelkach

Kazeina – zawartość w żywności, objawy nietolerancji, alergia na mleko

Czym jest kazeina i w jakich produktach spożywczych występuje? Jakie objawy są charakterystyczne dla nietolerancji kazeiny? Jakie badania należy wykonać, aby...

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

W jaki sposób miód wielokwiatowy wpływa na nasze zdrowie? Jakie prozdrowotne substancje są zawarte w jego składzie? Jakie są różnice między miodem wielokwiat...

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy – właściwości, zastosowanie zdrowotne i kosmetyczne

Jakie substancje aktywne zawiera olej rzepakowy? W jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? Czy zawartość kwasu erukowego sprawia, że olej rzepakowy jest szkodli...

Gotująca kobieta

Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co jeść, czego unikać? Sprawdzamy

Dieta z niskim indeksem glikemicznym zalecana jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. Produkty spożywcze o niskim IG m.in. stopniowo podnos...

Soki na wzmocnienie odporności na stole

Soki na wzmocnienie odporności – sprawdzone przepisy

Domowe soki na wzmocnienie odporności są przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki zawartości prozdrowotnych składników w naturalny sposób wspier...

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska – zasady, wpływ na zdrowie, produkty spożywcze

Na czym polega dieta fleksitariańska i jakie są jej główne założenia? Jakie produkty spożywcze warto uwzględnić w jadłospisie? Czego unikać? Czy dieta fleksi...

Widelec na tle nieba

Dieta na bezsenność – co jeść, aby się wyspać?

Pod hasłem dieta na bezsenność kryje się właściwie zbilansowany jadłospis, który dostarcza nam cennych witamin, minerałów i substancji aktywnych biologicznie...

Wątroba i żywność

Dieta wątrobowa – zasady, lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów

Dieta wątrobowa stosowana jest w ramach profilaktyki lub terapii chorób wątroby. Co ważne, nie istnieje jeden uniwersalny jadłospis, który wspomoże pracę i f...

Miód akacjowy

Miód akacjowy – wartości, właściwości, zastosowanie

Jakie prozdrowotne substancje zawarte są w składzie miodu akacjowego? Dla kogo jest zalecany? Jakie jest zastosowanie miodu akacjowego? Czy może być spożywan...

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga i jak go stosować?

Olej z wiesiołka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak go stosować? Jakie efekty uzyskamy dzięk...

Litera B na białym tle

Witamina B6 – źródła w pożywieniu, właściwości, niedobór i nadmiar

Jakie funkcje pełni w ludzkim organizmie witamina B6? Jakie są skutki jej niedoboru i nadmiaru? Jaka jest zalecana dzienna dawka pirydoksyny? W jakich produk...

Zdrowe danie na talerzu

Dieta przy łuszczycy – co jeść i czego unikać?

Odpowiednio zbilansowana dieta przy łuszczycy może wpłynąć na złagodzenie objawów dermatozy oraz na zmniejszenie toczących się stanów zapalnych w organizmie....

Liczenie kalorii przy odchudzaniu

Indeks glikemiczny a odchudzanie – jak ułożyć jadłospis? Wyjaśniamy

Dieta skomponowana z produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym może nie tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale również ułatwić nam proces ...

Owoce i warzywa w diecie przy hemoroidach

Dieta przy hemoroidach – co jeść a czego unikać?

Odpowiednio skomponowany jadłospis odgrywa ważną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobie hemoroidalnej. Dieta przy hemoroidach przede wszystkim powinna zapew...

Produkty na cellulit

Dieta na cellulit – co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

Dieta na cellulit zakłada przede wszystkim ograniczenie lub wyeliminowanie produktów spożywczych, które odpowiadają za rozwój pomarańczowej skórki. Duży naci...

Miód lipowy

Miód lipowy – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie

Miód lipowy uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów miodu. Przede wszystkim wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego te...

Naturalne źródła witaminy E

Witamina E – właściwości, dawkowanie, źródła w diecie

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Witamina jest nam niezbędna do utrzymania zdrowia, a jej n...

Kobieta trzymająca mleko

Laktoza – w jakich produktach występuje? Leczenie nietolerancji laktozy

Czym właściwie jest laktoza? Czy występuje wyłącznie w produktach mlecznych? W jaki sposób zdiagnozować nietolerancję laktozy? Jakie są jej przyczyny i objaw...

Cukrzyca a indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy – jak IG wpływa na poziom glukozy we krwi?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest diabetykom oraz osobom borykającym się z insulinoopornością. W jaki sposób indeks glikemiczny wpływa na st...

Naturalne źródła kolagenu

Dieta kolagenowa – poznaj źródła kolagenu

Jak naturalnie uzupełnić kolagen? Jakie są jego źródła w pożywieniu? Czy dieta bulionowa a dieta kolagenowa to to samo? Jak wspomóc syntezę kolagenu? Przeczy...

Więcej w kategorii Odżywianie
    • O nas
    • Kontakt
    • Redakcja
    • Polityka prywatności
  • ©2022 e-zdrowie.pl Wszelkie prawa zastrzeżone