Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie Olej sezamowy naturalnie wspiera nasze zdrowie i dobrą kondycję całego organizmu. Wśród jego prozdrowotnych właściwości wymienia się m.in. wspieranie pracy u...
Miód malinowy – właściwości, wartości odżywcze, przeciwwskazania Jak smakuje miód malinowy i jakie są jego wartości odżywcze? W jaki sposób spożywanie miodu malinowego wpływa na nasze zdrowie? Jak go stosować? Kto nie powi...
Niacyna (witamina B3) – jakie są jej źródła w pożywieniu? Niacyna, inaczej witamina B3, należy do grona witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej dostarczanie do organizmu jest kluczowe dla naszego zdrowia – zwłaszcza d...
Witamina K2 – funkcje, źródła, objawy niedoboru Jakie funkcje pełni witamina K2 w organizmie? Jakie są objawy jej niedoboru? Jak dawkować witaminę K? Co należy spożywać, aby dostarczyć witaminę K2? Odpowie...
Suszone owoce – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jakie suszone owoce wybierać? Suszone owoce stanowią alternatywę dla świeżych owoców – zwłaszcza tych sezonowych, po które nie możemy sięgać przez cały rok – oraz zdrowszy zamiennik słody...
Miód wrzosowy – dlaczego warto go spożywać? Właściwości i wartości odżywcze Miód wrzosowy należy do miodów nektarowych i cechuje się kwiatowym zapachem oraz słodko-gorzkim smakiem. Cieszy się popularnością nie tylko ze względu na wal...
Dieta wegetariańska – czy jest zdrowa? Wyjaśniamy Dieta wegetariańska stosowana jest m.in. ze względów zdrowotnych oraz etycznych. Jadłospis w klasycznej formie wyklucza spożywanie produktów mięsnych. Jakie ...
Witamina B – właściwości i źródła witamin z grupy B Do grona witamin B należą związki, które niezbędne są do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zwłaszcza stosowanie źle zbilansowanej diety naraża nas na nied...
Dieta w celiakii – zasady diety bezglutenowej, produkty dozwolone i zakazane Dieta bezglutenowa jest podstawowym filarem leczenia celiakii, czyli choroby trzewnej. Dieta w celiakii zakłada eliminację produktów żywnościowych zawierając...
Dieta na trądzik różowaty – co jeść, czego unikać? Zasady i lista produktów Dieta na trądzik różowaty stanowi ważny aspekt leczenia przewlekłej dermatozy. Niektóre produkty spożywcze, np. te zawierające histaminę, wpływają na rozszer...
Kazeina – zawartość w żywności, objawy nietolerancji, alergia na mleko Czym jest kazeina i w jakich produktach spożywczych występuje? Jakie objawy są charakterystyczne dla nietolerancji kazeiny? Jakie badania należy wykonać, aby...
Miód wielokwiatowy – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie W jaki sposób miód wielokwiatowy wpływa na nasze zdrowie? Jakie prozdrowotne substancje są zawarte w jego składzie? Jakie są różnice między miodem wielokwiat...
Olej rzepakowy – właściwości, zastosowanie zdrowotne i kosmetyczne Jakie substancje aktywne zawiera olej rzepakowy? W jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? Czy zawartość kwasu erukowego sprawia, że olej rzepakowy jest szkodli...
Dieta z niskim indeksem glikemicznym – co jeść, czego unikać? Sprawdzamy Dieta z niskim indeksem glikemicznym zalecana jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. Produkty spożywcze o niskim IG m.in. stopniowo podnos...
Soki na wzmocnienie odporności – sprawdzone przepisy Domowe soki na wzmocnienie odporności są przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki zawartości prozdrowotnych składników w naturalny sposób wspier...
Dieta fleksitariańska – zasady, wpływ na zdrowie, produkty spożywcze Na czym polega dieta fleksitariańska i jakie są jej główne założenia? Jakie produkty spożywcze warto uwzględnić w jadłospisie? Czego unikać? Czy dieta fleksi...
Dieta na bezsenność – co jeść, aby się wyspać? Pod hasłem dieta na bezsenność kryje się właściwie zbilansowany jadłospis, który dostarcza nam cennych witamin, minerałów i substancji aktywnych biologicznie...
Dieta wątrobowa – zasady, lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów Dieta wątrobowa stosowana jest w ramach profilaktyki lub terapii chorób wątroby. Co ważne, nie istnieje jeden uniwersalny jadłospis, który wspomoże pracę i f...
Miód akacjowy – wartości, właściwości, zastosowanie Jakie prozdrowotne substancje zawarte są w składzie miodu akacjowego? Dla kogo jest zalecany? Jakie jest zastosowanie miodu akacjowego? Czy może być spożywan...
Olej z wiesiołka – na co pomaga i jak go stosować? Olej z wiesiołka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak go stosować? Jakie efekty uzyskamy dzięk...
Witamina B6 – źródła w pożywieniu, właściwości, niedobór i nadmiar Jakie funkcje pełni w ludzkim organizmie witamina B6? Jakie są skutki jej niedoboru i nadmiaru? Jaka jest zalecana dzienna dawka pirydoksyny? W jakich produk...
Dieta przy łuszczycy – co jeść i czego unikać? Odpowiednio zbilansowana dieta przy łuszczycy może wpłynąć na złagodzenie objawów dermatozy oraz na zmniejszenie toczących się stanów zapalnych w organizmie....
Indeks glikemiczny a odchudzanie – jak ułożyć jadłospis? Wyjaśniamy Dieta skomponowana z produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym może nie tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale również ułatwić nam proces ...
Dieta przy hemoroidach – co jeść a czego unikać? Odpowiednio skomponowany jadłospis odgrywa ważną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobie hemoroidalnej. Dieta przy hemoroidach przede wszystkim powinna zapew...
Dieta na cellulit – co jeść, aby pozbyć się cellulitu? Dieta na cellulit zakłada przede wszystkim ograniczenie lub wyeliminowanie produktów spożywczych, które odpowiadają za rozwój pomarańczowej skórki. Duży naci...
Miód lipowy – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie Miód lipowy uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów miodu. Przede wszystkim wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego te...
Witamina E – właściwości, dawkowanie, źródła w diecie Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Witamina jest nam niezbędna do utrzymania zdrowia, a jej n...
Laktoza – w jakich produktach występuje? Leczenie nietolerancji laktozy Czym właściwie jest laktoza? Czy występuje wyłącznie w produktach mlecznych? W jaki sposób zdiagnozować nietolerancję laktozy? Jakie są jej przyczyny i objaw...
Indeks glikemiczny w cukrzycy – jak IG wpływa na poziom glukozy we krwi? Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest diabetykom oraz osobom borykającym się z insulinoopornością. W jaki sposób indeks glikemiczny wpływa na st...
Dieta kolagenowa – poznaj źródła kolagenu Jak naturalnie uzupełnić kolagen? Jakie są jego źródła w pożywieniu? Czy dieta bulionowa a dieta kolagenowa to to samo? Jak wspomóc syntezę kolagenu? Przeczy...