Menu
e-zdrowie.pl
  • Zdrowie
  • Odżywianie
  • Zioła
  • Uroda
  • Seks
  • Psychologia
Szukaj
  • Zdrowie
  • Odżywianie
  • Zioła
  • Uroda
  • Seks
  • Psychologia

Odżywianie

Dieta fleksitariańska

Dieta fleksitariańska – zasady, wpływ na zdrowie, produkty spożywcze

Na czym polega dieta fleksitariańska i jakie są jej główne założenia? Jakie produkty spożywcze warto uwzględnić w jadłospisie? Czego unikać? Czy dieta fleksi...

Widelec na tle nieba

Dieta na bezsenność – co jeść, aby się wyspać?

Pod hasłem dieta na bezsenność kryje się właściwie zbilansowany jadłospis, który dostarcza nam cennych witamin, minerałów i substancji aktywnych biologicznie...

Wątroba i żywność

Dieta wątrobowa – zasady, lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów

Dieta wątrobowa stosowana jest w ramach profilaktyki lub terapii chorób wątroby. Co ważne, nie istnieje jeden uniwersalny jadłospis, który wspomoże pracę i f...

Miód akacjowy

Miód akacjowy – wartości, właściwości, zastosowanie

Jakie prozdrowotne substancje zawarte są w składzie miodu akacjowego? Dla kogo jest zalecany? Jakie jest zastosowanie miodu akacjowego? Czy może być spożywan...

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka – na co pomaga i jak go stosować?

Olej z wiesiołka jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak go stosować? Jakie efekty uzyskamy dzięk...

Litera B na białym tle

Witamina B6 – źródła w pożywieniu, właściwości, niedobór i nadmiar

Jakie funkcje pełni w ludzkim organizmie witamina B6? Jakie są skutki jej niedoboru i nadmiaru? Jaka jest zalecana dzienna dawka pirydoksyny? W jakich produk...

Zdrowe danie na talerzu

Dieta przy łuszczycy – co jeść i czego unikać?

Odpowiednio zbilansowana dieta przy łuszczycy może wpłynąć na złagodzenie objawów dermatozy oraz na zmniejszenie toczących się stanów zapalnych w organizmie....

Liczenie kalorii przy odchudzaniu

Indeks glikemiczny a odchudzanie – jak ułożyć jadłospis? Wyjaśniamy

Dieta skomponowana z produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym może nie tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, ale również ułatwić nam proces ...

Owoce i warzywa w diecie przy hemoroidach

Dieta przy hemoroidach – co jeść a czego unikać?

Odpowiednio skomponowany jadłospis odgrywa ważną rolę w leczeniu i zapobieganiu chorobie hemoroidalnej. Dieta przy hemoroidach przede wszystkim powinna zapew...

Produkty na cellulit

Dieta na cellulit – co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

Dieta na cellulit zakłada przede wszystkim ograniczenie lub wyeliminowanie produktów spożywczych, które odpowiadają za rozwój pomarańczowej skórki. Duży naci...

Miód lipowy

Miód lipowy – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, zastosowanie

Miód lipowy uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów miodu. Przede wszystkim wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego te...

Naturalne źródła witaminy E

Witamina E – właściwości, dawkowanie, źródła w diecie

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Witamina jest nam niezbędna do utrzymania zdrowia, a jej n...

Kobieta trzymająca mleko

Laktoza – w jakich produktach występuje? Leczenie nietolerancji laktozy

Czym właściwie jest laktoza? Czy występuje wyłącznie w produktach mlecznych? W jaki sposób zdiagnozować nietolerancję laktozy? Jakie są jej przyczyny i objaw...

Cukrzyca a indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy – jak IG wpływa na poziom glukozy we krwi?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest diabetykom oraz osobom borykającym się z insulinoopornością. W jaki sposób indeks glikemiczny wpływa na st...

Naturalne źródła kolagenu

Dieta kolagenowa – poznaj źródła kolagenu

Jak naturalnie uzupełnić kolagen? Jakie są jego źródła w pożywieniu? Czy dieta bulionowa a dieta kolagenowa to to samo? Jak wspomóc syntezę kolagenu? Przeczy...

Sacharoza

Sacharoza – jaki ma wpływ na zdrowie? Właściwości i źródła

Sacharoza to organiczny związek chemiczny należący do węglowodanów z grupy dwucukrów (disacharydów). Występuje naturalnie w warzywach i owocach oraz wykorzys...

Miód z mniszka w słoiku

Miód z mniszka – właściwości, zastosowanie, przepis na miód mniszkowy

Czym charakteryzuje się miód z mniszka i co go wyróżnia? Jakie substancje znajdziemy w jego składzie? Jak wpływa na nasze zdrowie i w jaki sposób go stosować...

Źródła biotyny w żywności

Biotyna – źródła, dawkowanie, objawy niedoboru

Jakie są naturalne źródła biotyny? Jak witamina B7 wpływa na nasze zdrowie? Czym objawia się jej niedobór? Czy dieta zaburza wchłanianie witaminy? Odpowiedzi...

Stewia, ksylitol i cukier biały na stole

Stewia czy ksylitol – który słodzik lepszy?

Stewia czy ksylitol – to pytanie zadajemy sobie, szukając idealnego zamiennika cukru. W artykule zestawiliśmy ze sobą dwa najpopularniejsze słodziki – ksylit...

Produkty spożywcze o wysokim indeksie glikemicznym

Wysoki indeks glikemiczny – jak wpływa na nasze zdrowie? Produkty o wysokim IG

Czym właściwie jest wysoki indeks glikemiczny? Czy zagraża naszemu zdrowiu? Co na niego wpływa? W artykule przedstawiamy listę produktów spożywczych cechując...

Pszczoły w ulu

Propolis – na co pomoże i jak go stosować? Sprawdź lecznicze właściwości

Propolis (kit pszczeli) to naturalny produkt, który zawiera około 300 substancji biologicznie czynnych. Dzięki temu pozytywnie wpływa na naszą odporność i zd...

Oliwa z oliwek wlewana do sałatki

Oliwa z oliwek – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie

Oliwa z oliwek występuje w roli zdrowego oleju roślinnego, który króluje w naszej kuchni. Wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym oraz podczas d...

Owoce na żółtym tle i napis fruktoza

Czy fruktoza jest zdrowa? Właściwości fruktozy

Fruktoza, inaczej cukier owocowy, to cukier prosty, który naturalnie występuje w owocach i niektórych warzywach, a także w sokach owocowych oraz w miodzie. W...

Kobieta w ciąży w kuchni z jabłkiem

Cukrzyca ciążowa – dieta. Jak się odżywiać przy cukrzycy ciążowej?

Dieta w cukrzycy ciążowej powinna składać się z odpowiednio zbilansowanych makroskładników, witamin i minerałów. Ile posiłków należy spożywać? Jakich produkt...

Produkty spożywcze bigate w witaminę A

Witamina A – jakie są jej naturalne źródła? Retinol i beta-karoten

Witamina A to ogólna nazwa związków chemicznych należących do grupy karotenoidów, wśród których można wymienić beta-karoten oraz retinol. W jaki sposób witam...

Miód rzepakowy w słoiku

Miód rzepakowy – właściwości, cechy, zastosowanie

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów produkowanych w Polsce. Charakteryzuje się jasną barwą oraz wszechstronnym zastosowaniem prozdr...

Produkty spożywcze diety przeciwzapalnej na stole

Dieta przeciwzapalna – na czym polega, na co pomaga? Zasady

Dieta przeciwzapalna składa się z produktów, które stanowią źródło antyoksydantów, witamin, błonnika pokarmowego, składników aktywnych i składników mineralny...

Śniadanie białkowo-tłuszczowe na talerzu

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – czy warto je jeść?

Z jakich produktów składa się śniadanie białkowo-tłuszczowe? Kto powinien je spożywać? Czy pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie? Sprawdzamy, czy warto jeść po...

Warzywa i olej roślinny

Dieta cukrzycowa – zasady i cele. Co jeść, a czego unikać przy cukrzycy?

Dieta cukrzycowa przede wszystkim wskazana jest dla osób zmagających się ze wszystkimi typami cukrzycy. Odpowiednio zbilansowany jadłospis powinien stanowić ...

Produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym

Niski indeks glikemiczny – jakie produkty mają niski IG?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest dla każdej osoby, która chce zadbać o swoje zdrowie. Dowiedz się, jakie czynniki wpływają na wzrost indeks...

Więcej w kategorii Odżywianie
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
  • ©2022 e-zdrowie.pl Wszelkie prawa zastrzeżone