Co jest zdrowsze: syrop klonowy czy miód? Wyjaśniamy

Syrop klonowy i miód łączy podobna konsystencja, kolor i fakt, że oba produkty uchodzą na zamienniki klasycznego, białego cukru. Miód króluje na naszych stołach, a syrop klonowy dotarł do nas z Kanady i dopiero stopniowo zyskuje na popularności. Który produkt jest zdrowszy? Jakie są właściwości syropu klonowego i miodu?

Syrop klonowy i miód leżące na stole

Jakie są cechy syropu klonowego? 

Syrop klonowy znany jest przede wszystkim ze swojego zastosowania do naleśników, jednak znalazł wielu zwolenników, którzy stosują go w roli słodzika. W składzie syropu klonowego możemy znaleźć: witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, mangan, potas. 

Syrop klonowy wspiera prawidłową odporność naszego organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne i jest źródłem antyoksydantów, które hamują procesy starzenia oraz wpływają na tzw. wolne rodniki.

Naturalny produkt z klonu zawiera kwas abscysynowy, który stymuluje organizm do większej produkcji insuliny oraz zwiększa czułość komórek tłuszczowych. Według badań syrop ma również działanie antynowotworowe – hamuje rozwój komórek raka prostaty oraz płuc. 

Syrop klonowy wpływa na odporność organizmu, jest źródłem antyoksydantów, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz zwiększa czułość komórek tłuszczowych na insulinę. 

Niestety, spożywanie zbyt dużej ilości syropu klonowego może nieść ze sobą negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Syrop w 75% składa się z sacharozy, której nadużywanie może doprowadzić do próchnicy oraz otyłości. 

Warto wiedzieć: Syrop klonowy może być spożywany przez alergików, którzy są uczuleni na miód. 

Jakie są cechy i rodzaje miodu?

Miód jest znany ze swoich właściwości prozdrowotnych. W jego składzie znajdziemy witaminy, minerały, aminokwasy. Warto jednak wiedzieć, że każdy jego rodzaj różni się nie tylko smakiem, kolorem lub zapachem, ale również właściwościami. Łączy je to, że w pozytywny sposób wpływają na nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę rodzajów miodu. 

  • Miód gryczany – wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Miód wielokwiatowy – wzmacnia organizm i dba o naszą gospodarkę energetyczną.
  • Miód akacjowy – charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi. moczopędnymi i przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka.
  • Miód lipowy – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, dlatego polecany jest przy zachorowaniach na przeziębienie lub grypę.
  • Miód rzepakowy – cechuje się właściwościami detoksykującymi, przyspiesza gojenie się ran.
  • Miód wrzosowy – zalecany jest przy schorzeniach związanych z układem moczowym, a również przy kamicy nerkowej i zapaleniu jelit.
  • Miód spadziowy – odznacza się działaniem antybakteryjnym i przeciwzapalnym.  

Miód można spożywać samodzielnie, jako słodzik do kawy i herbaty, a także stosować w cukiernictwie. Sprawdzi się również jako polewa do naleśników lub tostów, dodatek do dań i składnik marynaty do mięs. 

Naturalny miód ulega krystalizacji, co oznacza, że traci swoją płynną konsystencję. Aby zachować jego prozdrowotne właściwości, należy wtedy włożyć słoiczek do ciepłej wody (najlepiej o temperaturze około 50 stopni). 

Przeczytaj: Syrop klonowy a syrop z agawy – który wybrać? 

Jakie są wartości odżywcze syropu klonowego i miodu? 

Złoty syrop klonowy w butelce
Syrop klonowy jest źródłem witamin z grupy B

Poniżej przedstawiamy zestawienie wartości odżywczych obu produktów. 

Wartości odżywcze w 100 g syropu klonowego

  • wartość energetyczna: 260 kcal,
  • węglowodany: 67 g,
  • białko: 0,04 g,
  • błonnik pokarmowy: 0 g,
  • witamina B2: 1,27 mg,
  • witamina B3: 0,081 mg,
  • wapń: 102 mg,
  • żelazo: 0,11 mg
  • magnez: 21 mg,
  • fosfor: 2 mg,
  • potas: 212 mg,
  • sód: 12 mg,
  • cynk: 1,47 mg. 

Wartości odżywcze w 100 g miodu

  • wartość energetyczna: 304 kcal,
  • węglowodany: 82 g,
  • białko: 0,3 g,
  • błonnik pokarmowy: 0,2 g,
  • witamina B2: 0,038 mg,
  • witamina B3: 0,120 mg,
  • witamina B6: 0,024 mg,
  • wapń: 6 mg,
  • żelazo: 0,42 mg,
  • magnez: 2 mg,
  • fosfor: 2 mg,
  • potas: 52 mg,
  • sód: 4 mg,
  • cynk: 2 mg.

Źródło: United States Department of Agriculture

Dzięki zestawieniu wartości odżywczych widzimy, że miód zawiera większe ilości: białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, witaminy B3, witaminy B6, żelaza, fosforu oraz cynku. 

Syrop klonowy charakteryzuje się większą zawartością: witaminy B2, wapnia, magnezu, potasu oraz sodu.

Który produkt jest zdrowszy? Na prowadzenie wychodzi miód, który odznacza się nie tylko większą ilością wartości odżywczych, ale również szerszym działaniem zdrowotnym – dzięki temu, że każdy z jego rodzajów cechuje się innymi właściwości zdrowotnymi. 

Spożywając syrop klonowy, musimy mieć na uwadze to, że składa się z sacharozy, która determinuje m.in. rozwój otyłości. 

Sprawdź: Syrop klonowy w kosmetyce – jak stosować syrop klonowy na twarz i włosy? 

Syrop klonowy czy miód – co wybrać? 

Stosowanie zarówno miodu, jak i syropu klonowego ma swoje plusy. Który produkt lepiej sprawdzi się w roli zamiennika cukru? Na końcu przygotowaliśmy zestawienie, w którym porównujemy m.in. konsystencję, smak, kaloryczność, właściwości zdrowotne i cenę. 

Konsystencja: jeżeli chodzi o konsystencję, to oba produkty występują w wersji płynnej. Jest to wygodne rozwiązanie, dlatego też mogą być stosowane jako polewa np. do naleśników. Tak jak już wspomnieliśmy, miód ulega krystalizacji i przez to zmienia swoją konsystencję – jest to naturalny proces. Jeżeli zależy nam na płynnym produkcie, to lepszym wyborem będzie syrop klonowy. 

Smak: miód i syrop klonowy różnią się smakiem. W tym punkcie na prowadzenie wychodzi miód, ponieważ oferuje większą różnorodność – jego smak różni się w zależności od rodzaju. W przypadku syropu klonowego walory smakowe są podobne zarówno w jasnym, jak i ciemnym syropie. 

Kaloryczność: produktem mniej kalorycznym jest syrop klonowy. W jego 100 g znajduje się ok. 260 kcal. W przypadku 100 g miodu wartość energetyczna to 304 kcal. 

Indeks glikemiczny: oba produkty charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego też nie powinny być stosowane przez diabetyków i osoby chorujące na insulinooporność. Wartość IG syropu klonowego jest równa 65, za to indeks glikemiczny miodu zależy od jego rodzaju – przyjmuje się, że wartość IG wynosi od 60 do 90. 

Właściwości zdrowotne: syrop klonowy jest źródłem witamin, minerałów, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Miód znany jest z właściwości przeciwzapalnych i oddziaływania na odporność. Dodatkowo każdy rodzaj miodu charakteryzuje się innym składem i działaniem. 

Cena: wartości cenowe miodu i syropu klonowego uzależnione są od rodzaju produktu. Za 1 kg najpopularniejszego miodu wielokwiatowego zapłacimy ok. 40 zł. Kupno 1 kg miodu wrzosowego to wydatek ok. 100 zł. 300 g syropu klonowego kosztuje ok. 20 zł. Miód wygrywa więc nieznacznie pojedynek cenowy – wiele rodzajów miodu jest tańszych od syropu klonowego.

Produkt wegański: warto wiedzieć, że syrop klonowy uważany jest za produkt wegański, a miód jest uznawany przez wegan za produkt pochodzenia zwierzęcego. 

Który produkt jest lepszy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zarówno syrop klonowy, jak i miód są zdecydowanie lepszym wyborem w porównaniu z białym cukrem. Oba mogą być wykorzystywane nie tylko do słodzenia herbaty lub kawy, ale również w cukiernictwie, czy jako dodatki do dań, nawet tych obiadowych. Syrop klonowy wygrywa pod względem mniejszej kaloryczności oraz konsystencji. Jest również produktem wegańskim. Miód natomiast ma różnorodne walory smakowe, jest tańszy i cechuje się prozdrowotnym działaniem przy różnych schorzeniach.