Miód rzepakowy – właściwości, cechy, zastosowanie

Miód rzepakowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów produkowanych w Polsce. Charakteryzuje się jasną barwą oraz wszechstronnym zastosowaniem prozdrowotnym. Jak stosować miód rzepakowy? Na co pomoże? Jakie są przeciwwskazania do jego spożywania? Przeczytajcie.

Miód rzepakowy w słoiku

Jakie są właściwości miodu rzepakowego?

Miód rzepakowy należy do grona miodów nektarowych i powstaje z pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły z kwiatów rzepaku. Charakteryzuje się przede wszystkim jasną, słomkową barwą oraz bardzo szybkim procesem krystalizacji. W smaku jest zarówno słodki, jak i ostry. Można w nim również wyczuć aromat kwiatu rzepaku. 

Miód rzepakowy wykazuje szereg właściwości o działaniu prozdrowotnym. Wpływa na to obecność cennych składników mineralnych, witamin i substancji aktywnych. Na wyróżnienie w składzie miodu rzepakowego zasługują: 

  • flawonoidy, 
  • kumaryna, 
  • cholina,
  • olejki eteryczne, 
  • witaminy z grupy B, 
  • witamina C, 
  • witamina K,
  • bor, 
  • żelazo, 
  • potas, 
  • magnez.

Miód rzepakowy – kaloryczność i indeks glikemiczny 

Miód rzepakowy jest produktem wysokokalorycznym – jego 100 gram dostarcza nam około 340 kalorii. Oznacza to, że wraz z włączeniem go do diety ostrożność w spożywaniu powinny zachować osoby borykające się z nadwagą i otyłością. 

Produkt od pszczół nie jest zalecany także dla diabetyków oraz osób, u których wykryto insulinooporność. Dlaczego? Cechuje go wysoka wartość indeksu glikemicznego oraz wysoka zawartość glukozy. 

Prozdrowotne działanie miodu rzepakowego 

Mężczyzna trzymający rękę na sercu
Miód rzepakowy m.in. pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ usprawnia pracę serca i zapobiega rozwojowi poważnych schorzeń

Miód rzepakowy uchodzi za jeden z najzdrowszych polskich odmian miodu. Stanowi nie tylko naturalny lek na wszelkiego rodzaje infekcje, ale również wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. 

Miód rzepakowy na układ sercowo-naczyniowy 

Spożywanie miodu rzepakowego zalecane jest dla osób borykających się z chorobami i dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego. Substancje zawarte w miodzie wzmacniają serce, poprawiają jego siłę skurczu, rozszerzają naczynia wieńcowe serca. Dzięki temu miód wpływa na prawidłowe dotlenienie serca oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy. 

Wśród działań miodu rzepakowego można również wymienić obniżenie ciśnienia tętniczego krwi – dzięki temu zapobiega rozwojowi nadciśnienia. 

Miód rzepakowy obniża cholesterol 

Miód rzepakowy powinien zostać włączony do diety osób borykających się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Badania naukowe potwierdzają, że związki zawarte w tej odmianie miodu obniżają stężenie „złej” frakcji cholesterolu – LDL. 

Miód rzepakowy wspiera wątrobę 

Miód rzepakowy wzmacnia właściwości detoksykacyjne wątroby, co oznacza, że pomaga jej w procesach odtruwania naszego organizmu. Usprawnia również pracę pęcherzyka żółciowego i łagodzi szkodliwe działanie używek, takich jak alkohol czy papierosy.

Miód rzepakowy na przeziębienie 

Ten rodzaj miodu wykazuje dość niskie działanie antybiotyczne – zwłaszcza w porównaniu z innymi odmianami tego produktu od pszczół. Natomiast zawartość olejków eterycznych sprawia, że miód naturalne wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, wpiera układ immunologiczny, łagodzi objawy kaszlu i kataru.

Miód rzepakowy doda energii 

Dzięki wysokiej zawartości cukrów prostych, glukozy i fruktozy miód rzepakowy w naturalny sposób dodaje nam energii. Zaleca się jego spożywanie w czasie rekonwalescencji oraz w stanach wyczerpania organizmu – zwłaszcza przy wzmożonym wysiłku fizycznym i umysłowym oraz przy nadmiernym stresie.

Badania wskazują, że miód może pozytywnie wpływać na procesy myślenia oraz na koncentrację. 

Miód rzepakowy na dolegliwości ze strony układu pokarmowego 

Substancje czynne zawarte w tej odmianie miodu łagodzą objawy związane z układem pokarmowym, m.in. zgagę, wzdęcia, zaparcia, biegunki. Miód przyspiesza również gojenie się wrzodów żołądka oraz ran wrzodowych.

Miód rzepakowy wykazuje działanie przeciwzapalne 

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym miód rzepakowy łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi układu moczowego, infekcjami cewki moczowej, pęcherza oraz nerek. Zmniejsza także odczyn zapalny, który towarzyszy chorobom żołądka. 

Miód rzepakowy na rany i oparzenia 

Miód rzepakowy stosowany zewnętrznie na skórę przyspiesza procesy gojenia się ran oraz chroni przed zakażeniem. Wykazuje również cenne działanie w przypadku oparzeń – zapobiega powstawaniu pęcherzy. 

Zastosowanie kosmetyczne miodu rzepakowego 

Miód rzepakowy znajduje również zastosowanie kosmetyczne w pielęgnacji skóry oraz włosów. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, substancje zawarte w miodzie przyspieszają procesy gojenia się ran. Dzięki właściwościom bakteriobójczym i ściągającym miód zapobiega powstawania blizn i przebarwień potrądzikowych.

Obecność witaminy C, antyoksydantu, sprawia, że produkt od pszczół wykazuje również właściwości przeciwstarzeniowe – chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

Miód możemy stosować bezpośrednio na skórę twarzy w postaci naturalnej maseczki. Wówczas na naskórku zauważymy takie efekty jak: regeneracja, nawilżenie, odżywienie, ujędrnienie, zmniejszenie widoczności zmian skórnych i zmian trądzikowych. Miód dodatkowo chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i może być stosowany w roli pomadki do pękających i przesuszonych ust. 

Miód rzepakowy stanowi także jeden ze składników naturalnych masek do włosów. Przywróci on naszym kosmykom elastyczność i blask oraz poprawi ich ogólną kondycję. 

Zapoznaj się: Miód nawłociowy – wpływ na zdrowie, właściwości, przeciwwskazania 

Jak spożywać miód rzepakowy? 

Kwiaty rzepaku w słoiku
Miód z rzepaku możemy stosować w roli dodatku do pieczywa, naleśników czy owsianek

Miód rzepakowy najczęściej stosowany jest w roli słodkiej pasty do pieczywa. Równie dobrze smakuje jako dodatek do wafli ryżowych, naleśników, owsianek, jogurtów naturalnych. 

Miód stosowany jest także jako zdrowszy zamiennik białego cukru. Należy jednak pamiętać o tym, że jest on produktem wysokokalorycznym. Dodatkowo miód traci swoje zdrowotne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Oznacza to, że powinniśmy nim słodzić wyłącznie ostudzoną herbatę lub kawę. 

Z miodu rzepakowego możemy wykonać zdrowotny napój. Wystarczy, że łyżkę stołową miodu rozpuścimy w 100 mililitrach letniej wody, a mieszankę pozostawimy na noc. Napój wypijamy rano, najlepiej będąc na czczo. 

Jak przechowywać miód rzepakowy? 

Aby jak najdłużej cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami miodu rzepakowego, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na sposób jego przechowywania. Najlepiej trzymać go w suchym miejscu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Optymalna temperatura wynosi od 8 do 20 stopni Celsjusza. Miód powinien znajdować się w szczelnie zamkniętym słoiku, ponieważ może z łatwością chłonąć zapachy z zewnątrz. 

Przyjmuje się, że w temperaturze 17 stopni Celsjusza miód zaczyna się krystalizować. Natomiast powyżej 25 stopni Celsjusza przybiera płynną konsystencję. 

Krystalizacja miodu rzepakowego 

Tak jak wspomnieliśmy, proces krystalizacji miodu rzepakowego zachodzi w szybkim tempie. Wpływa na to wysoki stosunek glukozy do fruktozy oraz niska zawartość wody. Skrystalizowany miód zmienia przede wszystkim swoją barwę oraz konsystencję – staje się jaśniejszy, praktycznie biały, oraz bardziej kremowy.

Czym jest miód rzepakowy kremowany? 

W wielu miejscach możemy zakupić tzw. miód rzepakowy kremowany. Czym różni się od klasycznego miodu rzepakowego?

Miód kremowany powstaje w wyniku długotrwałego mieszania miodu w stanie płynnym – aż do momentu jego krystalizacji. Dzięki temu produkt uzyskuje białą barwę oraz charakterystyczną konsystencję. 

Miód rzepakowy kremowany ma takie same wartości odżywcze, co miód rzepakowy w stanie naturalnym. Wybierany jest przede wszystkim ze względu na kremową konsystencję oraz ze względu na zmniejszone ryzyko fermentacji i rozwarstwiania. 

Miód kremowany również przechowujemy w suchym i zaciemnionym pomieszczeniu. Optymalna temperatura powietrza powinna wynosić od 20 do 22 stopni Celsjusza. 

Miód rzepakowy – przeciwwskazania 

Miód rzepakowy nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1. roku życia ze względu na możliwość zakażenia jadem kiełbasianym. U starszych dzieci miód może powodować rozwój alergii. 

Przeciwwskazaniem do spożywania miodu rzepakowego jest również alergia na produkty pszczele oraz nadwaga i otyłość. 

Miód rzepakowy a cukrzyca 

Miód rzepakowy nie powinien być spożywany przez diabetyków oraz osoby zmagające się z insulinoopornością, ponieważ charakteryzuje się on wysoką zawartością cukrów prostych oraz glukozy i fruktozy. Dodatkowo cechuje go wysoka wartość indeksu glikemicznego, co oznacza, że w szybki sposób podwyższa on poziom cukru we krwi. Również w przypadku osób z wyrównanym poziomem glikemii przed włączeniem produktu od pszczół do diety, wskazana jest konsultacja lekarska. 

Miód rzepakowy a ciąża 

Czy miód może być spożywany w czasie ciąży? To pytanie zadaje sobie wiele przyszłych mam. Niebezpieczeństwo ze spożywania miodu wynika z tego, że produkt jest naturalny, co oznacza, że zawiera w swoim składzie bakterie, które stanowią zagrożenie dla noworodków i niemowląt – wywołują zatrucie jadem kiełbasianym. W przypadku kobiet w ciąży ryzyko zatrucia miodem jest minimalne ze względu na to, że w przewodzie pokarmowym panuje środowisko kwasowe. 

Przed włączeniem miodu do diety warte jednak skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Miodu rzepakowego nie powinny spożywać kobiety, u których wykryto cukrzycę ciążową. 

 

 

 

Bibliografia 

E. Holderna-Kędzia, Charakterystyka miodu rzepakowego, Pszczelarstwo, 2001

M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2018 (dostęp online) https://www.researchgate.net/publication/327900157_Wlasciwosci_prozdrowotne_wybranych_miodow

J. Luty, Miód – samo zdrowie. Rodzaje i właściwości zdrowotne miodu pszczelego,  Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2010

A. Piotraszewska-Pająk, Charakterystyka składu cukrowego miodów nektarowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2001 (dostęp online) https://docplayer.pl/70169029-Charakterystyka-skladu-cukrow-ego-m-iodow-nektarow-ych.html