Superfoods – co to?
Superfoods to nazwa nadana naturalnej, nieprzetworzonej żywności, która bogata jest ważne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Zazwyczaj są to witaminy, minerały, przeciwutleniacze, aminokwasy, fitozwiązki oraz błonnik.
Regularne spożywanie zdrowej żywności typu superfoods pozytywnie wpływa na pracę naszego organizmu – produkty m.in. oddziałują na układ odpornościowy oraz na układ pokarmowy.
Superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, która zawiera ważne dla naszego zdrowia składniki odżywcze.
Na liście produktów superfoods można znaleźć składniki egzotyczne – takie jak: woda kokosowa, amarantus, jagody acai – oraz żywność, która może porastać nasze przydomowe ogródki: kapusta, jarmuż, cebula, rzepa.
Jakie produkty należą do superfoods?
Do grona produktów superfoods należą owoce, warzywa, nasiona oraz inne produkty spożywcze.
Komosa ryżowa (quinoa)
Komosa ryżowa jest źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Regularnie spożywana, dostarcza dziewięć aminokwasów białkowych, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi – dlatego też polecana jest diabetykom oraz osobom zmagającym się z insulinoopornością.
Buraki
Buraki są źródłem: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy C, sodu, wapnia, magnezu, potasu oraz fosforu.
Buraki wzmacniają układ nerwowy, wpływają na odporność, wzrok, wykazują działanie przeciwutleniające.
Jagody
Jagody są bogatym źródłem antyoksydantów, które działają przeciwutleniająco – neutralizują wolne rodniki. Regularnie spożywane mogą zmniejszać ryzyko chorób serca oraz stanów zapalnych organizmu.
Jagody są również niskokaloryczne, a równocześnie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, minerałów i witamin.
Jagody acai oraz jagody goji
Jagody acai są znanym źródłem witaminy A, która wpływa na naszą odporność, a także na wzrok i układ rozrodczy. Jest również przeciwutleniaczem, który zapobiega starzeniu się skóry.
Jagody goji również zawierają witaminę A. W ich składzie możemy również znaleźć: błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze, witaminę C, żelazo, wapń, aminokwasy. Jagody goji są niskokaloryczne, a równocześnie zawierają duże ilości białka.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są źródłem kwasów omega-3, witaminy E, błonnika pokarmowego, białka, kwasu foliowego, fosforu oraz magnezu. Pozytywnie oddziałują na przemianę materii, zmniejszają łaknienie, chronią przed zakrzepami i dostarczają przeciwutleniaczy.
Truskawki
Truskawki dostarczają nam między innymi błonnika pokarmowego, witaminy C oraz manganu. Zwalczają również wolne rodniki, dzięki zawartości przeciwutleniaczy.
Nasiona dyni
Nasiona dyni są bogatym źródłem magnezu, który wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, poziom glukozy, układ sercowo-naczyniowy oraz na układ kostny.
Jarmuż
Jarmuż dostarcza nam: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy K, błonnika pokarmowego, białka, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz cynku. Jest źródłem przeciwutleniaczy, które powstrzymują procesy starzenia się organizmu oraz wzrost komórek rakowych.
Natka pietruszki
Natka pietruszki, dzięki zawartości witaminy C, wzmacnia odporność i pomaga w procesie wchłaniania żelaza. Jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy K, błonnika pokarmowego, magnezu oraz wapnia. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i zalecana jest dla osób z anemią.
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest zdrowym olejem roślinnym, który powinien zostać włączony do naszej diety. W jej składzie możemy znaleźć duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, fitosteroli oraz witaminę E i K.
Regularne stosowanie oliwy z oliwek obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także wpływa na poprawę przepływu krwi przez naczynia krwionośne.