Pestki dyni a zdrowie – wartości odżywcze, kaloryczność, przeciwwskazania

Pestki dyni stanowią wartościowy dodatek do zbilansowanej diety. Dzięki dużej zawartości m.in. magnezu, cynku i żelaza wykazują szerokie działanie prozdrowotne. Dowiedz się, jak pestki dyni wpłyną na Twoje zdrowie oraz jak je stosować.

Pestki dyni w misce

Pestki dyni – jakie są ich wartości odżywcze? 

Pestki dyni uchodzą za cenne źródło witamin oraz pierwiastków chemicznych. W ich 100 gramach możemy znaleźć: 

  • białko: 30,23 g, 
  • tłuszcz: 49,05 g,
  • węglowodany: 10,71 g, 
  • błonnik: 6,0 g, 
  • witaminę C: 1,9 mg, 
  • witaminę B1 (tiamina): 0,27 mg, 
  • witaminą B2 (ryboflawina): 0,15 mg, 
  • witaminę B3 (niacyna): 4,98 mg, 
  • witaminę B6: 0,14 mg, 
  • kwas foliowy: 58 µg,
  • witaminę A: 16 IU, 
  • witaminę E: 2,18 mg, 
  • witaminę K: 7,3 µg,
  • wapń: 46 mg, 
  • żelazo: 8,82 mg, 
  • magnez: 592 mg, 
  • fosfor: 1233 mg, 
  • potas: 809 mg, 
  • cynk: 7,81 mg, 
  • sód: 7,00 mg. 

Źródło danych: United States Department of Agriculture National Nutrient Database 

W 100 gramach pestek dyni zawartych jest około 559 kalorii i prawie 50 gramów tłuszczu. Oznacza to, że pestki powinny stanowić jedynie dodatek do naszej diety. Ich nadmierne ilości nie są zalecane zwłaszcza dla osób borykających się z otyłością i nadwagą. 

Jak pestki dyni wpływają na zdrowie? 

Powyżej zaprezentowaliśmy listę wartości odżywczych, które zawarte są w pestkach dyni. Obecność cennych pierwiastków chemicznych sprawia, że pestki wykazują szerokie działanie prozdrowotne. 

Pestki dyni wspierają układ krążenia i układ nerwowy

Pestki dyni to jedne z najlepszych źródeł pokarmowych magnezu. W 100 gramach pestek znajduje się około 600 miligramów magnezu, który jest szczególnie ważnym pierwiastkiem, ponieważ bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych w obrębie organizmu. Potrzebny jest m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego. 

Pestki regulują poziom ciśnienia tętniczego krwi i naturalnie chronią przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Magnez zmniejsza także ryzyko wystąpienia: choroby niedokrwiennej serca, udarów mózgu, niewydolności serca. Dodatkowo pestki dyni obniżają poziom „złej” frakcji cholesterolu – LDL – oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy. 

Magnez i potas pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie psychiczne – przyczyniają się do łagodzenia stanów depresyjnych oraz stanów lękowych

Pestki dyni na odporność 

Pestki dyni dostarczają nam cynku, dzięki któremu w naturalny sposób wpływają na poprawę odporności. Pierwiastek charakteryzuje się również działaniem przeciwwirusowym, co oznacza, że skraca czas trwania przeziębienia. 

Pestki dyni mogą być jednym z podstawowych źródłem żelaza zwłaszcza w diecie wegańskiej/wegetariańskiej. Wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych poprawia witamina C – pestki dyni warto więc popijać np. sokiem pomarańczowym. 

Pestki dyni a działanie przeciwpasożytnicze

Pestki cechują się właściwościami przeciwpasożytniczymi, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Zmniejszają one ruchliwość pasożytów oraz liczbę jaj i żywotność tasiemca karłowatego, który bytuje w tylnej części jelita cienkiego. 

Pestki dyni wpływają na prostatę 

Pestki dyni pozytywnie wpływają na zdrowie gruczołu krokowego – badania potwierdzają, że mężczyźni spożywający pestki rzadziej odczuwają konieczność oddawania moczu w czasie nocy. Wynika to z tego, że substancje aktywne zawarte w pestkach hamują przekształcanie testosteronu w dihydrotestosteron, który sprzyja rozrostowi prostaty. 

Pestki dyni mają właściwości przeciwnowotworowe

Pestki dyni wykazują właściwości przeciwnowotworowe – mogą hamować wzrost komórek raka prostaty oraz chronić jelita przed działaniem substancji rakotwórczych, dzięki temu zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego. Jeżeli po pestki z dyni sięgają kobiety, to ten naturalny pokarm może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi. 

Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że pestki hamują procesy starzenia się komórek organizmu oraz chronią przed negatywnym wpływem tzw. wolnych rodników. 

Pestki na męską płodność 

Pestki mogą poprawić płodność wśród mężczyzn. To działanie wynika z obecności cynku. Pierwiastek chemiczny uczestniczy w procesie spermatogenezy – powstawania i dojrzewania plemników. Włączenie do diety cynku poprawia więc jakość nasienia. 

Pestki dyni na obniżenie poziomu cukru we krwi

Pestki  dyni wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i mają niską wartość indeksu glikemicznego. Badania wskazują, że cynk może prowadzić do obniżenia poziomu stężenia glukozy na czczo u osób zmagających się z cukrzycą. W regulowania poziomu cukru we krwi pomaga także magnez. 

Pestki dyni na skórę, włosy i paznokcie 

Wysoka zawartość cynku sprawia, że regularne spożywanie pestek z dyni pozytywnie wpłynie na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobory pierwiastka skutkują m.in. nadmiernym wypadaniem włosów, pozbawioną blasku cerą oraz rozdwajającymi się paznokciami. 

Pestki dyni dla sportowców 

Sięganie po pestki dyni jest istotne także do osób, które prowadzą aktywny tryb życia i uprawiają sport. W ich diecie ważnym składnikiem powinien być cynk, który bierze udział w budowie tkanki mięśniowej. 

Olej z pestek dyni 

Dynia, pestki i olej na stole
Olej z pestek dyni wykazuje działanie przeciwpasożytnicze oraz pozytywnie wpływa na prostatę i stan naskórka 

Z pestek dyni, w procesie tłoczenia na zimno, wytwarzany jest olej. Tak jak pestki charakteryzuje się zawartością cennych składników odżywczych. W jego składzie można znaleźć: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę D, kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz śladowe ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. 

Olej z pestek dyni przeciwdziała rozwojowi pasożytów w ludzkim organizmie. W jaki sposób? Zawarte w nim substancje uszkadzają układ nerwowy pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym (owsików, tasiemców oraz glist), a także przyspieszają procesy ich usuwania z naszego ciała. 

Olej z pestek dyni może być stosowany profilaktycznie jako naturalna ochrona przed przerostem prostaty. Znajduje również zastosowanie w kosmetyce. 

Olej można stosować bezpośrednio na skórę – nie tylko nawilży, zregeneruje i odżywi naskórek, ale równocześnie poprawi jego napięcie i spłyci zmarszczki. Dodatkowo stosowany jest w kuracjach antycellulitowych oraz zmniejsza widoczność blizn. Natomiast aplikowany na włosy, sprawia, że kosmyki są nawilżone, odżywione oraz lśniące. 

Pestki dyni – wykorzystanie w kuchni 

Pestki możemy wykorzystać w kuchni w roli dodatku do: sałatek, zup, granoli, deserów, ciasteczek, chleba czy wytrawnych potraw. 

Przyjmuje się, że maksymalna dzienna dawka pestek dyni dla osoby dorosłej wynosi 30 gramów. 

Jak pozyskać pestki ze świeżej dyni? 

Pestki dyni możemy samodzielnie pozyskać z dyni, zakupić je w łupinkach lub od razu wyłuskane. Wybierając gotowe już pestki, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy nie mają one żółtej łupiny – żółty kolor sugeruje, że pestki są stare. 

Poniżej prezentujemy przepis na samodzielne pozyskanie pestek ze świeżej dyni. 

Na początku kroimy dynię na pół i wyciągamy z niej nasiona. Następnie usuwamy miąższ, który połączony jest nasionami, i płuczemy nasiona dyni zimną wodą oraz osuszamy je, np. za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. 

Kolejnym krokiem jest suszenie. Używamy do niego blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, na której umieszczamy pestki. Teraz możemy je suszyć w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu przez około miesiąc lub piec w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 60 minut. 

Jak przechowywać pestki dyni? 

Pestki dyni charakteryzują się dużym stężeniem tłuszczu, co oznacza, że przechowywane w pokojowej temperaturze mogą ulegać jełczeniu. Warto więc trzymać je w lodówce, najlepiej w plastikowym pojemniku, które chroni przed wpływem wilgoci. 

Pestki dyni – przeciwwskazania 

Tak jak wspomnieliśmy na początku artykułu, pestki dyni są kalorycznym produktem spożywczym. Nie powinniśmy więc przekraczać dziennej dawki spożycia, która wynosi 30 gramów. 

Badania wskazują, że pestki dyni mogę być stosowane przez praktycznie każdą osobę – są bezpieczne również dla małych dzieci, jak i kobiet w ciąży. Jednak nie powinno się ich podawać noworodkom oraz osobom, które są uczulone na składniki występujące w dyni. 

 

 

Bibliografia 

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, J. Kobus-Cisowsk, D. Kmiecik, Działanie prozdrowotne pestek dyni, Przemysł Spożywczy, 2016 

E. Sikora, Pestki z dyni, Działkowiec, 2013