Miód faceliowy – właściwości lecznicze, kaloryczność, indeks glikemiczny

Miód faceliowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodu. Jakie są jego właściwości odżywcze? Na co go stosować? Czy może być spożywany w ciąży? Czy cukrzyca stanowi przeciwwskazanie do spożywania miodu? Przeczytaj, aby poznać odpowiedzi na powyższe pytania.

Miód faceliowy z cukrem

Miód faceliowy – charakterystyka 

Miód faceliowy należy do grona miodów nektarowych. Pozyskiwany jest z kwiatów facelii – rośliny, która porasta polskie pola i charakteryzuje się błękitną lub fioletową barwą. Sama facelia określana jest przez pszczelarzy jako „królowa roślin miododajnych”. 

Miód faceliowy to miód naktarowy wytwarzany z kwiatów facelii. 

Miód faceliowy cechuje się delikatnym smakiem oraz przyjemnym, kwiatowym zapachem. Najczęściej ma jasnożółtą lub zieloną barwę. Jeżeli w zakupionym przez nas miodzie dominuje kwaskowy posmak, to oznacza, że nie jest on prawdziwym miodem faceliowym – nie będzie ulegać procesowi krystalizacji oraz nie będzie mieć charakterystycznego kwiatowego aromatu. 

Miód faceliowy – jakie są jego wartości odżywcze? 

Miód faceliowy w 70% składa się z węglowodanów: fruktozy oraz glukozy. Dzięki temu stanowi dobre źródło energii dla naszego organizmu. 

W miodzie z facelii znajdziemy również niewielkie ilości białka, olejki eteryczne, enzymy, kwasy organiczne: kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, kwas masłowy, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas glukonowy. 

Kolejnymi ważnymi składnikami odżywczymi są witaminy, składniki mineralne oraz makro i mikroelementy. Można wśród nich wymienić: 

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • potas,
  • wapń,
  • kobalt,
  • żelazo,
  • sód,
  • mangan,
  • fosfor,
  • miedź.

Przeczytaj także: Miód manuka – właściwości, jak go stosować? Na co pomaga miód manuka?

Jaka jest kaloryczność miodu faceliowego? 

Miód faceliowy jest produktem wysokokalorycznym składającym się głównie z cukrów. Oznacza to, że nie należy przesadzać z jego ilością w naszym jadłospisie, ponieważ może to doprowadzić m.in. do rozwoju nadwagi i otyłości. 

W 100 gramach miodu zawartych jest około 330 kalorii. 

W 100 gramach miodu znajduje się około 330 kalorii. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka dostarczy nam 23 kalorii. 

Miód faceliowy – właściwości lecznicze

null
Miód z facelii m.in. odtruwa wątrobę przy zatruciach pokarmowych

Miód faceliowy wpływa na ogólną kondycję organizmu oraz na naszą odporność. Wspomaga także leczenie i rekonwalescencję podczas przeziębienia lub grypy. Dzięki obecności choliny miód faceliowy działa przeciwbakteryjnie, ochronnie oraz detoksykująco. 

Miód z facelii obniża toksyczne działanie używek: alkoholu, kawy, herbaty oraz nikotyny. Zalecany jest dla osób, które narażone są na wzmożony wysiłek intelektualny, a także regularnie uprawiają sporty obciążające organizm. 

Wśród prozdrowotnych działań miodu z facelii błękitnej można wymienić wspomaganie leczenia chorób związanych z układem pokarmowym. Produkt łagodzi objawy związane z: wrzodami żołądka i dwunastnicy, wrzodami trzustki, nieżytem żołądka, a także z problemami z woreczkiem żółciowym. Chroni również wątrobę przy zatruciach – odciąża ją, ułatwiając pozbywanie się szkodliwych związków z organizmu. 

Miód faceliowy działa przeciwbakteryjnie, ochronnie i detoksykująco. Obniża toksyczne działąnie używek, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. 

Miód faceliowy stosowany jest w leczeniu chorób układu krążenia, ponieważ obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywnie wpływa na pracę serca, zwłaszcza przy niewydolności mięśnia sercowego. Dzięki zawartości magnezu, żelaza i kobaltu stymuluje produkcję krwinek czerwonych.  

Produkt od pszczół oddziałuje na pracę układu oddechowego – zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych oraz łagodzi objawy astmy oskrzelowej. 

Badania wskazują, że miód faceliowy nie tylko dodaje nam energii, ale również zmniejsza zmęczenie, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na psychikę. Usprawnia także przemianę materii i reguluje gospodarkę hormonalną. 

Miód z facelii obniża ciśnienie tętnicze krwi i pozytywnie wpływa na pracę serca oraz układu oddechowego. 

Miód redukuje poziom trójglicerydów oraz skutecznie obniża stężenie cholesterolu. Oznacza to, że przeciwdziała rozwojowi miażdżycy. 

Miód z facelii możemy również wykorzystywać w celach kosmetycznych. Dzięki zawartości składników odżywczych odżywia oraz nawilża naskórek i włosy, a także łagodzi stany zapalne skóry. Może też wpływać na poprawę jej elastyczności i zmniejszenie cellulitu. Miód aplikuje się również na spierzchnięte usta i wysuszoną skórę dłoni i stóp. 

Sprawdź: Miód spadziowy – na co pomaga? Poznaj rodzaje, właściwości i zastosowania miodu spadziowego

Miód faceliowy w ciąży – czy można go spożywać?

Wielu lekarzy odradza wprowadzenie miodu faceliowego do diety kobiety w ciąży. Dlaczego? Miód jest substancją naturalną, która niesie za sobą ryzyko zakażenia bakteryjnego – może stanowić źródło bakterii toksyny botulinowej. Warto jednak wiedzieć, że tebn produkt od pszczół nie zagraża ani życiu kobiety, ani dziecka. 

Miód faceliowy a cukrzyca 

Czy  miód faceliowy może być spożywany przez diabetyków? Mimo że charakteryzuje się właściwościami, które oddziałują na nasz organizm prozdrowotnie, to należy pamiętać o tym, że w głównej mierze składa się on z cukrów: glukozy i fruktozy. Prócz składu, ważną kwestią dla cukrzyków jest wartość indeksu glikemicznego. W przypadku miodu faceliowego jest ona wysoka – indeks glikemiczny jest równy 87. Oznacza to, że poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie, a także równie szybko maleje, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia. 

Wartość indeksu glikemicznego miodu faceliowego jest równa 87. 

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego każdy rodzaj miodu nie jest zalecany dla diabetyków oraz dla osób zmagających się z insulinoopornością.  

Czy można podawać dzieciom miód faceliowy? 

Miód faceliowy będzie zdrowszym zamiennikiem białego cukru dla naszych dzieci. Przede wszystkim wzmocni system immunologiczny i zmniejszy ryzyko zachorowania na przeziębienie lub grypę. Ten rodzaj produktu od pszczół może szczególnie zasmakować najmłodszym ze względu na jego delikatny smak. 

Pamiętajmy jednak, że miodu nie powinno się podawać dzieciom poniżej pierwszego/drugiego roku życia. Dlaczego? Zbyt wczesne włączenie do diety produktów pszczelich może skutkować rozwojem alergii. Natomiast dla niemowląt jest to produkt zakazany, ponieważ może doprowadzić do zatrucia laseczkami jadu kiełbasianego lub do botulizmu dziecięcego. 

Miód faceliowy – jak stosować? 

Miód faceliowy może znaleźć wiele zastosowań – zarówno w naszej kuchni, jak i w pielęgnacji urody. Miodem możemy zastąpić biały cukier – produktu od pszczół używamy wtedy do słodzenia herbaty, kawy, kakao. Należy jednak pamiętać, że w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci swoje cenne właściwości. Dlatego też najlepiej dosładzać nim letnie napoje. 

Miód może stanowić dodatek do potraw, sosów, jaglanki, owsianki, omletów, naleśników. Nadaje się również do smarowania pieczywa. 

W celu poprawy odporności możemy również przygotować miodowy napój. Jak go wykonać? 1 łyżkę stołową miodu rozpuszczamy w 0,5 szklanki letniej wody. Całość mieszamy i pozostawiamy na około 12 godzin – najlepiej na noc. Rano, na czczo, wypijamy napój miodowy. 

Miód faceliowy wykorzystujemy do naturalnej pielęgnacji skóry oraz włosów. Wykonuje się z niego domowe maseczki do twarzy, peelingi, maski do włosów. Produkt spożywczy nawilża skórę i działa przeciwzapalnie – dzięki temu łagodzi wypryski, zmiany skórne oraz łupież. 

Zapoznaj się: Miód z cynamonem – właściwości prozdrowotne. Czy ma działanie odchudzające? 

Krystalizacja miodu faceliowego 

Czas krystalizacji miodu faceliowego wynosi od kilku tygodni do kilku miesięcy. Ten rodzaj miodu łatwo ulega krystalizacji, która jest naturalnym procesem zachodzącym we wszystkich rodzajach produktu od pszczół. 
Wraz z procesem krystalizacji miód staje się coraz jaśniejszy i zmienia swoją konsystencję na kremową. 

Jak przechowywać miód faceliowy? 

Miód faceliowy ma długi termin przydatności do spożycia – zazwyczaj wynosi on 24 miesiące od daty wyprodukowania, bez względu na datę otwarcia. 

Miód powinien być przechowywany w szczelnie zakręconym słoiku, ponieważ z łatwością chłonie zapachy i wilgoć. Najlepiej trzymać go w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu. 

 

 

 

 

Bibliografia 

S. Trzybiński, Miód faceliowy i inne miody, Pasieka, 2010 (dostęp online) https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/16-pasieka-2-2010/110-miod-faceliowy-ininne-miody

A. I. Tichonow, L. A. Bondarenko, T. G. Jarnych, O. S. Szpyczak, W. M. Kowal, R. I. Skrypnik–Tichonow, tłum. B. Kędzia, Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze, Stróże 2017 (dostęp online) https://docplayer.pl/104802764-Miod-naturalny-w-medycynie-i-farmacji.html

B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, A. Dutkowiak, Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, Postępy Fitoterapii, 2/2014 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2014_067-070.pdf

B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Działanie miodu na serce i układ krążenia, Postępy Fitoterapii, 2008