Czy można jeść miód w ciąży? Wyjaśniamy

Kobiety spodziewające się dziecka często zastanawiają się, czy spożywanie miodu w ciąży jest bezpieczne. Ten produkt spożywczy może budzić niepokój ze względu na ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym. W takim razie, czy można spożywać miód w czasie ciąży? Odpowiedź na to pytanie przedstawiamy w artykule.

Kobieta w ciąży trzymająca się za brzuszek

Miód w ciąży – czy jest bezpieczny?

W wielu źródłach możemy spotkać się z rozbieżnymi informacjami. Niektórzy specjaliści odradzają spożywanie miodu przez kobiety ciężarne ze względu na toksynę jadu kiełbasianego, a inni zalecają ten produkt od pszczół, patrząc przez pryzmat zdrowotnych właściwości. Jaka jest więc prawda? 

Faktem jest, że w składzie naturalnego, niepasteryzowanego miodu zawarte są bakterie, które w naszym organizmie uaktywniają się i rozpoczynają produkcję botuliny, czyli toksyny jadu kiełbasianego. Ilość tych bakterii w miodzie jest na tyle niewielka, że nie zagraża zdrowiu dorosłego człowieka. Stanowi natomiast zagrożenie dla niemowląt, które nie mają w pełni wykształconego układu pokarmowego – dlatego też miód nie powinien być podawany dzieciom poniżej pierwszego roku życia. 

W przypadku kobiet w ciąży istnieje praktycznie zerowe ryzyko, że jad kiełbasiany zagrozi życiu płodu. W przewodzie pokarmowym panuje środowisko kwasowe, dlatego też nie dojdzie w nim do produkcji toksyn. Nie mniej jednak wielu lekarzy podchodzi do spożywania miodu w ciąży w sposób sceptyczny. Jeśli już, to zalecają sięganie po miód pasteryzowany. 

Podsumowując, miód nie powinien stanowić zagrożenia dla kobiety w ciąży, ani dla rozwijającego się dziecka. Jednak włączenie tego produktu od pszczół do jadłospisu warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. 

Uwaga: Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania pyłku pszczelego oraz pierzgi

Spożywanie miodu w czasie ciąży – przeciwwskazania 

Miód w słoiku
Przeciwwskazaniem do spożywania miodu w trakcie ciąży jest wykryta cukrzyca ciążowa

Mimo wywierania pozytywnego wpływu na zdrowie należy pamiętać o tym, że miód przede wszystkim składa się z cukrów prostych. Jest również wysokokalorycznym produktem spożywczym. Sięganie po nadmierne ilości miodu może skutkować nagłym przyrostem masy ciała. 

Wiele kobiet w czasie ciąży boryka się z cukrzycą ciążową. Problemy z gospodarką węglowodanową i nagłe skoki glukozy we krwi są przeciwwskazaniem do spożywania miodu. W tej sytuacji najlepiej całkowicie wyeliminować go z diety, ponieważ miód zwiększa stężenie glukozy z taką samą siłą, jak klasyczny cukier biały. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, które znajdują się również w grupie ryzyka cukrzycy ciążowej. 

Kolejnym zagrożeniem jest reakcja alergiczna na miód, która może objawiać się dusznościami, spuchnięciem w obrębie jamy ustnej, swędzeniem i zaczerwienieniem skóry lub pojawieniem się wyprysków. 

Zapoznaj się: Hashimoto a ciąża – jak niedoczynność tarczycy wpływa na płodność?

Miód na ciążowe dolegliwości 

Spożywanie miodu może w pozytywny sposób wpłynąć na zmniejszenie typowych objawów ciąży, takich jak nudności, mdłości, wymioty. Przyszłe mamy na mdłości zalecają picie świeżo wyciśniętego soku z cytryny z dodatkiem łyżeczki miodu. Produkt od pszczół pomoże na brak apetytu, poprawi trawienie, doda energii. Działa również łagodząco na błonę śluzową układu pokarmowego. 

Miód korzystnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia szczelność naczyń krwionośnych, co może być kluczowe do redukcji objawów towarzyszących hemoroidom, zakrzepicy czy żylakom. 

Sprawdź także: Hemoroidy w ciąży – jak je leczyć, jak zapobiegać?

Produkt od pszczół znany jest z wpływu, który wywiera na odporność naszego organizmu, dlatego też warto po niego sięgać szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych czy infekcji bakteryjnych. Miód cechuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i antywirusowymi, co może naturalnie pomóc kobiecie ciężarnej w czasie przeziębienia. 

Kolejnym ciążowym problemem jest zgaga, która pojawia się zwykle w wyniku zmian hormonalnych. Spożywanie miodu przyspiesza gojenie się tkanki przełyku oraz dodatkowo zwalcza bakterie, tym samym łagodząc objawy refluksu kwasowego. 

 

 

Bibliografia 

J. Wąsowska, P. Janus, J. Wąsowski, T. Ambroży, Prawidłowe żywienie zdrowych kobiet w ciąży jako sposób realizacji potrzeby bezpieczeństwa osobistego i społecznego, Kultura Bezpieczeństwa. Nauka-Praktyka-Refleksje, 2015

T. Grzelak, E. Janicka, M. Kramkowska, M. Walczak, K, Czyżewska, Cukrzyca ciążowa – skutki niewyrównania i podstawy regulacji glikemii, Nowiny Lekarskie, 2013 (dpstęp online) https://jms.ump.edu.pl/uploads/2013/2/163_2_82_2013.pdf

M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian Journal of Life Sciences, 2018 (dostęp online) https://www.researchgate.net/publication/327900157_Wlasciwosci_prozdrowotne_wybranych_miodow

https://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/miod-w-ciazy-leczy-przeziebienie-i-lagodzi-dolegliwosci-ciazowe-aa-1dNN-tAez-vevs.html