15 produktów antynowotworowych w diecie

Badania naukowe wskazują, że z rozwojem chorób nowotworowych powiązane są między innymi czynniki genetyczne, a także czynniki całkowicie zależne od nas, takie jak stosowanie źle zbilansowanej diety i sięganie po używki (zwłaszcza po alkohol i papierosy). Poznaj więc 15 produktów o działaniu antynowotworowym.

Talerz ze zdrowym jedzieniem i z fast-foodami

Jadłospis odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Warto spożywać zwłaszcza żywność stanowiącą cenne źródło:

  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • karotenoidów (beta-karoten, luteina, likopen, kantaksantyna),
  • polifenoli (ligniny, flawonoidy, fitoestrogeny, izoflawony, katechiny),
  • selenu.

15 produktów antynowotworowych

Poznaj żywność, przyprawy i zioła, które w świetle badań naukowych mogą ochronić nas przed rozwojem chorób nowotworowych.

1. Jarmuż

Do grona warzyw antynowotworowych należy jarmuż. Jego spożywanie dostarcza do naszego organizmu cennych związków bioaktywnych (w tym karotenoidy i witaminę C), które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników – odpowiadających między innymi za występowanie stanów zapalnych oraz procesy starzenia się komórek. Badania wskazują, że jarmuż może ochronić nas zwłaszcza przed rakiem żołądka, rakiem jelita grubego oraz rakiem trzustki.

Natomiast warzywa kapustowate, do których grona należy jarmuż, mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych w obrębie: jajników, piersi, prostaty, pęcherza moczowego.

2. Marchew

Zakupy spożywcze w siatce
To grona produktów antynowotworowych należy między innymi marchew

Warto wiedzieć, że właściwościami antyrakowymi cechuje się także marchew – za sprawą obecności beta-karotenu. Regularne sięganie po marchew zmniejsza ryzyko wystąpienia: raka płuc, raka dróg moczowych, raka żołądka, raka jelita grubego, raka piersi, raka prostaty.

Uwaga: Największe ilości cennego beta-karotenu zawarte są w warstwie kory, dlatego też nie zaleca się obierania marchwi. Warzywo najlepiej jest umyć.

3. Pomidor

Również pomidor cechuje się właściwościami antynowotworowymi, ponieważ stanowi cenne źródło likopenu – przeciwutleniacza z grupy karotenoidów. Odgrywa on kluczową rolę w procesach reagowania komórek na czynniki wzrostu, które stymulują ich podziały. Natomiast zawarte w pomidorach enzymy naprawiają uszkodzenia komórek i zapobiegają ich transformacji nowotworowej.
Według badań pomidory oraz przetwory pomidorowe mogą ochronić nas przed ryzykiem rozwoju raka prostaty, raka jamy ustnej, raka przełyku, raka płuc i raka żołądka. 

Zobacz również: Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Wyjaśniamy

4. Owoce jagodowe

Do grona owoców jagodowych należą między innymi: borówki, jagody, truskawki, czarny bez. Stanowią one cenne źródło przeciwutleniaczy – polifenoli – wykazujących zdolność do hamowania komórek nowotworowych, a także zapobiegania przerzutom. Zdaniem naukowców owoce jagodowe szczególnie ochronią nas przed rozwojem raka piersi, raka prostaty, raka jelita grubego, raka wątroby.

5. Pomarańcza

Pomarańcze dostarczają nam przede wszystkim przeciwutleniaczy – i to nie tylko w postaci witaminy C. Badania wykazują, że ich spożywanie może ustrzec przed rozwojem raka przełyku, raka gardła, raka jamy ustnej, raka żołądka, raka jelita grubego. Natomiast kwas foliowy (witamina B9) obecny w pomarańczach może zmniejszać ryzyko występowania raka trzustki.

6. Jabłko

Jabłko to kolejny produkt spożywczy, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Stanowi ono źródło witaminy C oraz kwercytyny – należy do grona wspomnianych już polifenoli. Spożywanie jabłek ochrania nas przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego, rakiem płuc.

7. Czosnek

Czosnek doceniany jest nie tylko w roli przyprawy, ale również jako naturalny środek o działaniu prozdrowotnym. Czosnek dostarcza nam między innymi: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, selenu, fosforu, wapnia, magnezu u żelaza. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwmiażdżycowe. Natomiast zawartość allicyny – związku siarkowego o bardzo wysokiej aktywności biologicznej – sprawia, że regularne sięganie po czosnek może w pewnym stopniu ochronić nas przed rozwojem chorób nowotworowych (w tym raka jelita grubego, raka żołądka, raka wątroby, raka płuc, raka piersi).

8. Kurkuma

Kurkuma to przyprawa, którą często znajdziemy w naszej kuchni. W swoim składzie zawiera kurkuminę, która jak wskazują badania naukowe, wykazuje zdolność do zwalczania komórek rakowych w przypadku raka prostaty i raka piersi. Ta substancja aktywna hamuje również cykl życia komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego i raka pęcherza.

9. Oregano

Oregano to kolej a przyprawa, obok czosnku i kurkumy, która wykazuje działanie antynowotworowe. Wynika ono z zawartości kwasu rozmarynowego oraz karwakrolu – silnych przeciwutleniaczy. Zwłaszcza karwakrol ma zdolność do hamowania rozwoju komórek raka prostaty, raka płuc, raka okrężnicy, raka jamy ustnej.

10. Rozmaryn lekarski

Ziele rozmarynu lekarskiego zawiera wiele bioaktywnych związków, w tym: kwas rozmarynowy, kwas karnozynowy, rozmadial, epirozmanol, karnozol. Substancje zawarte w rozmarynie między innymi ochraniają nasz przewód pokarmowy oraz zaburzają funkcjonowanie komórek raka żołądka i raka jelit.

11. Pokrzywa

Również ziele pokrzywy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych poprzez działanie: przeciwzapalne, moczopędne, poprawiające perystaltykę jelit, wspierające układ nerwowy, obniżające stężenie glukozy we krwi. Naukowcy wskazują, że pokrzywa cechuje się potencjalnymi właściwościami antynowotworowymi w stosunku do komórek: raka prostaty, raka piersi, raka jelita grubego, raka wątroby.

Przeczytaj: Zioła moczopędne – 10 propozycji ziół, przygotowanie naparów

12. Żeń-szeń

W żeń-szeniu obecne są ginsenozydy, które, jak wskazują badania, obniżają ryzyko występowania raka jelita grubego, raka żołądka, raka wątroby, raka płuc.

Uwaga: Żeń-szeń może być stosowany jedynie w profilaktyce chorób nowotworowych. Pacjenci onkologiczni nie powinni go przyjmować ze względu na to, że wchodzi on w interakcje z lekami przeciwnowotworowymi.

13. Siemię lniane

Nasiona lnu, czyli siemię lniane, dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, lignanów oraz błonnika pokarmowego. Włączenie do diety siemienia lnianego w szeroki sposób wpłynie na polepszenie naszego zdrowia. Dzięki badaniom naukowym wiadomo, że siemię lniane chroni między innymi przed rakiem jelita grubego, rakiem piersi i rakiem prostaty.

14. Orzechy

Orzechy to nie tylko smaczna przekąska, ale również produkt spożywczy o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym, w tym o działaniu antynowotworowym. W składzie orzechów znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko rozwoju raka: jelita grubego, trzustki, endometrium (błony śluzowej w obrębie jamy macicy). Po jakie rodzaje orzechów sięgać? Szczególnie polecane są orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, orzechy laskowe.

15. Zielona herbata

Ostatnim przedstawianym przez nas produktem antynowotworowym jest zielona herbata. W jej składzie znajdziemy cenne źródła przeciwutleniaczy – polifenoli. U osób pijących zieloną herbatę odnotowuje się zmniejszone ryzyko wystąpienia raka wątroby, raka jelita grubego, raka piersi, raka prostaty.

 

 

 

 

Bibliografia

https://www.zwrotnikraka.pl/warzywa-antyrakowe/

https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-antyrakowa-ochronny-wplyw-zywnosci-pochodzenia-roslinnego/

https://onkologia.org.pl/pl/dieta

E. Kałędkiewicz, E. Lange, Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowym, Postępy Fitoterapii, nr 1, 2013 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2013_042-047.pdf