Olej z czarnuszki – charakterystyka
Olej z czarnuszki pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki przede wszystkim znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, jest jednak mniej znanym kuchennym dodatkiem – mniej znanym w porównaniu z nasionami czarnuszki, które w kuchni odgrywają rolę przyprawy.
Olej z czarnuszki ma charakterystyczny smak z nutami goryczy i dość intensywny, korzenny zapach. Dzięki temu nada potrawom wyjątkowego smaku, ale również będzie naturalnie wspierać zdrowie naszego organizmu. Cechuje go również miodowa barwa.
Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki w swoim składzie zawiera między innymi:
- kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
- kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6,
- kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9,
- ditymochinon,
- tymochinon,
- p-cymen,
- karwakrol,
- nigellon,
- tymol,
- fitosterole,
- fosfolipidy,
- flawonoidy,
- alkaloidy,
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę E,
- żelazo,
- wapń,
- cynk,
- potas,
- magnez,
- miedź,
- sód.
Zobacz: Olej z czarnuszki na twarz – właściwości, działanie, zastosowanie
Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, substancji czynnych, witamin i minerałów olej z czarnuszki wykazuje szerokie działanie prozdrowotne, między innymi:
- przeciwutleniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- przeciwgorączkowe,
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- antyalergiczne (przeciwhistaminowe),
- immunostymulujące,
- obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżające stężenie glukozy we krwi,
- przeciwzakrzepowe,
- antynowotworowe.
Przeczytaj również: Olej z czarnuszki na włosy – w jaki sposób stosować? Porady
Olej z czarnuszki – czy można na nim smażyć?
Zanim przejdziemy do zastosowań oleju z czarnuszki w kuchni, to warto podkreślić, że ten olej roślinny nie nadaje się do smażenia – można go stosować wyłącznie na zimno. Dlaczego? Wysoka temperatura sprawia, że olej traci swoje cenne właściwości prozdrowotne.
Olej z czarnuszki w kuchni – jak stosować?
Olej z czarnuszki przede wszystkim nadaje się do sałatek, zwłaszcza w sytuacji, gdy składają się one ze składników, które są neutralne w smaku. Olej z czarnuszki nada im wyrazu, czyli gorzkiego posmaku oraz charakterystycznego, korzennego zapachu.
Olej z czarnuszki może stanowić również element dressingu. Wystarczy, że połączymy go na przykład z: sokiem z cytryny, miodem, syropem klonowym.
Kolejnym kuchennym zastosowaniem tego oleju roślinnego jest dodanie go do ugotowanych warzyw – należy je jednak najpierw ostudzić. Już niewielka ilość oleju sprawi, że ugotowane warzywa zyskają „głębię smaku”. Natomiast dla osób, które cenią kuchenne eksperymenty, polecamy dodać olej z czarnuszki do warzywnych smoothies.
Olej z czarnuszki to także dobre uzupełnienie:
- dań składających się z kaszy,
- dań składających się z makaronów,
- zup,
- kremów warzywnych,
- pasty z awokado,
- dań z bazą w postaci twarogu lub jogurtu naturalnego,
- potraw z tuńczykiem.
Doustna suplementacja oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki możemy przyjmować również w roli suplementu diety. Warto jednak podkreślić, że jego intensywny smak nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego też dla wielu osób lepszym rozwiązaniem jest dodanie go potraw, dodatków, dressingów czy do smoothies.
Łyżeczkę oleju z czarnuszki możemy przyjmować maksymalnie trzy razy dziennie. Przekroczenie tej dawki może skutkować: bólami głowy, bólami brzucha, nudnościami, świądem skóry.
Olej z czarnuszki nie jest zalecany dla kobiet w ciąży ze względu na działanie przeciwskurczowe. Oleju nie powinno podawać się również dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Jego nadmierne spożywanie może warunkować wzrost ciśnienia tętniczego krwi.
Zapoznaj się: Olej z czarnuszki a olej z wiesiołka – który wybrać?
Bibliografia
https://www.przepisy.pl/blog/olej-z-czarnuszki
K. Kowalcze, Dwa gramy zdrowia – Nigella sativa, czyli czarnuszka siewna w profilaktyce i terapii [w:] Problemy nauk medycznych dawniej i dziś red. U. Strugała, K. Mozgiel-Wiecha, I. Bendkowska, Łódź 2021 (dostęp online) https://www.archaegraph.pl/lib/l231bv/Ksiega_nauki-medyczne_ebook-ktker37i.pdf
T. Wolski, A. Najda, K. Wolska-Gawron, Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej, Postępy Fitoterapii 18(3), 2017 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/12/pf_2017_235-241.pdf