Ocet jabłkowy – właściwości, działanie, przeciwwskazania

Ocet jabłkowy to produkt, który powstaje na skutek fermentacji cukrów zawartych w jabłkach. Następnie, na etapie produkcyjnym, wytworzony alkohol przekształcany jest do postaci kwasu octowego – głównie za sprawą bakterii kwasu octowego. Poznaj prozdrowotne właściwości octu jabłkowego oraz dowiedz się, jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.

Zielone jabłka

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet cechuje się właściwościami prozdrowotnymi dzięki zawartości kwasów organicznych i polifenoli:

  • wspomnianego już kwasu octowego,
  • kwasu jabłkowego,
  • kwasu winowego,
  • kwasu cytrynowego,
  • kwasu mlekowego,
  • kwasu bursztynowego,
  • kwasu chlorogenowego,
  • kwasu kumarowego,
  • kwasu protokatechowego.

W składzie octu jabłkowego znajdziemy również:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B (witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B5, witaminę B6, witaminę B7, witaminę B9),
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • sód,
  • krzem,
  • fosfor.

Uwaga: Ocet jabłkowy niskokaloryczny – w jego 100 gramach zawartych jest około 20 kalorii.

Ocet jabłkowy – właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze

Ocet wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ma zdolność do hamowania bakterii chorobotwórczych takich jak Escherichia coli i gronkowiec złocisty. Zapobiega rozwijaniu się grzybów z gatunku Candida, które odpowiedzialne są za występowanie kandydozy.

Ocet jabłkowy – właściwości przeciwutleniające

Ocet jabłkowy wykazuje właściwości przeciwutleniające, dlatego też może hamować szkodliwe działanie wolnych rodników oraz zapobiegać występowaniu stresu oksydacyjnego.

Zapoznaj się: 15 produktów antynowotworowych w diecie

Ocet jabłkowy a cukrzyca typu II i insulinooporność

Ocet jabłkowy obniża stężenie glukozy we krwi, co potwierdzają liczne doniesienia naukowe. To działanie octu jest szczególnie ważne w przypadku osób borykających się z cukrzycą typu II lub z insulinoopornością, czyli z opornością tkanek organizmu na działanie insuliny. Ocet jabłkowy może wiązać się z redukcją hemoglobiny glikowanej, dlatego też może być pomocny przy wyrównywaniu cukrzycy. Co więcej, ocet jabłkowy może łagodzić insulinooporność (zwiększać wrażliwość tkanek na hormon insuliny) i zmniejszać wskaźniki insulinooporności, takie jak HOMA-IR, QUICKI.

Ocet jabłkowy a pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi

Ocet jabłkowy pozytywnie oddziałuje również na profil lipidowy krwi. Naukowcy wskazują, że zmniejsza on poziom trójglicerydów we krwi, tym samym obniżając ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Co więcej, ocet zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, a także stężenie „złej” frakcji cholesterolu, czyli LDL. Ocet nie wpłynie natomiast na podwyższenie stężenia „dobrej” frakcji cholesterolu – HDL.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Otyła kobieta przygotowująca posiłek
Czy ocet jabłkowy na odchudzanie rzeczywiście jest skuteczny?

Ocet jabłkowy w mediach promowany jest jako skuteczny środek wspomagający proces odchudzania. Jaka jest prawda? W świetle badań naukowych ocet rzeczywiście może pomóc nam w redukcji kilogramów masy ciała, jednak ich spadek był minimalny – na poziomie około kilograma przez trzy miesiące kuracji. Zaobserwowano, że ocet przede wszystkim zmniejszał łaknienie oraz zapewniał uczucie sytości po spożytym posiłku.

Podkreślimy jednak, że kluczem do sukcesu w odchudzaniu stanowią przede wszystkim odpowiednio zbilansowany jadłospis, deficyt kaloryczny, aktywność fizyczna. Ocet jabłkowy może dodatkowo wspomóc odchudzanie, natomiast nie można się po nim spodziewać magicznej utarty kilogramów. 

Sprawdź: Top 15 produktów wspierających odchudzanie

Ocet jabłkowy a zespół policystycznych jajników (PCOS)

Dane naukowe wskazują, że ocet jabłkowy może być skutecznym, prozdrowotnym dodatkiem do diety kobiet zmagających się z PCOS, czyli z zespołem policystycznych jajników. Codziennie spożywanie octu może przywrócić owulację oraz zmniejszyć wspomnianą już insulinooporność.

Ocet jabłkowy a wpływ na wątrobę

Ocet jabłkowy może również charakteryzować się właściwościami hepatoprotekcyjnymi, czyli działaniem ochronnym na narząd wątroby.

Uwaga: Warto podkreślić, że to działanie octu jabłkowego jest jedynie przesłanką. Pozytywny wpływ na wątrobę wykazały badania na zwierzętach, natomiast badania na ludziach do tej pory nie zostały przeprowadzone.

Przeczytaj również: Top 10 naturalnych produktów pomocnych przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Ocet jabłkowy – wykorzystanie kosmetyczne

Warto również wiedzieć, że ocet jabłkowy wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie do pielęgnacji skóry oraz włosów. Ocet wykazuje działanie: tonizujące, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, dlatego też w niektórych przypadkach wykorzystuje się go w terapii trądziku oraz jako naturalny preparat w walce z łupieżem (łupież suchy, łupież łojotokowy, łupież biały). Ocet jabłkowy w formie płukanki dodatkowo nadaje fryzurze blasku i sprawia, że kosmyki stają się miękkie i sprężyste. 

Ocet jabłkowy może stanowić bazę lub dodatek do:

  • toników do twarzy,
  • maseczek do twarzy,
  • peelingów do twarzy,
  • okładów na skórę,
  • płukanek do włosów,
  • wcierek do włosów.

Potencjalne właściwości octu jabłkowego

Inne, potencjalne właściwości octu:

  • może zmniejszać prozapalne czynniki w wątrobie,
  • może redukować czynniki wątrobowe,
  • może łagodzić objawy refluksu,
  • może poprawiać wchłanianie wapnia w jelitach,
  • może obniżać ciśnienie tętnicze krwi,
  • może wspomagać łagodzenie zaparć, poprawiając perystaltykę jelit.

Jak przyjmować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy najlepiej spożywać po uprzednim rozcieńczeniu wodą, na przykład w proporcji 1-2 łyżki stołowe octu na szklankę wody. Przy czym dzienna porcja octu nie powinna przekraczać 3 łyżek stołowych.

Ocet najlepiej pić zaraz po posiłku. Natomiast w sytuacji, gdy zależy nam na utracie kilogramów masy ciała, to rozcieńczony ocet jabłkowy możemy wprowadzić przed posiłkiem, zwłaszcza tym zawierającym węglowodany. 

Uwaga: Po spożyciu octu jabłkowego zaleca się przepłukanie jamy ustnej wodą, aby ochronić szkliwo zębów.

Spożywanie octu jabłkowego – jakie są jego negatywne skutki i przeciwwskazania?

Mimo że ocet jabłkowy charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, to spożywany w nadmiarze lub bez rozcieńczenia prowadzi do uszkodzeń szkliwa zębów i tkanki gardła.

Nadmiar octu jabłkowego w diecie może zaburzać również gospodarkę kwasowo-zasadową, czego konsekwencję stanowi między innymi wzrost ryzyka rozwoju osteoporozy. 

Szczególną ostrożność w stosowaniu octu jabłkowego powinny zachować osoby przyjmujące leki moczopędne (ze względu na wypłukiwanie się potasu), przeciwcukrzycowe (ze względu na niebezpieczną redukcję stężenia glukozy we krwi).

Uwaga: Ocet jabłkowy może wywoływać nudności. 

 

 

 

 

 

Bibliografia

https://vitapedia.pl/ocet-jablkowy

https://drogeriadrzdrowie.pl/Blog/Post/domowe-sposoby-na-lupiez

https://dietetycy.org.pl/ocet-jablkowy-i-jego-wlasciwosci/

https://pan-dietetyk.pl/ocet-jablkowy-na-odchudzanie/