Czy leczo jest kaloryczne?

Węgierska potrawa bazująca na warzywach, gęstym sosie i wkładce mięsnej w postaci kiełbasy – mowa o leczo. Danie to można podawać osobno, ale także jako dodatek do np. kotletów schabowych, a ze względu na łatwość w przyrządzeniu jest niesamowicie popularne w krajach Europy Wschodniej. Czy nadaje się do spożycia przez osoby dbające o swoją linię?

Leczo w misce

Czym jest potrawa leczo?

Leczo to jednogarnkowe danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Składa się z:

  • cebuli;
  • pomidorów;
  • papryki;
  • cukinii;
  • kiełbasy (lub innego mięsa, również wersji wegetariańskich);
  • passaty lub pomidorów z puszki;
  • pieczarek;
  • przypraw takich jak czosnek, pieprz i papryka suszona (słodka, pikantna i wędzona).

Potrawę tą podaje się najczęściej z chlebem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić go ryżem, kaszą lub ziemniakami. 

Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami to potrawa pełna wartościowych składników odżywczych, która jest prosta w przyrządzeniu – całe danie da się wykonać w jednym naczyniu, tj. garnku. 

Danie to zyskało w Polsce niezwykłą popularność ze względu na to, że przepis na jego wykonanie jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować, zamieniając np. kiełbasę na parówki, cukinię na bakłażana itd. To sprawia, że leczo da się wykonać prawie zawsze ze składników, które znajdują się akurat pod ręką (dzięki czemu nie trzeba wychodzić do sklepu).

Kalorie i wartości odżywcze w leczo

Odpowiedź na to, czy leczo nadaje się dla osób dbających o swoją linię, jest skomplikowana. Dlatego, że wszystko zależy od tego, jakie składniki postanowił wykorzystać kucharz przyrządzający tę potrawę.

Warzywa znajdujące się w składzie, tj.:

  • papryka (20 kcal na 100 g);
  • cukinia (17 kcal na 100 g);
  • cebula (40 kcal na 100 g);
  • pieczarki (28 kcal na 100 g);
  • pomidory (18 kcal na 100 g);

są niskokaloryczne i zawierają dużo witamin (m.in. A, B, C, E) oraz minerałów (potas, wapno, mangan, fosfor, cynk), a nawet sensowne ilości błonnika. 

Niestety, trochę inaczej przedstawia się skład kiełbasy. Nie jest ona niezdrowa sama w sobie, ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jednak jest ona niezwykle kaloryczna. Kiełbasa wieprzowo-wołowa zawiera aż 300 kcal w 100 g, z czego większość pochodzi z tłuszczów (również nasyconych).

Leczo może być kaloryczne, ale wcale takie nie musi być. Istnieją przepisy, które sprawiają, że jest to jedna z najzdrowszych potraw, jakie można zjeść np. podczas niedzielnego obiadu.

Co zrobić, aby leczo stało się dietetyczne?

Aby leczo stało się dietetycznym posiłkiem, należy postarać się o to, żeby większość potrawy stanowiły warzywa. To one są najbardziej wartościowymi składnikami całego dania. Wkładka mięsna powinna być jak najbardziej chuda, kiełbasę można zastąpić np. filetem z piersi kurczaka, a najlepiej zdecydować się na zamiennik wegetariański, nawet tofu.

Dzięki tym drobnym modyfikacjom leczo stanie się posiłkiem bogatym w białko, ale jednocześnie z małą zawartością kalorycznego i niezdrowego tłuszczu.

Dietetyczne leczo jest tak samo smaczne i lekkostrawne, co sprawia, że będzie idealnym posiłkiem nawet dla osób, które zmagają się z problemami natury gastrycznej.