Miód spadziowy – jak powstaje?
Miód spadziowy cieszy się popularnością ze względu na charakterystyczny smak oraz cenne prozdrowotne właściwości. Miód powstaje ze spadzi z drzew – z cieczy występującej w postaci kropel na igłach oraz gałęziach takich gatunków drzew, jak: świerk, jodła, modrzew, klon, lipa. Spadź w rzeczywistości jest wydzieliną mszyc, czerwców lub miodówek. Swoim słodkim smakiem zwabia pszczoły, które ja zagęszczają i produkują z niej miód spadziowy.
Warto również wspomnieć o tym, że miód dostępny jest również w postaci nektarowo-spadziowej i wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatowego oraz ze spadzi liściastej. Miód nektarowo-spadziowy ma brunatną barwę i lekko korzenny zapach. W smaku jest natomiast słodko-gorzki.
Przeczytaj także: Miód manuka – właściwości, jak go stosować? Na co pomaga miód manuka?
Miód spadziowy – jakie są jego rodzaje?
Miód spadziowy możemy podzielić na dwa rodzaje ze względu na miejsce występowania spadzi: na drzewach iglastych lub na drzewach liściastych.
Miód spadziowy iglasty
Miód spadziowy iglasty ma łagodniejszy smak w porównaniu z miodem spadziowym liściastym. Charakteryzuje się ciemną barwą z zielonkawym, szarym lub brązowym odcieniem. W smaku jest mało słodki, niektórzy wyczuwają w nim nutę goryczy.
Miód spadziowy iglasty pozyskiwany jest ze spadzi występującej na: sosnach, jodłach, świerkach oraz modrzewiach.
Ten rodzaj miodu stosowany jest w leczeniu chorób dróg oddechowych, chorób serca oraz układu krążenia. Złagodzi również objawy związane z reumatyzmem i wpłynie na odporność dzięki dużej zawartości naturalnych antybiotyków. Zalecany jest dla osób borykających się z anemią.
Proces krystalizacji miodu zachodzi w okresie od 5 do 8 tygodni od otwarcia. Produkt może się rozwarstwiać na część płynną oraz skrystalizowaną.
Miód spadziowy liściasty
Miód spadziowy liściasty charakteryzuje się złotą barwą oraz delikatnym, kwiatowym zapachem. W Polsce pozyskiwany jest głównie ze spadzi lipy, klonu oraz dębu.
Miód stosowany jest przy schorzeniach układu moczowego, dróg żółciowych oraz wątroby. Wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, przyspiesza procesy gojenia się ran i oparzeń.
Proces krystalizacji miodu zachodzi w okresie kilku tygodni od otwarcia.
Miód spadziowy – jakie są jego właściwości?
Miód spadziowy jest bogatym źródłem składników odżywczych. Cechuje się najwyższą zawartością białka, mikroelementów oraz związków fenolowych – w porównaniu z innymi rodzajami miodów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje stężenie flawonoidów – 6,5 mg/kg – oraz związków fenolowych – 650 mg/kg w miodzie spadziowym iglastym i 1260 mg/kg w miodzie spadziowym liściastym.
Ten rodzaj miodu ma również największą zawartość biopierwiastków, które wchłaniane są przez nasz organizm. Poniżej przedstawiamy listę najważniejszych składników odżywczych występujących w miodzie spadziowym.
Miód spadziowy zawiera:
- tiaminę (witamina B1),
- ryboflawinę (witamina B2),
- kwas nikotynowy (witamina B3),
- kwas pantotenowy (witamina B5),
- pirydoksynę (witamina B6),
- biotynę (witamina B7),
- kwas foliowy (witamina B9),
- kwas askorbinowy (witamina C),
- witaminę PP,
- witaminę A,
- witaminę K,
- białka i aminokwasy,
- polifenole,
- kwasy fenolowe,
- magnez,
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- sód,
- srebro,
- molibden,
- cynę,
- wanad.
Wartość energetyczna w 100 gramach miodu spadziowego wynosi około 330 kalorii.
Sprawdź: Co jest zdrowsze: syrop klonowy czy miód? Wyjaśniamy
Miód spadziowy – na co pomaga?
Miód spadziowy charakteryzuje się właściwościami oczyszczającymi, przeciwzapalnymi, bakteriobójczymi, antyseptycznymi. Wykazuje działanie oczyszczające nasz organizm, przez co zmniejsza szkodliwy wpływ toksyn zawartych m.in. w używkach typu alkohol i papierosy.
Przy regularnym spożywaniu miód usprawnia proces przemiany materii i wywołuje działanie przeczyszczające, przez co łagodzi zaparcia i poprawia funkcjonalność przewodu pokarmowego.
Miód spadziowy oddziałuje na układ nerwowy – zmniejsza napięcie nerwowe oraz uczucie niepokoju. Pozytywnie wpływa również na pracę serca, nerek oraz naturalnie wspiera odporność – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwiej jest zachorować. Miód spadziowy zatrzymuje rozprzestrzenianie się bakterii i uczestniczy w leczeniu np. przeziębienia lub grypy.
Miód spadziowy oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia proces przemiany materii, zmniejsza napięcie nerwowe oraz naturalnie wspiera odporność.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym ten słodki produkt obniża poziom wolnych rodników w ludzkim organizmie oraz chroni przed wpływem stresu oksydacyjnego. Działa również wykrztuśnie, dlatego też zalecany jest w chorobach dróg oddechowych oraz przy kaszlu i bólu gardła – za pomocą lepkiej konsystencji tworzy ochronną powłokę na wyściółce gardła.
Wysoka aktywność bakteriobójcza spowodowana jest zawartością nadtlenku wodoru i kwaśnego pH. Miód wspomaga leczenie stanów zapalnych i stosowany jest przy hiperwitaminozie oraz anemii.
Produkt od pszczół naturalnie chroni żołądek i pomaga w leczeniu zapalenia żołądka i wrzodów żołądka. Zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego i pobudza do wytwarzania większej ilości śluzu.
Stosowanie miodu spadziowego zalecane jest przy chorobach dróg oddechowych, kaszlu, anemii, hiperwitaminozie oraz przy schorzeniach żołądka.
Miód spadziowy ma właściwości odtruwające, dlatego też podawany jest osobom, które pracują w warunkach szkodliwych dla ich zdrowia, np. górnikom pracującym w kopalniach uranu. Zalecany jest również w przypadku kuracji sterydowych oraz antybiotykowych.
Badania potwierdzają, że miód spadziowy naturalnie wspomaga walkę z bezsennością. Jest również środkiem przeciwnowotworowym. Wykorzystuje się go także w leczeniu zapalenia gruczołu krokowego.
Warto wiedzieć, że miód spadziowy zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego też przyspiesza procesy gojenia się ran, odmrożeń oraz oparzeń.
Miód spadziowy w pielęgnacji
Miód spadziowy wykorzystywany jest również w kosmetyce – stanowi dodatek do kosmetyków dedykowanych skórze trądzikowej oraz wrażliwej.
Miód stosowany bezpośrednio na skórę wykazuje działanie wygładzające, zmiękczające, złuszczające i ściągające. Nadaje naskórkowi blasku, odblokowuje pory oraz redukuje wypryski i zmiany trądzikowe. W przypadku skóry wrażliwej działa kojąco i sprawia, że twarz wygląda na wypoczętą.
Z miodu możemy wykonać domowe maseczki na twarz oraz maski do włosów. Wystarczy, że dodamy do niego płatki owsiane, a nasza skóra będzie odżywiona i nawilżona. Miód nakładamy też bezpośrednio na kosmyki, po czym spłukujemy je letnią wodą i myjemy szamponem.
Miód spadziowy – jaka jest jego dzienna dawka?
Zalecana dzienna dawka miodu spadziowego dla osób dorosłych wynosi od 50 do 100 gramów dziennie, czyli od 5 do 10 łyżeczek.
Dzienna dawka miodu spadziowego dla osoby dorosłej wynosi od 5 do 10 łyżeczek.
Przy stosowaniu miodu musimy mieć na uwadze fakt, że jest on produktem wysokokalorycznym. Oznacza to, że nadużywanie go w diecie może doprowadzić do nadwagi i otyłości.
Zobacz: Miód faceliowy – właściwości lecznicze, kaloryczność, indeks glikemiczny
Miód spadziowy – czy może być spożywany przez dzieci?
Wielu rodziców zadaje sobie pytanie – czy dzieci mogą spożywać miód spadziowy? Ten rodzaj miodu, zwłaszcza miód spadziowy iglasty, może być podawany dzieciom. Przede wszystkim pozytywnie wpłynie na ich odporność ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków i wartości odżywczych.
Dzieci powinny dostawać o połowę zmniejszoną dzienną dawkę w porównaniu do zalecanej dawki dla osoby dorosłej – porcja przewidziana dla najmłodszych wynosi od 25 do 50 gramów.
Jeżeli nasze dziecko nie chce spożywać miodu na kanapce lub na łyżce, wówczas możemy wymieszać produkt od pszczół w letniej wodzie i serwować go w formie słodkiego napoju.
Miód spadziowy a ciąża
Miód spadziowy może być spożywany przez kobiety w ciąży. Dzięki właściwościom bakteriobójczym pozytywnie wpłynie na odporność. Dodaje również energii i pomaga przy bezsenności.
Do przeciwwskazań należy uczulenie na miód oraz cukrzyca ciążowa.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania miodu spadziowego?
Miód spadziowy zawiera wiele prozdrowotnych składników, dlatego też może być stosowany przez większość osób. Przeciwwskazaniem jest przede wszystkim uczulenie na miód, które objawia się nudnościami, bólami brzucha i wysypką skórną.
Z uwagi na zawartość cukru oraz wysoką wartość indeksu glikemicznego na miód powinny również uważać osoby chorujące na cukrzycę oraz na insulinooporność. W obu przypadkach włączenie produktu od pszczół do diety powinno zostać uzgodnione z lekarzem.
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, spożywanie miodu w nadmiernych ilościach może skutkować otyłością i nadwagą.
Zobacz: Miód w diecie ketogenicznej – czy można go spożywać?
Do czego stosować i jak przechowywać miód spadziowy?
Miód spadziowy, zarówno iglasty, jak i liściasty, może stanowić zdrowszy zamiennik białego cukru. Sprawdzi się w roli naturalnego słodzika do napojów oraz warzywnych i owocowych koktajli. Warto jednak wiedzieć, że miód spadziowy traci swoje prozdrowotne właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni – dochodzi wówczas do procesu denaturacji białek. Oznacza to, że nie powinniśmy go używać do słodzenia np. gorącej herbaty oraz kawy.
Miód spadziowy dobrze skomponuje się z przyprawami, dlatego też stosowany jest jako składnik marynaty do mięs. Możemy go również rozsmarowywać na kanapach z ulubionego pieczywa lub dodawać do wypieków, deserów i słodkich przekąsek.
Miód spadziowy powinniśmy przechowywać w słoiku – najlepiej w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza – oraz w miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne. Miód możemy również trzymać w lodówce. Musimy jednak pamiętać o szczelnym zakręceniu słoika, ponieważ produkt może pochłaniać inne zapachy.
Krystalizacja miodu spadziowego
W przypadku miodu spadziowego możemy zauważyć różnice zachodzące w procesie jego krystalizacji. Są one uzależnione od okresu powstawania miodu. Miody produkowane latem łatwiej ulegają krystalizacji – na dnie przyjmują konsystencję ciała stałego, a na górze są płynne. Miody powstające wiosną mają natomiast jaśniejszą barwę i ulegają krystalizacji jedynie w postaci małych, pojedynczych grudek.
Bibliografia
K. Świetlikowska, E. Hallmann, J. Sławińska, E. Rembiałkowska, Ocena zawartości związków polifenolowych ogółem, w tym kwasów fenolowych i flawonoidów w różnych odmianach miodów ekologicznych i konwencjonalnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2013
E. Holderna-Kedzia, Charakterystyka miodu spadziowego z drzew liściastych, Pszczelarstwo, 2001
J. Luty, Miód – samo zdrowie. Rodzaje i właściwości zdrowotne miodu pszczelego, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2010
https://wcinaj-miod.pl/miod-spadziowy/
https://oliwka24.pl/miod-spadziowy/
https://schroniskobukowina.pl/blog/miod-spadziowy-wlasciwosci