Orzechy laskowe – jak wpływają na zdrowie?

Orzechy laskowe są nie tylko smaczną, ale także zdrową przekąską – zawierają szereg składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznajcie ich wpływ na nasze zdrowie.

Brązowe orzechy laskowe w łupinie

Orzechy laskowe – wartości odżywcze

Zanim opiszemy wpływ orzechów laskowych na ludzki organizm, przyjrzyjmy się dokładnym danym i zawartościom.

Wartości odżywcze w 100 g orzechów laskowych:

  • Energia – 628 kcal,
  • Białka – 14,90 g,
  • Tłuszcze – 60,75 g,
  • Węglowodany – 16,70 g,
  • Cukry – 4,30 g,
  • Błonnik – 9,70 g,
  • Wapń – 114 mg,
  • Żelazo – 4,70 mg,
  • Magnez – 163 mg,
  • Fosfor – 290 mg,
  • Potas – 680 mg,
  • Cynk – 2,50 mg,
  • Witamina B1 – 0,60 mg,
  • Witamina E – 15 mg,
  • Witamina K – 14,2 µg,
  • Witamina B6 – 0,563 mg,
  • Witamina A – 20 IU,
  • Witamina C – 6,30 mg,
  • Witamina B9 (kwas foliowy) – 113 µg,
  • Witamina B5 (kwas pantetonowy) – 0,918 mg.

Źródło: United States Department of Agriculture FoodData Central

Przeczytaj: Orzechy macadamia – korzyści dla zdrowia, skóry i włosów

Orzechy laskowe a zdrowie

Orzechy laskowe owoce zielonego krzewu leszczyny
Orzechy laskowe są owocami krzewu leszczyny

Orzechy laskowe są bogatym źródłem witamin (przedstawionych powyżej w formie listy), dzięki czemu w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Witamina B odpowiada za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na pamięć – dlatego warto wybierać orzechy laskowe, kiedy towarzyszy nam stres i napięcie nerwowe.

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych orzechy przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tkanki w obrębie brzucha. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, a także podwyższają poziom cholesterolu HDL. 

Witamina E jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiega zakrzepom (nie doprowadza do sklejania się płytek krwi) i jest niezbędna do właściwego rozwoju narządów rozrodczych. Wraz z witaminami z grupy B, które wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, wpływa na poprawę płodności i potencji. Alfa-tokoferol, rodzaj witaminy E, ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworu pęcherza, a witamina K zapewnia prawidłowy proces krzepnięcia krwi i jest niezbędna do przyswajania wapnia.

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych orzechy przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tkanki w obrębie brzucha. Należy jednak pamiętać, że mimo szeregu pozytywnych właściwości, orzechy laskowe są również kaloryczne. Dlatego jeśli chcemy schudnąć, to zaleca się ich spożywanie nie w formie przekąski, a pełnego dania. Po mniejsze ilości można sięgać np. przed posiłkiem – sprawi to, że nasz żołądek się napełni, a my unikniemy uczucia przejedzenia. Orzechy, jako bogate źródło błonnika pokarmowego, przyspieszają metabolizm i gwarantują odpowiednią pracę jelit.

Orzechy obniżają poziom cukru we krwi oraz mają niski indeks glikemiczny – dzięki temu powinny powinni zostać włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. 

Owoce leszczyny obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, a także podwyższają poziom cholesterolu HDL – tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Wszystko za sprawą potasu, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Magnez uczestniczy w regulowaniu właściwego poziomu wapnia, hamuje przeciążanie mięśni i zmniejsza uczucie napięcia mięśniowego.

Orzechy łagodzą objawy depresji, lęku, czy zaburzeń psychicznych. Jest to możliwe dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego i kwasów omega-3. Z kolei mangan uczestniczy w syntezie cholesterolu i kwasów tłuszczowych, a także jest elementem metabolizmu białka oraz węglowodanów – wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność powinny regularnie sięgać po ten rodzaj orzechów. Przede wszystkim potrafią one obniżyć poziom cukru we krwi oraz mają niski indeks glikemiczny IG = 15 (niski indeks glikemiczny: IG < 55).

Sprawdź też: Orzechy ziemne (arachidowe) – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie i urodę

Olej z orzechów laskowych – wpływ na skórę i włosy

Olej z orzechów laskowych jest bardzo często wykorzystywany do pielęgnacji włosów. Nadaje się także do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej, zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek mimicznych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Zawartość przeciwutleniaczy w orzechach laskowych – witamin A, C oraz E – zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek mimicznych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Witamina E dodatkowo utrzymuje dobry poziom nawilżenia, dzięki czemu skóra jest bardziej promienna. Flawonoidy (organiczne związki chemiczne) wpływają na regenerację komórek skóry.

Olej z orzechów laskowych wykorzystywany  jest do pielęgnacji włosów. Nadaje się także do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej, zapobiega przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek mimicznych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Olej wykazuje działanie tonizujące, stabilizujące, nawilżające oraz niweluje problem zaczerwienionej skóry. Oczyszcza pory, pomaga w walce z trądzikiem i w eliminowaniu negatywnego wpływu środowiska zewnętrznego – zwłaszcza wpływu promieni UV, wiatru, mrozu.

Stosowany jest również przez masażystów podczas masaży relaksacyjnych i przeciwbólowych. Jako olejek do masażu nie pozostawia na skórze tzw. tłustej warstwy, wnika głęboko w jej struktury, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych.

Olej z orzechów laskowych jest bardzo często wykorzystywany do pielęgnacji włosów – w naturalny sposób wzmacnia je i regeneruje. Zapobiega wypadaniu włosów, jest naturalnym wzmacniaczem koloru włosów farbowanych. Zazwyczaj stosowany jest w formie maski.

Zobacz: Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża

Orzechy laskowe – alergia

Do objawów alergii na orzechy należą: opuchlizna ust, opuchlizna przełyku, trudności z oddychaniem, pieczenie warg, swędzenie, pokrzywka, egzema (atopowe zapalenie skóry), ból brzucha, wymioty.

Alergie pokarmowe są spowodowane reakcją alergiczną organizmu na niektóre białka zawarte w żywności. Alergia na orzechy zazwyczaj towarzyszy człowiekowi na całe życie, dlatego w tym przypadku ważne jest całkowite wykluczenie orzechów laskowych z diety.

Do objawów alergii na orzechy należą: opuchlizna ust, opuchlizna przełyku, trudności z oddychaniem, pieczenie warg, swędzenie, pokrzywka, egzema (atopowe zapalenie skóry), ból brzucha, wymioty. Silne reakcje alergiczne mogą doprowadzić do wstrząsu alergicznego oraz stanowić zagrożenie dla życia.

Zapoznaj się: Orzechy piniowe – wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia