Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża

Orzechy pekan nie są tak popularne, jak orzechy laskowe, czy orzechy włoskie, jednak warto je wybierać ze względu na zawartość ważnych składników odżywczych. Pekany zawierają największa ilość antyoksydantów (wśród wszystkich rodzajów orzechów) i polecane są także dla kobiet w ciąży. W jaki sposób wpływają na nasze zdrowie?

Orzechy pekan w skoprupce leżące na stole

Orzechy pekan w swoim wyglądzie przypominają orzechy włoskie i charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem, pozbawionym goryczy. Są owocami orzesznika jadalnego, który występuje naturalnie w Stanach Zjednoczonych.

Uprawa orzechów jest popularna zwłaszcza w krajach Ameryki Północnej oraz w Meksyku. Ich nazwa wywodzi się z języka plemion Indian, dla których stanowiły podstawowy element codziennej diety – pekan w tłumaczeniu oznaczał „orzech, który trzeba rozłupywać kamieniem”. 

Orzechy pekan – wartości odżywcze

Orzechy pekan są m.in. źródłem białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin, czy minerałów. Posiadają jedną z najwyższych zawartości tłuszczu wśród wszystkich rodzajów orzechów (więcej tłuszczu mają orzechy makadamia). W porcji 100 g znajduje się aż 691 kcal. 

Wartości odżywcze orzechów pekan (100 g):

  • Białko: 9,17 g,
  • Tłuszcze: 71,97 g,
  • Węglowodany: 13,86 g,
  • Cukry: 3,97 g,
  • Błonnik: 9,60 g,
  • Wapń: 70,00 mg,
  • Żelazo: 2,53 mg,
  • Magnez: 121,00 mg,
  • Fosfor: 277,00 mg,
  • Potas: 410,00 mg,
  • Cynk: 4,53 mg,
  • Miedź: 1,20 mg,
  • Selen: 3,80 µg,
  • Witamina B1 (tiamina): 0,66 mg,
  • Foliany: 22,00 µg,
  • Witamina E: 1,40 mg,
  • Witamina K: 3,50 µg
  • Witamina B6: 0,21 mg,
  • Witamina A: 3,00 µg,
  • Witamina C: 1,1 mg,
  • Witamina B2 (ryboflawina): 0,13 mg,
  • Witamina B3 (niacyna): 1,17 mg.

Przeczytaj: Orzechy piniowe – wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia

Orzechy pekan – wpływ na zdrowie

Orzechy pekan w woreczku leżące na stole
Orzechy pekan mogą być stosowane przez chorych na cukrzycę

Orzechy pekan wywierają korzystny wpływ na nasze serce. Obniżają ciśnienie, zmniejszają frakcję „złego” cholesterolu LDL, a zwiększają cholesterol HDL, co przyczynia się do redukcji ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych. Witamina B1 wspomaga natomiast pracę serca. 

Przeciwutleniacze, takie jak witamina E, flawonoidy, kwasy fenolowe, chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i rozwojem chorób nowotworowych, redukują stres oksydacyjny.

Orzechy pekan obniżają ciśnienie, regulują poziom cholesterolu, redukują ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Chronią również organizm przed działaniem tzw. wolnych rodników. 

Warto dodać, że orzechy pekan zawierają największą ilość flawonoidów wśród wszystkich orzechów. 

Magnez i przeciwutleniacze mają za zadanie łagodzić stany zapalne w organizmie, tym samym zmniejszając ryzyko występowania miażdżycy.

Cynk wspiera układ odpornościowy, wspomaga wzrost włosów i paznokci, chroni skórę przed fotouszkodzeniami i przyspiesza proces gojenia się ran. Miedź wpływa na redukcję bólu i sztywności stawów.

Dzięki zawartości magnezu, cynku, miedzi i witaminy B orzechy pekan zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy, wspierają układ odpornościowy, wpływają na redukcję bólu i sztywności stawów oraz poprawiają pamięć i koncentrację. 

Magnez, cynk i witaminy z grupy B wpływają na układ nerwowy, przez co orzechy pekan polecane są uczniom i osobom, które chcą poprawić swoją pamięć i koncentrację.  

Dzięki dużej zawartości białka i błonnika pekany zmniejszają ryzyko chorób jelita grubego, w tym nowotworów. Wpływają na metabolizm, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru we krwi. Mimo dużej kaloryczności orzechy pomagają w redukcji masy ciała i zmniejszają apetyt.

Pekany wpływają na metabolizm, zapobiegają zaparciom, pomagają w redukcji masy ciała oraz zmniejszają apetyt. Są zalecane dla cukrzyków, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi oraz mają niski indeks glikemiczny. 

Mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę i insulinooporność – niski indeks glikemiczny IG = 15. 

Zobacz: Orzechy macadamia – korzyści dla zdrowia, skóry i włosów

Orzechy pekan – alergia

Orzechy pekan, tak jak większość orzechów, mogą uczulać. Silna alergia potrafi doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, dlatego nie powinny po nie sięgać osoby, które kiedykolwiek czuły się źle po spożyciu orzechów. 

Do objawów uczulenia na orzechy należą:

  • zaczerwienie skóry,
  • swędzenie skóry, wysypka,
  • opuchlizna, obrzęk warg,
  • nudności i biegunki,
  • zapalenie błony śluzowej nosa,
  • zapalenie spojówek,
  • problemy z oddychaniem.

Orzechy pekan a ciąża 

Czy będąc w ciąży, można spożywać orzechy? Jeśli kobieta nie jest na nie uczulona lub nie stwierdzono u niej nietolerancji pokarmowej, to wręcz powinna po nie sięgać.

Orzechy pekan są źródłem kwasów omega-3, które wpływają na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia przedwczesnego porodu. Witamina B6 wspiera układ nerwowy płodu i bierze udział w powstawaniu przeciwciał oraz krwinek czerwonych. Witamina E może zapobiegać poronieniom i utrzymuje stanie ściany macicy we właściwym stanie.

Zawartość białka wpływa na rozwój narządów i tkanek płodu, a potas zmniejsza występowanie skurczy nóg. 

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Dana-Farber Children's Cancer w Bostonie dowodzą, że wśród dzieci, których matki spożywały orzechy podczas ciąży, rzadziej występuje alergia na orzechy. W badaniu brano pod uwagę orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy makadamia, migdały, pistacje, orzechy nerkowca oraz orzechy pekan. Lekarze twierdzą, że ekspozycja płodu na alergeny zawarte w niektórych pokarmach może doprowadzić do wytworzenia się u dziecka naturalnej tolerancji. 

Spradź także: Orzechy laskowe – jak wpływają na zdrowie? 

Orzechy pekan – jak spożywać? 

Orzechy pekan można zakupić w postaci naturalnej, solonej, suszonej oraz kandyzowanej. Pekany doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do różnych potraw. Dzięki słodkiemu posmakowi wkomponują się w ciastka, babeczki, desery, a także w sałatki, dania mięsne (zwłaszcza w dania z kurczakiem) i dania rybne. 

W przypadku zakupu orzechów w formie łuskanej polecamy najpierw namoczyć je w wodzie, aby ułatwić zdjęcie twardej skórki. 

 

 

Bibliografia

Z. Goluch, G. Haraf, S. Lis, Znaczenie orzechów w diecie człowieka, Nauki Inżynierskie i Technologie 4(35), 2019

https://dietetycy.org.pl/pekan-orzechy-pekanowe/

https://dietetycy.org.pl/pekan-profil-lipidowy/

https://vitapedia.pl/orzechy-pekan