Orzechy ziemne są również nazywane orzechami arachidowymi i fistaszkami. Tak naprawdę są nasionami roślin strączkowych i nie rosną na drzewach, tylko pod ziemią. Pochodzą z Brazylii, ale uprawiane są także w Chinach, Nigerii, Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, we Francji, czy w Indiach.
Orzechy ziemne (arachidowe) – wartości odżywcze
Orzechy ziemne zawierają dużo białka roślinnego – najwięcej wśród wszystkich odmian orzechów jadalnych. Są jednak kaloryczne, ponieważ w 100 g znajduje się aż 567 kalorii.
Składniki odżywcze znajdujące się w 100 g orzechów ziemnych:
- Energia: 527 kcal,
- Białka: 25,80 g,
- Tłuszcze: 49,25 g,
- Węglowodany: 16,13 g,
- Cukry: 4,72 g,
- Błonnik: 8,50 g,
- Wapń: 92,00 mg,
- Żelazo: 4,58 mg,
- Magnez: 168 mg,
- Fosfor: 376 mg,
- Potas: 705 mg,
- Cynk: 3,27 mg,
- Witamina B1: 0,640 mg,
- Witamina E: 8,33 mg,
- Witamina B2: 0,13 mg,
- Witamina B6: 0,348 mg,
- Witamina B3: 12,10 mg,
- Witamina B5: 1,80 mg.
Źródło: United States Department of Agriculture FoodData Central
Sprawdź: Orzechy macadamia – korzyści dla zdrowia, skóry i włosów
Orzechy ziemne (arachidowe) – wpływ na zdrowie
Witamina B3 wspomaga układ nerwowy: łagodzi stres i ułatwia zasypianie (zaleca się spożycie kilku orzeszków tuż przed snem), polepsza aktywność neuroprzekaźników w komórkach nerwowych, koi nerwy. Orzechy arachidowe polecane są dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację.
Witamina B3 przeciwdziała również rozwojowi miażdżycy i nadciśnienia – reguluje gospodarkę lipidową organizmu: obniża wartość frakcji „złego” cholesterolu LDL i zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Arginina (aminokwas), zawarta w fistaszkach, wywiera wpływ na przyrost masy mięśniowej, zwiększa wytrzymałość fizyczną, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia potencję (a tym samym sprawność seksualną). Jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Witamina B3 wspomaga układ nerwowy, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i nadciśnienia. Orzechy arachidowe polecane są dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo, ponieważ wpływają na pamięć i koncentrację.
Potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, udaru, czy migrenowych bóli głowy.
Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości, pojawiające się krótko po spożyciu orzeszków, i pozytywnie wspiera proces odchudzania. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, przeciwdziała zaparciom. Podnosi poziom serotoniny w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się nasz apetyt, a także poprawia się nastrój.
Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i pozytywnie wspiera proces odchudzania. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają zawałom serca, chorobie wieńcowej oraz regulują metabolizm.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w orzechach ziemnych, zapobiegają zawałom serca, chorobie wieńcowej, regulują metabolizm i nie pozwalają na odkładanie się tkanki tłuszczowej.
W powłoce fistaszków znajdują się przeciwutleniacze – flawonoidy i polifenole, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zwalczają negatywne działania wolnych rodników.
Orzechy ziemne są doskonałą przekąską dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność – pomagają w zmniejszeniu stężenia cukru we krwi, posiadają również niski indeks glikemiczny – IG = 15.
Orzechy ziemne są doskonałą przekąską dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zmniejszeniu stężenia cukru we krwi, a także determinują utrzymanie stałych parametrów glukozy i insuliny.
Regularne spożywanie garści fistaszków dziennie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Orzechy ziemne posiadają również niski indeks glikemiczny – IG = 15.
Przeczytaj: Orzechy laskowe – jak wpływają na zdrowie?
Orzechy ziemne (arachidowe) – olej arachidowy na włosy i skórę
Olej arachidowy jest tłuszczem pozyskiwanym z orzeszków ziemnych. Dzięki zawartości witaminy E nawilża przesuszoną skórę oraz pomaga przy objawach atopowego zapalenia skóry (egzemie). Opóźnia także procesy starzenia i może wywierać korzystny wpływ na skórę trądzikową.
Użycie oleju arachidowego z olejkiem z drzewa herbacianego łagodzi swędzenie skóry głowy i pomaga w walce z łupieżem. Doskonale sprawdza się jako dodatek do odżywek lub masek do włosów – odżywia, nawilża i regeneruje strukturę włosa.
Zobacz: Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża
Orzechy ziemne (arachidowe) – alergia
Orzechy ziemne są alergenem powodującym silne reakcje alergiczne w organizmie. Co ciekawe, prażone orzeszki zdecydowanie częściej wywołują objawy alergii, niż orzechy surowe. Rafinowany olej arachidowy nie alergizuje, ponieważ z jego struktury zostały usunięte białka zawierające alergeny. Z kolei olej tłoczony na zimno może posiadać pozostałości białek i wpływać na rekcję alergiczną.
Do objawów alergii na orzechy ziemne należą: trudności z oddychaniem, opuchlizna w ustach i przełyku, pieczenie i swędzenie warg, pokrzywka, zmiany skórne, zapalenie spojówek, wymioty, ból brzucha. Reakcje alergiczne wywołane na skutek kontaktu organizmu z alergenami zawartymi w fistaszkach mogą doprowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego.
Zapozaj się: Orzechy piniowe – wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia
Orzechy ziemne (arachidowe) – jak spożywać i wybierać
Orzechy arachidowe są najczęściej wybierane w formie przekąski, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do potraw oraz deserów. Najlepiej wybierać naturalne, surowe orzeszki, a unikać tych solonych, prażonych, karmelizowanych, oblewanych czekoladą.
Zaleca się kupowanie orzechów pakowanych, a nie tych na wagę – istnieje ryzyko, że fistaszki sprzedawane luzem mogą być zjełczałe, a nawet stracić swoje cenne wartości odżywcze.
Przy wyborze orzechów wartko kierować się również tym, aby znajdywały się w łupinach, ponieważ, tak jak wspomnieliśmy wyżej, w powłoce orzechów arachidowych znajduje się dużo przeciwutleniaczy chroniących nas przed wpływem wolnych rodników.
Bibliografia
R. Wołosiak, G. Głowacka, D. Derewiaka, M. Piecyk, B. Drużyńska, E. Worobiej, Składniki przeciwutleniające w wybranych orzechach, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLII, 9, 2009 (dostęp online) https://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200921-0925.pdf
E. Sikora, P. Liszka, Składniki odżywcze i nieodżywcze w surowych i przetworzonych orzeszkach ziemnych (Arachis hipogea), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 4, 2011 (dostęp online) https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br%204-2011%20s.%201047-1053.pdf