Orzechy ziemne (arachidowe) – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie i urodę

Regularne spożywanie orzechów ziemnych pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Dzięki zawartości białka, witamin i minerałów wspomagają m.in. układ nerwowy, układ odpornościowy, gospodarkę lipidową. Dlaczego warto sięgać po orzechy arachidowe w codziennej diecie? Odpowiedzi znajdziecie poniżej.

Orzechy ziemne arachidowe w skorupie

Orzechy ziemne są również nazywane orzechami arachidowymi i fistaszkami. Tak naprawdę są nasionami roślin strączkowych i nie rosną na drzewach, tylko pod ziemią. Pochodzą z Brazylii, ale uprawiane są także w Chinach, Nigerii, Stanach Zjednoczonych, we Włoszech, we Francji, czy w Indiach.

Orzechy ziemne (arachidowe) – wartości odżywcze

Orzechy ziemne zawierają dużo białka roślinnego – najwięcej wśród wszystkich odmian orzechów jadalnych. Są jednak kaloryczne, ponieważ w 100 g znajduje się aż 567 kalorii.

Składniki odżywcze znajdujące się w 100 g orzechów ziemnych:

  • Energia: 527 kcal,
  • Białka: 25,80 g,
  • Tłuszcze: 49,25 g,
  • Węglowodany: 16,13 g,
  • Cukry: 4,72 g,
  • Błonnik: 8,50 g,
  • Wapń: 92,00 mg,
  • Żelazo: 4,58 mg,
  • Magnez: 168 mg,
  • Fosfor: 376 mg,
  • Potas: 705 mg,
  • Cynk: 3,27 mg,
  • Witamina B1: 0,640 mg,
  • Witamina E: 8,33 mg,
  • Witamina B2: 0,13 mg,
  • Witamina B6: 0,348 mg,
  • Witamina B3: 12,10 mg,
  • Witamina B5: 1,80 mg.

Źródło: United States Department of Agriculture FoodData Central 

Sprawdź: Orzechy macadamia – korzyści dla zdrowia, skóry i włosów

Orzechy ziemne (arachidowe) – wpływ na zdrowie

Witamina B3 wspomaga układ nerwowy: łagodzi stres i ułatwia zasypianie (zaleca się spożycie kilku orzeszków tuż przed snem), polepsza aktywność neuroprzekaźników w komórkach nerwowych, koi nerwy. Orzechy arachidowe polecane są dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację.

Witamina B3 przeciwdziała również rozwojowi miażdżycy i nadciśnienia – reguluje gospodarkę lipidową organizmu: obniża wartość frakcji „złego” cholesterolu LDL i zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Arginina (aminokwas), zawarta w fistaszkach, wywiera wpływ na przyrost masy mięśniowej, zwiększa wytrzymałość fizyczną, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia potencję (a tym samym sprawność seksualną). Jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Witamina B3 wspomaga układ nerwowy, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i nadciśnienia. Orzechy arachidowe polecane są dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo, ponieważ wpływają na pamięć i koncentrację.

Potas utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera, udaru, czy migrenowych bóli głowy. 

Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości, pojawiające się krótko po spożyciu orzeszków, i pozytywnie wspiera proces odchudzania. Błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, przeciwdziała zaparciom. Podnosi poziom serotoniny w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się nasz apetyt, a także poprawia się nastrój.

Wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i pozytywnie wspiera proces odchudzania. Nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają zawałom serca, chorobie wieńcowej oraz regulują metabolizm.

Nienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w orzechach ziemnych, zapobiegają zawałom serca, chorobie wieńcowej, regulują metabolizm i nie pozwalają na odkładanie się tkanki tłuszczowej. 

W powłoce fistaszków znajdują się przeciwutleniacze – flawonoidy i polifenole, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zwalczają negatywne działania wolnych rodników.

Orzechy ziemne są doskonałą przekąską dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność  – pomagają w zmniejszeniu stężenia cukru we krwi, posiadają również niski indeks glikemiczny – IG = 15. 

Orzechy ziemne są doskonałą przekąską dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zmniejszeniu stężenia cukru we krwi, a także determinują utrzymanie stałych parametrów glukozy i insuliny.

Regularne spożywanie garści fistaszków dziennie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Orzechy ziemne posiadają również niski indeks glikemiczny – IG = 15. 

Przeczytaj: Orzechy laskowe – jak wpływają na zdrowie? 

Orzechy ziemne (arachidowe) – olej arachidowy na włosy i skórę

Orzechy ziemne wysypane ze szklanki
Z orzechów ziemnych wykonuje się olej arachidowy

Olej arachidowy jest tłuszczem pozyskiwanym z orzeszków ziemnych. Dzięki zawartości witaminy E nawilża przesuszoną skórę oraz pomaga przy objawach atopowego zapalenia skóry (egzemie). Opóźnia także procesy starzenia i może wywierać korzystny wpływ na skórę trądzikową

Użycie oleju arachidowego z olejkiem z drzewa herbacianego łagodzi swędzenie skóry głowy i pomaga w walce z łupieżem. Doskonale sprawdza się jako dodatek do odżywek lub masek do włosów – odżywia, nawilża i regeneruje strukturę włosa.

Zobacz: Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża

Orzechy ziemne (arachidowe) – alergia

Orzechy ziemne są alergenem powodującym silne reakcje alergiczne w organizmie. Co ciekawe, prażone orzeszki zdecydowanie częściej wywołują objawy alergii, niż orzechy surowe. Rafinowany olej arachidowy nie alergizuje, ponieważ z jego struktury zostały usunięte białka zawierające alergeny. Z kolei olej tłoczony na zimno może posiadać pozostałości białek i wpływać na rekcję alergiczną. 

Do objawów alergii na orzechy ziemne należą: trudności z oddychaniem, opuchlizna w ustach i przełyku, pieczenie i swędzenie warg, pokrzywka, zmiany skórne, zapalenie spojówek, wymioty, ból brzucha. Reakcje alergiczne wywołane na skutek kontaktu organizmu z alergenami zawartymi w fistaszkach mogą doprowadzić do zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego. 

Zapozaj się: Orzechy piniowe – wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia

Orzechy ziemne (arachidowe) – jak spożywać i wybierać

Orzechy arachidowe są najczęściej wybierane w formie przekąski, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do potraw oraz deserów. Najlepiej wybierać naturalne, surowe orzeszki, a unikać tych solonych, prażonych, karmelizowanych, oblewanych czekoladą. 

Zaleca się kupowanie orzechów pakowanych, a nie tych na wagę – istnieje ryzyko, że fistaszki sprzedawane luzem mogą być zjełczałe, a nawet stracić swoje cenne wartości odżywcze.  

Przy wyborze orzechów wartko kierować się również tym, aby znajdywały się w łupinach, ponieważ, tak jak wspomnieliśmy wyżej, w powłoce orzechów arachidowych znajduje się dużo przeciwutleniaczy chroniących nas przed wpływem wolnych rodników. 

 

 

 

Bibliografia

R. Wołosiak, G. Głowacka, D. Derewiaka, M. Piecyk, B. Drużyńska, E. Worobiej, Składniki przeciwutleniające w wybranych orzechach, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLII, 9, 2009 (dostęp online) https://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_3_2009/BR3%20s.%200921-0925.pdf

E. Sikora, P. Liszka, Składniki odżywcze i nieodżywcze w surowych i przetworzonych orzeszkach ziemnych (Arachis hipogea), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 4, 2011 (dostęp online) https://ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2011/4/br%204-2011%20s.%201047-1053.pdf

https://dietetycy.org.pl/orzechy-arachidowe/

https://oliwka24.pl/orzeszki-ziemne/