Orzechy piniowe nazywane są również piniolami lub orzeszkami pinii. W rzeczywistości nie są orzechami, a jadalnymi nasionami gatunków sosny – m.in. sosny pinii, sosny Gerarda, sosny koreańskiej, sosny himalajskiej.
Orzechy piniowe w rzeczywistości nie są orzechami, a jadalnymi nasionami gatunków sosny.
Piniole produkowane są głównie w: Chinach, Rosji, Pakistanie, Afganistanie, Korei Północnej, we Włoszech, Hiszpanii oraz w Portugalii. Co ciekawe, w czasach starożytnych te orzeszki były popularnym pożywieniem wśród Greków i Rzymian.
Orzechy piniowe – jakie mają wartości odżywcze?
Orzechy piniowe charakteryzuje przede wszystkim duża zawartość białka, a także obecność tłuszczy wielonienasyconych oraz witamin i minerałów.
Wartości odżywcze w 100 g orzechów piniowych:
- Energia: 673 kcal,
- Białka: 13,70 g,
- Tłuszcze: 68,40 g,
- Węglowodany: 13,10 g,
- W tym cukry: 3,60 g,
- Błonnik: 3,70 g,
- Wapń: 16,00 mg,
- Żelazo: 5,50 mg,
- Magnez: 251 mg,
- Fosfor: 575 mg,
- Potas: 597 mg,
- Cynk: 6,50 mg,
- Sód: 2,00 mg,
- Miedź: 1,30 mg,
- Selen: 0,70 µg,
- Mangan: 8,80 mg,
- Witamina B1: 0,36 mg,
- Witamina E: 9,33 mg,
- Witamina K: 53,90 µg,
- Witamina B6: 0,09 mg,
- Witamina B2: 0,23 mg,
- Witamina C: 0,80 mg,
- Witamina B3: 4,39 mg.
Źródło: United States Department of Agriculture FoodData Central
Jak orzechy piniowe wpływają na zdrowie?
Pioniole stanowią wartościowe uzupełnienie diety, a dzięki dużej zawartości białka polecane są sportowcom oraz osobom stosującym diety wegetariańskie i diety wegańskie. Błonnik pokarmowy reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości. Kwasy tłuszczowe pobudzają organizm do uwalniania dużej ilości hormonu hamującego apetyt, z kolei luteina może zapobiegać rozwojowi chorób oczu.
L-arginina jest ważnym aminokwasem, który wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych, pobudza wydzielanie insuliny i zwiększa transport glukozy do komórek organizmu.
Orzechy piniowe wpływają na: regulację trawienia i stężenia cholesterolu, hamowanie apetytu, wydzielanie insuliny, zwiększony transport glukozy we krwi, niwelowanie wpływu stresu oksydacyjnego.
Dzięki zawartości kwasu linolowego orzeszki piniowe oddziałują na gospodarkę lipidową – hamują wchłanianie się cholesterolu w jelitach, zmniejszają poziom trójglicerydów, zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL, podwyższają wartość „dobrego” cholesterolu frakcji HDL, co przyczynia się do zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.
Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki znajdujące się w organizmie, niwelują wpływ stresu oksydacyjnego, przeciwdziałają stanom zapalnym i chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom nowotworowym i zwyrodnieniowym.
Orzechy piniowe dodają również energii i stanowią dobre źródło magnezu – dzięki czemu pobudzają pracę mózgu. Natomiast cynk oddziałuje na stan skóry i paznokci, wspiera układ odpornościowy, uczestniczy w produkcji testosteronu i w procesie tworzenia spermy.
Piniole są dobrym źródłem magnezu i pobudzają pracę mózgu. Zapobiegają także zaburzeniom krążenia oraz charakteryzują się niskim ideksem glikemicznym.
Witaminy z grupy B, zawarte w piniolach, zapobiegają zaburzeniom krążenia, zaburzeniom gruczołu tarczycowego, powodują zmniejszenie się ryzyka wystąpienia chorób serca. Witamina K determinuje prawidłowy proces krzepnięcia krwi i chroni przed osteoporozą.
Niski indeks glikemiczny – IG = 15 sprawia, że po orzechy mogą sięgać również diabetycy i osoby chorujące na insulinooporność.
Sprawdź: Orzechy macadamia – korzyści dla zdrowia, skóry i włosów
Orzechy piniowe – olej piniowy w kuchni i w kosmetyce
Olej piniowy uzyskiwany jest z orzechów pinii tłoczonych na zimno. Ma jasnożółty kolor i pachnie jak połączenie zapachu orzechów z zapachem sosny. Olej używany jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej – najczęściej wybierany jest jako sos sałatkowy. Nie używa się go do smażenia, ponieważ pod wpływem ciepła traci swoje wartości odżywcze.
Olej z orzechów pinii stosowany jest również bezpośrednio w formie dodatku do zbilansowanej diety – jego prozdrowotne działanie jest tożsame z opisanym wyżej zdrowotnym wpływem pinioli. Aby zadbać o zdrowie, należy spożywać jedną łyżkę stołową oleju 3-4 razy dziennie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem. Co ciekawe, olej nałożony bezpośrednio na skórę pomaga w leczeniu oparzeń oraz odmrożeń.
Olej piniowy wykorzystywany jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. W zastosowaniu zewnętrznym pomaga w leczeniu oprzeń i odmrożeń. Może także wpływać na strukturę włosów.
W kosmetyce olej piniowy stanowi składnik: kremów do twarzy, maseczek, produktów do demakijażu, balsamów, past do zębów, a także perfum i wód toaletowych. Olej może spłycać zmarszczki, zapobiegać wypadaniu włosów oraz nawilżać i odżywiać strukturę włosa
Czym jest Syndrom Orzecha Sosny (PNS)?
Częste spożywanie orzechów piniowych może powodować powstanie tzw. Syndromu Orzecha Sosny (określany również jako „syndrom orzeszków piniowych”). Objawia się on gorzkim lub metalicznym posmakiem w ustach, który może trwać nawet kilka tygodni.
Syndrom Orzecha Sosny obajwia się gorzkim lub metalicznym posmakiem w ustach. Pojawia się po spożyciu orzechów piniowych i znika samoistnie.
Syndrom pojawia się zwykle po dniu lub dwóch dniach od spożycia pinioli i znika samoistnie. Warto jednak wiedzieć, że metalicznego posmaku nie da się zniwelować, a PNS nie pojawia się po każdym jednorazowym spożyciu pinioli. Do tej pory naukowcy nie stwierdzili, jaka substancja zawarta w orzeszkach jest odpowiedzialna za powstawanie zaburzeń smaku.
Przeczytaj: Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża
Orzechy piniowe – alergia
Orzechy piniowe są alergenem powodującym reakcje alergiczne w naszym organizmie. Spożycie nawet niewielkiej ilości pinioli przez osobę uczuloną na orzechy może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i stanowić zagrożenie dla życia.
Do objawów uczulenia na orzechy należą:
- zaczerwienie skóry,
- opuchlizna, obrzęk warg,
- zapalenie błony śluzowej nosa,
- zapalenie spojówek,
- nudności i biegunki,
- swędzenie skóry, wysypka,
- problemy z oddychaniem.
Orzechy piniowe – jak spożywać?
Orzechy piniowe mają sosnowy aromat, a w smaku przypominają migdały. Orzeszki mogą stanowić przekąskę, występując w postaci surowej i prażonej, lub być składnikiem potraw – najczęściej używane są do przygotowywania pesto, ale równie dobrze będą smakować jako dodatek do sałatek. Używane są również w cukiernictwie, stanowiąc składnik czekolad.
Wybierając orzeszki piniowe, należy pamiętać o zasadach ich przechowywania. Piniole obrane z łusek zawierają w sobie dużo wody, przez co kurczą się w temperaturze pokojowej – dlatego też powinno się je pakować w hermetyczne opakowania i przechowywać w lodówce.
Uwaga: Orzechy niełuskane posiadają dłuższy termin przydatności do spożycia od orzechów już obranych. Orzechów niełuskanych nie trzeba przechowywać w lodówce.
Bibliografia
https://vitapedia.pl/orzeszki-piniowe
https://dietetycy.org.pl/orzeszki-piniowe/
https://dietetycy.org.pl/orzeszki-piniowe-wszystko-co-powinienes-o-nich-wiedziec/