Stewia – zdrowy zamiennik cukru? Właściwości i zastosowanie Stewia to słodzik nazywany zdrowym zamiennikiem cukru. Jakie są jej właściwości? W jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Czy może być stosowana przez diab...
Słodzik – czy jest lepszy od cukru? Który słodzik najzdrowszy? Czy słodzik jest zdrowszym zamiennikiem cukru? Czy mogą go stosować diabetycy? Jakie są jego rodzaje? Który słodzik będzie najlepszy? Odpowiedzi na te pytani...
Komosa ryżowa (quinoa) – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie Komosa ryżowa, inaczej quinoa, jest określana mianem superfoods – żywności o ponadprzeciętnych właściwościach prozdrowotnych. Jakie są jej wartości odżywcze?...
Orzechy piniowe – wartości odżywcze, korzyści dla zdrowia Orzechy piniowe powinny stanowić dodatek do zbilansowanej diety, ponieważ odznaczają się dużą ilością białka. Dzięki ważnym wartościom odżywczym pomogą nam w...
Orzechy pekan – właściwości zdrowotne, ciąża Orzechy pekan nie są tak popularne, jak orzechy laskowe, czy orzechy włoskie, jednak warto je wybierać ze względu na zawartość ważnych składników odżywczych....
Orzechy laskowe – jak wpływają na zdrowie? Orzechy laskowe są nie tylko smaczną, ale także zdrową przekąską – zawierają szereg składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizm...
Orzechy ziemne (arachidowe) – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie i urodę Regularne spożywanie orzechów ziemnych pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Dzięki zawartości białka, witamin i minerałów wspomagają m.in. układ nerwowy, ukł...
Owoc kaki w profilaktyce nowotworowej? Właściwości persymony Owoc kaki, nazywany też persymoną, pochodzi z obszarów Azji oraz Ameryki. Zawartość prozdrowotnych składników odżywczych sprawia, że pomaga on w utrzymaniu z...