Miód a cukrzyca – czy diabetycy mogą jeść miód?

Chorzy na cukrzycę przede wszystkim powinni zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w spożywanych produktach. Czy w takim razie diabetycy mogą jeść miód? Ile wynosi jego wartość indeksu glikemicznego? Jakie są zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego? Przeczytaj.

Diabetyk mierzący poziom cukru

Miód a cukrzyca – zawartość cukrów w miodzie

Miód charakteryzuje się silnymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego też określany jest zdrowym zamiennikiem białego cukru. Sięgając po miód, przede wszystkim naturalnie wpłyniemy na naszą odporność oraz wspomożemy organizm w walce ze stanami zapalnymi. Diabetycy i osoby chorujące na insulinooporność stanowią jednak grupę, wśród której spożywanie miodu może być wykluczone. Aby dowiedzieć się, czy cukrzyca wyklucza ten produkt z diety, musimy przeanalizować jego skład oraz wartość indeksu glikemicznego.

Większość rodzajów miodów w około 70% składa się z cukrów prostych, czyli z glukozy i z fruktozy. Natomiast ogólny udział cukrów w składzie oscyluje na poziomie około 75%. Oznacza to, że 75% składników, które zawarte są w miodzie, może znacząco wpływać na wahania poziomu glikemii. 

Ile wynosi wartość indeksu glikemicznego miodu? 

Wartość indeksu glikemicznego określa, jak dany produkt spożywczy wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi. Im wyższa jest wartość IG produktu, tym wyższe będzie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu. 

Wartość indeksu glikemicznego miodu jest wysoka lub średnia. 

Miód charakteryzuje się średnią lub wysoką wartością indeksu glikemicznego – najwyższa wartość dotyczy miodów wielokwiatowych i wynosi się ok. 80. Oznacza to, że zjedzenie miodu doprowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi oraz do dużego wyrzuty insuliny. Następnie poziom cukru szybko spadnie do stężenia poniżej stanu wyjściowego, co poskutkuje hipoglikemią poposiłkową. 

Warto również wiedzieć, że stosując miód do słodzenia np. kawy lub herbaty, zwiększamy wartość indeksu glikemicznego. 

Sprawdź: Miód wrzosowy – dlaczego warto go spożywać? Właściwości i wartości odżywcze

Miód akacjowy – czy jest dozwolony dla diabetyków?

W wielu źródłach miód akacjowy określany jest jako miód dla cukrzyków. Wynika to przede wszystkim z jego najniższej wartości indeksu glikemicznego w porównaniu do innych rodzajów produktu od pszczół – wartość IG miodu akacjowego wynosi 32 – oraz z tego, że cechuje się większym udziałem fruktozy w stosunku do glukozy. 

Warto jednak wiedzieć, że cukrzycy nie powinni sięgać również i po miód akacjowy. Dlaczego? Mimo że indeks glikemiczny wskazuje na jego korzyść, to skład już nie. Ten rodzaj słodkiego produktu ma wysoki poziom sacharozy, która jest wolniej trawiona przez nasz organizm. Przyjmuje się, że cukry proste (m.in. glukoza) wchłaniają się w przewodzie pokarmowym w ciągu 15 minut od spożycia, natomiast sacharoza ulega rozkładowi po upływie około 2 godzin. 

Kolejną ważną kwestią jest powtarzany mit, który zakłada, że fruktoza może być spożywana przez diabetyków ze względu na jej niski indeks glikemiczny. Prawdą jest, że sięganie po zbyt duże ilości fruktozy prowadzi natomiast do podniesienia ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenia poziomu trójglicerydów oraz do wzrostu ryzyka rozwoju miażdżycy. Przyczynia się również bezpośrednio do insulinooporności, otyłości i cukrzycy typu 2. 

Sprawdź: Indeks glikemiczny w cukrzycy – jak IG wpływa na poziom glukozy we krwi?

Czy cukrzycy mogą spożywać miód? 

Pielęgniarka mierząca poziom cukru we krwi
Czy spożywanie miodu będzie skutkować wzrostem poziomu cukru we krwi?

Właściwe odżywanie jest jednym z najważniejszych aspektów dotyczących walki z cukrzycą. Diabetycy przede wszystkim powinni się kierować indywidualnie dobranym jadłospisem oraz zwracać uwagę na wartość indeksu glikemicznego. Niestety, miód jest jednym z produktów, które powinny zostać wyeliminowane z diety cukrzycowej. Nie istnieje również jeden rodzaj miodu, który jest szczególnie zalecany dla cukrzyków – spożycie każdej odmiany skutkować będzie wzrostem poziomu glikemii. Dodatkowo jest on produktem wysokokalorycznym. Przyjmuje się, że w jego jednej płaskiej łyżeczce zawartych jest około 40 kalorii. 

Miód jest produktem wysokokalorycznym – w jednej łyżeczce zawartych jest 40 kalorii. 

Lekarze zalecają miód jedynie w przypadku hipoglikemii. Przy ścisłej diecie, określającej dzienną porcję węglowodanów, specjalista może wyrazić zgodę na spożywanie niewielkich ilości miodu. 

Miód nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, które borykają się z cukrzycą ciążową. 

Jakie jest stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego?

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2021) diabetycy powinni ograniczyć węglowodany proste do wartości minimalnej. W grupie węglowodanów ujęte zostały produkty, takie jak: miód, cukier biały, słodycze, napoje, soki owocowe sztucznie dosładzane. 

Chorzy na cukrzycę i insulinooporność powinni także zwrócić uwagę na spożycie fruktozy – dzienne dopuszczalna dawka wynosi 50 gramów. 

Przeczytaj również: Miód słonecznikowy – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

 

 

 

Bibliografia

M. U. Napierała, D. Hermann, I. Gutowska, M. E. Bryśkiewicz, K. Homa, Weryfikacja mitów żywieniowych na temat diety cukrzycowej, Diabetologia Kliniczna tom 2, nr 1, 2013 (dostęp online) https://core.ac.uk/download/pdf/268454393.pdf

https://diabetyk24.pl/blog-section/miod-a-cukrzyca

https://vitalia.pl/artykul9993_Miod-kontra-cukrzyca.html

Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych z cukrzycą 2021. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego