Charakterystyka miodu słonecznikowego
Miód słonecznikowy należy do grona miodów nektarowych – nektar wydobywany jest przez pszczoły z kwiatów słonecznika. Charakteryzuje się soczystą żółtą barwą oraz słodkim smakiem, z wyraźnymi, kwaśnymi nutami. Dość szybko ulega procesowi krystalizacji – wówczas zmienia swoją konsystencję z płynnej na gęstą – nadal jednak z łatwością będziemy mogli posmarować nim kanapki.
Uwaga: Pamiętajmy o tym, że krystalizacja to całkowicie naturalny proces, który dotyczy każdego rodzaju miodu.
Miód słonecznikowy należy do grona produktów spożywczych o wysokiej kaloryczności – w jego 100 gramach zawartych jest około 330 kalorii. Warto wspomnieć również o wysokiej wartości indeksu glikemicznego – miód nie jest zalecany dla osób borykających się z cukrzycą i insulinoopornością.
Miód słonecznikowy – skład
Miód słonecznikowy, tak jak każdy rodzaj tego przysmaku od pszczół, w swoim składzie zawiera głównie węglowodany, zwłaszcza glukozę oraz fruktozę. Miód ze słonecznika wyróżnia natomiast śladowa zawartość sacharozy oraz wyższa zawartość kwasów organicznych – w porównaniu z innymi rodzajami miodu. W miodzie znajdziemy:
- kwasy organiczne,
- kwasy fenolowe,
- olejki eteryczne,
- flawonoidy,
- enzymy,
- niewielkie ilości witamin (witamina A, witaminy z grupy B, witamina C),
- niewielkie ilości składników mineralnych (m.in. potas, wapń, sód, magnez).
Miód słonecznikowy – właściwości prozdrowotne
Miód słonecznikowy charakteryzuje się m.in. właściwościami:
- immunostymulującymi,
- odżywczymi,
- antybakteryjnymi,
- bakteriostatycznymi,
- antyseptycznymi,
- przeciwdrobnoustrojowymi,
- przeciwzapalnymi,
- przeciwmiażdżycowymi,
- moczopędnymi.
Miód słonecznikowy na odporność
Miód słonecznikowy naturalnie wspiera nasz układ odpornościowy. Możemy stosować go profilaktycznie, zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. Wspomaga on leczenie grypy, przeziębienia czy infekcji bakteryjnych – skracając czas trwania choroby. Podnosi również poziom hemoglobiny.
Miód słonecznikowy dodaje energii
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, miód słonecznikowy stanowi bogate źródło węglowodanów. Dlatego też zalecany jest dla osób narażonych na silny wysiłek fizyczny, wysiłek intelektualny czy w okresie rekonwalescencji.
Miód słonecznikowy a układ oddechowy
Miód słonecznikowy pozytywnie oddziałuje na układ oddechowy. Polecany jest w przypadku schorzeń zatok, gardła, oskrzeli czy płuc.
Miód słonecznikowy a układ pokarmowy
Miód ze słonecznika wspomaga regenerację błony śluzowej układu pokarmowego i reguluje trawienie. Mogą po niego sięgać również osoby borykające się z obniżonym apetytem i z problemami trawiennymi (biegunki, zaparcia). Wykorzystywany jest w profilaktyce chorób wątroby – przyjmuje się, że wspomaga usuwanie toksyn z wątroby. Zawarte w nim kwasy fenolowe mogą działać żółciopędnie.
Miód słonecznikowy na układ sercowo-naczyniowy
Miód słonecznikowy wykazuje działanie obniżające stężenie „złej” frakcji cholesterolu – LDL. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy. Naturalny produkt od pszczół obniża również ciśnienie tętnicze krwi i poprawia dotlenienie serca. Wysoka zawartość flawonoidów sprawia, że uszczelnia naczynia krwionośne.
Miód słonecznikowy a układ moczowy
Badania naukowe wskazują, że miód słonecznikowy poprawia pracę naszych nerek i działa moczopędnie – dzięki temu wspiera pracę układu moczowego.
Miód słonecznikowy a układ nerwowy
Naukowcy twierdzą, że miód pozytywnie oddziałuje także na układ nerwowy. Może naturalnie wspomóc nas w walce ze stresem, nadmiernym napięciem nerwowym czy z bezsennością.
Miód słonecznikowy na skórę
Miód to także naturalny kosmetyk ceniony w przemyśle kosmetycznym. Można wykorzystywać go w pielęgnacji skóry oraz włosów. Miód słonecznikowy łagodzi objawy chorób dermatologicznych, nawilża naskórek, działa przeciwzapalnie, przyspiesza procesy gojenia się ran i oparzeń.
Jak stosować miód słonecznikowy?
Miód słonecznikowy ze względu na łagodny smak wybierany jest zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. W naszej domowej kuchni możemy go wykorzystywać na wiele sposobów, np.: smarując nim kanapki, dodając do wypieków i owsianek, dodając do naleśników, sporządzając marynatę do mięs, przygotowując sos miodowy. Miód stanowi również zdrowszą alternatywę dla białego cukru. Chcąc posłodzić nim kawę lub herbatę, musimy pamiętać jednak o tym, że traci on swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Należy go więc dodawać do przestudzonych napojów.
Miód słonecznikowy możemy zażywać także profilaktycznie – zaleca się, aby okres jego stosowania wynosił minimum trzy miesiące. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów nie przekraczajmy dziennej dawki około trzech łyżek stołowych. Miód słonecznikowy rozpuszcza się wówczas w wodzie oraz pozostawia na około 10 godzin – zazwyczaj na noc. Rano (na czczo) wypijamy mieszankę.
Miód słonecznikowy może stanowić również jeden z głównych składników domowych maseczek do twarzy czy masek do włosów. Nakłada się go również punktowo na zmiany skórne.
Zapoznaj się: Miód leśny – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jakie są przeciwwskazania do stosowania miodu słonecznikowego?
Tak jak wspomnieliśmy na początku artykułu, miód słonecznikowy charakteryzuje się wysoką kalorycznością oraz wysoką wartością indeksu glikemicznego. Dlatego też nie jest zalecany dla osób borykających się z: otyłością, nadwagą, cukrzycą, cukrzycą ciążową, insulinoopornością. Nie powinny po niego sięgać także osoby uczulone na produkty pszczele oraz na pyłki kwiatowe.
Miodu nie można podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życiu. Ostrożność w jego stosowaniu powinny zachować także kobiety w ciąży – również te, u których nie stwierdzono cukrzycy ciążowej. Według badań naukowych miód nie zagraża ciąży oraz rozwijającemu się dziecku – ze względu na kwaśne środowisko panujące w żołądku ciężarnej. Jednak wielu lekarzy zwraca uwagę na to, że w tym naturalnym, niepasteryzowanym produkcie zawarte są toksyny botulinowe (tzw. jad kiełbasiany). Dlatego też decyzję o włączeniu miodu do diety kobiety ciężarnej warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.
Sprawdź: Miód w diecie ketogenicznej – czy można go spożywać?
Jak przechowywać miód słonecznikowy?
Aby jak najdłużej korzystać z prozdrowotnych właściwości miodu słonecznikowego, należy zadbać o jego prawidłowe przechowywanie. Warto chronić go przed działaniem promieniowania słonecznego czy wilgoci. Optymalna temperatura powietrza wynosi od około 8 do 20 stopni Celsjusza.
Uwaga: Warto zwracać uwagę na to, czy słoik z miodem jest odpowiednio zakręcony. Ten naturalny produkt spożywczy z łatwością chłonie zapachy z zewnątrz.
Bibliografia
https://wcinaj-miod.pl/miod-slonecznikowy/
https://www.medme.pl/artykuly/miod-slonecznikowy-wlasciwosci-dzialanie-gdzie-kupic,87485.html