Dieta na potencję – jakie składniki odżywcze?
Wpływ na potencję i jakość życia seksualnego ma również nasza dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Warto wiedzieć, że określone składniki odżywcze zwiększają ukrwienie narządów płciowych, oddziałują na libido – zwiększają popęd płciowy – a także wzmacniają zwód. Jadłospis bogaty w minerały i składniki odżywcze oddziałuje na ogólną sprawność fizyczną, wzmacnia układ krążenia i wpływa na serce. Jakie produkty powinny więc na stałe zagościć w męskiej diecie?
Cynk
Cynk uczestniczy w syntezie męskiego hormonu – testosteronu – i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu prostaty. Wpływa również na rozwój męskich narządów płciowych. Niedobór cynku związany jest również z obniżeniem libido.
Do produktów bogatych w cynk należą:
- orzechy,
- otręby,
- owoce morza,
- chude mięso,
- kasza gryczana,
- jaja,
- sery podpuszczkowe,
- pieczywo pełnoziarniste.
Selen
Selen jest antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed wpływem wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego. Wspiera również odporność i uczestniczy w usuwaniu metali ciężkich.
Do diety warto włączyć produkty bogate w selen, np.:
- chude mięso,
- ryby,
- pestki dyni,
- nasiona roślin strączkowych,
- czosnek,
- brązowy ryż,
- grzyby.
Witamina E
Witamina E nazywana jest „witaminą młodości”. Hamuje procesy starzenia się komórek organizmu oraz poprawia kondycję naskórka. Niezbędna jest również do prawidłowej syntezy hormonów płciowych.
Wśród źródeł witaminy E wymienia się:
- ryby (zwłaszcza tłuste),
- orzechy, głównie orzechy ziemne i orzechy laskowe,
- migdały,
- ziarna zbóż,
- nasiona słonecznika,
- białą kapustę,
- szpinak,
- pomidory,
- olej słonecznikowy,
- olej arachidowy,
- olej szafranowy.
Kwasy omega-3
W utrzymaniu prawidłowej potencji pomogą również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Redukują one ryzyko zachorowalności na miażdżycę, obniżają krzepliwość krwi oraz pozytywnie wpływają na stężenie trójglicerydów.
Chcąc uzupełnić kwasy omega-3, powinniśmy sięgać po:
- ryby (halibut, śledź, łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz, sardynki),
- olej lniany,
- olej sojowy,
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- produkty zbożowe.
Arginina
Arginina to aminokwas, który niezbędny jest do prawidłowego przebiegu erekcji – uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu i zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych.
Argininę dostarczymy poprzez spożywanie:
- orzechów,
- nasion słonecznika,
- nasion sezamu,
- czerwonego mięsa,
- drobiu,
- żółtek jaj,
- siemienia lnianego,
- soczewicy,
- szpinaku,
- produktów pełnoziarnistych,
- makreli.
Antyoksydanty
Wyżej wymieniliśmy już cynk, selen oraz witaminę E, które należą do grona antyoksydantów – związków, które pomagają w walce z nadmiarem wolnych rodników. Można wśród nich wyróżnić również: witaminę C, polifenole i karotenoidy.
Antyoksydanty, neutralizując stres oksydacyjny, przyczyniają się do poprawy libido oraz usprawniają proces erekcji. Zwiększają również siły witalne i pomagają w lepszym ukrwieniu narządów – również narządów płciowych.
Źródła antyoksydantów stanowią:
- warzywa: czerwona cebula, szpinak, jarmuż, kapusta, papryka, szparagi,
- owoce: jabłka, ciemne winogrona, jagody, śliwki, truskawki, jeżyny,
- nasiona: nasiona słonecznika, nasiona chia, siemię lniane,
- pestki, np. pestki dyni,
- przyprawy: cynamon, curry,
- oleje roślinne,
- zielona herbata.
Witamina D3
Witamina D3 znana jest przede wszystkim jako „witamina słońca”. Jednak mało kto wie, że odpowiada ona także za stężenie testosteronu we krwi.
Źródłami witaminy D są:
- ryby: węgorz, łosoś, karp, pstrąg, śledzie, halibut, sardynki, tuńczyk,
- mleko 2% tłuszczu,
- ser żółty,
- ser kozi,
- żółtka jaj,
- pieczarki,
- smardze,
- mięso: wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, cielęcina, mięso z piersi kurczaka.
Dieta na erekcję – naturalne afrodyzjaki
Produkty określane jako naturalne afrodyzjaki również pozytywnie wpływają na jakość życia seksualnego. Odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze, które uczestniczą w syntezie hormonów płciowych, pomagają w transporcie krwi do narządów oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Do grona naturalnych afrodyzjaków należą m.in. warzywa, owoce, zioła oraz przyprawy.
Z warzyw warto sięgać po: seler, bakłażany, pietruszkę, pomidory, czosnek, marchew, cebulę. Na szczególne wyróżnienie zasługują natomiast szparagi, które w swoim składzie zawierają fitoestrogeny zwiększające popęd seksualny. Poprawiają również ukrwienie narządów płciowych oraz stref erogennych.
W diecie na potencję powinny być również obecne owoce, takie jak: winogrona, granaty, truskawki, ananasy, melony, banany, awokado.
Do grona naturalnych afrodyzjaków należą: pietruszka, pomidor, szparagi, granaty, ananasy, banany, awokado, winogrona.
Warto wiedzieć, że składniki zawarte w bananach oddziałują na nasz nastrój, regulują ciśnienie tętnicze krwi, zwiększają płodność oraz poprawiają erekcję. Natomiast awokado skutecznie podnosi poziom testosteronu, pobudza krążenie krwi, docierając do narządów płciowych, a także zwiększa męską erekcję.
Również przyprawy wpływają na potencję i libido. Wśród afrodyzjaków wymienia się:
- imbir,
- kurkumę,
- cynamon,
- kardamon,
- gałkę muszkatołową,
- pieprz cayenne,
- bazylię,
- kolendrę,
- ziele angielskie,
- goździki.
Jakie produkty szkodzą erekcji?
Z diety na potencję powinniśmy wyeliminować produkty, które w negatywny sposób oddziałują na sprawność organizmu. W takim razie, z czego powinniśmy zrezygnować, aby cieszyć się wysoką sprawnością seksualną?
Nadmiar cukrów prostych w diecie skutkuje rozwojem nadwagi, otyłości, cukrzycy. Dodatkowo prowadzi również do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zaburzeń libido oraz zaburzeń erekcji. Zrezygnujmy przede wszystkim z białego cukru, który prócz kalorii nie dostarczy nam żadnych substancji odżywczych.
Jeżeli nie wyobrażamy sobie wypijać np. kawy i herbaty bez dodatku cukru, to spróbujmy dodać do diety naturalne słodziki – np. ksylitol lub stewię.
Pamiętajmy również, że źródłami cukrów prostych są wszelkiego rodzaju słodycze, ciasta, wyroby cukiernicze, gazowane napoje, sztucznie dosładzane soki.
Z diety warto wyeliminować cukry proste, sól oraz alkohol.
Warto wiedzieć, że także sól obniża męską sprawność seksualną – doprowadza do zaburzeń erekcji oraz warunkuje rozwój nadciśnienia tętniczego.
Alkohol spożywany w małych porcjach – np. lampka czerwonego wina – może zadziałać jak afrodyzjak i pozytywnie wpłynąć na libido. Jednak nadużywany i stosowany regularnie obniża nie tylko sprawność seksualną, ale również stężenie testosteronu. Dodatkowo blokuje możliwość osiągnięcia orgazmu.
Na potencję i erekcję negatywny wpływ wywierają kwasy tłuszczowe, zwłaszcza tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Warunkują one wzrost stężenia „złej” frakcji cholesterolu, zwiększają krzepliwość krwi, prowadzą do miażdżycy, otyłości, cukrzycy i mogą również odpowiadać za zaburzenia popędu seksualnego oraz erekcji. Powinniśmy więc unikać: dań typu fast-food, przetworzonej i gotowej żywności, margaryn, tłustych mięs i wędlin, tłustego nabiału, słodkich przekąsek, słonych przekąsek, chipsów, sosów, majonezu.
Bibliografia
J. Król, Wpływ medycyny naturalnej na radość seksu, Kraków 2010 (dostęp online) http://docplayer.pl/18508784-Wplyw-medycyny-naturalnej-na-radosc-seksu.html
A. Lewitt-Dzielak, Wpływ sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej na potencję seksualną i libido, Przegląd Seksuologiczny, 2014 (dostęp online) http://przeglad-seksuologiczny.pl/numery/46/PRZEGLAD_SEKS_39.pdf
https://dimedic.eu/pl/wiedza/dieta-na-potencje-co-jesc-na-lepsza-erekcje
J. Głuszek, Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia, Poznań 2002 (dostęp online) https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/12848/10628