Dieta na potencję – co jeść, aby wzmocnić erekcję?

Stosowanie diety na potencję w naturalny sposób pomoże podnieść libido oraz wzmocnić męską erekcję. Jakie są najważniejsze składniki odżywcze, które wpłyną na jakość życia seksualnego? Jakie produkty powinny zostać włączone do jadłospisu? Co powinniśmy wyeliminować z diety, aby wydłużyć erekcję? Odpowiedzi na te pytania w artykule.

Mężczyzna prze lustrem

Dieta na potencję – jakie składniki odżywcze?

Wpływ na potencję i jakość życia seksualnego ma również nasza dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Warto wiedzieć, że określone składniki odżywcze zwiększają ukrwienie narządów płciowych, oddziałują na libido – zwiększają popęd płciowy – a także wzmacniają zwód. Jadłospis bogaty w minerały i składniki odżywcze oddziałuje na ogólną sprawność fizyczną, wzmacnia układ krążenia i wpływa na serce. Jakie produkty powinny więc na stałe zagościć w męskiej diecie? 

Cynk 

Cynk uczestniczy w syntezie męskiego hormonu – testosteronu – i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu prostaty. Wpływa również na rozwój męskich narządów płciowych. Niedobór cynku związany jest również z obniżeniem libido.

Do produktów bogatych w cynk należą:

  • orzechy,
  • otręby,
  • owoce morza,
  • chude mięso,
  • kasza gryczana,
  • jaja,
  • sery podpuszczkowe,
  • pieczywo pełnoziarniste.  

Selen 

Selen jest antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed wpływem wolnych rodników oraz stresu oksydacyjnego. Wspiera również odporność i uczestniczy w usuwaniu metali ciężkich. 

Do diety warto włączyć produkty bogate w selen, np.:

  • chude mięso,
  • ryby,
  • pestki dyni,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • czosnek,
  • brązowy ryż,
  • grzyby. 

Witamina E 

Witamina E nazywana jest „witaminą młodości”. Hamuje procesy starzenia się komórek organizmu oraz poprawia kondycję naskórka. Niezbędna jest również do prawidłowej syntezy hormonów płciowych. 

Wśród źródeł witaminy E wymienia się:

  • ryby (zwłaszcza tłuste),
  • orzechy, głównie orzechy ziemne i orzechy laskowe,
  • migdały,
  • ziarna zbóż,
  • nasiona słonecznika,
  • białą kapustę,
  • szpinak,
  • pomidory,
  • olej słonecznikowy,
  • olej arachidowy,
  • olej szafranowy. 

Kwasy omega-3 

W utrzymaniu prawidłowej potencji pomogą również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Redukują one ryzyko zachorowalności na miażdżycę, obniżają krzepliwość krwi oraz pozytywnie wpływają na stężenie trójglicerydów.

Chcąc uzupełnić kwasy omega-3, powinniśmy sięgać po:

  • ryby (halibut, śledź, łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz, sardynki),
  • olej lniany,
  • olej sojowy,
  • olej rzepakowy,
  • orzechy włoskie,
  • siemię lniane,
  • produkty zbożowe. 

Arginina 

Arginina to aminokwas, który niezbędny jest do prawidłowego przebiegu erekcji – uczestniczy w powstawaniu tlenku azotu i zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych. 

Argininę dostarczymy poprzez spożywanie: 

  • orzechów,
  • nasion słonecznika,
  • nasion sezamu,
  • czerwonego mięsa,
  • drobiu,
  • żółtek jaj,
  • siemienia lnianego,
  • soczewicy,
  • szpinaku,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • makreli. 

Antyoksydanty 

Wyżej wymieniliśmy już cynk, selen oraz witaminę E, które należą do grona antyoksydantów – związków, które pomagają w walce z nadmiarem wolnych rodników. Można wśród nich wyróżnić również: witaminę C, polifenole i karotenoidy. 

Antyoksydanty, neutralizując stres oksydacyjny, przyczyniają się do poprawy libido oraz usprawniają proces erekcji. Zwiększają również siły witalne i pomagają w lepszym ukrwieniu narządów – również narządów płciowych. 

Źródła antyoksydantów stanowią: 

  • warzywa: czerwona cebula, szpinak, jarmuż, kapusta, papryka, szparagi,
  • owoce: jabłka, ciemne winogrona, jagody, śliwki, truskawki, jeżyny,
  • nasiona: nasiona słonecznika, nasiona chia, siemię lniane,
  • pestki, np. pestki dyni,
  • przyprawy: cynamon, curry,
  • oleje roślinne,
  • zielona herbata. 

Witamina D3

Witamina D3 znana jest przede wszystkim jako „witamina słońca”. Jednak mało kto wie, że odpowiada ona także za stężenie testosteronu we krwi

Źródłami witaminy D są:  

  • ryby: węgorz, łosoś, karp, pstrąg, śledzie, halibut, sardynki, tuńczyk, 
  • mleko 2% tłuszczu,
  • ser żółty,
  • ser kozi,
  • żółtka jaj,
  • pieczarki,
  • smardze,
  • mięso: wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, cielęcina, mięso z piersi kurczaka.

Dieta na erekcję – naturalne afrodyzjaki 

Owoce i warzywa na potencję
Na potencję wpłyną niektóre owoce, warzywa oraz przyprawy

Produkty określane jako naturalne afrodyzjaki również pozytywnie wpływają na jakość życia seksualnego. Odpowiadają za to zawarte w nich składniki odżywcze, które uczestniczą w syntezie hormonów płciowych, pomagają w transporcie krwi do narządów oraz poprawiają ogólną kondycję organizmu. Do grona naturalnych afrodyzjaków należą m.in. warzywa, owoce, zioła oraz przyprawy. 

Z warzyw warto sięgać po: seler, bakłażany, pietruszkę, pomidory, czosnek, marchew, cebulę. Na szczególne wyróżnienie zasługują natomiast szparagi, które w swoim składzie zawierają fitoestrogeny zwiększające popęd seksualny. Poprawiają również ukrwienie narządów płciowych oraz stref erogennych. 

W diecie na potencję powinny być również obecne owoce, takie jak: winogrona, granaty, truskawki, ananasy, melony, banany, awokado. 

Do grona naturalnych afrodyzjaków należą: pietruszka, pomidor, szparagi, granaty, ananasy, banany, awokado, winogrona. 

Warto wiedzieć, że składniki zawarte w bananach oddziałują na nasz nastrój, regulują ciśnienie tętnicze krwi, zwiększają płodność oraz poprawiają erekcję. Natomiast awokado skutecznie podnosi poziom testosteronu, pobudza krążenie krwi, docierając do narządów płciowych, a także zwiększa męską erekcję. 

Również przyprawy wpływają na potencję i libido. Wśród afrodyzjaków wymienia się: 

  • imbir,
  • kurkumę,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • gałkę muszkatołową,
  • pieprz cayenne,
  • bazylię,
  • kolendrę,
  • ziele angielskie,
  • goździki. 

Jakie produkty szkodzą erekcji? 

Z diety na potencję powinniśmy wyeliminować produkty, które w negatywny sposób oddziałują na sprawność organizmu. W takim razie, z czego powinniśmy zrezygnować, aby cieszyć się wysoką sprawnością seksualną? 

Nadmiar cukrów prostych w diecie skutkuje rozwojem nadwagi, otyłości, cukrzycy. Dodatkowo prowadzi również do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zaburzeń libido oraz zaburzeń erekcji. Zrezygnujmy przede wszystkim z białego cukru, który prócz kalorii nie dostarczy nam żadnych substancji odżywczych.

Jeżeli nie wyobrażamy sobie wypijać np. kawy i herbaty bez dodatku cukru, to spróbujmy dodać do diety naturalne słodziki – np. ksylitol lub stewię

Pamiętajmy również, że źródłami cukrów prostych są wszelkiego rodzaju słodycze, ciasta, wyroby cukiernicze, gazowane napoje, sztucznie dosładzane soki. 

Z diety warto wyeliminować cukry proste, sól oraz alkohol. 

Warto wiedzieć, że także sól obniża męską sprawność seksualną – doprowadza do zaburzeń erekcji oraz warunkuje rozwój nadciśnienia tętniczego. 

Alkohol spożywany w małych porcjach – np. lampka czerwonego wina – może zadziałać jak afrodyzjak i pozytywnie wpłynąć na libido. Jednak nadużywany i stosowany regularnie obniża nie tylko sprawność seksualną, ale również stężenie testosteronu. Dodatkowo blokuje możliwość osiągnięcia orgazmu. 

Na potencję i erekcję negatywny wpływ wywierają kwasy tłuszczowe, zwłaszcza tłuszcze trans oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Warunkują one wzrost stężenia „złej” frakcji cholesterolu, zwiększają krzepliwość krwi, prowadzą do miażdżycy, otyłości, cukrzycy i mogą również odpowiadać za zaburzenia popędu seksualnego oraz erekcji. Powinniśmy więc unikać: dań typu fast-food, przetworzonej i gotowej żywności, margaryn, tłustych mięs i wędlin, tłustego nabiału, słodkich przekąsek, słonych przekąsek, chipsów, sosów, majonezu. 

 

 

 

 

 

Bibliografia 

J. Król, Wpływ medycyny naturalnej na radość seksu, Kraków 2010

A. Drygas, Afrodyzjaki w kuchni, Poradnik Restauratora, 2017

A. Lewitt-Dzielak, Wpływ sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej na potencję seksualną i libido, Przegląd Seksuologiczny, 2014

J. Głuszek, Wpływ soli kuchennej w diecie na ciśnienie tętnicze i stan zdrowia, Poznań 2002