Napar z goździków – jak wpływa na nasze zdrowie? Przepis

Dlaczego warto spożywać napar z goździków? Jakie wartości odżywcze zawarte są w goździkach? Jak poprawnie wykonać domowy napar? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w artykule.

Goździki w brązowej misce

Goździki – jakie są ich wartości odżywcze? 

Goździki to zasuszone pęki kwiatów drzewa goździkowca korzennego. Poprzez ich charakterystyczny smak kojarzą nam się przede wszystkim z okresem zimowym. Warto jednak sięgać po nie przez cały rok, ponieważ wykazują właściwości zdrowotne. 

Zanim przejdziemy do prozdrowotnego działania goździków, to skupimy się na ich wartościach odżywczych. Co znajdziemy w składzie goździków? 

Wartości odżywcze w 100 gramach goździków: 

  • białko: 6 g, 
  • tłuszcz: 13 g, 
  • węglowodany: 65 g, 
  • błonnik: 34 g, 
  • witamina A: 160 IU,
  • witamina B1 (tiamina): 0, 15 mg, 
  • witamina B2 (ryboflawina): 0,22 mg, 
  • witamina B3 (niacyna): 1,56 mg, 
  • witamina B6: 0,39 mg, 
  • kwas foliowy: 25 µg, 
  • witamina C: 0,2 mg, 
  • witamina E: 8,8 mg, 
  • witamina K: 142 µg, 
  • wapń: 632 mg, 
  • żelazo: 11,8 mg, 
  • magnez: 259 mg, 
  • fosfor: 104 mg, 
  • potas: 1020 mg, 
  • sód: 277 mg, 
  • cynk: 2,3 mg. 

Napar z goździków – jak wpływa na zdrowie? 

Goździki zawierają eugenol, czyli składnik charakteryzujący się właściwościami przeciwutleniającymi. Zawarty w goździkach olejek eteryczny ma wysoką zdolność do hamowania rozwoju bakterii i grzybów.

Napar z goździków na wątrobę

Goździki mogą być stosowane w przypadku osłabionej odporności oraz u osób zmagających się z infekcjami bakteryjnymi. Wykazują również działanie ochronne. Wspomniany wyżej eugenol pomaga wątrobie w neutralizowaniu niebezpiecznych substancji. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym goździki mogą także uchronić narząd przed marskością oraz stłuszczeniem. 

Napar z goździków działa przeciwbólowo

Już za czasów medycyny ludowej goździki wykorzystywane były w roli naturalnego środka przeciwbólowego – przede wszystkim oddziałując na zmniejszenie dolegliwości bólowych związanych z uzębieniem. 

Napar z goździków wykazuje właściwości przeciwnowotworowe

Badania naukowe wskazują, że goździki cechują się właściwościami przeciwnowotworowymi – zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych oraz determinują ich wyniszczenie. Goździki hamują rozwój: raka piersi, raka wątroby, raka jelita grubego. Możliwe jest również, że zawarte w nich substancje wzmacniają działanie chemioterapii. 

Napar z goździków na żołądek

Ekstrakt z goździków może przyspieszać gojenie się żołądka, zmniejszać występowanie wrzodów oraz łagodzić stany zapalne błony śluzowej żołądka. Dodatkowo stymuluje wydzielanie śluzu w obrębie przewodu pokarmowego. 

Napar z goździków w leczeniu cukrzycy

Kolejne badania przedstawiają tezę, że przyprawa korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się ze stanem przedcukrzycowym oraz z cukrzycą II stopnia. Wszystko za sprawą przeciwdziałania wytwarzaniu glukozy przez komórki wątrobowe oraz hamowaniu aktywności enzymów rozkładających cukier. 

Napar z goździków na skórę i kości 

Goździki cechują się właściwościami przeciwmiażdżycowymi, poprawiając zdolność organizmu do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Mało kto wie, że przyprawa wykazuje również działanie przeciwtrądzikowe i hamuje rozprzestrzenianie się stanu zapalnego skóry.

Mimo że w składzie goździków nie znajdziemy wapnia, witaminy K czy witaminy D, to coraz częściej odnotowuje się ich pozytywny wpływ na zdrowie naszych kości.

Napar z goździków – jak go wykonać? 

Goździki, cynamon i cytryna na białym tle
Domowy napar możemy wykonać z mielonych lub z całych goździków

Z goździków możemy wykonać prozdrowotny domowy napar. Poniżej prezentujemy przepisy.

Przepis na napar z mielonych goździków: 2 łyżeczki mielonych goździków zalewamy szklanką wrzącej wody. Następnie przykrywamy i parzymy przez około 10 minut. Napar wypijamy 2-3 razy dziennie w porcji 100 mililitrów. 

Przepis na napar z całych goździków: 1 łyżeczkę całych goździków zalewamy szklanką wrzącej wody, a następnie parzymy pod przykryciem przez 7 minut. 

Przeciwwskazania do spożywania naparu z goździków

Napar z goździków, mimo że wykazuje działanie prozdrowotne, nie powinien być spożywany przez:

  • kobiety w ciąży, 
  • kobiety karmiące piersią, 
  • osoby zmagające się z nadciśnieniem, 
  • osoby mające problemy z krzepliwością krwi, 
  • osoby cierpiące na hipoglikemię. 

 

 

Bibliografia

https://naturalnieozdrowiu.pl/gozdziki-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie/

https://www.welbi.pl/gozdziki-jakie-maja-wlasciwosci-lecznicze-jak-stosowac/