Goździki – jakie są ich wartości odżywcze?
Goździki to zasuszone pęki kwiatów drzewa goździkowca korzennego. Poprzez ich charakterystyczny smak kojarzą nam się przede wszystkim z okresem zimowym. Warto jednak sięgać po nie przez cały rok, ponieważ wykazują właściwości zdrowotne.
Zanim przejdziemy do prozdrowotnego działania goździków, to skupimy się na ich wartościach odżywczych. Co znajdziemy w składzie goździków?
Wartości odżywcze w 100 gramach goździków:
- białko: 6 g,
- tłuszcz: 13 g,
- węglowodany: 65 g,
- błonnik: 34 g,
- witamina A: 160 IU,
- witamina B1 (tiamina): 0, 15 mg,
- witamina B2 (ryboflawina): 0,22 mg,
- witamina B3 (niacyna): 1,56 mg,
- witamina B6: 0,39 mg,
- kwas foliowy: 25 µg,
- witamina C: 0,2 mg,
- witamina E: 8,8 mg,
- witamina K: 142 µg,
- wapń: 632 mg,
- żelazo: 11,8 mg,
- magnez: 259 mg,
- fosfor: 104 mg,
- potas: 1020 mg,
- sód: 277 mg,
- cynk: 2,3 mg.
Napar z goździków – jak wpływa na zdrowie?
Goździki zawierają eugenol, czyli składnik charakteryzujący się właściwościami przeciwutleniającymi. Zawarty w goździkach olejek eteryczny ma wysoką zdolność do hamowania rozwoju bakterii i grzybów.
Napar z goździków na wątrobę
Goździki mogą być stosowane w przypadku osłabionej odporności oraz u osób zmagających się z infekcjami bakteryjnymi. Wykazują również działanie ochronne. Wspomniany wyżej eugenol pomaga wątrobie w neutralizowaniu niebezpiecznych substancji. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym goździki mogą także uchronić narząd przed marskością oraz stłuszczeniem.
Napar z goździków działa przeciwbólowo
Już za czasów medycyny ludowej goździki wykorzystywane były w roli naturalnego środka przeciwbólowego – przede wszystkim oddziałując na zmniejszenie dolegliwości bólowych związanych z uzębieniem.
Napar z goździków wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
Badania naukowe wskazują, że goździki cechują się właściwościami przeciwnowotworowymi – zapobiegają namnażaniu się komórek nowotworowych oraz determinują ich wyniszczenie. Goździki hamują rozwój: raka piersi, raka wątroby, raka jelita grubego. Możliwe jest również, że zawarte w nich substancje wzmacniają działanie chemioterapii.
Napar z goździków na żołądek
Ekstrakt z goździków może przyspieszać gojenie się żołądka, zmniejszać występowanie wrzodów oraz łagodzić stany zapalne błony śluzowej żołądka. Dodatkowo stymuluje wydzielanie śluzu w obrębie przewodu pokarmowego.
Napar z goździków w leczeniu cukrzycy
Kolejne badania przedstawiają tezę, że przyprawa korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się ze stanem przedcukrzycowym oraz z cukrzycą II stopnia. Wszystko za sprawą przeciwdziałania wytwarzaniu glukozy przez komórki wątrobowe oraz hamowaniu aktywności enzymów rozkładających cukier.
Napar z goździków na skórę i kości
Goździki cechują się właściwościami przeciwmiażdżycowymi, poprawiając zdolność organizmu do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Mało kto wie, że przyprawa wykazuje również działanie przeciwtrądzikowe i hamuje rozprzestrzenianie się stanu zapalnego skóry.
Mimo że w składzie goździków nie znajdziemy wapnia, witaminy K czy witaminy D, to coraz częściej odnotowuje się ich pozytywny wpływ na zdrowie naszych kości.
Napar z goździków – jak go wykonać?
Z goździków możemy wykonać prozdrowotny domowy napar. Poniżej prezentujemy przepisy.
Przepis na napar z mielonych goździków: 2 łyżeczki mielonych goździków zalewamy szklanką wrzącej wody. Następnie przykrywamy i parzymy przez około 10 minut. Napar wypijamy 2-3 razy dziennie w porcji 100 mililitrów.
Przepis na napar z całych goździków: 1 łyżeczkę całych goździków zalewamy szklanką wrzącej wody, a następnie parzymy pod przykryciem przez 7 minut.
Przeciwwskazania do spożywania naparu z goździków
Napar z goździków, mimo że wykazuje działanie prozdrowotne, nie powinien być spożywany przez:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią,
- osoby zmagające się z nadciśnieniem,
- osoby mające problemy z krzepliwością krwi,
- osoby cierpiące na hipoglikemię.
Bibliografia
https://naturalnieozdrowiu.pl/gozdziki-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie/
https://www.welbi.pl/gozdziki-jakie-maja-wlasciwosci-lecznicze-jak-stosowac/