Odkwaszenie organizmu – co spożywać a czego unikać? Dieta zasadowa

Odkwaszenie organizmu polega na zmniejszeniu stężenia kwasów, które magazynowane są w naszych tkankach, przez co prowadzą do tzw. zakwaszenia organizmu. Odkwaszenie oparte jest przede wszystkim na odpowiednio zbilansowanym jadłospisie, czyli na stosowaniu diety zasadowej. Które produkty są kwasotwórcze, a które zasadowe? Czego należy unikać? Dowiedzcie się, jak przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu za pomocą diety.

Produkty spożywcze odkwaszające organizm leżące na stole

Zakwaszenie organizmu – czym jest? 

Zakwaszenie organizmu to stan, do którego dochodzi w sytuacji, gdy zaburzona jest gospodarka kwasowo-zasadowa. Oznacza to, że nadmiar kwasów magazynowany jest w tkankach, przez co przyczynia się do rozwoju poważnych schorzeń. 

Do zakwaszenia organizmu dochodzi przede wszystkim na skutek źle zbilansowanej diety. Zakwaszenie objawia się: 

  • bólami głowy, mięśni, stawów,
  • nadmiernym zmęczeniem i sennością,
  • zgagą,
  • problemami skórnymi, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci,
  • problemami z potencją,
  • biegunkami lub zaparciami,
  • niesmakiem w ustach,
  • moczem o intensywnym zapachu,
  • zaburzeniami nastrojów i depresją,
  • bezsennością,
  • problemami z koncentracją i pamięcią,
  • zespołem metabolicznym,
  • stanem zapalnym w organizmie oraz obniżoną odpornością,
  • rozwojem cukrzycy,
  • rozwojem miażdżycy.

Odkwaszenie organizmu – zasady diety odkwaszającej 

Co zrobić, aby zmniejszyć zakwaszenie organizmu? Specjaliści zalecają przede wszystkim zmianę starych nawyków żywieniowych oraz zastosowanie specjalnej diety. Dieta odkwaszająca, inaczej zasadowa lub alkaliczna, opiera się na eliminacji z jadłospisu produktów, które bezpośrednio przyczyniają się do zakwaszenia organizmu.

Przyjmuje się, że 80% pożywienia powinny stanowić produkty spożywcze o właściwościach zasadotwórczych, natomiast pozostałe 20% – produkty kwasotwórcze. Obie grupy produktów przedstawimy w dalszej części artykułu. 

Jadłospis na diecie zasadowej składa się z pięciu posiłków: śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku oraz kolacji. Każde danie najlepiej spożywać, zachowując odstęp do 3-4 godzin. 

Dieta odkwaszająca organizm powinna składać się z pięciu odpowiednio zbilansowanych posiłków. 80% pożywienia stanowią produkty zasadotwórcze, pozostałe 20% to produkty kwasotwórcze. 

Ważną zasadą jest również dbanie o odpowiedni poziom nawodnienia organizmu. Aby wpłynąć na metabolizm i równocześnie przyspieszyć wypłukiwanie toksyn, powinniśmy wypijać około 2 litrów wody dziennie – najlepiej wody niegazowanej. 

Za najbardziej zasadotwórcze produkty uchodzą warzywa oraz owoce. Zalecane jest spożywanie minimum 0,5 kilograma warzyw dziennie, z których możemy wykonywać: surówki, sałatki, koktajle czy soki. Potrawy dodatkowo dekorujmy kiełkami lub liśćmi szpinaku, natomiast owoce wykorzystujmy w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub dodatku do śniadania. 

Produkty białkowe oraz obfitujące w węglowodany powinny być łączone z jak największą ilością warzyw – jeżeli na obiad serwujemy mięso, to warzywa muszą dwukrotnie przewyższać jego porcję. Warto gotować również zupy warzywne bez mięsa – w tym przypadku głównym składnikiem również mają być warzywa, a nie kasza, ryż czy makaron. Natomiast produkty neutralne można łączyć zarówno z produktami kwasotwórczymi, jak i zasadotwórczymi. 

Na diecie zasadowej należy przyjmować minimum dwa litry płynów – najlepiej wody niegazowanej.

Z diety należy wyeliminować przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone. Zrezygnujmy z dań gotowych typu instant, z fast-foodów, sosów i zup w słoikach, ze słodkich i słonych przekąsek, a także z alkoholu, kawy, napojów gazowanych, cukru białego oraz z soli. 

W przypadku odkwaszania organizmu, prócz odpowiednio zbilansowanej diety i zmiany nawyków żywieniowych, kluczowy jest także zdrowy styl życia. Pod tym hasłem kryje się przede wszystkim ruch i aktywność fizyczna – już 30 minut regularnego spaceru na świeżym powietrzu pozytywnie wpłynie na stan organizmu – a także relaks, zwłaszcza zmniejszenie stresu, i odpowiednia ilość snu. 

Przyjmuje się, że już po dwóch tygodniach stosowania diety zasadowej można zauważyć pierwsze poprawy w samopoczuciu oraz stopniowe ustępowanie objawów charakterystycznych dla zakwaszenia organizmu. W przypadku, gdy nie planujemy na stałe zmienić swoich przyzwyczajeń żywieniowych, to zaleca się, aby powracać do diety co 3 miesiące – dzięki czemu nasz organizm zostanie oczyszczony z nadmiaru kwasów. 

Usuwanie pestycydów 

Dieta zasadowa związana jest z przyjmowaniem większych ilości warzyw i owoców. Warto jednak wiedzieć, że niesie to ze sobą ryzyko zanieczyszczenia naszego organizmu tzw. pestycydami, czyli toksycznymi środkami ochrony roślin, które również mogą wpływać na zakwaszenie. 

Samo przemywanie produktów strumieniem wody nie wystarczy, dlatego też polecane są kąpiele owoców i warzyw w kwaśnym oraz alkalicznym roztworze. Jak to zrobić? Wystarczy, że 2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego rozpuścimy w litrze wody. Następnie owoce i warzywa moczymy w roztworze przez około 2 minuty. Po upływie tego czasu przygotowujemy roztwór alkaliczny – rozpuszczamy 1 stołową łyżkę sody oczyszczonej w litrze wody. Powtarzamy zabieg moczenia warzyw i owoców, a na końcu myjemy je pod bieżącą wodą. 

Produkty zakwaszające organizm – co wyeliminować z diety zasadowej? 

Produkty spożywcze, po które sięgamy regularnie, wpływają na naszą równowagę kwasowo-zasadową. Do zakwaszenia organizmu przyczyniają się przede wszystkim pierwiastki, takie jak: fosfor, siarka, chlor. 

Wśród czynników najbardziej kwasotwórczych wymienia się produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego – wyjątek stanowi mleko. Do produktów negatywnie oddziałujących na poziom zakwaszenia organizmu należą również produkty zbożowe oraz zawierające duże ilości soli, substancji konserwujących i sztucznych barwników. 

Na diecie zasadowej z jadłospisu należy wyeliminować takie produkty, jak: 

  • mięso: drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina, indyk,
  • wędliny,
  • ryby morskie i słodkowodne,jajka,
  • ser żółty,
  • ser pleśniowy,
  • ser topiony,
  • serek wiejski,
  • kefir,
  • makaron,
  • chleb pszenny,
  • dżemy,
  • wypieki z białek mąki,
  • cukier,
  • sól,
  • czekolada i kakao,
  • kawa rozpuszczalna,
  • czarna herbata,
  • słodzone napoje gazowane,
  • alkohol,
  • gotowe dania tzw. instant,
  • chipsy,
  • paluszki,
  • ocet,
  • musztarda.

Do produktów, które w umiarkowany sposób wpływają na zakwaszenie organizmu, należą:

  • dosładzane jogurty,
  • owoce morza,
  • płatki zbożowe,
  • granola,
  • kasza kuskus,
  • mandarynki,
  • dojrzałe banany,
  • ananas,
  • chleb żytni,
  • orzechy ziemne,
  • majonez,
  • ketchup,
  • sos sojowy,
  • miód,
  • orzechy włoskie,
  • dosładzane soki owocowe,
  • borówki,
  • suszone śliwki. 

Odkwaszenie organizmu – produkty zasadowe 

Zielone warzywa na stole
Dieta zasadowa na odkwaszenie organizmu przede wszystkim oparta jest na daniach warzywnych

Odkwaszanie organizmu powinno opierać się na diecie alkalizującej, która składa się w większości z produktów zasadotwórczych. Zawierają one w swoim składzie pierwiastki: magnez, wapń, sód oraz potas. 

W jadłospisie powinniśmy więc uwzględnić przede wszystkim warzywa i owoce, takie jak:

  • cytryny,
  • pomarańcze,
  • grejpfruty,
  • limonki,
  • brzoskwinie,
  • jabłka,
  • porzeczki,
  • gruszki,
  • arbuzy,
  • kiwi,
  • mango,
  • agrest,
  • papaja,
  • awokado,
  • rzodkiew,
  • sałata,
  • burak
  • marchew,
  • seler,
  • ziemniak,
  • pietruszka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • cebula,
  • czosnek,
  • dynia,
  • szpinak,
  • kabaczek,
  • brukselka. 

Do innych produktów zasadotwórczych należą: 

  • kasza gryczana,
  • zioła,
  • soki warzywne,
  • orzeszki sojowe,
  • migdały,
  • pestki dyni,
  • kiełki sojowe,
  • kiełki rzodkiewki,
  • nasiona słonecznika,
  • ocet jabłkowy,
  • zielona herbata,
  • herbata miętowa.

Warto zwrócić uwagę na to, że w gronie owoców zasadowych znalazły się cytrusy. Mimo że charakteryzują się one kwaśnym smakiem, to nie wpływają na nagromadzenie się kwasów w naszym organizmie. Kwas cytrynowy podczas przemian metabolicznych rozkładany jest do wody i dwutlenku węgla, dzięki czemu owoce wykazują silne działanie zasadotwórcze. 

Odkwaszanie organizmu – napoje

Działaniem zasadotwórczym charakteryzują się soki warzywne oraz niektóre soki owocowe. Co najlepiej wybierać? Zalecane są przede wszystkim koktajle z porzeczek i jeżyn, sok z buraków, a także stuprocentowe soki z: czarnego bzu, aceroli, rokitnika, dzikiej róży, aronii. Do diety warto włączyć niegazowaną wodę ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny

Unikajmy natomiast kawy rozpuszczalnej, czarnej herbaty, napojów gazowanych, sztuczne dosładzanych soków, alkoholi – zwłaszcza piwa i wina. 

Odkwaszanie organizmu – zioła 

W odkwaszeniu organizmu pomogą również naturalne zioła, z których możemy wykonywać napary. Będą one dobrym zamiennikiem wody niegazowanej lub zielonej herbaty. Wybierajmy zioła, takie jak: 

Produkty neutralne 

W niektórych źródłach  przedstawiających dietę alkaliczną możemy również znaleźć produkty spożywcze, które są neutralne – słabo kwasotwórcze lub słabo zasadotwórcze. Są to: