Zakwaszenie żołądka – przyczyny, objawy, leczenie dietą

Na czym polega zakwaszenie żołądka i jakie są jego charakterystyczne objawy? Czy może być spowodowane przewlekłym stresem? Czy zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu to to samo? Jak zneutralizować kwas solny w sokach żołądkowych za pomocą diety? Odpowiedzi na powyższe pytania zawarliśmy w artykule.

Kobieta trzymająca się za brzuch

Zakwaszenie żołądka – czym jest i jakie są jego objawy?

Zakwaszenie żołądka występuje w sytuacji, gdy zawartość kwasu solnego w sokach żołądkowych jest większa niż 20 mmol HCl. W zdrowym żołądku na co dzień również panuje środowisko kwasowe – żołądek musi być zakwaszany, aby prawidłowo trawić białka i przekształcać je w aminokwasy. Jednak w sytuacji, gdy pH żołądka jest wyższe, wówczas dochodzi do upośledzenia jego funkcjonowania – proces trawienia nie będzie przebiegać w sposób prawidłowy. Przez to też nasze ciało nie strawi ani nie wchłonie białek – niestrawione białko przedostaje się do krwi i postrzegane jest przez układ odpornościowy jako intruz, z którym trzeba walczyć. 

Zakwaszenie żołądka objawia się poprzez uciążliwe symptomy, takie jak: 

  • zgaga, 
  • odbijanie z kwaśnym posmakiem w ustach,
  • pieczenia w okolicach mostka i promieniujące do krtani i gardła, 
  • nudności, 
  • bóle brzucha, 
  • uczucie ciężkości, 
  • zaparcia, 
  • nadmierne gazy,
  • problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała,
  • brak apetytu. 

Uwaga: Nadmierne zakwaszenie żołądka może doprowadzić do rozwoju refluksu oraz choroby wrzodowej. Zakwaszenie żołądka może być również objawem towarzyszącym zapaleniu żołądka. 

Zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu 

Czy zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu to to samo? Przyjrzyjmy się definicji zakwaszenia. 

Zakwaszenie organizmu to stan zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jeżeli wartość pH naszej krwi jest wyższa od 7,45, wówczas oznacza to, że w organizmie dochodzi do rozwoju zakwaszenia. Natomiast jeżeli pH krwi jest niższe niż 7,45 – rozwija się kwasica. 

Zakwaszenie oznacza, że w tkankach magazynowany jest nadmiar kwasów, który przyczynia się do rozwoju poważnych schorzeń i objawia się m.in. poprzez: dolegliwości bólowe, zgagę, nadmierne zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia nastrojów, problemy ze snem, intensywny zapach moczu, obniżoną odporność. 

Na podstawie definicji wiemy już, że zakwaszenie żołądka a zakwaszenie organizmu to zupełnie inne pojęcia. Stan zakwaszenia żołądka nie wpływa na pH krwi, a jedynie na pH żołądka. 

Jakie są przyczyny zakwaszenia żołądka?

Zakwaszenie żołądka to skutek produkcji zbyt dużej ilości kwasów trawiennych, które doprowadzają do zakłócenia równowagi w składzie soków żołądkowych. Przez to dochodzi do uszkodzeń w śluzowej warstwie ochronnej żołądka. Równocześnie w naszym ciele spowolnieniu ulega produkcja substancji zobojętniających. 

Najczęstszą przyczyną zakwaszenia żołądka jest stosowanie źle zbilansowanej diety – opartej na żywności bogatej w węglowodany, tłuszcze, produkty o wysokim stopniu przetworzenia – oraz nadużywanie alkoholu. Do nadkwasoty żołądka przyczynia się również szybkie tempo życia, nadmierny, przewlekły stres, który zaburza prawidłową pracę wielu układów w ludzkim organizmie. 

Test na zakwaszenie żołądka 

Kobieta ze zgagą
Domowy test na zakwaszenie żołądka polega na zmierzeniu czasu, jaki upłynie do odbicia się gazów, czyli do beknięcia

W domowym zaciszu możemy samodzielnie przeprowadzić test, który pomoże nam w ocenie, czy nasz żołądek uległ zakwaszeniu. Wystarczy, że w ¾ szklanki letniej wody rozpuścimy łyżeczkę sody oczyszczonej. Miksturę wypijamy oraz mierzymy czas, jaki upłynie do momentu odbicia gazu. Wyniki domowego testu przedstawiają się następująco:

  • jeżeli odbicie gazu (beknięcie) nastąpi w ciągu 40 sekund, to oznacza, że żołądek jest zakwaszony, 
  • jeżeli odbicie gazu nastąpiło po upływie 40 sekund, ale nie później niż po 90 sekundach, wówczas oznacza to, że w żołądku panuje równowaga, 
  • jeżeli odbicie nastąpi po upływie ponad 90 sekund, to zakwaszenie żołądka jest zbyt niskie.

Uwaga: Pamiętajmy o tym, że test z użyciem sody oczyszczonej jest metodą domową. Aby potwierdzić zakwaszenie żołądka, należy wykonać specjalistyczny pomiar pH soków żołądkowych lub laboratoryjne badanie stolca pod kątem niestrawionych białek.  

Zakwaszenie żołądka a dieta 

W łagodzeniu dolegliwości związanych z zakwaszenie żołądka może pomóc tzw. dieta odkwaszająca, inaczej alkalizująca lub zasadowa. Unikajmy natomiast popularnych diet odchudzających, np. diety kopenhaskiej czy diety ketogenicznej, które w rzeczywistości są wyniszczające dla naszego organizmu oraz mogą się wiązać z efektem jojo. 

Do jadłospisu warto wprowadzić źródła pełnowartościowego białka, czyli chude mięso, nabiał oraz świeże ryby. Zwróćmy uwagę również na produkty pszenne. Nasza dieta powinna opierać się również na dużej ilości warzyw i owoców. Przy zakwaszeniu żołądka szczególnie zalecane są: czerwona kapusta, szpinak, bakłażany, ogórki, jarmuż, sałata, pomidory, brokuły, szparagi, figi, daktyle, kiwi, ananasy, mandarynki, borówki. 

Dania przygotowujmy, używając olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Jadłospis podzielmy na pięć posiłków, które będziemy spożywać o regularnych porach z maksymalnie czterogodzinną przerwą pomiędzy nimi. Nie zapominajmy również o prawidłowym nawadnianiu organizmu, czyli o wypijaniu minimum dwóch litrów niegazowanej wody dziennie. Możemy również sięgać po ziołowe napary na odkwaszenie organizmu oraz po świeże soki. Unikajmy kawy, słodzonych i gazowanych napojów, napojów energetycznych oraz alkoholu. 

Zakwaszenie żołądka a farmakoterapia 

W przypadku zakwaszonego żołądka farmakoterapia opiera się na podawaniu leków niwelujących wzmożoną produkcję kwasów żołądkowych. Wśród leków na zakwaszenie żołądka można wymienić: inhibitory pompy protonowej oraz H2 blokery.