Acerola – skład, właściwości, zastosowanie

Acerola to znane i cenione źródło witaminy C. Jakie inne substancje zawiera w składzie? W jaki sposób oddziałuje na nasz organizm? Jak ją stosować? Poznaj acerolę – mały owoc o cenionych właściwościach prozdrowotnych.

Owoce aceroli

Czym jest acerola?

Acerola (malpighia emarginata), określana również jako wiśnia z Barbadosu, to tropikalny owoc należący do grona tak zwanych produktów superfoods, który stanowi jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Acerola występuje w formie suplementu diety, a także wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym do wzbogacania żywności w witaminę C.

Owoce aceroli charakteryzują się niewielkim rozmiarem, pomarańczowo-czerwoną barwą oraz kwaśnym smakiem. Nie są odporne na działanie czynników zewnętrznych, dlatego też łatwo ulegają fermentacji – aby jej zapobiec, świeże owoce ulegają przetworzeniu. Z aceroli produkowane są m.in. soki, konfitury oraz dżemy. 

Uwaga: Przyjmuje się, że to zielone, niedojrzałe owoce aceroli mają największą zawartość witaminy C. 

Uwaga: Warto wiedzieć, że acerola zawiera 30-krotnie więcej naturalnej witaminy C niż cytryna. Dodatkowo witamina C zawarta w owocu jest lepiej wchłaniana przez organizm niż syntetyczny kwas askorbinowy.

Skład aceroli

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, acerola to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Już 100 gramów świeżego owocu aceroli zawiera ponad 1000 miligramów witaminy C. Acerola nie składa się oczywiście wyłącznie z witaminy C, jednak zawartość innych witamin i składników mineralnych jest niska. 

Owoce aceroli w swoim składzie zawierają:

  • witaminę B1 (tiamina),
  • witaminę B2 (ryboflawina),
  • witaminę B3 (niacyna),
  • witaminę B5 (kwas pantotenowy),
  • witaminę B6,
  • witaminę A,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapń,
  • cynk,
  • sód,
  • miedź,
  • selen.

Acerola stanowi również źródło polifenoli i karotenoidów:

  • kwasu p-kumarowego,
  • kwasu ferulowego,
  • kwasu chlorogenowego,
  • kaempferolu,
  • rutyny,
  • luteoliny,
  • apigeniny,
  • antocyjaniny,
  • luteiny,
  • beta-karotenu,
  • likopenu.

W 100 gramach świeżych owoców aceroli zawarte są około 32 kalorie.

Acerola – właściwości i wpływ na zdrowie

Acerola w misce
Acerola pozytywnie oddziałuje m.in. na układ odpornościowy, układ sercowo-naczyniowy oraz układ pokarmowy

Za prozdrowotne oddziaływanie aceroli na ludzki organizm przede wszystkim odpowiedzialna jest wysoka zawartość witaminy C. Owocom aceroli przypisywane są m.in. właściwości:

  • immunostymulujące, 
  • przeciwzapalne, 
  • przeciwutleniające, 
  • przeciwmiażdżycowe, 
  • przeciwnowotworowe,
  • detoksykacyjne.

Przyjmuje się, że owoc pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi, obniżając poziom cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu frakcji LDL, uszczelniając naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby wieńcowej.

Sięgając po acerolę, naturalnie wzmacniamy naszą odporność. Nie tylko zapobiegamy rozwojowi infekcji, ale także skracamy czas ich trwania. Prozdrowotne substancje zawarte w aceroli stymulują bowiem produkcję przeciwciał.

Acerola wzmacnia odporność, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz unieszkodliwia wolne rodniki.

Acerola zalecana jest nie tylko dla osób borykających się ze spadkiem odporności i osłabieniem, ale również z przemęczeniem czy z brakiem energii.

Badania naukowe wskazują również, że acerola może zmniejszać ryzyko występowania: 

  • choroby Alzheimera,
  • choroby Parkinsona,
  • anemii,
  • cukrzycy typu II, 
  • zaćmy,
  • infekcji układu oddechowego, 
  • nowotworu piersi, 
  • nowotworu prostaty, 
  • nowotworu szyjki macicy,
  • nowotworu trzustki, 
  • nowotworu płuc,
  • osteoporozy.

Suplementacja aceroli zwiększa również przyswajalność żelaza zawartego w produktach roślinnych, wspiera produkcję kolagenu i zwiększa mineralizację kości. Acerola może obniżać poziom glukozy we krwi u osób zmagających się z cukrzycą typu II.

Naukowcy wskazują również, że spożywanie aceroli przyspiesza przemianę materii, korzystnie oddziałuje na florę jelitową i może wspomagać proces odchudzania poprzez redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo doprowadza do regeneracji błony śluzowej żołądku, stymuluje syntezę hormonów androgenowych, zmniejsza wydzielanie cytokin prozapalnych.

Zawartość antyoksydantów sprawia, że acerola unieszkodliwia wolne rodniki – to one odpowiadają za uszkadzanie DNA komórek oraz przyspieszają procesy ich starzenia. Kolejne badania wskazują, że acerola może zapobiegać uszkodzeniu wątroby wywołanym etanolem.

Acerola w kosmetyce

Acerola wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym. Producenci dodają ją m.in. do kremów do twarzy, balsamów do ciała czy toników ze względu na właściwości przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Kupując gotowy sok z aceroli lub acerolę w proszku, możemy również samodzielnie wykonać domowe kosmetyki. 

Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że acerola: wygładza drobne zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych, wspomaga syntezę kolagenu, rozjaśnia przebarwienia skóry i ujednolica jej koloryt, nawilża, uelastycznia, zwalcza wypryski skórne, odbudowuje i regeneruje naskórek w przypadku cery trądzikowej.

Acerola wykorzystywana jest w pielęgnacji skóry i włosów. Między innymi wygładza drobne zmarszczki i rozjaśnia przebarwienia skórne oraz odżywia włosy i ogranicza ich nadmierne wypadanie.

Acerola w proszku wykorzystywana jest także do pielęgnacji włosów – w roli dodatku do odżywek i masek do włosów. W naturalny sposób odżywia, nawilża i wygładza, ponieważ zmniejsza uszkodzenia protein wewnątrz włosa. Badania wskazują również, że acerola może ograniczyć nadmierne wypadanie kosmyków.

Z soku z aceroli wykonamy naturalny tonik do twarzy oraz maseczkę – w przypadku maseczki wystarczy, że zakupimy płachtę bawełnianą, która nasączymy sokiem i nałożymy na twarz na około 20 minut.

Przeczytaj: Witamina C na twarz – jak ją stosować, jakie da efekty? 

Jak stosować acerolę?

W sklepach stacjonarnych i internetowych możemy z łatwością zakupić tłoczone soki z aceroli. Co ciekawe, wystarczy, że dziennie wypijemy ich 2 łyżki stołowe, a zaspokoimy zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C. Po otwarciu sok możemy przechowywać przez maksymalnie 3 tygodnie w lodówce. 

Uwaga: Soku z aceroli nie powinno się dodawać np. do gorącej herbaty ze względu na to, że pod wpływem wysokich temperatur traci on swoje cenne właściwości prozdrowotne.

Acerolę w formie proszku możemy dodawać natomiast do: soków, napojów, wody, koktajli. Suszone owoce aceroli znajdują zastosowanie jako składniki: wypieków, jogurtów, owsianek, muesli, deserów. Z suszonych owoców warto wykonać również prozdrowotny napar. 

Doustna suplementacja aceroli

Acerola w roli suplementu diety dostępna jest w formie np. tabletek, kapsułek, proszku lub soku. Przy wyborze preparatu zaleca się zwracać uwagę na to, aby dostarczał on optymalnie od 200 do 500 miligramów witaminy C. Nie należy przekraczać dobowej dawki 2000 miligramów witaminy C.

Maksymalna dzienna dawka witaminy C to 2000 miligramów.

Acerola – skutki uboczne suplementacji

Skutki uboczne spożywania i suplementacji aceroli przede wszystkim związane są ze zbyt wysokim spożyciem witaminy C. Wśród działań niepożądanych wymienia się:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia i zaparcia,
  • nudności i wymioty,
  • zgagę,
  • częste oddawanie moczu,
  • zawroty głowy.

Uwaga: W większości przypadków nadmiar witaminy C wydalany jest z ludzkiego organizmu wraz z moczem. Jednorazowe przyjęcie wysokiej dawki witaminy C nie musi wiązać się z występowaniem wymienionych wyżej skutków ubocznych.

Przeciwwskazania do stosowania aceroli

Suplementy diety oraz przetwory z aceroli uchodzą za bezpieczne zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci – pod warunkiem doboru odpowiedniego dawkowania witaminy C. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które zmagają się z chorobami nerek oraz wątroby – zwłaszcza z kamicą – ze względu na ryzyko przekroczenia dziennej dawki witaminy C.

Uwaga: Acerola w wielu przypadkach nie jest zalecana dla osób, które uczulone są na lateks ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. 

 

 

Bibliografia

https://vitapedia.pl/acerola

https://dietetycy.org.pl/acerola/

R. Olędzki, Acerola (malpigia granolistna, malpighia emarginata dc./malpighia glabra l.) – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie nr 36, 2020