Dieta na cellulit – co jeść, aby pozbyć się cellulitu?

Dieta na cellulit zakłada przede wszystkim ograniczenie lub wyeliminowanie produktów spożywczych, które odpowiadają za rozwój pomarańczowej skórki. Duży nacisk kładzie natomiast na właściwe nawyki żywieniowe oraz na prawidłowe zbilansowanie makroskładników. Jakie są zasady diety antycellulitowej? Jakie produkty spożywcze pomogą nam w walce z cellulitem? Jaką żywność powinniśmy wykluczyć z diety?

Produkty na cellulit

Rodzaje i przyczyny występowania cellulitu 

Cellulit, inaczej skórka pomarańczowa, to nierównomiernie rozmieszczona tkanka tłuszczowa, która z czasem uwidacznia się na powierzchni naskórka, tworząc zgrubienia. Grudki występujące pod skórą modelują puste przestrzenie międzytkankowe, w których magazynują się produkty przemiany materii oraz woda. 

Występowanie cellulitu wiąże się z pofałdowaniem i nierówną powierzchnią skóry, ale również z występowaniem rozstępów, powstawaniem żylaków czy z nierównomiernym kolorytem naskórka.

Cellulit możemy podzielić na trzy rodzaje:

  • cellulit wodny – powstaje na skutek nagromadzenia się wody w tkance podskórnej,
  • cellulit tłuszczowy – tworzy się w wyniku rozrostu komórek tkanek tłuszczowych oraz grudek naciskających na naczynka,
  • cellulit cyrkulacyjny – to połączenie cech cellulitu wodnego oraz cellulitu tłuszczowego.

Przyczyny powstawania pomarańczowej skórki związane są m.in. z naszym trybem życia, stosowaną dietą, noszoną odzieżą, a także z zaburzeniami organizmu.

Wśród przyczyn występowania cellulitu można wymienić:

  • zaburzenia metabolizmu tłuszczów, 
  • zaburzenia przepływu krwi w obrębie tkanki podskórnej,
  • zaburzenia gospodarki wodnej organizmu,
  • ciążę,
  • uwarunkowania genetyczne,
  • zaburzenia pracy układu pokarmowego,
  • stosowanie źle zbilansowanej diety, 
  • siedzący tryb życia,
  • brak aktywności fizycznej,
  • noszenie ciasnych ubrań i butów na obcasie,
  • nadwagę,
  • używki,
  • stosowanie niektórych leków. 

Dieta na cellulit – jak wpływa na zdrowie?

Dieta na cellulit przede wszystkim opiera się na odpowiednim zbilansowaniu makroskładników, czyli białek, węglowodanów i tłuszczów. Zdrowy jadłospis nie tylko pomaga nam zwalczyć cellulit wodny i tłuszczowy, ale również poprawia kondycję organizmu.

Dieta na cellulit eliminuje produkty spożywcze, które prowadzą do rozwoju cellulitu, ale również do wzrostu poziomu cholesterolu, trójglicerydów czy glukozy. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, uczy dobrych nawyków żywieniowych, takich jak regularne pory spożywania posiłków, dba o dobre nawodnienie ciała oraz przeciwdziała niedoborom kluczowych składników odżywczych.

Jakie są zasady diety antycellulitowej? 

Owoce i warzywa na stole
Dieta na cellulit zakłada spożywanie warzyw i owoców, czyli źródeł cennych witamin, minerałów i antyoksydantów

W diecie na cellulit unikajmy czerwonego mięsa (produkty, które należy wykluczyć z jadłospisu, wymienimy w dalszej części artykułu). Ten rodzaj produktu odzwierzęcego lepiej jest zastąpić mięsem z indyka lub z kurczaka. Nie zapominajmy również o tym, że ryby stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z rodziny omega. Warto spożywać je dwa razy w tygodniu. 

Zadbajmy o to, abyśmy do każdego dania dodawali warzywa oraz sięgali po co najmniej dwie porcje owoców – to może być zarówno owoc w formie surowej, jak i koktajl, sok owocowy czy sałatka.

Pamiętajmy o tym, aby wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Mimo że cellulit wodny powstaje w wyniku odkładania się wody w organizmie, to doprowadzenie do odwodnienia organizmu nie sprawi, że pomarańczowa skórka zniknie, a wręcz przeciwnie – może wpłynąć na jej rozwój. Jeżeli nie przepadamy za smakiem wody, to możemy do niej dodać np. owoce. Dobrym rozwiązaniem są również ziołowe napary o działaniu antycellulitowym oraz zielona herbata. 

Ograniczmy również – lub całkowicie wyeliminujmy – sól, a zamiast niej stosujmy przyprawy. Sól przyczynia się do powstawania cellulitu, ponieważ determinuje zatrzymywanie wody w organizmie. 

Zadbajmy o to, aby nasze życie było wolne od używek – zwłaszcza od alkoholu oraz papierosów. Tytoń nie tylko przyczynia się do rozwoju poważnych chorób, ale również uszkadza naczynia krwionośne, prowadzi do zaburzeń kurczliwości oraz spadku napięcia mięśniowego, co skutkuje zwiotczeniem naszej skóry.

Zdrowe nawyki żywieniowe

Nasz jadłospis powinien składać się z czterech lub pięciu posiłków. Pamiętajmy o tym, że lepiej sięgać po mniejsze porcje żywnościowe i jeść częściej, niż jeść rzadko duże porcje. Dbajmy przede wszystkim o regularność w jedzeniu. Pomiędzy poszczególnymi posiłkami najlepiej zastosować przerwę – powinna trwać od 2 do 3 godzin. Zawracajmy uwagę na to, co jemy na śniadanie, ponieważ jest to kluczowy element żywieniowy, który powinien dodać nam energii na cały dzień. 

Warto wiedzieć, że szybkie spożywanie zimnych posiłków również sprzyja rozwojowi cellulitu. Sięganie po ciepłe dania pobudza natomiast krążenie krwi oraz limfy, co wpływa na usuwanie toksyn z przestrzeni międzykomórkowych.
Dania najlepiej przyrządzać poprzez gotowanie i pieczenie. Unikajmy natomiast smażenia, a do jadłospisu włączmy oleje roślinne. Skupmy się na tym, aby na talerzu przeważały produkty lekkostrawne.

Dodatkowe zabiegi antycellulitowe

W walce z cellulitem kluczowe jest także uprawianie sportu oraz przeprowadzanie domowych zabiegów antycellulitowych. W walce z pomarańczową skórką zalecane są:

Dzięki tym zabiegom nie tylko zwalczymy pomarańczową skórkę, ale również poprawimy wygląd skóry, wpłyniemy na jej elastyczność, koloryt, pozbędziemy się obrzęków. 

Dieta na cellulit – jakie produkty ograniczyć?

Jeżeli chcemy wygrać walkę z cellulitem, to prócz wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych, powinniśmy skupić się na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu produktów, które wpływają na tworzenie się pomarańczowej skórki. Jedną z przyczyn powstawania cellulitu jest gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Należy więc zrezygnować z produktów i dań, które sprzyjają tyciu. Warto wyeliminować: żywność o wysokim stopniu przetworzenia, słone przekąski, tłuste i smażone potrawy, słodycze, wyroby cukiernicze, fast-foody, gotowe dania w słoikach/opakowaniach, dania typu instant, słodzone napoje, napoje energetyczne, napoje gazowane. 

Wyżej wspomnieliśmy już, że należy ograniczyć sól, czerwone mięso, a także alkohol. Poniżej prezentujemy listę produktów, które nie powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. 

Produkty spożywcze, które sprzyjają cellulitowi:

  • paluszki, chipsy, krakersy, orzeszki w przyprawach,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słodkie napoje, napoje gazowane, napoje energetyczne,
  • kawa i czarna herbata, 
  • alkohol,
  • tłuste wędliny, 
  • wyroby garmażeryjne, 
  • czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), 
  • białe pieczywo, 
  • produkty z białej mąki,
  • produkty solone,
  • sery topione i sery dojrzewające,
  • kostki rosołowe, 
  • margaryna, 
  • słodkie płatki śniadaniowe,
  • zupy i sosy w proszku.

Dieta na cellulit – jakie produkty spożywać?

Prawidłowo zbilansowany jadłospis w diecie antycellulitowej powinien zawierać: produkty lekkostrawne, źródła białka i błonnika, warzywa, owoce, źródła wapnia, cynku, magnezu, źródła witaminy C, zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, źródła witamin z grupy B. 

Warzywa i owoce dostarczą nam cennych minerałów, witamin czy antyoksydantów, dzięki czemu hamują procesy starzenia się organizmu.

Białko jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, natomiast błonnik reguluje procesy trawienne, ogranicza wchłanianie tłuszczów oraz pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. 

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega pozytywnie oddziałują na metabolizm i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego przyswajania składników odżywczych oraz usprawniają procesy przemiany materii. Na wyróżnienie zasługuje zwłaszcza witamina C, która wzmacnia syntezę kolagenu oraz wpływa na jędrność i elastyczność skóry. Najlepsze źródła witaminy C to: natka pietruszki, czarna porzeczka, owoce cytrusowe, papryka, czarny bez, kiwi.

Białko w diecie na cellulit

Białko to ważny makroskładnik, który powinien być obecny w naszej diecie. Stanowi przede wszystkim budulec mięśni i więzadeł, a także odpowiada za produkcję kolagenu i elastyny, czyli wpływa na jędrność i sprężystość skóry. Najważniejsze jest jednak, żeby utrzymywać odpowiednie proporcje, zarówno białka, jak i węglowodanów i tłuszczów. 

Do dobrych źródeł białka należą:

  • drób,
  • nabiał
  • ryby i owoce morza,
  • jajka.

Węglowodany a cellulit 

W walce z cellulitem warto zrezygnować z węglowodanów prostych na rzecz węglowodanów złożonych, które stopniowo dostarczają nam energii. Ograniczmy przede wszystkim słodycze, wypieki, wyroby cukiernicze, słodkie płatki śniadaniowe, które stanowią jedynie źródło pustych kalorii. Warto również spożywać pieczywo pełnoziarniste zamiast pieczywa białego.

Źródła węglowodanów w diecie antycellulitowej powinny stanowić:

  • owoce, 
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • ryż,
  • makarony,
  • kasze.

Tłuszcze w diecie antycellulitowej

Stosując dietę antycellulitową, wybierajmy źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które, tak jak wspomnieliśmy, pozytywnie wpływają na metabolizm i na stan skóry. Pomagają także w syntezie witaminy A, witaminy D i witaminy E, które rozpuszczają się w tłuszczach.

Zdrowe kwasy tłuszczowe znajdziemy w: 

  • orzechach, 
  • rybach,
  • owocach morza, 
  • olejach roślinnych, 
  • awokado, 
  • oliwkach,
  • siemieniu lnianym, 
  • jajkach, 
  • nasionach.

Składniki mineralne w walce z cellulitem

Wapń m.in. odpowiada za sprężystość oraz napięcie naszych mięśni i pozytywnie wpływa na metabolizm tłuszczów. Do głównych źródeł wapnia należy przede wszystkim mleko oraz przetwory mleczne, takie jak jogurt, kefir, twaróg, biały ser.

Cynk wpływa na funkcjonowanie oraz dobrą kondycję naszej skóry, m.in. przyspiesza procesy gojenia się ran, regeneruje naskórek i wzmacnia jego strukturę. Cynk znajdziemy w: rybach, orzechach, jajach, nasionach roślin strączkowych.

Magnez odpowiada za odpowiednie napięcia naskórka, a jego najcenniejsze źródła to: produkty zbożowe, kasza gryczana, nasiona, orzechy, natka pietruszki.

Nawodnienie organizmu a dieta na cellulit

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, w walce z cellulitem ważne jest, aby pamiętać o prawidłowym nawodnienie organizmu. Najlepiej wypijać dwa litry niegazowanej wody dziennie lub sięgać po zieloną herbatę, soki owocowe, soki warzywne, ziołowe napary. Unikajmy przede wszystkim kawy oraz czarnej herbaty – odpowiadają one za zatrzymywanie się wody w organizmie. Z jadłospisu wykluczmy: alkohol, napoje gazowane, napoje sztucznie dosładzane, napoje energetyczne.

Produkty antycellulitowe 

Siemię lniane
Stosowanie siemienia lnianego pomoże nam zwalczyć cellulit oraz pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie

Poniżej prezentujemy osiem produktów uznawanych za pogromców cellulitu.

1. Zielona herbata

Zielona herbata w swoim składzie zawiera teobraminę, składnik odpowiadający za uwalnianie tłuszczów magazynowanych w organizmie. Dodatkowo przyspiesza nasz metabolizm oraz reguluje poziom glukozy we krwi. Jest źródłem witamin: A, B, C, E, K, a także zawiera potas i cynk. 

Warto wypijać trzy filiżanki zielonej herbaty dziennie. Szczególnie ważne jest, aby nie zalewać jej wrzącą wodą, ponieważ negatywnie wpływa to na prozdrowotne właściwości.

2. Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste, takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż, otręby, płatki owsiane, grube kasze, regulują perystaltykę jelit i stanowią dobre źródło błonnika. Zapewniają nam długotrwałe poczucie sytości oraz pomagają zwalczać toksyny, które również odpowiedzialne są za powstawanie pomarańczowej skórki.

3. Buraki

Buraki zawierają likopen, który nie dopuszcza do zatrzymywania wody w organizmie. Stanowią również źródło: witaminy A, witaminy C, witaminy E, potasu. Pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. 

4. Brokuły

Brokuły w swoim składzie zawierają witaminę C oraz kwas liponowy, który zapobiega twardnieniu kolagenu w skórze, a tym samym przeciwdziała powstawaniu cellulitu.

5. Szparagi

Szparagi wykazują właściwości przeciwzapalne, a także pobudzają krążenie krwi, dzięki czemu przyspieszają procesy usuwania toksyn z organizmu.

6. Kiełki fasoli

Kiełki fasoli zawierają: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę D, witaminę E, witaminę K, żelazo, wapń, cynk oraz magnez. Pozytywnie wpływają na kondycję skóry oraz pobudzają krążenie krwi.

7. Jajka

Jajka zawierają m.in. lecytynę, która odpowiada za naprawę ścianek komórek skóry. Pamiętajmy jednak o tym, aby spożywać zwłaszcza gotowane jajka, natomiast unikać tych smażonych.

8. Siemię lniane

Siemię lniane stanowi bogato źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz omega-6, dzięki czemu usprawnia przemianę materii oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Siemię poprawia również elastyczność oraz nawilżenie skóry.

Dieta ketogeniczna i dieta Dukana – czy pomogą w walce z cellulitem?

W źródłach internetowych możemy znaleźć informacje, które przedstawiają dietę ketogenną oraz dietę Dukana jako jadłospisy antycellulitowe. Czy te diety rzeczywiście pomagają zwalczyć pomarańczową skórkę?

Dieta ketogeniczna ma wpłynąć na wygląd naszej skóry poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów oraz redukcję kilogramów masy ciała. Niestety, dieta obfita w źródła tłuszczów może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Jej użytkownicy wśród skutków ubocznych wymieniają: spadek energii, nieprzyjemny zapach ciała, problemy z pamięcią i koncentracją, ból w dolnej części brzucha, problemy z wypróżnianiem się, wzmożoną potrzebę oddawania moczu. Dieta ketogenna negatywnie oddziałuje na gospodarkę hormonalną organizmu oraz prowadzi do niedoborów.

Natomiast dieta Dukana ma pomóc w walce z cellulitem przede wszystkim dzięki temu, że tracimy zbędne kilogramy masy ciała. Przez to, że ten jadłospis opiera się przede wszystkim na spożyciu źródeł białka oraz ogranicza podaż cennych produktów żywnościowych, to nie dostarcza nam składników potrzebnych do prawidłowych procesów budowy skóry. 

W walce z cellulitem pomoże nam przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta. Dieta ketogeniczna czy dieta Dukana mogą pomóc w redukcji pomarańczowej skórki, ale dodatkowo doprowadzają do groźnych niedoborów.

 

 

 

Bibliografia

V. Tomaszewicz, M. Chrzanowska, J. Klawe, Wybrane składniki mineralne w żywności o istotnym znaczeniu dla terapii antycellulitowej, Polish Journal of Cosmetology, 2014

M. Gałązka, A. Galęba, H. Nurein, Cellulit jako problem medyczny i estetyczny – etiopatogeneza, objawy, diagnostyka i leczenie, Hygeia Public Health, 2014

M. Tybur, A. Piotrowska, Antycellulitowe substancje pochodzenia roślinnego, Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, Lublin 2018