Kostki rosołowe – czy zagrażają zdrowiu?

Kostki rosołowe dawniej królowały w naszych kuchniach. Natomiast współcześnie coraz częściej zwraca się jednak uwagę na to, że ten składnik bulionów może szkodzić naszemu zdrowiu. Konsumenci coraz częściej rezygnują więc z ich wykorzystania. Jakie substancje znajdziemy w składzie kostek rosołowych? Przeczytajcie.

Buliony na stole

Skład kostek rosołowych

Skład większości kostek rosołowych pozostawia wiele do życzenia. Dlatego też w tym artykule postaramy się przybliżyć substancje, których warto unikać (lub przynajmniej je ograniczyć) w odpowiednio zbilansowanej diecie. 

W składzie kostek rosołowych znajdziemy m.in.: 

  • sól, 
  • tłuszcz palmowy, 
  • skrobię, 
  • wzmacniacze smaku, 
  • cukier, 
  • aromaty, 
  • niewielkie ilości suszonych warzyw, 
  • niewielkie ilości suszonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych, 
  • ekstrakt drożdżowy, 
  • regulatory kwasowości. 

Kostki rosołowe a tłuszcze trans

Kostki rosołowe stanowią bogate źródło tak zwanych tłuszczów trans. Tłuszcze trans to inaczej utwardzone oleje roślinne, do których należy olej palmowy. To właśnie proces utwardzania sprawia, że pożądane w diecie oleje roślinne mogą wiązać się m.in. z ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych.

Tłuszcze trans negatywnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego też lekarze i dietetycy zalecają ich znaczne ograniczenie w codziennej diecie. Wśród skutków ich spożywania można wymienić:

  • wzrost ryzyka zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego (wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, wzrost stężenia trójglicerydów, wzrost stężenia „złej” frakcji cholesterolu, spadek stężenia „dobrej” frakcji cholesterolu),
  • zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę, co prowadzi do insulinooporności oraz może determinować rozwój cukrzycy typu II,
  • wzrost masy ciała i odkładanie się tkanki tłuszczowej wewnątrzbrzusznej (tak zwanej oponki),
  • w przypadku kobiet w ciąży zwiększone ryzyko nadciśnienia, insulinooporności oraz wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka i na jego masę urodzeniową,
  • obniżenie płodności, zaburzenia owulacji i obniżenie jakości spermy.

Kostki rosołowe a sztuczne barwniki

Rosół na stole
Kostki rosołowe mogą zawierać w swoim składzie sztuczne barwniki

Kostki rosołowe mogą zawierać w swoim składzie również sztuczne barwniki, takie jak:

  • karmel amoniakalny (E150c),
  • karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d).

Badania naukowe dowodzą, że w barwnikach zawarty jest potencjalnie rakotwórczy związek – 4-metyloimidazol (4-MEI). Prócz zagrożenia ze strony rozwoju chorób nowotworowych, ten związek może być powiązany z wahaniami stężenia hormonów produkowanych przez tarczycę, tym samym prowadząc więc do zaburzeń w pracy tarczycy. Dodatkowo może powodować:

  • zmiany w obrazie krwi, 
  • rozwój niedokrwistości, 
  • zaburzenia pracy układu nerwowego, 
  • zmiany metabolizmu witaminy B6. 

Niewłaściwa synteza witaminy B6 skutkuje natomiast zwiększonym ryzykiem: 

  • wystąpienia depresji, 
  • wystąpienia choroby Alzeheimera, 
  • wystąpienia chorób oczu, 
  • wystąpienia chorób nowotworowych, 
  • wystąpienia zawału serca, 
  • problemów z płodnością.

Uwaga: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2011 roku uznał, że związek 4-MEI nie zagraża życiu i zdrowiu konsumentów – mimo że potwierdzono w nim obecność substancji potencjalnie niebezpiecznych. 

Kostki rosołowe a sole kwasu inozylowego oraz guanozylowego

Kolejnymi szkodliwymi substancjami, które mogą zawierać kostki rosołowe, są sole kwasu inozylowego oraz guanozylowego (E621, E635, E627, E631). Związki stanowią szczególne niebezpieczeństwo dla osób, które borykają się z dną moczanową – podczas rozpadu, zwiększają one stężenie kwasu moczowego. Z kolei kwas moczowy w stawach wzmaga dolegliwości bólowe i inne objawy powiązane z chorobą.

Spożywanie w nadmiarze soli kwasu inozylowego oraz guanozylowego może skutkować także:

  • zaburzeniami w obrębie układu hormonalnego,
  • zaburzeniami w obrębie układu nerwowego, 
  • objawami alergicznymi (np. wysypka skórna), 
  • uczuciem nadmiernego zmęczenia, 
  • bólami głowy i migrenami, 
  • nudnościami.

 

 

 

Bibliografia 

E. Wasilewska, S. Małgorzewicz, Niepożądane reakcje pokarmowe na dodatki do żywności, Via Medica, 2015 (dostęp online)
https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/42092/28674

https://dietetycy.org.pl/e-150d-karmel-amoniakalno-siarczanowy/