Pierzga – jak stosować? Poznaj lecznicze właściwości

Czym jest pierzga pszczela i jakie są jej wartości odżywcze? W jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? Jak ją stosować? Jaka jest dzienna zalecana dawka do spożycia? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w artykule.

Pszczoły w plastrze miodu

Czym jest pierzga pszczela? 

Pierzga pszczela, inaczej chlebek pszczeli, powstaje z połączenia pyłku kwiatowego z wydzieliną pszczół. Owady pobierają pyłek, który następnie transportowany jest do ula i mieszany ze śliną i miodem. Później mieszanka ubijana jest w plaster, w którym dochodzi do fermentacji mlekowej. 

Pierzga określana jest jako podstawowy pokarm pszczół, dlatego też pszczelarze pozyskują jej stosunkowo niewielkie ilości – zwłaszcza w porównaniu do ilości produkowanego miodu – a część chlebka przechowują w roli rezerwy pokarmowej dla owadów. 

Pierzga pszczela występuje w postaci twardych grudek o brązowej barwie i nieregularnym kształcie. W smaku jest raczej słodka, choć możemy wyczuć w niej posmak żywicy oraz kwasowe nuty smakowe. 

Przeczytaj: Propolis – na co pomoże i jak go stosować? Sprawdź lecznicze właściwości 

Pierzga – wartości odżywcze 

Pierzga stanowi źródło cennych składników odżywczych, dlatego też cechuje się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. W składzie pierzgi możemy znaleźć:

  • węglowodany,
  • białko i aminokwasy egzogenne, 
  • tłuszcze nasycone, 
  • tłuszcze nienasycone, 
  • witaminę A, 
  • witaminę B1, 
  • witaminę B2, 
  • witaminę B3, 
  • witaminę B6, 
  • witaminę B7, 
  • witaminę B12,
  • witaminę C
  • witaminę D
  • witaminę E, 
  • witaminę K, 
  • żelazo, 
  • fosfor, 
  • krzem, 
  • potas, 
  • mangan, 
  • miedź, 
  • sód, 
  • cynk, 
  • selen. 

Warto wiedzieć, że pierzga pszczela jest produktem wysokokalorycznym – w 100 gramach znajdziemy około 360 kalorii. Oznacza to, że jedna łyżka stołowa dostarczy nam około 90 kalorii. 

Jak pierzga wpływa na nasze zdrowie? 

Pierzga, ze względu na bogactwo składników odżywczych, stanowi składnik gotowych suplementów diety dostępnych w aptekach. Mimo że nie jest tak popularna, jak miód, to coraz chętniej stosowana jest przede wszystkim w celu poprawy ogólnej odporności organizmu. Pierzgę możemy też spożywać samodzielnie lub wykonać z niej prozdrowotny napój. Przepis znajdziecie w dalszej części artykułu. 

Pierzga wzmacnia organizm 

Pierzga pozytywnie wpływa na nasz układ immunologiczny, dlatego też szczególnie zalecana jest w okresach spadku odporności, a także w czasie rekonwalescencji po zabiegach i operacjach. Warto ją również przyjmować w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego, a także przy anemii i niedoborach witamin lub składników mineralnych. Dzięki właściwościom bakteriobójczym może skracać np. okres trwania przeziębienia. 

Pierzga na układ nerwowy 

Pierzga pszczela pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Badania naukowe wskazują, że może wspomóc leczenie stanów depresyjnych oraz dodaje energii w przypadku przewlekłego zmęczenia. 

Pierzga wpływa również na nasze ogólne samopoczucie psychiczne oraz wspomaga sprawność intelektualną. 

Pierzga wspiera układ pokarmowy 

Chlebek pszczeli poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego – przede wszystkim reguluje jego pracę, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza wątrobę. Produkt od pszczół może być stosowany w czasie leczenia wrzodów żołądka. Pomoże również przy nawracających zaparciach oraz biegunkach. 

Pierzga na układ krążenia 

Pierzga może pomóc nam w regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym hamuje rozwój jednej z chorób cywilizacyjnych – miażdżycy. Pierzga stosowana jest również przy chorobach serca oraz nadciśnieniu. 

Pierzga na układ moczowo-płciowy 

Substancje odżywcze zawarte w pierzdze wspierają pracę nerek, prostaty oraz cewki moczowej. 

Pierzga odtruwa 

Pierzga znana jest również z silnych właściwości antybakteryjnych, dlatego też może naturalnie wspierać nasz organizm przy zatruciach. Dzięki temu, że działa oczyszczająco na wątrobę, to również zaleca się jej stosowanie w leczeniu choroby alkoholowej. 

Pierzga wspiera proces odchudzania 

Produkt od pszczół może naturalnie wesprzeć proces utraty zbędnych kilogramów masy ciała. Oczywiście nie zastąpi nam aktywności fizycznej oraz zbilansowanej diety, jednak przyspiesza metabolizm, zmniejsza apetyt oraz wpływa na redukcję komórek tłuszczowych. W czasie odchudzania zaleca się przyjmowanie maksymalnie jednej łyżki stołowej pierzgi. Najlepiej rozpuścić ją w wodzie oraz spożywać na czczo. 

Pierzga regeneruje skórę 

Chlebek pszczeli wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Pierzga dodawana jest do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Możemy z niej również wykonać domowe maseczki. Dzięki substancjom odżywczym wpłynie ona na nawilżenie i regenerację naskórka, poprawi koloryt cery oraz zredukuje cienie pod oczami. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że pierzga zapobiega powstawaniu zmarszczek. 

Jak dawkować pierzgę? 

Zalecana dzienna dawka pierzgi pszczelej dla osoby dorosłej wynosi około 40 gramów, czyli równowartość jednej łyżki stołowej. 

Pierzgę można również podawać dzieciom, jednak nie wcześniej niż przed ukończeniem 3. roku życia – pierzga jest bezpieczna pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na produkty pochodzenia pszczelego. 

Jak stosować pierzgę pszczelą? 

Herbata w szklance na stole
Łyżkę stołową pierzgi możemy dodać do ulubionej herbaty. Ważne jest jednak, aby napój nie był gorący

Przyjmuje się, że pierzga pszczela najlepiej przyswaja się w postaci rozcieńczonej, dlatego też zalecamy jej stosowanie w formie napoju. Wystarczy, że łyżkę stołową pierzgi zalejemy szklanką ciepłej wody, a następnie odstawimy na 10 godzin – najlepiej na noc. Otrzymany napój najlepiej wypijać na czczo i o poranku. 

Pierzgę pszczelą możemy również dodać do gotowej herbaty lub naparu ziołowego. Jednak wówczas musimy pamiętać o tym, aby temperatura herbaty nie była wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Dlaczego? Pierzga, tak jak miód, traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. 

Pierzga pszczela wykorzystywana jest również w roli dodatku do jogurtu naturalnego, owsianki, koktajli. Jednak przed dodaniem jej do posiłku, zaleca się wcześniejsze namoczenie w wodzie – pierzga pszczela naturalnie jest dość twarda, dlatego też trzeba ją rozmiękczyć. 

Sprawdź: Mleczko pszczele – na co pomaga? Właściwości i wartości odżywcze

Przepis na napój wzmacniający odporność

Popularność zyskuje również napój wzmacniający odporność. Do jego przygotowania potrzebujemy: 

  • 50 gramów pierzgi pszczelej, 
  • 50 gramów pyłku pszczelego, 
  • 200 mililitrów płynnego miodu. 

Przygotowanie: Na początku mielimy pierzgę oraz pyłek pszczeli – możemy do tego użyć młynka do kawy. Następnie łączymy ze sobą płynny miód oraz zmieloną pierzgę i pyłek. Składniki przekładamy do słoika i odstawiamy na trzy dni. Po upływie tego czasu pierzga pszczela i pyłek powinny stać się miękkie. Sam napój będzie cechować się dość kleistą i gęstą konsystencją. 

Maseczki do twarzy z pierzgi pszczelej 

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, pierzga pszczela wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. W jej składzie na szczególne wyróżnienia zasługuje obecność witaminy A, witaminy K oraz kwasu mlekowego. 

Z pierzgi możemy samodzielnie wykonać domowe maseczki do twarzy. Jaki efekt uzyskamy? Nasza skóra będzie odżywiona i nawilżona. Pierzga wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego też pomoże w redukcji zmian trądzikowych i wyprysków skórnych. 

Uwaga: Przed pierwszą aplikacją maseczki na skórę twarzy zalecamy wykonanie próby uczuleniowej. Pierzgę możesz rozdrobnić w młynku do kawy lub zalać ją letnią wodą i odstawić na 10 minut. Niewielką ilość produktu od pszczół nałóż na skórę za uchem lub na zgięcie łokcia. Jeżeli nie zaobserwujesz żadnych negatywnych objawów, takich jak pieczenie lub zaczerwienienie naskórka, wówczas możesz zaaplikować maseczkę na skórę twarzy. 

Przepis na maseczkę z pierzgi i miodu: Mieszamy ze sobą łyżeczkę pierzgi, łyżeczkę płynnego miodu, surowe żółtko oraz kilka kropli oliwy z oliwek. Maseczkę nakładamy na skórę twarzy oraz na szyję. Po upływie 15 minut naturalny kosmetyk zmywamy ciepłą wodą. 

Przepis na maseczkę z pierzgi i mleka: Dwie łyżki stołowe pierzgi pszczelej mieszamy z trzema łyżkami stołowymi mleka. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy. Po upływie 20 minut zmywamy ją ciepłą wodą. 

Jakie są przeciwwskazania do spożywanie pierzgi?

Mimo że pierzga pszczela pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie, to istnieją przeciwwskazania do jej spożywania. Przede wszystkim nie powinny po nią sięgać osoby uczulone na produkty pszczele oraz na pyłki kwiatów. 

Pierzgi pszczelej nie zaleca się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Szczególną ostrożność muszą zachować diabetycy oraz osoby borykające się z nadwagą i otyłością – pierzga charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dużą zawartością cukrów prostych oraz wysoką wartością indeksu glikemicznego

 

 

 

Bibliografia 

A. Biały, Pyłek i pierzga pomocne w leczeniu chorób cywilizacyjnych, Pszczelarz Polski, 2009

E. Stawiarz, J. Dyduch, Zastosowanie produktów pszczelich pochodzenia roślinnego w apiterapii, Episteme, 2014 

M.A. Kruszewski, M. Naumowicz, Znaczenie pszczoły miodnej (Apis mellifera) i produktów pszczelich w życiu człowieka, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 2017 

E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska, Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2016