Charakterystyka miodu lawendowego
Miód lawendowy należy do grona miodów nektarowych – zbierany jest z kwiatów lawendy lekarskiej. Roślina naturalnie porasta m.in. obszary Krymu, Francji, Portugalii, Hiszpanii, Włoch oraz Polski.
Miód lawendowy charakteryzuje się żółtą lub złocistą barwą, delikatnym aromatem kwiatów lawendy oraz słodkim smakiem z nutami korzennymi i posmakiem goryczy.
Krystalizacja to naturalny proces, który dotyczy różnych odmian miodu. W przypadku miodu lawendowego krystalizacja następuje wolno i wiąże się ze zmianą jego barwy – miód staje się jaśniejszy.
Skład miodu lawendowego
Miód lawendowy zawiera m.in.:
- olejki eteryczne (stanowi źródło np. pinenu, lineolu, geraniolu, borneolu, cyneolu),
- kwasy organiczne (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy),
- enzymy (inwertaza, alfa-amylaza, beta-amylaza),
- flawonoidy (apigenina, luteolina, izoramnetyna, kemferol),
- witaminy z grupy B,
- potas,
- cynk,
- żelazo,
- selen.
W porównaniu do innych miodów odmianowych miód lawendowy w swoim składzie zawiera bardzo duże ilości sacharozy – stanowi więc źródło przyswajalnych cukrów prostych. Oznacza to, że charakteryzuje go wysoki indeks glikemiczny, dlatego też ten produkt od pszczół nie powinien być stosowany przez osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.
Przeczytaj także: Miód leśny – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Jakie są prozdrowotne właściwości miodu lawendowego?
Miód lawendowy m.in. wykazuje działanie:
- przeciwbakteryjne,
- antyseptyczne,
- przeciwzapalne,
- przeciwutleniające,
- uspokajające.
Miód lawendowy na odporność
Miód lawendowy charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz przeciwgorączkowym, dlatego też stanowi skuteczne remedium na przeziębienie, grypę i inne infekcje – zwłaszcza w obrębie układu oddechowego. Miód naturalnie wspiera układ odpornościowy oraz skraca czas trwania choroby.
Miód lawendowy – naturalny zastrzyk energii
Dzięki zawartości cukrów prostych miód lawendowy stanowi naturalne źródło energii dla naszego organizmu. Zalecany jest w czasie rekonwalescencji, a także dla sportowców i osób narażonych na obciążający wysiłek fizyczny oraz psychiczny.
Miód lawendowy na układ krwionośny
Zawarte w miodzie lawendowym flawonoidy oddziałują na nasz układ krwionośny i pracę serca. W jaki sposób? Obniżają ciśnienie tętnicze krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Miód ogranicza także ryzyko wystąpienia chorób krążenia i miażdżycy. Również zalecany jest w przypadku nadciśnienia tętniczego.
Miód lawendowy a układ nerwowy
Kwiaty lawendy znane są z działania uspokajającego, rozluźniającego, wyciszającego oraz kojącego. Przyjmuje się, że również miód lawendowy pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne. Jego spożywanie zalecane jest w stanach silnego stresu oraz w walce z bezsennością.
Miód lawendowy na układ pokarmowy
Miód zalecany jest także dla osób, które borykają się z brakiem apetytu, mdłościami oraz innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Naturalnie zwiększa on apetyt, łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego, a także reguluje procesy trawienne.
Miód lawendowy na migrenę
Badania wskazują, że miód lawendowy łagodzi również stany migrenowe i inne bóle głowy.
Miód lawendowy w walce z nieświeżym oddechem
Zawartość olejku lawendowego sprawia, że miód lawendowy może wspierać leczenie nieświeżego oddechu.
Miód lawendowy w kosmetyce
Miód lawendowy wykorzystywany jest również w kosmetyce. Dużą popularnością cieszą się relaksacyjne kąpiele z użyciem tego gatunku miodu. Można go również aplikować bezpośrednio na skórę oraz włosy. Zawartość substancji przeciwbakteryjnych i naturalnych olejków sprawia, że miód lawendowy naturalnie wspiera walkę z trądzikiem oraz łagodzi inne zmiany skórne o podłożu zapalnym.
Dodatkowo zmniejsza objawy związane z ukąszeniami owadów – wystarczy zaaplikować go w miejscu ukąszenia – oraz przyspiesza procesy gojenia się ran.
Sprawdź: Miód wrzosowy – dlaczego warto go spożywać? Właściwości i wartości odżywcze
Jak stosować miód lawendowy?
Miód lawendowy znajduje szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Stanowi smakowity dodatek do pieczywa, naleśników, owsianki, koktajli, wypieków i dań wytrawnych. Możemy nim również posłodzić herbatę oraz inne napoje. Pamiętajmy jednak o tym, że w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci swoje cenne właściwości prozdrowotne.
Uwaga: W celu suplementacji prozdrowotnej miód lawendowy możemy rozpuszczać także w letniej wodzie.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania miodu lawendowego?
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, miód lawendowy ze względu na dużą zawartość cukrów nie powinien być spożywany przez diabetyków, kobiety w ciąży ze stwierdzoną cukrzycą ciążową oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Wysoka kaloryczność – w jednej łyżeczce miodu zawartych jest około 40 kalorii – sprawia, że ostrożność w powinny zachować także osoby otyłe oraz walczące z nadwagą.
Miodu nie można podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia ze względu na naturalną obecność bakterii. Natomiast kobiety w ciąży powinny skonsultować włączenie miodu do jadłospisu z lekarzem prowadzącym ciążę.
Zobacz: Miód słonecznikowy – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Bibliografia
R. D. Wojtyczka, A. Kabala-Dzik, J. Stojko, M. Kępa, D. Idzik, R. Stojko, A. Stojko, J. Pacha, Ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej rożnych gatunków miodu, Żywienie Człowieka i Metabolizm 34, 2007
E. Rosiak, D. Jaworska, Właściwości probiotyczne i prebiotyczne miodów pszczelich w aspekcie ich jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 26, 3 (120), 2019 (dostęp online)
http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2020/01/03_Rosiak.pdf
https://www.izielnik.pl/blog/miod-lawendowy-wlasciwosci-i-zastosowanie-miodu-z-lawendy