Dieta i produkty spożywcze na nadmiar estrogenów
Codzienna dieta powinna opierać się na produktach, które w naturalny sposób obniżają poziom estrogenów w organizmie. Większość z nich zawiera antyoksydanty i wywiera wpływ na właściwe funkcjonowanie wątroby, jelit oraz metabolizmu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na grupę warzyw kapustnych, warzyw cebulowych, warzyw fermentowanych oraz na zdrowe tłuszcze.
- Warzywa kapustne: kapusta, brokuł, kalafior, kiełki brukselki. Warzywa kapustne dodatkowo wpływają na oczyszczanie wątroby.
- Warzywa cebulowe: cebula, cebula szalotka, szczypiorek, por, czosnek.
- Warzywa fermentowane: kapusta kiszona, sfermentowana soja (soja natto), kimchi (z kapusty pekińskiej).
- Produkty zawierające kwasy omega-3 i nasycone kwasy tłuszczowe: awokado, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej konopny, pestki dyni.
- Owoce: grejpfruty, jeżyny, cytryny, limonki, ciemne odmiany winogron, pomarańcze, aronia, borówki.
Jeżeli chcemy obniżyc poziom estogenów, to powinniśmy wyeliminować produkty takie jak: alkohol, cukier i słodkie napoje, pszenica, mleko krowie, mleko sojowe, przetworzone produkty mięsne.
Z diety powinno się wyeliminować produkty takie jak: alkohol (zwłaszcza piwo zawierające chmiel), cukier i słodkie napoje, pszenica, mleko krowie, mleko sojowe, przetworzone produkty mięsne – z naciskiem na czerwone mięso.
Należy także unikać: tłustego jedzenia, białego pieczywa, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego – jaj, masła, smalcu.
Obniżenie poziomu estrogenów – zioła
Na obniżenie poziomu estrogenów wpływają również zioła stosowane na co dzień w domowej kuchni. Oregano, rozmaryn i kurkuma posiadają antyoksydanty, które wpływają na usuwanie toksyn z wątroby. Zaleca się zwłaszcza regularne spożywanie kurkumy, ponieważ zwalcza ona komórki rakowe.
Inne zioła, które wpłyną na gospodarkę hormonalną, to: passiflora, kozieradka, pietruszka oraz rumianek.
Do ziół wpływających na poziom estrogenów należą: oregano, rozmaryn, kurkuma, passiflora, kozieradka, pietruszka, rumianek.
Passiflora (Męczennica) – naturalnie reguluje poziom estrogenów i polecana jest zwłaszcza w kuracjach wzmacniających włosy. Dodatkowo redukuje stres, stany lękowe, działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Męczennicę można spożywać w formie proszku, naparu lub nalewki.
Napar przygotowujemy z 1-2 łyżeczek ziela, które należy zalać szklanką wody. Następnie przykrywamy, odstawiamy na 10-15 minut i odcedzamy. Napar można spożywać maksymalnie 3 razy dziennie, równocześnie mając na uwadze jego nasenne i uspokajające działanie.
Uwaga: Passiflory nie mogą zażywać: kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby obsługujące maszyny i pojazdy (męczennica posiada działanie nasenne), osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne.
Kozieradka – wpływa pozytywnie na poziom libido, zaburzenia miesiączkowania i stężenie hormonów płciowych w organizmie. Łagodzi podrażnienia skóry głowy, hamuje wypadanie włosów i stymuluje ich wzrost. Obniża również poziom cukru we krwi i przyspiesza utratę wagi.
Kozieradka może być spożywana w postaci nasion dodawanych do potraw lub spożywanych doustnie – 1 łyżeczka dwa razy dziennie podczas posiłku. Popularne jest także stosowanie okładów, kompresów i wcierek do skóry głowy.
Uwaga: Kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.
Pietruszka – bierze udział w procesie tworzenia się krwi, zawiera witaminę C, żelazo, kwas foliowy oraz obniża poziom estrogenów. Można przygotowywać zdrowotne napary z jej korzenia, natki lub nasion.
Rumianek – łagodzi stany zapalne, skurcze menstruacyjne, reguluje gospodarkę hormonalną. Wykorzystywany jest w leczeniu zespołu policystycznych jajników.
Przeczytaj: Żeńskie hormony – ich rodzaje, funkcje, profil hormonalny, profil tarczycowy
Czym jest dieta antyestrogenowa?
Dieta antyestrogenowa opiera się na tezie mówiącej, że nadmiar estrogenów w organizmie jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, nadwagi oraz otyłości. Aby pozbyć się nadmiaru hormonów, należy unikać nie tylko przetworzonych produktów żywnościowych, ale także niektórych kosmetyków, substancji chemicznych i tworzyw sztucznych. Jadłospis nie zakłada szybkiej i spektakularnej redukcji masy ciała, lecz skupia się na oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz regulacji gospodarki hormonalnej.
Produkty, których należy unikać:
- mięsa hodowlanego, dostępnego masowo w sklepach,
- soi,
- produktów zawierających alkohol (zwłaszcza piwa),
- owoców pryskanych chemicznymi środkami,
- mydła, pasty do zębów, środków chemicznych zawierających triklosan,
- plastikowych pojemników oraz folii spożywczej.
Produkty zalecane:
- świeże owoce, zwłaszcza cytrusy,
- warzywa kapustne,
- niskotłuszczowe jogurty,
- naturalnie dojrzewający ser,
- naturalnie hodowane mięso,
- kawa i herbata,
- avocado,
- orzechy,
- mleko i jaja organiczne,
- siemię lniane.
Uwaga: Dieta nie została naukowo przebadana, a jej twórca, Ori Hofmekler, nie jest dietetykiem lub lekarzem, lecz dziennikarzem i byłym wojskowym. Założenia żywienia antyestrogenowego opierają się wyłącznie na obserwacjach i nie mają przełożenia w nauce. Warto o tym pamiętać, zanim zdecydujemy się na rozpoczęcie diety antyestrogenowej.
Bibliografia
A. Prescha, J. Biernat, Wpływ fitoestrogenów pokarmowych na organizm człowieka. Cz. I. Występowanie fitoestrogenów w żywności oraz ich metabolizm, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLI 3, 2008 (dostęp online) https://www.ptfarm.pl/pub/File/acta_pol_2009/b_2008/3a_2008/BROMAT%203%20s.%20209-214.pdf