Nadmiar estrogenów: obniżenie poziomu estrogenów – dieta, produkty spożywcze, zioła

Nadmiar estrogenów prowadzi do licznych schorzeń, dlatego nie można lekceważyć podwyższonego poziomu hormonów. W jaki sposób naturalnie obniżyć poziom estrogenów? Na czym polega dieta antyestrogenowa? Odpowiedzi na te pytania przedstawiliśmy w artykule.

Owoce, warzywa, napar na obniżenie poziomu estrogenów

Dieta i produkty spożywcze na nadmiar estrogenów

Codzienna dieta powinna opierać się na produktach, które w naturalny sposób obniżają poziom estrogenów w organizmie. Większość z nich zawiera antyoksydanty i wywiera wpływ na właściwe funkcjonowanie wątroby, jelit oraz metabolizmu. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na grupę warzyw kapustnych, warzyw cebulowych, warzyw fermentowanych oraz na zdrowe tłuszcze. 

  • Warzywa kapustne: kapusta, brokuł, kalafior, kiełki brukselki. Warzywa kapustne dodatkowo wpływają na oczyszczanie wątroby. 
  • Warzywa cebulowe: cebula, cebula szalotka, szczypiorek, por, czosnek. 
  • Warzywa fermentowane: kapusta kiszona, sfermentowana soja (soja natto), kimchi (z kapusty pekińskiej). 
  • Produkty zawierające kwasy omega-3 i nasycone kwasy tłuszczowe: awokado, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej konopny, pestki dyni.
  • Owoce: grejpfruty, jeżyny, cytryny, limonki, ciemne odmiany winogron, pomarańcze, aronia, borówki.

Jeżeli chcemy obniżyc poziom estogenów, to powinniśmy wyeliminować produkty takie jak: alkohol, cukier i słodkie napoje, pszenica, mleko krowie, mleko sojowe, przetworzone produkty mięsne.

Z diety powinno się wyeliminować produkty takie jak: alkohol (zwłaszcza piwo zawierające chmiel), cukier i słodkie napoje, pszenica, mleko krowie, mleko sojowe, przetworzone produkty mięsne – z naciskiem na czerwone mięso. 
Należy także unikać: tłustego jedzenia, białego pieczywa, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego – jaj, masła, smalcu. 

Obniżenie poziomu estrogenów – zioła 

Siekana pietruszka leżąca na stole
Pietruszka naturalnie wpływa na poziom estrogenów

Na obniżenie poziomu estrogenów wpływają również zioła stosowane na co dzień w domowej kuchni. Oregano, rozmaryn i kurkuma posiadają antyoksydanty, które wpływają na usuwanie toksyn z wątroby. Zaleca się zwłaszcza regularne spożywanie kurkumy, ponieważ zwalcza ona komórki rakowe. 

Inne zioła, które wpłyną na gospodarkę hormonalną, to: passiflora, kozieradka, pietruszka oraz rumianek. 

Do ziół wpływających na poziom estrogenów należą: oregano, rozmaryn, kurkuma, passiflora, kozieradka, pietruszka, rumianek. 

Passiflora (Męczennica) – naturalnie reguluje poziom estrogenów i polecana jest zwłaszcza w kuracjach wzmacniających włosy. Dodatkowo redukuje stres, stany lękowe, działa uspokajająco i przeciwdepresyjnie. Męczennicę można spożywać w formie proszku, naparu lub nalewki. 

Napar przygotowujemy z 1-2 łyżeczek ziela, które należy zalać szklanką wody. Następnie przykrywamy, odstawiamy na 10-15 minut i odcedzamy. Napar można spożywać maksymalnie 3 razy dziennie, równocześnie mając na uwadze jego nasenne i uspokajające działanie. 

Uwaga: Passiflory nie mogą zażywać: kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, osoby obsługujące maszyny i pojazdy (męczennica posiada działanie nasenne), osoby przyjmujące leki przeciwdepresyjne. 

Kozieradka – wpływa pozytywnie na poziom libido, zaburzenia miesiączkowania i stężenie hormonów płciowych w organizmie. Łagodzi podrażnienia skóry głowy, hamuje wypadanie włosów i stymuluje ich wzrost. Obniża również poziom cukru we krwi i przyspiesza utratę wagi. 

Kozieradka może być spożywana w postaci nasion dodawanych do potraw lub spożywanych doustnie – 1 łyżeczka dwa razy dziennie podczas posiłku. Popularne jest także stosowanie okładów, kompresów i wcierek do skóry głowy.

Uwaga: Kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Pietruszka – bierze udział w procesie tworzenia się krwi, zawiera witaminę C, żelazo, kwas foliowy oraz obniża poziom estrogenów. Można przygotowywać zdrowotne napary z jej korzenia, natki lub nasion.

Rumianek – łagodzi stany zapalne, skurcze menstruacyjne, reguluje gospodarkę hormonalną. Wykorzystywany jest w leczeniu zespołu policystycznych jajników. 

Przeczytaj: Żeńskie hormony – ich rodzaje, funkcje, profil hormonalny, profil tarczycowy

Czym jest dieta antyestrogenowa?

Dieta antyestrogenowa opiera się na tezie mówiącej, że nadmiar estrogenów w organizmie jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, nadwagi oraz otyłości. Aby pozbyć się nadmiaru hormonów, należy unikać nie tylko przetworzonych produktów żywnościowych, ale także niektórych kosmetyków, substancji chemicznych i tworzyw sztucznych. Jadłospis nie zakłada szybkiej i spektakularnej redukcji masy ciała, lecz skupia się na oczyszczeniu organizmu z toksyn oraz regulacji gospodarki hormonalnej. 

Produkty, których należy unikać:

  • mięsa hodowlanego, dostępnego masowo w sklepach,
  • soi,
  • produktów zawierających alkohol (zwłaszcza piwa),
  • owoców pryskanych chemicznymi środkami,
  • mydła, pasty do zębów, środków chemicznych zawierających triklosan,
  • plastikowych pojemników oraz folii spożywczej. 

Produkty zalecane: 

  • świeże owoce, zwłaszcza cytrusy,
  • warzywa kapustne,
  • niskotłuszczowe jogurty,
  • naturalnie dojrzewający ser,
  • naturalnie hodowane mięso,
  • kawa i herbata,
  • avocado,
  • orzechy,
  • mleko i jaja organiczne,
  • siemię lniane. 

Uwaga: Dieta nie została naukowo przebadana, a jej twórca, Ori Hofmekler, nie jest dietetykiem lub lekarzem, lecz dziennikarzem i byłym wojskowym. Założenia żywienia antyestrogenowego opierają się wyłącznie na obserwacjach i nie mają przełożenia w nauce. Warto o tym pamiętać, zanim zdecydujemy się na rozpoczęcie diety antyestrogenowej.