Zioła odkwaszające organizm – przepisy na napary

Zioła odkwaszające organizm cechują się działaniem alkalizującym, dlatego też w naturalny sposób pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. Jakie zioła wybierać? Jak wykonać domowe napary? Przeczytajcie.

Pokrzywa rosnąca na polu

Czym jest zakwaszenie organizmu? 

Zakwaszenie organizmu to stan, do którego dochodzi na skutek magazynowania w tkankach zbyt wysokiego stężenia kwasów. Do zakwaszenia dochodzi m.in. poprzez spożywanie produktów spożywczych o charakterze kwasotwórczym, sięganie po używki (alkohol, kawa, herbata), siedzący tryb życia. 

Nadmiar kwasów objawia się: 

  • bólami głowy, 
  • bólami mięśni, 
  • bólami stawów, 
  • zmęczeniem i sennością, 
  • problemami ze snem, 
  • pogorszeniem kondycji skóry, włosów, paznokci, 
  • nawracającymi biegunkami i zaparciami, 
  • niesmakiem w ustach,
  • problemami z potencją
  • zaburzeniami nastrojów, 
  • obniżoną odpornością, 
  • problemami z koncentracją, 
  • problemami z pamięcią, 
  • stanem zapalnym w organizmie.

Zioła odkwaszające organizm 

Zioła odkwaszające organizm wspomogą nasze ciało w walce z zakwaszeniem. Jednak samo ich stosowanie nie sprawi, że momentalnie odkwasimy organizm – za to skutecznie wspomożemy oddziaływanie tzw. diety zasadowej
Do ziół odkwaszających organizm należą: pokrzywa, ostropest plamisty, podagrycznik, mięta pieprzowa oraz czystek. 

Pokrzywa 

Ziele pokrzywy pomoże nam przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, dlatego też należy do grona ziół odkwaszających organizm. Dodatkowo wpływa na odporność, przemianę materii oraz wspomaga procesy oczyszczania z toksyn. Poprawia również stan krwi – zwiększa liczbę czerwonych krwinek.

Przepis na napar z liści pokrzywy: 1 łyżkę stołową ciętych liści pokrzywy zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Napar wypijamy po 1 szklance od 2 do 4 razy dziennie. 

Napar z pokrzywy można pić przez cały rok. Zaleca się jednak zastosowanie około dwutygodniowych przerw po 4 miesiącach kuracji. 

Uwaga: Osoby zmagające się z chorobami nerek powinny skonsultować stosowanie pokrzywy z lekarzem. 

Ostropest plamisty 

Ostropest plamisty przede wszystkim znany jest jako ziele na wątrobę, lecz jego działanie alkalizujące nie skupia się wyłącznie na tym narządzie. Ostropest chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i toksyn, ale również wpływa na równowagę kwasowo-zasadową. 

Nasiona ostropestu: mielona nasiona ostropestu przyjmujemy doustnie w dawce 1 łyżka stołowa dziennie – popijając je szklanką wody niegazowanej. 

Podagrycznik 

Podagrycznik to kolejne ziele, które wykazuje silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu usuwa zbyt duże stężenia kwasu moczowego oraz oczyszcza z toksyn. 

Przepis na napar: 1 łyżkę stołową ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, a następnie przykrywamy i parzymy przez 15 minut. Na końcu przecedzamy. Napar spożywamy 3 razy dziennie po 1 szklance. 

Kuracja naparem z podagrycznika powinna trwać maksymalnie 3 miesiące. 

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa jest wszechstronną rośliną, która wykazuje działanie przeciwbólowe oraz pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. Badania wskazują, że przeciwutleniacze zawarte w mięcie chronią również przed szkodliwym działaniem kwasów i komórek rakowych. 

Przepis na napar: 1-2 łyżki stołowe liści mięty pieprzowej zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 10 minut. 

Czystek 

Czystek cechuje się silnym działaniem alkalizującym. Przede wszystkim odkwasza naszą krew, czym prowadzi do równowagi kwasowo-zasadowej. Dodatkowo hamuje procesy starzenia się i pozytywnie wpływa na odporność – wzmacnia mechanizmy obronne podczas infekcji czy zakażeń. 

Przepis na napar: 1 łyżkę stołową ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, a następnie parzymy pod przykryciem przez około 15 minut. Napar spożywamy 2-3 razy dziennie po 1 szklance. 

Zioła odtruwające 

Napar z rumianku w szklance
Rumianek pospolity cechuje się właściwościmi odtruwającymi nasz organizm

Zioła odtruwające nie charakteryzują się działaniem alkalizującym, ale wspomagają ogólne procesy odtruwania organizmu – w połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą lub z dietą zasadową mogą wpłynąć na zmniejszenie zakwaszenia.

Do ziół odtruwających należą: skrzyp polny, rumianek pospolity, kocanka, rzepik pospolity. 

Skrzyp polny 

Skrzyp polny nie wpływa bezpośrednio na regulację gospodarki kwasowo-zasadowej, ale przyczynia się do odtruwania organizmu za pomocą działania moczopędnego.

Przepis na napar: 1 łyżkę stołową ziela skrzypu polnego umieszczamy w garnku, zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, a następnie całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na końcu odcedzamy. Napar spożywamy 2-3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami. 

Przeciwwskazania: skrzypu polnego nie powinny stosować osoby zmagające się z: chorobami serca, niewydolnością nerek, cukrzycą, dną moczanową. 

Rumianek 

Rumianek pospolity oddziałuje na nasz układ trawienny. Przede wszystkim usprawnia proces przemiany materii i pomaga w usuwaniu złogów jelitowych. Łagodzi również wzdęcia i skurcze brzucha. 

Przepis na napar: 1-2 łyżeczki rumianku zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Przykrywamy i parzymy przez 15 minut. 

Uwaga: Należy zachować ostrożność w stosowaniu rumianku przy równoczesnym przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych. 

Kocanka piaskowa

Kocanka wpływa na: układ trawienny, pracę jelit, pracę wątroby i dróg żółciowych. Ziele wspomaga produkcję żółci, odtruwa wątrobę, stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych oraz oczyszcza jelita.

Przepis na napar z suszonych kwiatów kocanki: 1 łyżkę stołową suszonych kwiatów zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Przykrywamy, parzymy przez 15 minut oraz odcedzamy. Napar spożywamy 2-4 razy dziennie po pół szklanki i pomiędzy posiłkami. 

Uwaga: Kocanka nie jest zalecana dla osób borykających się z kamicą żółciową oraz z niedrożnością dróg żółciowych. 

Rzepik pospolity

Ziele rzepiku pospolitego również wpływa na pracę wątroby, jelit oraz na procesy odtruwania organizmu. Wzmaga wydzielanie żółci, regeneruje ubytki w błonie śluzowej żołądka i jelit, a także hamuje nadmierną fermentację w jelitach. Rzepik wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Przepis na napar: 1-2 łyżeczki ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, a następnie przykrywamy i parzymy przez 15 minut. Napar spożywamy maksymalnie 3 razy dziennie po 1 szklance. 

Uwaga: Przekroczenie zalecanej dawki naparu może skutkować: bólami brzucha, nudnościami, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.