Zioła na obniżenie cukru – 10 ziół regulujących poziom glukozy we krwi

Zioła na obniżenie cukru mogą być stosowane jako wsparcie przy leczeniu cukrzycy. Które zioła pomogą nam w regulacji poziomu glukozy we krwi? W jaki sposób wykonać ziołowe napary?

Cięte zioła i napar na cukier

Jaki jest prawidłowy poziom cukru?

Badanie poziomu cukru powinny regularnie wykonywać nie tylko osoby chorujące na cukrzycę, ale również osoby zdrowe. Poniżej przedstawiamy normy stężenia glukozy we krwi żylnej.

Poziom glukozy we krwi żylnej na czczo: 

  • Od 70 do 99 mg/dL (od 3,9 do 5,5 mmol/L) – prawidłowy poziom glukozy
  • Od 100 do 125 mg/dL (od 5,6 do 6,9 mmol/L) – nieprawidłowy poziom glukozy, stan przedcukrzycowy
  • 126 mg/dL (7,0 mmol/L) w minimum dwóch pomiarach – cukrzyca

Podwyższony poziom cukru we krwi bezpośrednio wskazuje na cukrzycę. Może być również powiązany z innymi przyczynami, dlatego nie warto go bagatelizować.

Kiedy stosować zioła obniżające cukier?

Zioła na obniżenie cukru nie wyleczą nas np. z cukrzycy, ale mogą pomóc w skutecznym obniżeniu poziomu cukru we krwi. Wspierają również metabolizm węglowodanów oraz oddziałują na inne narządy. 

Do ziół obniżających cukier należą: cuti cuti, szałwia lekarska, naowocnia fasoli, kozieradka, gurmar, pokrzywa zwyczajna, rutwica lekarska, mniszek lekarski, morwa biała oraz moringa. 

Zioła powinno się stosować przy: odchyleniach stężenia poziomu glukozy we krwi, stanie przedcukrzycowym, cukrzycy. Do ziół obniżających cukier należą: cuti cuti, szałwia lekarska, naowocnia fasoli, kozieradka, gurmar, pokrzywa zwyczajna, rutwica lekarska, mniszek lekarski, morwa biała, moringa. 

Uwaga: Przed rozpoczęciem kuracji ziołami obniżającymi cukier warto skonsultować się z lekarzem.

Zioła na obniżenie cukru – cuti cuti

Napar ziołowy parzony w szklance
Napary ziołowe obniżają poziom cukru

Cuti cuti to paproć występująca na terenie Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Od wieków stosowana była w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Napar z ziela cuti cuti wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe – obniża poziom glukozy we krwi, wpływa na regenerację trzustki i przywraca jej zdolność do wytwarzania insuliny. 

Napar: 1 stołową łyżkę ziela wsypać do garnka i zalać 1 litrem wody, a następnie gotować przez około 5-10 minut. Napar pozostawić na noc pod przykryciem. 
Uwaga: Ziele cuti cuti nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Zioła na obniżenie cukru – szałwia lekarska 

Substancje czynne zawarte w szałwii lekarskiej wpływają na regulację poziomu glukozy we krwi. Szałwia lekarska łagodzi pracę jelit, zmniejsza nadmierną laktację, oddziałuje na układ pokarmowy i determinuje prawidłowe trawienie. 

Szałwia ma właściwości antyseptyczne i ściągające, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran, otarć, wyprysków i wszelkich zmian trądzikowych. Ziele jest również naturalnym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, a okłady z szałwii lekarskiej koją zmęczone i opuchnięte oczy.

Napar liść cięty: 1-2 łyżki stołowe szałwii zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie. Napar nadaje się do użytku zewnętrznego. 

Uwaga: Szałwia nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży. Mogą ją stosować kobiety karmiące piersią.

Zioła na obniżenie cukru – naowocnia fasoli

Naowocnia fasoli może być stosowana pomocniczo przy leczeniu cukrzycy typu II. Ziele obniża poziom glukozy we krwi oraz działa moczopędnie. 

Naowocnie fasoli wykorzystuje się również do użytku zewnętrznego – twarz przemywa się  naparem lub wykonuje się okłady. Naowocnia sprawi, że skóra będzie elastyczna oraz głęboko nawilżona. 

Napar: 2 łyżki stołowe naowocni zalać 1 szklanką zimnej wody i pozostawić na około 6 godzin. Następnie mieszankę należy przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym odstawić na 30 minut. Po przecedzeniu spożywać rano i wieczorem po 1 szklance. 
Napar można stosować zewnętrznie – maksymalnie 2 razy w tygodniu wykonywać okłady.

Uwaga: Osoby chorujące na cukrzycę powinny stale monitorować poziom glukozy we krwi i skonsultować stosowanie ziela z lekarzem. 

Uwaga: Naowocnia fasoli nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Zioła na obniżenie cukru – gurmar

Gurmar nazywany jest „niszczycielem cukru”. Stosowany był w Indiach już od tysięcy lat. Liście rośliny pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, stymulują komórki beta trzustki do produkcji insuliny, wpływają na lepszą pracę trzustki, zmniejszają ochotę na słodycze, wpływają na poziom cholesterolu. Stosowanie gurmaru jest zalecane cukrzykom oraz osobom z podwyższonym poziomem glukozy lub insuliny we krwi. 

Napar z liścia ciętego: 1 łyżeczkę liści zalać 1 szklanką wrzącej wody, a następnie parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 szklance – najlepiej przed posiłkiem. 

Napar z liścia mielonego: 1 łyżeczkę mielonego liścia zalać gorącą wodą i poczekać do studzenia. Napar wypijać 2-3 razy dziennie razem z osadem. 
Uwaga: Należy zachować szczególną ostrożność podczas stosowania leków na cukrzycę oraz regularnie kontrolować poziom glukozy we krwi. 

Uwaga: Ziele nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na obniżenie cukru – pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna obniża poziom cukru we krwi i może być stosowana podczas leczenia cukrzycy typu II. Ziele wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na pracę układu moczowego – wspomaga wypłukiwanie osadu z nerek oraz z dróg moczowych. 

Napar z ciętych liści pokrzywy: 1-2 łyżki stołowe pokrzywy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wypijać po 1 szklance naparu 2-4 razy dziennie.

Napar z mielonych liści pokrzywy: 0,5 łyżeczki liści w postaci mielonej zalać niewielką ilością ciepłej wody. Następnie wystudzić i wypić napar razem z osadem. Spożywać 3-4 razy dziennie. 

Napar z korzenia pokrzywy: 3 łyżki stołowe pokrzywy wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wody. Następnie gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Wypijać 1 szklankę naparu, najlepiej 3 razy dziennie

Uwaga: Pokrzywa nie jest bezpieczna dla kobiet w ciąży – może wywołać poronienie.

Uwaga: Osoby chorujące na schorzenia nerek powinny skonsultować się z lekarzem.

Zioła na obniżenie cukru – kozieradka

Brązowe nasiona kozieradki
Nasiona kozieradki redukują nadmiar glukozy we krwi

Kozieradka pomaga w redukcji nadmiaru glukozy we krwi, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Wpływa na metabolizm, a zwłaszcza na prawidłowe przyswajanie węglowodanów, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, łagodzi: bóle żołądka, zgagę, niestrawność. 

Nasiona kozieradki: 1-2 łyżeczki nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Napój wypić, a miękkie nasiona zjeść. 

Uwaga: Spożywanie kozieradki nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Sprawdź także: Zioła na wzdęcia – 10 ziół zmniejszających dolegliwości trawienne

Zioła na obniżenie cukru – rutwica lekarska

Rutwica lekarska jest zielem stosowanym na problemy z cukrzycą już od czasów średniowiecza. Substancje aktywne zawarte w rutwicy mają zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi, a także zmniejszają insulinooporność tkanek – usprawniają transport glukozy do tkanek.

Rutwica lekarska może wspomóc leczenie cukrzycy oraz obniżyć dawkę leków przeciwcukrzycowych. Roślina wykazuje działanie moczopędne oraz napotne. 

Napar ziele cięte: 1-2 łyżeczki rutwicy zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 15 minut pod przykryciem oraz odcedzić. Wypijać 2-3 razy dziennie. 
Napar ziele mielone: 0,5 łyżeczki mielonego ziela zalać niewielką ilością ciepłej wody. Napar wypijać razem z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie.

Uwaga: Chorzy na cukrzycę powinni skonsultować stosowanie rutwicy lekarskiej z lekarzem. 

Uwaga: Ziele można stosować podczas karmienia piersią – rutwica może wywołać lub zwiększyć laktację u matki karmiącej.

Zioła na obniżenie cukru – mniszek lekarski

Mniszek lekarski jest źródłem inuliny, która: reguluje poziom glukozy we krwi, wpływa na gospodarkę węglanową w naszym organizmie, spowalnia wchłanianie cukrów zawartych w pokarmach, obniża indeks glikemiczny poszczególnych produktów spożywczych.

Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby, poprawia trawienie, wpływa na mikroflorę jelitową, działa moczopędne, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn. 

Napar z ziela: 1-2 łyżeczki zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut, a następnie odcedzić i wypić. Napar można spożywać maksymalnie 3 razy dziennie. 

Napar z kwiatu: 1-2 łyżki stołowe kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 minut pod przykryciem i odcedzić. Spożywać maksymalnie 3 razy dziennie. 

Napar z korzenia: 1 łyżkę stołową korzenia wsypać do garnka i zalać szklanką wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Napar z korzenia spożywać maksymalnie 3 razy dziennie po jednej szklance. 

Uwaga: Nie stosować wśród kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią.

Uwaga: Mniszek lekarski nie jest zalecany dla osób chorujących na: wrzody żołądka, niedrożność dróg żółciowych, zapalenie żołądka.

Zioła na obniżenie cukru – morwa biała

Morwa biała wykazuje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi – zmniejsza wydzielanie enzymów, które odpowiadają za rozkład sacharozy i skrobi oraz ogranicza ich przemianę w glukozę. Napar z morwy białej hamuje wzrosty poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłków. Bioaktywne substancje wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu LDL.

Napar z liści morwy: 1-2 łyżeczki liści morwy zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć przez 15 minut. Spożywać 1-2 razy dziennie. 

Uwaga: Morwa biała nie jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na obniżenie cukru – moringa

Moringa olejodajna reguluje stężenie glukozy we krwi, ochrania komórki beta trzustki, które odpowiedzialne są za produkcję insuliny. Roślina jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, posiada także właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Zmniejsza wchłanianie się cholesterolu w jelitach i wpływa na jego wydalanie z organizmu – tym samym reguluje gospodarkę lipidową. 

Napar z suszonych liści: 1 łyżkę stołową liści zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut i przecedzić. Stosować kilka razy dziennie po 1 szklance naparu.

Napar z mielonych liści: Sproszkowanej moringi nie można dodawać do gorącej wody – grozi to utratą cennych wartości odżywczych. Najlepiej 0,5 łyżeczki mielonych liści zalać 1 szklanką zimnej wody mineralnej. Spożywać razem z osadem, maksymalnie 4 razy dziennie. 

Uwaga: Moringa jest zakazana dla kobiet w ciąży – może wywoływać poronienie.

Uwaga: Moringa może obniżać żeńską płodność.