Zioła na wątrobę – 10 propozycji, przepisy na napary

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Pełni m.in. funkcję metaboliczną, detoksykacyjną, magazynującą, filtracyjną, dlatego ważne jest utrzymanie jej w dobrej kondycji. Z pomocą wątrobie przychodzą naturalne sposoby – stosowanie odpowiednich ziół.

Ziele ostropest plamisty fioletowe kwiaty

Zioła na wątrobę – ostropest plamisty 

Ostropest plamisty jest najczęściej stosowanym wśród wszystkich ziół na wątrobę. Jego nasiona posiadają sylimarynę, która działa ochronnie na komórki wątroby oraz pobudza wytwarzanie żółci. Ostropest poprawia kondycję wątroby, także podczas stosowania antybiotyków lub terapii przeciwnowotworowej, i pobudza regenerację jej chorych komórek.

Napar: Wykonuje się go z mielonego ostropestu plamistego. Wystarczy wsypać 2 łyżeczki proszku do szklanki, zalać gorącą wodą i spożywać 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Ziela nie powinny stosować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, dzieci poniżej 12 roku życia. 

Uwaga: Ostropest może spowodować zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Jego przyjmowanie nie jest wskazane przy ostrych zatruciach wątroby. 

Zioła na wątrobę – karczoch zwyczajny

Karczoch znany jest głównie z kwiatów, które spożywane są jako warzywo. Jego liście stosowane były w naturalnej medycynie na terenach Europy już w średniowieczu.

Karczoch zwyczajny regeneruje komórki wątroby, obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi. Wspiera trawienie, metabolizm, normuje rytm wypróżnień i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom. 

Napar: Wykonuje się go zazwyczaj z suszonego ziela lub korzenia karczocha zwyczajnego. 1 łyżeczkę zalewa się szklanką gorącej wody i zaparza przez 10-15 minut. Następnie napar można odcedzić. Zaleca się picie 1-2 szklanek dziennie. 

Uwaga: Karczoch nie jest zalecany dla: osób chorujących na kamicę żółciową i niedrożność dróg żółciowych, kobiet w ciąży i kobiet karmiących. 

Zioła na wątrobę – mniszek lekarski

Z kwiatów mniszka lekarskiego przygotowuje się przede wszystkim syropy przeciwdziałające kaszlowi i objawom przeziębienia. Ziele wykazuje również inne prozdrowotne działania: usuwa toksyczne substancje z wątroby, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, zmniejsza poziom „złego cholesterolu” oraz cukru we krwi. Dzięki działaniu moczopędnemu usuwa toksyny z nerek. Potrafi niwelować oznaki trądziku i łuszczycy. 

Napar ziele cięte: 1-2 łyżeczki mniszka zalać szklanką wrzącej wody, następnie parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut. Odcedzić i spożywać 3 razy dziennie.

Napar ziele mielone: 1 łyżeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zostawić do ostudzenia. Wypijać wraz z osadem 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Mniszka lekarskiego nie można stosować przy niedrożności dróg żółciowych, wrzodach lub przy zapaleniu żołądka. 

Zapoznaj się: Miód z mniszka – właściwości, zastosowanie, przepis na miód mniszkowy

Zioła na wątrobę – kocanka piaskowa

Kwiaty kocanki dzięki zawartości olejków eterycznych intensywnie pachną nawet po ich wysuszeniu, dlatego stosowane są jako produkty odstraszające mole. Kocanka piaskowa wspomaga odtruwanie wątroby, zwiększa wydzielanie żółci i dba o prawidłowe funkcjonowanie dróg żółciowych. Wpływa również na apetyt, poprawia trawienie, wydzielanie enzymów trawiennych, wspiera pracę jelit. 

Napar z suszonych kwiatów kocanki: 1 łyżkę kwiatów należy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć i parzyć przez 10-15 minut. Napar można spożywać 2-4 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami. Zamiast wody do wykonania leczniczego napoju można użyć gorącego mleka z miodem. 

Uwaga: Nie stosować przy kamicy żółciowej oraz niedrożności dróg żółciowych.

Uwaga: Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed podjęciem kuracji z użyciem kocanki. 

Zioła na wątrobę – boldo 

Boldo od tysiącleci było wykorzystywane w medycynie naturalnej Inków. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby: pobudza wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych, łagodzi zaparcia, a dzięki właściwościom rozkurczowym łagodzi bóle różnego pochodzenia. Może działać uspokajająco i pomagać w zasypianiu. 

Napar: 1 łyżeczkę liści należy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 10-15 minut. Napar najlepiej spożywać w trakcie posiłków, maksymalnie 2 razy dziennie. 

Uwaga: Ziela nie powinny stosować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią, osoby chorujące na schorzenia nerek oraz wątroby. 

Zioła na wątrobę – dziurawiec zwyczajny 

Ziele dziurawiec zwyczajny o żółtych kwiatach
Dziurawiec zwyczajny wspomaga prawidłową pracę wątroby

Dziurawiec w starożytności nazywany był zielem świętego Jana i miał chronić przed złymi duchami. Wtedy przede wszystkim był stosowany w postaci środka na poprawę samopoczucia, czy ukojenia nerwów.

Współcześnie dziurawiec zwyczajny ma o wiele więcej zastosowań: wspomaga pracę wątroby, pobudza pracę jelit, działa rozkurczowo na drogi żółciowe i przewód pokarmowy. Stosowany na skórę wpływa na gojenie się zmian zapalnych, ran, oparzeń, owrzodzeń. 

Napar z ziela: 1 łyżeczkę zalać 200 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Napar należy przyjmować przed jedzeniem, 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Dziurawiec posiada właściwości fotouczulające – zwiększa wrażliwość na promienie świetlne. 

Uwaga: Ziela powinny unikać osoby z poważnymi uszkodzeniami wątroby i nerek, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

Uwaga: Nie można go łączyć z lekami przeciwdepresyjnymi, może również osłabiać działanie niektórych leków, np. antykoncepcyjnych. 

Sprawdź: Dieta wątrobowa – zasady, lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów

Zioła na wątrobę – cykoria podróżnik

Cykoria jest ogólnodostępną rośliną rosnącą na łąkach, przydrożach, polach. Liściowe odmiany cykorii można znaleźć w mieszankach sałat ze sklepów spożywczych. Substancje obecne w cykorii zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych, chronią wątrobę, nie pozwalając na jej uszkodzenie przez wolne rodniki, stymulują dwunastnicę oraz żołądek do produkcji soków trawiennych. 

Napar: 1-2 łyżeczki ziela zalać wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Napar warto spożywać 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Nie stosować wśród kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Sprawdź: Zioła na zgagę – 10 ziół łagodzących uczucie pieczenia w przełyku

Zioła na wątrobę – rdest ptasi

Rdest ptasi jest rośliną rosnącą w miejscach ogólnodostępnych – na polu, czy trawniku. Swoją nazwę zawdzięcza wykorzystywaniu go w roli pożywienia wśród ptaków gospodarskich. Od starożytności wykorzystywany był w medycynie chińskiej w formie naturalnego leku na biegunki i bolesne oddawanie moczu

Rdest chroni i wzmacnia wątrobę, stymuluje wytwarzanie żółci, przyspiesza wypłukiwanie złogów z nerek, pęcherza, dróg moczowych. Zawiera krzemionkę wzmacniającą strukturę naczyń krwionośnych i budującą ściany żołądka, płuc, jelit. 

Napar: 1-2 łyżeczki ziela ciętego zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odcedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie.

Uwaga: Rdest nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na wątrobę – przetacznik leśny

Roślinę przetacznika można w Polsce spotkać w suchych lasach, na łąkach i wrzosowiskach. Przetacznik leśny oczyszcza organizm z produktów przemiany materii, wspomaga detoksykację wątroby i trawienie, dzięki pobudzeniu wydzielania żółci.

Wywiera pozytywny wpływ na drogi oddechowe i płuca, a użyty zewnętrznie łagodzi zmiany atopowe, trądzik, pomaga też zmniejszać cienie pod oczami, nawilża, odżywia, regeneruje skórę. 

Napar: 1-2 łyżeczki przetacznika zalać wrzątkiem i parzyć przez około 15 minut. Spożywać maksymalnie 3 razy dziennie. 

Napar zimny do stosowania zewnętrznego: 2 stołowe łyżki zalać 2 szklankami przegotowanej, letniej wody. Następnie pozostawić napar na 7-8 godzin i przecedzić. Stosować do przemywania skóry. 

Uwaga: Przetacznik leśny jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.