Zioła na zgagę – 10 ziół łagodzących nieprzyjemne uczucie pieczenia w przełyku

Odpowiednio dobrane zioła na zgagę pomogą nam przy dolegliwościach trawiennych, nadkwaśności żołądka, nieprawidłowej pracy układu pokarmowego. Po jakie zioła sięgać, aby złagodzić uczucie pieczenia w przełyku? W jaki sposób wykonywać ziołowe napary? Czy napary mogą być stosowane przez kobiety w ciąży? Odpowiedzi znajdziecie w artykule.

Napar z kopru włoskiego na zgagę

Czym jest zgaga?

Zgaga najczęściej kojarzona jest z określeniem pieczenia pojawiającego się w obrębie okolic przełyku i mostka. Ta przypadłość polega na cofaniu się treści żołądkowej z żołądka do przełyku. Zazwyczaj cofanie się treści żołądkowej jest niemożliwe ze względu na to, że dolny zwieracz przełyku blokuje transport niestrawionego jedzenia. Jednak ze zgagą powiązane jest również rozluźnienie mięśnia dolnego zwieracza. Wtedy poprzez obecność kwasów trawiennych, nabłonki przełyku ulegają podrażnieniom. 

Prócz nieprzyjemnego uczucia w przełyku zgaga powiązana jest także z: gorzkim posmakiem w ustach, bólem w klatce piersiowej, bólami brzucha, wymiotami.

Jakie są przyczyny zgagi? 

Zgaga pojawia się najczęściej wśród kobiet w ciąży oraz osób po 50. roku życia. Przyczynami zgagi mogą być:

  • choroba refluksowa,
  • nadmierne przepełnienie żołądka,
  • niedokładne przeżuwanie pokarmu,
  • niestrawność,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • choroba wrzodowa żołądka,
  • choroba wrzodowa dwunastnicy,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • nadmierne napięcie nerwowe,
  • spożywanie napojów gazowanych,
  • nieodpowiednia dieta,
  • nadwaga i otyłość.

Co pomoże na zgagę? 

Zgagę i towarzyszące jej uczucie nieprzyjemnego pieczenia możemy złagodzić za pomocą domowych sposobów. Regularne stosowanie odpowiednio dobranych ziół wesprze pracę układu pokarmowego i pomoże przy dolegliwościach trawiennych. Do ziół na zgagę należą: bylica boże drzewko, prawoślaz lekarski, babka lancetowata, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, rumianek pospolity, koper włoski, melisa lekarska, gojnik, wrotycz kwiat dziko rosnący. Poniżej przedstawimy przepisy na napary, które można wykonać w domowej kuchni. 

Oprócz regularnego spożywania ziołowych herbat warto poznać sposoby, które doraźnie złagodzą dolegliwości. 

Na zgagę pomoże: 

  • picie: mleka, kefiru, maślanki, soku z marchwi, soku z buraka, wody z łyżeczką octu jabłkowego, siemienia lnianego,
  • żucie gumy – najlepiej miętowej lub bez zawartości cukru,
  • żucie pokrojonego plasterku imbiru przez kilka minut,
  • pójście na spacer.

Zioła na zgagę – bylica boże drzewko

Bylica boże drzewko wykorzystywana jest jako ziele wspomagające pracę naszego układu pokarmowego. Bylica łagodzi dolegliwości związane z trawieniem: zgagę, wzdęcia, nudności, kolki, bóle brzucha. Wspiera procesy trawienne, pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego.  

Napar: 1-2 łyżeczki ziela bylicy zalać wrzącą wodą, a następnie pozostawić do naciągnięcia na około 10 minut. Stosować 2-3 razy dziennie, najlepiej po posiłku. 
Zastosowanie kulinarne: Bylica boże drzewko może być stosowana jako przyprawa wzbogacająca np. dania mięsne, czy rybne. Dodanie szczypty bylicy do potraw, które są ciężkostrawne i tłuste, poprawi ich przyswajalność oraz pobudzi procesy trawienne. 

Uwaga: Kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą stosować bylicę boże drzewko w formie przyprawy do dań. 

Uwaga: Stosowanie naparów nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na zgagę – prawoślaz lekarski

Prawoślaz lekarski jest stosowany w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Pomaga przy: podrażnieniach żołądka, nadkwaśności żołądka, zapaleniu błon śluzowych i przełyku oraz przy zgadze. 

Napar z korzenia prawoślazu: 2-3 łyżki stołowe korzenia zalać 2 szklankami przegotowanej, ale ostudzonej wody. Następnie napar odstawić do napęcznienia na około 8 godzin, po czym go odcedzić. Wypijać 1-2 szklanki dziennie, najlepiej w kilku porcjach. 

Stosowanie korzenia mielonego: 1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia zalewać 1 szklanką zimnej wody. Następnie wymieszać i wypijać całość razem z osadem. 

Napar z liści prawoślazu: 1 łyżeczkę suszonych liści zaleć 1 szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie po 0,5 szklanki. 

Napar z ziela prawoślazu: 2-3 łyżki stołowe prawoślazu zalać 2 szklankami przegotowanej wody – tak jak w przepisie na napar z korzenia prawoślazu. Po odstawieniu na około 8 godzin odcedzić. Stosować 1 szklankę, najlepiej dwa razy dziennie. 

Uwaga: Prawoślaz nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Uwaga: Możliwe jest występowanie alergii na składniki zawarte w roślinie. 

Zioła na zgagę – babka lancetowata

Babka lancetowata wpływa na błony śluzowe układu pokarmowego oraz łagodzi nadkwaśność żołądka – dzięki temu pomoże przy powracających problemach ze zgagą. Ziele podnosi aktywność komórek odpornościowych. Chroni również tkanki wątroby przed uszkodzeniami i może być stosowane w przypadku owrzodzeń żołądka i dwunastnicy. 

Napar liść cięty: 1 łyżkę stołową liści babki lancetowatej umieścić w garnku i zalać 1 szklanką wody. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 5 minut, przecedzić i odstawić na 15 minut. Napar warto spożywać 2 razy dziennie w dawce po 0,5 szklanki.

Napar liść mielony: 1 łyżeczkę proszku należy zalać 40 ml gorącej wody. Spożywać wraz z osadem, najlepiej 2-3 razy dziennie. 

Zioła na zgagę – szałwia lekarska

null
Szałwia lekarska pomoże na zgagę

Szałwia lekarska w użytku wewnętrznym wspomaga pracę trzustki, wpływa na trawienie, układ pokarmowy, pomaga w złagodzeniu nadmiernej pracy jelit. Stosowanie naparów przyniesie ulgę przy dolegliwościach trawiennych, także przy zgadze.

Napar liść cięty: 1 lub 2 łyżki stołowe szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie. 

Napar liść mielony: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody. Po ostudzeniu całość wypić. Stosować 2 razy dziennie.

Uwaga: Szałwia nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży. 

Uwaga: W okresie karmienia piersią może spowodować całkowity zanik laktacji. Stosowanie niewielkich ilości szałwii może wpłynąć również na zmniejszenie laktacji.

Uwaga: Nie należy przekraczać zalecanej dawki ziela.

Zioła na zgagę – mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, łagodzi dolegliwości trawienne: zgagę, wzdęcia, kolki, uczucie ciężkości po posiłku. Ułatwia trawienie tłuszczy, a także pobudza wydzielanie żółci. Mięta pieprzowa jest zalecana dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS).

Napar: 1-2 łyżeczki liści mięty pieprzowej zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Napar można odcedzić i spożywać bez ograniczeń.

Uwaga: Miętę mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Zioła na zgagę – rumianek pospolity

Rumianek pospolity łagodzi zgagę, wzdęcia i inne dolegliwości trawienne. Używany jest w celu: rozluźnienia napiętego układu pokarmowego, obniżenia stężenia glukozy we krwi. Dzięki właściwościom wyciszającym może nadmierne napięcie nerwowe, które również jest jednym z przyczyn powstawania zgagi. Ziele wpływa także na prawidłową pracę jelit, usprawnia trawienie, zmniejsza uszkodzenia błony żołądka. 

Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku pospolitego należy zalać szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć i parzyć przez 10-15 minut. Rumianek można spożywać bez ograniczeń. 

Uwaga: Rumianek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Uwaga: Należy zachować ostrożność przy równoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.

Zioła na zgagę – koper włoski

Nasiona kopru włoskiego wspierają trawienie u osób w każdym wieku, także wśród niemowląt. Dzięki substancjom bioaktywnym koper pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspiera funkcjonowanie jelit. Stosowanie naparu z kopru pomoże przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach trawiennych – zgadze, wzdęciach, nudnościach. 

Napar: 3 łyżeczki nasion kopru zalać wrzącą wodą. Przykryć i pozostawić do naciągnięcia na około 15 minut. Napar spożywać według potrzeby.

Wywar: Do garnka wlać 1,5 litra wody oraz zagotować. Następnie wsypać 1-2 łyżeczki nasion kopru. Całość gotować przez kilka minut. Wywar wypijać gorący.

Zioła na zgagę – melisa lekarska

Melisa lekarska nie tylko uspokaja i pomaga w walce z bezsennością. Ziele obniża ciśnienie tętnicze krwi, pobudza wydzielanie żółci, reguluje procesy trawienne. Dzięki swoim właściwościom przeciwdziała zgadze – zwłaszcza jeżeli jej przyczyną jest nadmierne napięcie nerwowe.

Napar: 1 łyżkę stołową ziela melisy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Napar można spożywać bez ograniczeń.
Uwaga: Melisę mogą stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.

Zioła na zgagę – gojnik

Gojnik wywiera korzystny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Działa przeciwzapalnie na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, dlatego powinien być stosowany przez osoby cierpiące na wrzody żołądka. Ziele łagodzi dolegliwości trawienne i przyniesie ulgę przy nawracających zgagach. 

Napar: 1-2 łyżeczki ziela gojnika należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Wypijać po wystudzeniu. 

Uwaga: Nie ma przeciwwskazań do stosowania ziela gojnika. Napary mogą spożywać kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.

Zioła na zgagę – wrotycz kwiat dziko rosnący

Wrotycz stosowany jest przy dolegliwościach: trawiennych, menstruacyjnych, żołądkowo-jelitowych. Łagodzi wzdęcia, zaparcia, nudności oraz zgagę. Działa rozkurczowo na napięte mięśnie gładkie. Ziele wykazuje działanie rozluźniające oraz wyciszające, dzięki czemu uczucie nadmiernego napięcia nerwowego.

Napar: 1 łyżkę stołową kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody. Napar przykryć i odstawić do naciągnięcia na 30 minut. Wypijać 2-4 razy dziennie po szklance. 

Uwaga: Wrotycz nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. 

Uwaga: Ziele wykazuje właściwości poronne.

Uwaga: Objawy przedawkowanie wrotyczu to: drgawki, nudności, zawroty głowy, wymioty, wzmożone pocenie się.

Uwaga: Ziela nie można stosować z alkoholem.