Zioła na odchudzanie – dieta ziołowa
Dieta ziołowa, dzięki dobrze dobranym ziołom, ma za zadanie oczyszczać organizm z toksyn i przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Najczęściej wybieraną opcją diety ziołowej jest kuracja 28-dniowa, którą można maksymalnie przedłużyć do okresu trzech miesięcy. Codziennie rano i wieczorem wypija się napar z wybranego zioła lub sporządza domową mieszankę.
Zioła wspomagające odchudzanie można podzielić na trzy kategorie: zioła stymulujące trawienie i metabolizm (np. rumianek, tymianek, mięta pieprzowa, mniszek pospolity, melisa), zioła zmniejszające apetyt (np. babka płesznik, fiołek trójbarwny) zioła moczopędne (np. perz właściwy, fiołek trójbarwny, mniszek pospolity).
Zioła na odchudzanie – rumianek
Suszone kwiaty rumianku pospolitego stosowane były już w starożytności najczęściej w przypadku problemów trawiennych lub obfitych krwawień menstruacyjnych. Co ciekawe, mieszkańcy Egiptu czcili kwiaty rumianku i składali je w ofierze słońcu. Współcześnie rumianek używany jest w celu: rozluźnienia napiętego przewodu pokarmowego, zmniejszenia uszkodzenia błony żołądka w chorobie wrzodowej, zapobiegania wzrostowi poziomu glukozy we krwi, wyciszenia i redukcji nadmiernego stresu.
W użytku zewnętrznym koi skórę, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, pomaga w gojeniu ran i oparzeń.
Rumianek w roli zioła na odchudzanie wpływa na lepsze trawienie, koi żołądek i jelita, łagodzi uporczywe wzdęcia.
Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku pospolitego należy zalać szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć i parzyć przez 10-15 minut. Rumianek można spożywać bez ograniczeń. W przypadku stosowania diety ziołowej napar najlepiej wypijać rano i wieczorem.
Uwaga: Rumianek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Należy zachować ostrożność przy równoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.
Sprawdź: Top 15 produktów wspierających odchudzanie
Zioła na odchudzanie – mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa powstała w wyniku skrzyżowania ze sobą mięty nawodnej i mięty zielonej. Wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie kwasów tłuszczowych – dzięki pobudzaniu do wydzielania żółci. Łagodzi uczucie ciężkości po posiłku, jest polecana dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS).
Napar: 1-2 łyżeczki liści mięty zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Napar można odcedzić.
Uwaga: Miętę mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zioła na odchudzanie – tymianek
Tymianek pospolity znany jest przede wszystkim z zastosowań w kuchni europejskiej oraz bliskowschodniej. Ziele suszone tymianku wpływa na układ trawienny (łagodzi objawy schorzeń jelit, żołądka, wątroby) i wspomaga oczyszczanie organizmu z bakterii, grzybów, wirusów.
Stosowany jest przy zaparciach, niestrawnościach i powracających biegunkach (zmniejsza nadmierną pracę jelit). Dodatkowo korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe.
Napar: Niewielką ilość suszu zalać szklanką wrzącej wody i odstawić do naciągnięcia na 5 minut.
Zioła na odchudzanie – różeniec górski (rhodiola rosea)
Różeniec górski rośnie w wysokich górach w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Jest przystosowany do występowania w trudnych warunkach i przy ujemnej temperaturze, a w ludzkim organizmie wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Rhodiola rosea pobudza enzym (lipaza) odpowiedzialny za zmniejszenie tłuszczów zawartych w tkance tłuszczowej, zmniejsza dolegliwości trawienne, przyspiesza regenerację ciała i wzmacnia odporność.
Rożeniec jest adaptogenem, który potrafi podnosić odporność organizmu na czynniki stresogenne, np. stres i napięcia nerwowe. Pozytywnie wpływa na proces myślenia, poprawia pamięć, koncentrację, dodaje energii, zwiększa wydolność fizyczną i umysłową.
Napar korzeń cięty: Jeśli wybieramy cięty korzeń, to należy go rozdrobnić przed wykonaniem naparu. Następnie 1 łyżkę stołową zalać szklanką ostudzonej wody i pozostawić na minimum 4 godziny, po czym przecedzić. Jeden napar najlepiej podzielić na dwie porcje i spożywać rano i wieczorem.
Napar korzeń mielony: ¼ łyżeczki zalać niewielką ilością ciepłej wody. Pozostawić do ostudzenia i wypić razem z osadem.
Uwaga: Różeniec górski nie powinien być stosowany podczas ciąży i karmienia piersią. Przy planowaniu powiększenia rodziny ziołowa kuracja powinna zakończyć się co najmniej pół roku przed zajściem w ciążę.
Uwaga: Spożywając rhodiolę, warto ograniczyć ilość kofeiny.
Możliwe działania niepożądane to: bezsenność, nadmierne pobudzenie, niepokój, dekoncentracja.
Zioła na odchudzanie – kozieradka pospolita
Kozieradka jest często wybierana jako zioło wspomagające proces odchudzania, ponieważ wpływa na metabolizm, a zwłaszcza na prawidłowe przyswajanie węglowodanów. Pomaga w redukcji nadmiaru glukozy, utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, łagodzi bóle żołądka, zgagę, niestrawność. U mężczyzn zwiększa poziom testosteronu i pozytywnie oddziałuje na libido.
Nasiona kozieradki: 1-2 łyżeczki nasion zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Napój wypić, a miękkie nasiona zjeść.
Uwaga: Spożywanie kozieradki nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zapoznaj się: Top 10 naturalnych produktów na zaparcia
Zioła na odchudzanie – babka płesznik
Babka płesznik, dzięki dużej zawartości substancji zaliczanych do błonnika rozpuszczalnego, reguluje rytm wyróżnień, zapobiega zaparciom, a w przypadku uporczywych biegunek pomaga w złagodzeniu nadmiernej pracy jelit. Nasiona babki zmniejszają apetyt i wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym, pełnią również rolę prebiotyku – wspierają rozwój mikroflory jelitowej.
Spożycie: 1 stołową łyżkę nasion zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut. Spożywać maksymalnie 2 razy dziennie.
Uwaga: Podczas stosowania kuracji z użyciem nasion babki ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zalecane jest picie minimum 1,5 litra wody dziennie.
Uwaga: Babka płesznik jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie jest wskazana przy niedrożności lub skurczach jelit.
Zobacz: Zioła na trzustkę – 10 propozycji
Zioła na odchudzanie – melisa
Melisa lekarska znana jest przede wszystkim ze swojego działania na układ nerwowy – ułatwia zasypianie, koi nerwy, łagodzi uczucie niepokoju, wzmacnia pamięć, poprawia nastrój. Jest również ziołem wspomagającym proces odchudzania – wpływa na trawienie i zmniejsza dolegliwości trawienne, działa rozkurczowo na przewód pokarmowy, pobudza wydzielanie żółci.
Napar: 1 łyżkę stołową ziela ciętego zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 20 minut.
Uwaga: Melisę mogą stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.
Zioła na odchudzanie – mniszek pospolity
Mniszek lekarski występuje w polskich ogrodach, na łąkach, trawnikach, czy na poboczach dróg. W medycynie wykorzystywany jest już od średniowiecza. Jego właściwości prozdrowotne to: wspomaganie pracy wątroby i pracy woreczka żółciowego, poprawa trawienia, wpływ na mikroflorę jelitową, działanie moczopędne (sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn), łagodzenie objawów niestrawności.
Napar z ziela: 1-2 łyżeczki zalać szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut, a następnie odcedzić i wypić. Napar można spożywać maksymalnie 3 razy dziennie.
Napar z kwiatu: 1-2 łyżki stołowe kwiatów zalać szklanką wrzącej wody, odstawić na 30 minut pod przykryciem i odcedzić. Spożywać maksymalnie 3 razy dziennie.
Napar z korzenia: 1 łyżkę stołową korzenia wsypać do garnka i zalać szklanką wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Napar z korzenia spożywać maksymalnie 3 razy dziennie po jednej szklance.
Uwaga: Nie stosować wśród kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, osób chorujących na: wrzody żołądka, niedrożność dróg żółciowych, zapalenie żołądka.
Zioła na odchudzanie – perz właściwy
Dzięki właściwościom moczopędnym perz właściwy stosowany jest już od starożytności w celu pobudzenia pracy nerek i usunięcia z nich złogów. Perz determinuje prawidłową przemianę materii, oczyszcza organizm – wydala zbędne produkty przemiany materii, wpływa na pracę jelit i mikroflorę jelitową, zwiększa wydzielanie żółci. Może również poprawić kondycję skóry, paznokci i włosów.
Napar: 2 łyżki stołowe ciętego kłącza wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Odstawić na 30 minut i spożywać po pół szklanki naparu.
Uwaga: Perzu właściwego nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Przeczytaj: Zioła na wzdęcia – 10 ziół zmniejszających dolegliwości trawienne
Zioła na odchudzanie – fiołek trójbarwny
Fiołek trójbarwny nazywany jest potocznie bratkiem. Starożytni Grecy uważali go za symbol miłości i płodności, dlatego wykonywali z niego eliksiry miłosne. Fiołek trójbarwny wpływa na układ pokarmowy, reguluje pracę jelit, działa moczopędnie, przyspieszając oczyszczanie organizmu.
Jest naturalnym sprzymierzeńcem walki z trądzikiem – stosowany zewnętrznie i wewnętrznie wywiera wpływ na kondycję skóry – łagodzi i zmniejsza zmiany trądzikowe, a także wysypki na tle alergicznym. Dodatkowo koi zmęczone oczy i korzystnie oddziałuje na układ oddechowy, wykazując działanie wykrztuśne i jednocześnie łagodzące kaszel.
Napar: 1-2 łyżeczki zalać wrzącą wodą i parzyć przez 15-20 minut. Zimny napar można stosować zewnętrznie – przemywać nim skórę lub wykonywać okłady na zmęczone oczy.
Uwaga: Fiołka trójbarwnego nie powinny stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.
Uwaga: Napar z bratka może wywoływać nudności.
Bibliografia
K. Błecha, Rola substancji roślinnych w procesie odchudzania, Herbalism 1(5), 2019 (dostęp online) https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/39740/33108
https://dietetykanienazarty.pl/b/ziola-i-herbaty-wspomagajace-odchudzanie
https://dietetyk.edu.pl/ziola-na-odchudzanie-korzystne-dzialanie-roslin-w-diecie-redukcyjnej/