Zioła na odporność – jak naturalnie wzmocnić układ immunologiczny?

Zioła na odporność możemy stosować przez cały rok. Napary zalecane są zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz wiosennym, gdy panują niekorzystne warunki pogodowe oraz zwiększona podatność na infekcje. Jak wykonać prozdrowotne napary? Jakie są przeciwwskazania do ich stosowania?

Napar z kwiatów dzikiej róży

Zioła na odporność – wpływ na zdrowie

Zioła na odporność w naturalny sposób wzmacniają nasz układ odpornościowy, mobilizują go do walki z patogenami oraz skracają czas trwania infekcji. Stanowią naturalne źródła witamin, minerałów, antyoksydantów i innych substancji o silnym działaniu prozdrowotnym. Wykazują m.in. działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgorączkowe, rozkurczające, wykrztuśne.

Do ziół na odporność należą:

  • jeżówka wąskolistna, 
  • urzet barwierski,
  • pelargonia afrykańska,
  • nagietek lekarski,
  • baptysja,
  • czystek,
  • sadziec przerośnięty,
  • owoc bzu czarnego,
  • owoc dzikiej róży.

Jeżówka wąskolistna

Jeżówka wąskolistna zalecana jest szczególnie w okresie obniżonej odporności, a także w czasie rekonwalescencji. Ziele wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, skraca czas trwania infekcji bakteryjnych i wirusowych, pomaga w walce z zakażeniami grzybiczymi – zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego oraz kobiecych narządów płciowych. 

Przepis na napar z korzenia jeżówki: 1 łyżkę stołową ciętego korzenia jeżówki zalewamy szklanką wrzącej wody. Następnie przykrywamy i parzymy przez 20 minut. Napar pijemy 2-3 razy dziennie. 

Przeciwwskazania: Napar z jeżówki wąskolistnej nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także przez osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, AIDS lub białaczką. Naparu nie należy przyjmować wraz z lekami immunosupresyjnymi. 

Urzet barwierski

Urzet barwierski w swoim składzie zawiera flawonoidy wykazujące działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz antywirusowe. Napary z korzenia tej rośliny wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz w procesie detoksykacji. Wpływają również na zwiększenie produkcji limfocytów w śledzionie. 

Przepis na napar z korzenia urzetu barwierskiego: Od 10 do 30 gramów ciętego korzenia urzetu umieszczamy w garnku, zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Napar spożywamy po szklance 3 razy dziennie.

Przeciwwskazania: Naparu nie powinny stosować kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz osoby z nadwrażliwością na aspirynę.

Uwaga: Warto wiedzieć, że po 3 tygodniach stosowania urzetu należy zrobić przerwę na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu można powrócić do prozdrowotnych naparów. 

Pelargonia afrykańska 

Pelargonia afrykańska zawiera: kumaryny, glikozydy, taniny, katechiny, fitosterole. Wspiera system immunologiczny (zwiększa aktywność działania komórek odpornościowych) oraz poprawia funkcjonowanie układu oddechowego. Łagodzi takie dolegliwości jak: kaszel, ból gardła, zatkany nos. Pomaga odblokować drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. 

Stosowanie zmielonego korzenia pelargonii afrykańskiej: od 400 do 600 miligramów sproszkowanego korzenia zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Korzeń zażywamy 3 razy dziennie przez okres 6-7 dni trwania infekcji oraz 2-3 dni po ustąpieniu jej objawów. Ziele można stosować łącznie przez 14 dni. 

Przeciwwskazania: Ziele nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dla osób zmagających się z chorobami wątroby lub nerek.

Uwaga: Pelargonia afrykańska może wywołać reakcję alergiczną.

Przeczytaj: Soki na wzmocnienie odporności – sprawdzone przepisy

Nagietek lekarski 

Napar z nagietka lekarskiego
Napar z nagietka lekarskiego możemy również zastosować do naturalniej pielęgnacji skóry

Nagietek lekarski działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i antyoksydacyjnie – neutralizując szkodliwe działania tzw. wolnych rodników odpowiadających za procesy starzenia naszego organizmu. Ziele pozytywnie wpływa na odporność, osłaniając błony śluzowe. Działa kojąco na układ pokarmowy, eliminując niestrawności i dyskomfort po spożyciu posiłku. Napar z nagietka lekarskiego możemy stosować również zewnętrznie do pielęgnacji skóry.

Przepis na napar z kwiatów nagietka lekarskiego: Kilka suszonych kwiatów nagietka zalewamy szklanką wrzącej wody, a następnie parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Na końcu odcedzamy. 

Przeciwwskazania: Nagietek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Baptysja 

Baptysja, inaczej dzikie indygo, to ziele o tak zwanym działaniu immunomodulującym, czyli poprawiającym odpowiedź układu immunologicznego na infekcje i stany zapalne. Zawarte w baptysji substancje czynne zwiększają aktywność komórek odpornościowych, determinują produkcję limfocytów T i B, pobudzają do pracy przekaźniki systemu odpornościowego, poprawiają trawienie oraz wydzielanie żółci.

Dzikie indygo wspomaga nasz organizm zwłaszcza w walce z infekcjami bakteryjnymi układu oddechowego, a także przewodu pokarmowego. Ziele może być stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do przemywania skóry. W zastosowaniu zewnętrznym łagodzi podrażnienia, zmiany zapalne w obrębie skóry, a także sprzyja redukcji zmian łuszczycowych. 

Przepis na napar z korzenia baptysji: 1-2 łyżeczki korzenia zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut. Napar spożywamy 2-3 razy dziennie po jednej szklance. Możemy go również stosować do przemywanie skóry.

Przeciwwskazania: Ziele nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Uwaga: Przekroczenie zalecanej dawki ziela może skutkować nudnościami lub wymiotami.

Zapoznaj się: Zioła na wątrobę – 10 propozycji, przepisy na napary

Czystek

Czystek wspiera układ immunologiczny dzięki zawartości polifenoli wykazujących działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Czystek naturalnie walczy z wirusami, bakteriami i grzybami, wpływa na produkcję komórek odpornościowych i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne w momencie trwania infekcji. Właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że ziele przeciwdziała wolnym rodnikom.

Przepis na napar z ziela czystka: 1 łyżkę stołową ziela zalewamy wrzącą wodą, a następnie parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Napar możemy wypijać 2-3 razy dziennie. Najlepiej stosować go przez minimum 4 tygodnie.

Przeciwwskazania: Czystek uchodzi za roślinę bezpieczną – nie wywołuje skutków ubocznych.

Sadziec przerośnięty

Sadziec przerośnięty przede wszystkim wzmacnia naszą odporność oraz pozytywnie wpływa na trawienie i przemianę materii. Wspiera mechanizmy obronne organizmu w trakcie przeziębienia i grypy. Pomaga również zmniejszyć podatność na infekcje, działa rozkurczowo, pobudza pracę jelit – przeciwdziała zaparciom

Przepis na napar: 1 łyżeczkę ziela zalewamy wrzącą wodą. Napar przykrywamy i parzymy przez 15 minut. Stosujemy 3 razy dziennie.

Przeciwwskazania: Ziele nie jest zalecane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Uwaga: Ziele może wywoływać fotouczulenie, dlatego w czasie jego stosowania nie zaleca się opalania. 

Uwaga: Napar można spożywać maksymalnie przez 6 miesięcy. 

Owoc czarnego bzu 

Owoc czarnego bzu pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny, układ pokarmowy i układ krążenia. W swoim składzie zawiera szereg substancji o działanie prozdrowotnym, m.in.: kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B. Napary z czarnego bzu nie tylko wzmacniają naszą odporność, ale również skracają czas trwania przeziębienia. Roślina wykazuje działanie wykrztuśne, napotne oraz przeciwgorączkowe. Wzmacnia błony śluzowe gardła i dróg oddechowych. 

Przepis na napar: 1-2 łyżeczki suszonych owoców czarnego bzu zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia na około 15 minut. Na końcu napar przecedzamy. Możemy go stosować kilka razy dziennie.

Przeciwwskazania: Napar z czarnego bzu nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także dla osób z nadwrażliwością na owoce czarnego bzu.

Sprawdź: Tran – właściwości, działanie, dawkowanie. Jak tran wpływa na zdrowie?

Owoc dzikiej róży

Dzika róża uchodzi za doskonałe źródło witaminy C. Zawiera również inne witaminy, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, czy witaminy E i K. Napary z owoców dzikiej róży wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne. Dzika różna naturalnie podnosi naszą odporność oraz poprawia ogólną kondycję organizmu. Szczególnie zalecana jest w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Przepis na napar: Owoce dzikiej różny rozdrabniamy, a następnie zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia na 10 minut.

Przeciwwskazania: Dzika róża jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Przeczytaj: Aktywność fizyczna a odporność – czy sport wzmocni odporność?