Naturalne sposoby na zwiększenie progesteronu

Zbyt niski poziom progesteronu niesie wiele negatywnych skutków dla organizmu, zwłaszcza wśród kobiet, które planują ciążę. Terapia hormonalna może pomóc, ale także zaszkodzić. Zanim się na nią zdecydujemy, poznajmy naturalne możliwości. Jak naturalnie zwiększyć progesteron? Przeczytajcie.

Soki owocowe i warzywne na progesteron

Naturalne sposoby na zwiększenie poziomu progesteronu – witaminy i minerały

W przypadku zbyt niskiego stężenia progesteronu warto wprowadzić do swojej diety produkty bogate w witaminy i minerały. W podwyższeniu poziomu hormonu pomogą: L-argina, witaminy: E, C, B6, cynk oraz magnez.

L-argina – poprawia przepływ krwi ciałka żółtego, czyli miejsca, w którym wytwarzany jest progesteron, co wpływa na zwiększenie jego ilości. L-argina znajduje się np. w pokarmach wysokobiałkowych.

Źródła: ciecierzyca, soczewica, wieprzowina, kurczak, indyk, pstrąg, łosoś, tuńczyk, pestki dyni, nasiona dyni, mąka z nasion sezamu, orzechy włoskie, produkty mleczne.

Witamina E – tak jak l-argina zwiększa przepływ krwi ciałka żółtego. Dodatkowo zwalcza wolne rodniki, ochrania organizm przed uszkodzeniem komórek. Może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi, zwiększa funkcje odpornościowe.

Źródła: orzechy laskowe, migdały, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, czerwona papryka, awokado, zielona sałata, szparagi, brokuły, mango.

Witamina C – wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu infekcji, ale także pozytywnie wpływa na wzrost poziomu progesteronu.

Źródła: kiwi, pomarańcze, truskawki, brokuły, zielone warzywa, papryka, pomidor, świeżo wyciskane soki owocowe, soki z: czarnego bzu, aceroli, rokitnika, dzikiej róży.

Sprawdź: Acerola – skład, właściwości, zastosowanie

Witamina B6 – zwiększa stężenie progesteronu, wspomaga leczenie chorób nerek, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi, wpływa na pracę serca, łagodzi bóle menstruacyjne i zespół spięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Źródła: suszone śliwki, banany, szpinak, słodkie ziemniaki, fasola, orzechy włoskie, wołowina, kurczak, łosoś, tuńczyk, żółtka jaj, nasiona roślin strączkowych.

Cynk – wpływa na wydzielanie się hormonu FSH, który determinuje owulację, prawidłową pracę jajników i wytwarzanie progesteronu. Cynk zapewnia dobrą kondycję włosów i paznokci, a także pomaga leczyć trądzik.

Źródła: pestki dyni, kasza gryczana, orzechy nerkowca, skorupiaki, wątróbka, jagnięcina, wołowina, ostrygi, krewetki, pełnoziarniste produkty zbożowe, sery.

Magnez – zmniejsza dominację estrogenów w organizmie, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu progesteronu, zmniejsza ryzyko cukrzycy, depresji. Poprawia trawienie, pamięć i myślenie, łagodzi dolegliwości powiązane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS).

Źródła: szpinak, natka pietruszki, koper włoski, fasola biała, jarmuż, ciecierzyca, rukola, migdały, płatki owsiane, pestki dyni, kasza gryczana, komosa ryżowa, sezam, mak, boćwina, orzechy nerkowca, makrela, pełnoziarnisty brązowy ryż.

Naturalne sposoby na zwiększenie poziomu progesteronu – dieta

Dieta na zwiększenie progesteronu bogata w błonnik
Odpowiednia dieta wpłynie na stężenie progesteronu

W diecie zwiększającej poziom hormonów nie może również zabraknąć błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę jelit, zapobiega zaparciom, ułatwia proces trawienia.

Źródła błonnika to: płatki i otręby owsiane, jabłka, kasza gryczana, orzechy, bób, cebula, śliwki, suszone morele, brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki, agrest, truskawki.

W diecie zwiększającej poziom hormonów nie może również zabraknąć błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę jelit, zapobiega zaparciom, ułatwia proces trawienia. Kwasy omega-3 mają wpływ na gospodarkę hormonalną i gospodarkę lipidową.

Przy dbałości o progesteron zaleca się unikanie wszelkich produktów sojowych – tofu, mleka sojowego, pasztetu sojowego, sosu sojowego.

Kwasy omega-3 mają wpływ na: gospodarkę hormonalną, gospodarkę lipidową, układ krążenia oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Do produktów bogatych w kwasy omega-3 należą np.: ryby – tuńczyk, pstrąg, łosoś, makrela, śledzie, sardynki, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia.

Naturalne sposoby na zwiększenie poziomu progesteronu – zioła

Przy niedoborze progesteronu warto spróbować kuracji ziołami zwiększającymi poziom estrogenów, takimi jak: niepokalanek, pluskwica groniasta, lukrecja, czerwona koniczyna.

Niepokalanek reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego i wykazuje działanie rozkurczowe. Pluskwica groniasta łagodzi bóle menstruacyjne. Lukrecja stymuluje nadnercza i wpływa na układ hormonalny, czerwona koniczyna łagodzi objawy menopauzy. 

Niepokalanek – określany jest także jako Vitex lub Chasteberry. Reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego, wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwgorączkowe, uspokajające. Pomaga w zwalczaniu trądziku o podłożu hormonalnym. Niepokalanek jest dostępny w postaci tabletek, proszku, suszonych owoców.

Napar: 1 łyżkę suszonych owoców należy zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć przez 20 minut. Następnie przecedzić i wypić. Napar można zażywać dwa razy dziennie po 0,5 szklanki.

Uwaga: Niepokalanka nie powinno się stosować podczas ciąży, a także razem z doustną antykoncepcją hormonalną oraz z hormonalną terapią zastępczą.

Kurację niepokalankiem należy przyjmować przez 3 miesiące, pamiętając o regularności. Po tym czasie zalecana jest przerwa trwająca 1 miesiąc.

Pluskwica groniasta – łagodzi bóle menstruacyjne, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.

Wyciąg: 2 łyżeczki zioła należy zalać wodą (500 ml) i gotować przez ok. 10 minut. Następnie przestudzić i spożywać trzy razy dziennie po 1-2 łyżki stołowe.

Uwaga: Pluskwicy muszą unikać: kobiety w ciąży, osoby zażywające leki hormonalne, osoby z nadciśnieniem.

Pluskwicy nie można zażywać dłużej niż przez pół roku – nadużycie może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

Lukrecja – stymuluje nadnercza i wpływa na układ hormonalny.

Odwar: Korzeń lukrecji o gramaturze ok. 3,5 g. zalewa się szklanką zimnej wody i gotuje pod przykryciem przez 5-7 minut. Następnie ciecz należy przestudzić przez ok. 15 minut oraz przecedzić. Odwar powinno się spożywać dwa razy dziennie.

Uwaga: Lukrecji nie można stosować dłużej niż przez 4 tygodnie – nadmiar może doprowadzić do arytmii serca.

Powinny jej unikać osoby chore na: marskość wątroby, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek. Nie jest również wskazana dla kobiet w ciąży oraz przy karmieniu piersią.

Czerwona koniczyna (Red Clover) – łagodzi objawy menopauzy, wywiera wpływ na funkcjonowanie układu kostnego i sercowo-naczyniowego. Występuje w formie suplementu diety, proszku oraz suszonego kwiatu, z którego wykonuje się napar.

Napar: 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć na 30-40 minut i odcedzić. Napar można spożywać dwa razy dziennie po jednej szklance.

Uwaga: Czerwonej koniczyny nie można stosować: wraz z lekami wpływającymi na krzepliwość krwi, w ciąży, podczas karmienia piersią, u osób chorych na raka jajników, raka sutka, raka trzonu macicy.

Przeczytaj: Progesteron – badanie, normy, ciąża

 

 

Bibliografia

https://dietetycy.org.pl/progesteron/

http://dietetyk-kliniczny-warszawa.pl/2018/02/19/jak-naturalnie-zwiekszyc-poziom-progesteronu-w-organizmie/