Soki na wzmocnienie odporności – sprawdzone przepisy

Domowe soki na wzmocnienie odporności są przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu. Dzięki zawartości prozdrowotnych składników w naturalny sposób wspierają m.in. nasz układ odpornościowy, a także skracają czas trwania infekcji oraz łagodzą towarzyszące jej objawy. Z jakich warzyw i owoców warto wykonywać soki? Poznajcie domowe przepisy.

Soki na wzmocnienie odporności na stole

Jak wzmocnić odporność za pomocą diety?

Odpowiednio zbilansowany jadłospis również przyczynia się do naszego zdrowia, na co wskazuje znane powiedzenie – „jesteś tym, co jesz”. To dieta składająca się z cennych źródeł witamin, antyoksydantów, flawonoidów, makroelementów, mikroelementów i innych substancji biologicznie czynnych podnosi naszą odporność, naturalnie chroniąc i zwalczając infekcje wirusowe, bakteryjne czy grzybicze. To również dieta odpowiada za regenerację naszego ciała oraz skraca i łagodzi przebieg infekcji.

W jadłospisie nie może zabraknąć przede wszystkim produktów bogatych w witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę D3. Szczególnie ważne są również mikroelementy (cynk i selen), które odpowiadają za wzmocnienie układu immunologicznego. Zadbajmy również o dostarczanie odpowiednich ilości błonnika. Procesy przemiany materii i trawienia wspomagają nie tylko usuwanie toksyn z organizmu, ale również oddziałują na odporność.

Za najlepsze źródła witamin i minerałów uchodzą zwłaszcza owoce i warzywa. Jeżeli chcemy naturalnie zadbać o układ odpornościowy, powinniśmy więc sięgać po świeże soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Dobrym rozwiązaniem będą również koktajle oraz smoothies.

Soki na wzmocnienie odporności – źródła witaminy C

Chcąc wzmocnić naszą odporność, powinniśmy przede wszystkim sięgać po źródła witaminy C. Drogocenną witaminę znajdziemy zarówno w owocach, jak i w warzywach. Soki możemy więc komponować m.in. z takich produktów, jak: szpinak, natka pietruszki, owoce cytrusowe, porzeczki, poziomki, truskawki, kiwi. 
Uwaga: Warto wiedzieć, że jabłka (najczęściej dodawane do soków owocowo-warzywnych) nie stanowią bogatego źródła witaminy C.

Do soków możemy dodawać też niewielki plasterek korzenia imbiru. Uważajmy jednak, aby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ charakteryzuje się on pikantnym smakiem. Imbir również naturalnie wzmacnia nasz układ immunologiczny, rozgrzewa, pozytywnie wpływa na poprawę krążenia krwi. Wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, łagodzi kaszel, rozrzedza katar i łagodnie redukuje bóle mięśniowe. 

Przeczytaj: Aktywność fizyczna a odporność – czy sport wzmocni odporność? 

Najważniejsze zasady przygotowywania domowych soków

Zanim obierzemy warzywa i owoce ze skórki, powinniśmy pamiętać o tym, aby dokładnie je umyć – bezpośrednio przed wykonaniem soku. Dlaczego? Większość produktów jest zabezpieczana przed zbyt szybkim zepsuciem za pomocą specjalistycznych preparatów, które niestety nie służą naszemu zdrowiu. Dlatego też szczególnie ważne jest, aby je obmyć. Do usuwania bakterii i pestycydów możemy wykonać domową mieszanką z octu, sody oczyszczonej i wody.

Przed wykonaniem domowego soku należy przede wszystkim dokładnie obmyć owoce i warzywa.

Uważajmy na owoce, które zawierają duże ilości fruktozy oraz skrobi, czyli np. na gruszkę, mango, banana. Te składniki powinny stanowić wyłącznie dodatek do soku, a nie jego podstawę.

Na zmożoną pracę jelit i fermentację w żołądku wpływają owoce i warzywa zawierające duże ilości wody, czyli arbuz, melon i ogórek. Pamiętajmy o tym, że soku z ogórka nie powinno łączyć się z: czarną porzeczką, pomidorami oraz truskawkami. Dlaczego? Ponieważ w swoim składzie zawiera on enzym, który powoduje utlenianie cennej witaminy C.

Owoce i warzywa stanowiące źródła żelaza warto łączyć z żywnością bogatą w witaminę C – żelazo pozytywnie wpływa na wchłanianie tej witaminy. Za cenne źródła żelaza uchodzą: natka pietruszki, szpinak, brokuły, jagody, jabłka. Jednym z niedocenianych składników soków owocowo-warzywnych jest pietruszka. Jej charakterystyczny smak dobrze komponuje się z owocami, a także – co najważniejsze – dostarcza nam witaminy C.

Owoce i warzywa będące źródłem żelaza pozytywnie wpływają na wchłanianie witaminy C w organizmie.

Natomiast rabarbar i szpinak w swoim składzie zawierają szczawiany, które regularnie dostarczane do organizmu (zwłaszcza przy niedoborach witaminy D3 oraz wapnia), mogą powodować zmniejszoną mineralizację kości.

Jak spożywać soki?

Soki owocowe
Soki owocowo-warzywne najlepiej spożywać na czczo

Gdy przygotujemy nasz prozdrowotny sok, to pamiętajmy o tym, aby nie wypijać go zbyt szybko. Nasze ciało musi w pełni strawić i przyswoić dobroczynne składniki. Co ważne, badania naukowe wskazują, że witaminy zawarte w świeżych sokach najlepiej wchłaniają się na tak zwany pusty żołądek. Oznacza to, że najlepiej wypijać je na czczo lub przed posiłkiem. 

Uwaga: Kuracja sokami jest rozwiązaniem profilaktycznym – w razie problemów zdrowotnych nie zastąpi nam wizyty u lekarza specjalisty. 

Sok z aronii 

Aronia należy do grona tak zwanych produktów superfoods, czyli o korzystnym, prozdrowotnym działaniu. Badania naukowe wskazują, że aronia może również odgrywać kluczową rolę w profilaktyce nowotworów.

Sok z aronii przede wszystkim stanowi m.in. cenne źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy P, potasu, magnezu, cynku, żelaza, błonnika oraz rutyny, która wzmacnia nasz układ odpornościowy oraz ochrania przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Owoce aronii zwalczają szkodliwe wolne rodniki i poprawiają kondycję naczyń krwionośnych.

Do wykonania soku potrzebujemy:

    • 2 kilogramy owoców aronii,
    • 1 kilogram białego cukru,
    • 1 cytrynę,
    • 3 litry wody,
    • garnek.

Przygotowanie: Owoce aronii wkładamy do garnka, zalewamy trzema litrami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie sok przecedzamy, dodajemy do niego cukier i mieszamy. W międzyczasie wyciskamy sok z jednej cytryny i również dodajemy go do garnka. Po rozpuszczeniu się cukru sok wlewamy do słoików. 

Zapoznaj się: Zioła na odporność – jak naturalnie wzmocnić układ immunologiczny?

Sok z aloesu

Aloes znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w przemyśle kosmetycznym. Naturalny sok aloesowy wzmacnia układ immunologiczny, obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także dostarcza nam witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C i witaminy E. Stanowi również źródło związków mineralnych, w tym cynku, który jest niezbędny do prawidłowej ochrony naszego organizmu przed infekcjami.

Do wykonania soku potrzebujemy:

    • doniczkową roślinę aloesu,
    • dwie cytryny,
    • blender.

Przygotowanie: Sok z aloesu możemy wykonać samodzielnie. Potrzebujemy do tego liści aloesu z rośliny doniczkowej – najlepiej, aby roślina miała do pięciu lat. Odcinamy około 40-50 centymetrów liści aloesu, które następnie wkładamy do lodówki na maksymalnie 12 godzin. Po upływie tego czasu liście aloesu przemywamy. Za pomocą nożyczek lub nożyka odcinamy boki liści i obieramy je ze skórki. Następnie łyżeczką zeskrobujemy z liści miąższ. Przygotowujemy również świeży sok z dwóch cytryn – zarówno miąższ aloesowy, jak i sok z cytryn wlewamy do blendera. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sok najlepiej przechowywać w butelce z ciemnego szkła oraz w lodówce.

Sok z czarnego bzu

Czarny bez jest cenionym źródłem witaminy C. Regularnie spożywany nie tylko chroni przed infekcjami, ale również skraca ich czas i łagodzi towarzyszące objawy. Czarny bez zawiera tak zwane antocyjany, które naturalnie stymulują układ odpornościowy, a także kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, enzymy, biopierwiastki.

Do wykonania soku z czarnego bzu potrzebujemy:

    • 1,5 szklanki owoców czarnego bzu,
    • 1 łyżkę stołową sproszkowanego imbiru,
    • 1 łyżeczkę cynamonu,
    • 0,75 szklanki płynnego miodu,
    • 3 szklanki wody, 
    • garnek.

Przygotowanie: Owoce myjemy, umieszczamy w garnku oraz dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem płynnego miodu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 30 minut. Po wystygnięciu sok przecedzamy oraz dodajemy do niego miód. Na końcu przelewamy go do słoika i przechowujemy w lodówce.

Sok z malin

Sok z malin to znane remedium na przeziębienie i grypę stosowane zwłaszcza w medycynie ludowej. W soku z malin znajdziemy nie tylko cenne witaminy, ale również substancje o działaniu antyoksydacyjnym, czyli zwalczającym wolne rodniki. To właśnie tak zwane wolne rodniki niszczą komórki naszego organizmu i przyczyniają się do rozwoju infekcji, ale również do chorób nowotworowych. 

Sok z malin zawiera kwas salicylowy, którego pochodną jest aspiryna, czyli kwas acetylosalicylowy. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozkurczające, rozgrzewające.

Do wykonania soku z malin potrzebujemy:

    • 1 kilogram malin,
    • 1 szklankę białego cukru,
    • garnek.

Przygotowanie: Maliny umieszczamy w garnku, posypujemy cukrem i czekamy, aż maliny puszczą sok. Następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut – nie zapominamy również o wymieszaniu składników. Uzyskany sok przecedzamy oraz ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na końcu przelewamy go do słoików.

Sok z czarnej porzeczki 

W soku z czarnej porzeczki przede wszystkim zawarta jest witamina C oraz inne substancje, które wspierają układ immunologiczny. Sok działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, łagodzi również objawy związane z przeziębieniem, takie jak katar, kaszel i ogólne osłabienie.

Do wykonania soku z czarnej porzeczki potrzebujemy:

    • 1,5 kilograma owoców czarnej porzeczki,
    • 3 szklanki wody,
    • garnek.

Przygotowanie: Owoce oczyszczamy i umieszczamy w garnku, a następnie zalewamy dwiema szklankami wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Zawartość garnka przecedzamy – najlepiej przelewając sok przez sito prosto do drugiego garnka. Pozostałe pestki i skórki zalewamy szklanką wody i ponownie doprowadzamy je do wrzenia. Po ostygnięciu ręcznie wyciskamy z nich sok, np. za pomocą gazy. Sok z czarnej porzeczki przelewamy do słoików.

Sprawdź: Tran – właściwości, działanie, dawkowanie. Jak tran wpływa na zdrowie?

Sok z marchwi i pomarańczy

Sok z marchwi i pomarańczy dostarczy nam witaminy A w postaci beta-karotenu, a także witamin z grupy B, witaminy C, witaminy K, niacyny, potasu, fosforu i magnezu. Natomiast kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne.

Do wykonania soku potrzebujemy: 

    • 3 pomarańcze obrane ze skórki,
    • 3 marchewki,
    • 1 łodygę selera naciowego,
    • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku,
    • opcjonalnie szczyptę pieprzu,
    • sokowirówkę.

Przygotowanie: Z owoców i warzyw wyciskamy świeży sok, natomiast kurkumę i pieprz dodajemy na samym końcu.

Sok z żurawiny

Sok żurawinowy
Sok żurawinowy pozytywnie wpłynie na układ odpornościowy, układ moczowo-płciowy oraz układ krążenia

Owoc żurawiny ceniony jest przede wszystkim za pozytywne oddziaływanie na drogi moczowe. Jednak dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym sok z żurawiny zalecany jest zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. Istotne znaczenie ma również w profilaktyce chorób nowotworowych oraz w profilaktyce chorób wrzodowych w obrębie układu pokarmowego. Wspiera także układ krążenia.

Żurawina stanowi cenne źródło antyoksydantów, flawonoidów, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, magnezu, wapnia, potasu oraz błonnika.

Do przygotowania soku z żurawiny potrzebujemy:

    • 1 kilogram żurawiny, 
    • 0,5 kilograma cukru,
    • 3 szklanki wody.

Przygotowanie: Oczyszczoną i umytą żurawinę wkładamy do pudełka lub woreczka do mrożenia i umieszczamy w zamrażarce na minimum 6 godzin. Po tym czasie owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy wodę, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Po wystudzeniu sok należy przecedzić. Na końcu doprowadzamy go ponownie do wrzenia i wlewamy do słoików.

Sok z czarnej rzepy 

Sok z czarnej rzepy hamuje procesy chorobowe i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dostarcza nam m.in. witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, polifenoli, żelaza, cynku, potasu, związków siarki, wapnia czy magnezu. Czarna rzepa wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz oczyszczające. Może również pomóc w redukcji uporczywego kaszlu.

Do wykonania soku z czarnej rzepy potrzebujemy:

    • 2 rzepy,
    • 2 jabłka, 
    • 1 cytrynę,
    • miód,
    • tarkę,
    • sokowirówkę.

Przygotowanie: Rzepę ucieramy na tarce i odciskamy przez gazę, aby uzyskać sok. Jabłka kroimy i umieszczamy w sokowirówce. Następnie wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Sok z rzepy, jabłek i cytryny łączymy ze sobą i dodajemy miód.

Sok z buraków

Sok z buraków wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Buraki zawierają cenne substancje, takie jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, witamina K, żelazo, magnez, potas, wapń, cynk, fosfor. W ich składzie znajdziemy również betainę, czyli naturalny barwnik o właściwościach wspierających układ odpornościowy i zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników. Sok z buraka nie tylko wzmocni odporność, ale również będzie wspierać proces detoksykacji organizmu, będzie wspomagać pracę układu krążenia oraz będzie przeciwdziałać anemii.

Do wykonania soku potrzebujemy:

    • 3 buraki,
    • 1 jabłko,
    • sokowirówkę.

Przygotowanie: Obieramy buraki oraz jabłko, a następnie wrzucamy do sokowirówki. Jabłko zneutralizuje smak buraków.

 

 

Bibliografia

https://zdrovi.pl/soki-wzmacniajace-odpornosc-jak-przygotowac/

https://mamadu.pl/144105,10-domowych-sokow-na-przeziebienie-i-odpornosc-przepisy