Czym jest miłek wiosenny?
Miłek wiosenny (Adonidis vernalis), nazywany również gorzykwiatem, to bylina z rodziny jaskrowatych, występująca na terenach środkowej Europy oraz Azji. W Polsce miłek jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.
Surowiec wykorzystywany w farmaceutyce, czyli ziele miłka wiosennego, pozyskiwany jest z roślin uprawnych zbieranych wczesną wiosną w czasie kwitnięcia.
Ziele suszy się w warunkach naturalnych: w miejscu zaciemnionym i z dostępem do powietrza. Susz powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych opakowaniach lub w słoikach – to ochroni go przed procesem pleśnienia.
Gorzykwiat kwitnie od kwietnia do maja. Płatki jego kwiatów są barwy złotożółtej, a owoce wyglądem przypominają jeżyny. Miłek porasta stanowiska słoneczne, z podłożem wapiennym lub gipsowym. Najczęściej można go spotkać w borach sosnowych lub na murawach.
Zobacz: Maść majerankowa – jak ją stosować? Działanie, skutki uboczne
Miłek wiosenny – prozdrowotne działanie
Najważniejsze składniki czynne, zawarte w miłku wiosennym, to glikozydy kardenolidowe (m.in. adonitoksyna, strofanytydy, cymaryna), należące do grupy substancji sercowych. Ziele jest również źródłem flawonoidów, adonitolu, adonilidu oraz soli mineralnych.
Miłek wiosenny wykorzystywany jest w leczeniu chorób kardiologicznych, schorzeń miażdżycowych i zaburzeń związanych z czynnością pracy serca.
Gorzykwiat wykorzystywany jest przede wszystkim przy leczeniu chorób kardiologicznych, schorzeń miażdżycowych i zaburzeń związanych z czynnością pracy serca. Wpływa na poprawę krążenia oraz na zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, równocześnie zmniejszając częstotliwość skurczy – poprawia to kondycję serca, które przepompowuje większe ilości krwi.
Flawonoidy działają przeciwzapalnie, moczopędnie oraz zmniejszają obrzęk nerek. Miłek wykazuje również właściwości uspokajające.
Przeczytaj także: Ogórecznik lekarski – właściwości, zastosowanie, sposoby użycia
Preparaty z miłka wiosennego
Preparaty z miłka wiosennego zawierające glikozydy nasercowe mogą być stosowane jedynie z zaleceniami lekarza kardiologa oraz po uzyskaniu recepty. Farmaceutyki występują najczęściej w postaci kropel. Przeciętna stosowana dawka wśród osób dorosłych wynosi 20-40 kropli, które powinny być stosowane 2-3 razy dziennie.
W aptekach lub w sklepach internetowych możemy zakupić gotową nalewkę, lecz jej dawkowanie również powinno być wcześniej skonsultowane z lekarzem. Najczęściej stosowana dawka wśród osób dorosłych wynosi od 15 do 45 kropel rozpuszczonych w wodzie. Nalewkę zażywa się zazwyczaj przed posiłkiem.
Miłek wiosenny jest coraz rzadziej stosowany w leczeniu chorób kardiologicznych ze względu na możliwość zatrucia – istnieje niewielka różnica między dawką leczniczą a dawką trującą.
Współcześnie miłek wiosenny jest coraz rzadziej stosowany w leczeniu chorób kardiologicznych ze względu na możliwość zatrucia – istnieje niewielka różnica między dawką leczniczą a dawką trującą. Nowoczesne preparaty zawierające glikozydy kardenolidowe są bezpieczne w użytkowaniu, dlatego też lekarze prowadzący rezygnują z przepisywania pacjentom farmaceutyków z miłka lekarskiego.
Uwaga: Preparaty z miłkiem nie powinny być przyjmowane przez osoby z blokiem przedsionkowo-komorowym.
Uwaga: Przeciwskazaniami do stosowania preparatów są: niedobór potasu, nadmiar wapnia, równoczesne przyjmowanie leków moczopędnych.
Zapoznaj się: Arnika górska – charakterystyka i zastosowanie prozdrowotne
Czy miłek wiosenny jest trujący?
Miłek wiosenny jest rośliną trującą, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Częstą przyczyną zatrucia jest mylenie gorzykwiatu z zielem kopru ogrodowego – pierzaste liście miłka swoim wyglądem przypominają znany nam koperek. Trucizna zawarta w bylinie oddziałuje głównie na układ pokarmowy oraz na serce.
Miłek wiosenny jest rośliną trującą, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Trucizna zawarta w bylinie oddziałuje głównie na układ pokarmowy oraz na serce.
Do objawów zatrucia gorzykwiatem należą:
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty,
- biegunki,
- posmak goryczy w ustach,
- wstrząs,
- spadek ciśnienia tętniczego,
- przyspieszenie akcji serca,
- zaburzenie przepływu tkankowego,
- drgawki.
Pierwsza pomoc w momencie zatrucia miłkiem wiosennym powinna przede wszystkim obejmować usunięcie jeszcze niewchłoniętej rośliny z układu pokarmowego. Zaleca się, aby dalsze leczenie odbywało się w szpitalu.
Sprawdź: Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – właściwości lecznicze i kosmetyczne