Czym są wzdęcia?
Wzdęcia są przypadłością jelitowo-żołądkową. Powstają w wyniku zbierania się w jelitach nadmiernej ilości gazów. Powiązane są z zaburzeniami ruchliwości jelit. Dolegliwość nasila się zazwyczaj po spożywanych posiłkach i towarzyszy jej uczucie nadmiernego wypełnienia brzucha.
Jakie są przyczyny wzdęć?
Wzdęcia i wzrost ilości gazów w jelitach może być powodowany przez wiele czynników, również związanych ze sposobem spożywania pokarmów.
Do najczęściej występujących przyczyn wzdęć należą:
- picie napojów gazowanych,
- spożywanie produktów gazotwórczych,
- zwiększone połykanie powietrza (np. mówienie podczas spożywania posiłków, żucia gumy),
- niedrożność jelit,
- zaburzenia trawienia i wchłaniania pokarmów w jelicie cienkim,
- zespół jelita drażliwego (IBS),
- choroby wątroby, trzustki, jelita grubego, dróg żółciowych.
Sposoby na wzdęcia
Z powracającymi wzdęciami możemy walczyć w sposób naturalny. Warto przede wszystkim zadbać o swoją dietę i wyeliminować z niej: dania ciężkostrawne, napoje gazowane, produkty gazotwórcze, cukier.
Dobrym sposobem jest picie dużej ilości płynów, spożywanie produktów zawierających błonnik pokarmowy, a także sięganie po naturalne probiotyki, takie jak: kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko.
Ziołowe napary pomogą na problemy trawienne i pozytywnie wpłyną na układ pokarmowy. Należy jednak pamiętać o ich regularnym stosowaniu. Do grupy ziół na wzdęcia należą: babka płesznik, rumianek, dziurawiec zwyczajny, pysznogłówka zwyczajna, kalina koralowa, biedrzeniec anyż, mięta pieprzowa, triphala, bylica boże drzewko, tymianek.
Sprawdź: Top 10 naturalnych produktów na zaparcia
Zioła na wzdęcia – babka płesznik
Babka płesznik jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Dzięki temu: zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi wzdęcia, normalizuje nadmierną pracę jelit i pomaga przy powracających biegunkach. Nasiona babki płesznik zmniejszają wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym, zmniejszają apetyt, pełnią funkcję naturalnego prebiotyku, wspierając rozwój mikroflory jelitowej.
Spożycie: 1 stołową łyżkę nasion babki zalać szklanką gorącej wody. Następnie odstawić na 15 minut. Spożywać maksymalnie 2 razy dziennie.
Uwaga: Podczas stosowania kuracji z użyciem nasion babki płesznik ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zalecane jest picie minimum 1,5 litra wody dziennie.
Uwaga: Babka płesznik jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Jej stosowanie nie jest wskazane przy niedrożności jelit oraz przy skurczach jelit.
Zioła na wzdęcia – rumianek pospolity
Rumianek pospolity stosowany był w przypadku występowania problemów trawiennych już od średniowiecza. W czasach starożytnych mieszkańcy Egiptu czcili kwiaty rumianku i składali je w ofierze słońcu. Współcześnie rumianek pospolity ma wiele prozdrowotnych zastosowań. Używany jest w celu: rozluźnienia napiętego układu pokarmowego, obniżenia stężenia glukozy we krwi, wyciszenia i redukcji nadmiernego stresu. Ziele łagodzi wzdęcia i inne dolegliwości trawienne, wpływa na prawidłową pracę jelit i lepsze trawienie, zmniejsza uszkodzenia błony żołądka.
Rumianek stosowany zewnętrznie na skórę wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i oparzeń.
Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku pospolitego należy zalać szklanką wrzącej wody. Następnie przykryć i parzyć przez 10-15 minut. Rumianek można spożywać bez ograniczeń.
Uwaga: Rumianek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uwaga: Należy zachować ostrożność przy równoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.
Sprawdź: Dieta wątrobowa – zasady, lista dozwolonych i przeciwwskazanych produktów
Zioła na wzdęcia – dziurawiec zwyczajny
Dziurawiec zwyczajny w starożytności chronił przed złymi duchami i nazywany był zielem świętego Jana. Współcześnie ziele wspomaga pracę wątroby, pobudza i reguluje pracę jelit – pomaga przy wzdęciach kolkach i innych dolegliwościach trawiennych. Działa rozkurczowo na przewód pokarmowy oraz drogi żółciowe.
Dziurawiec stosowany zewnętrznie na skórę przyspiesza gojenie się owrzodzeń, oparzeń oraz zmian zapalnych.
Napar z ziela: 1 łyżeczkę ziela dziurawca zwyczajnego zalać 200 ml wrzącej wody i odstawić pod przykryciem na 20 minut. Napar należy przyjmować przed jedzeniem, 2-3 razy dziennie.
Uwaga: Dziurawiec wykazuje właściwości fotouczulające – zwiększa wrażliwość na promienie świetlne.
Uwaga: Ziela powinny unikać osoby z poważnymi uszkodzeniami wątroby i nerek, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Uwaga: Dziurawca nie można łączyć z lekami przeciwdepresyjnymi, może również osłabiać działanie niektórych leków, np. antykoncepcyjnych.
Zioła na wzdęcia – pysznogłówka szkarłatna
Pysznogłówka szkarłatna jest mało popularnym zielem, lecz od dawna stosowana była przez Indian Północnoamerykańskich. Napar pomaga na wzdęcia i dolegliwości trawienne – redukuje wzdęcia, kolki, mdłości. Działa rozkurczowo, normalizując pracę jelit. Odpręża, koi układ nerwowy, zmniejszając stres i napięcie nerwowe.
Napar: 1 łyżeczkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie przykryć i odstawić na 5 minut. Napar ma posmak cytrusowy, ale jest również dość gorzki, dlatego warto go odcedzić i posłodzić – np. miodem.
Uwaga: Pysznogłówka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zioła na wzdęcia – kalina koralowa
Kalina koralowa znana jest przede wszystkim jako kwitnący na biało krzew dekoracyjny. W ziołolecznictwie wykorzystywana jest w celu wspomagania trawienia, łagodzenia: skurczy jelit, kolek, biegunek, bólów brzucha, wzdęć. Napar z kwiatów kaliny uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Napar: 1 łyżkę stołową kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez około 15-20 minut. Stosować 2 razy dziennie.
Uwaga: Kalinę koralową mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zioła na wzdęcia – biedrzeniec anyż
Biedrzeniec anyż najczęściej określany jest jako anyż lub anyżek. Do Polski został sprowadzony w średniowieczu przez mnichów benedyktyńskich. Do dzisiaj stosowany jest jako ziele łagodzące dolegliwości trawienne, dzięki działaniu rozkurczowym. Anyżek łagodzi: wzdęcia, bóle jelit, zgagę, skurcze jelit. Wpływa na wydzielanie enzymów trawiennych oraz żółci. Zmniejsza uczucie nadmiernej sytości po posiłku.
Anyż oddziałuje także na drogi oddechowe – pobudza wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, powoduje rozkurcz oskrzeli, ułatwia odkrztuszanie.
Napar: W garnku należy zagotować ok. 1,5 litra wody, do której dodaje się nasiona anyżu. Całość gotować na małym ogniu przez 5 minut. Napar wypijać gorący. Stosować kilka razy dziennie w przypadku dolegliwości trawiennych.
Uwaga: Biedrzeniec anyż może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Uwaga: Napary z anyżu wspomagają laktację u matek karmiących piersią.
Sprawdź: Jaka powinna być prawidłowa pozycja podczas wypróżniania? Wyjaśniamy
Zioła na wzdęcia – mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa powstała w wyniku skrzyżowania ze sobą mięty nawodnej i mięty zielonej. Wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego, przyspiesza metabolizm, łagodzi dolegliwości trawienne: wzdęcia, kolki, uczucie ciężkości po posiłku. Ułatwia trawienie tłuszczy, pobudza wydzielanie żółci. Mięta pieprzowa jest zalecana dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego (IBS).
Napar: 1-2 łyżeczki liści mięty pieprzowej zalać szklanką wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Napar można odcedzić i spożywać bez ograniczeń.
Uwaga: Miętę mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zioła na wzdęcia – triphala
Triphala to ajurwedyjska mieszanka ziół, która powstała w Indiach już tysiąc lat temu. W jej skład wchodzą: amla, bhibitaki, haritaki. Triphala pobudza perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia, przeciwdziała: zaparciom, wzdęciom, kolkom. Wpływa na rozwój mikroflory jelitowej, regeneruje błonę śluzową znajdującą się w jelicie cienkim, jelicie grubym oraz w żołądku.
Mieszanka ziół pomaga w leczeniu IBS – zespołu jelita drażliwego, poprawiając funkcjonowanie jelit. Jest źródłem błonnika pokarmowego – utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz prawidłowy poziom cholesterolu.
Stosowanie: Przez trzy pierwsze miesiące kuracji zaleca się stosowanie od 0,5 do 1 łyżeczki proszku rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody. Po upływie trzech miesięcy dawkę można zmniejszyć. Triphala powinna być stosowana 2 razy dziennie – rano i wieczorem, pół godziny przed posiłkiem.
Uwaga: Triphala nie jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią.
Zioła na wzdęcia – bylica boże drzewko
Bylica boże drzewko w średniowieczu używana była w celu odstraszania owadów, a współcześnie wykorzystywana jest jako ziele wspomagające układ pokarmowy. Bylica łagodzi dolegliwości związane z trawieniem: wzdęcia, kolki, bóle brzucha. Wspiera procesy trawienne, pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego.
Napar: 1-2 łyżeczki ziela bylicy zalać wrzącą wodą, a następnie pozostawić do naciągnięcia na około 10 minut. Stosować 2-3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Zastosowanie kulinarne: Bylica boże drzewko może być stosowana jako przyprawa wzbogacająca np. dania mięsne, czy rybne. Dodanie szczypty bylicy do potraw, które są ciężkostrawne i tłuste, poprawi ich przyswajalność oraz pobudzi procesy trawienne.
Uwaga: Bylica boże drzewko może być stosowana w formie przyprawy do dań wśród kobiet w ciąży i karmiących.
Uwaga: Stosowanie naparów nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Sprawdź także: Zioła na obniżenie cukru – 10 ziół regulujących poziom glukozy we krwi
Zioła na wzdęcia – tymianek pospolity
Tymianek pospolity stosowany jest jako przyprawa w kuchni europejskiej oraz bliskowschodniej. Jako surowiec leczniczy ziele tymianku wpływa na nasz układ pokarmowy, reguluje trawienie, zmniejsza nadmierną pracę jelit, łagodzi: wzdęcia, kolki, zaparcia, uczucie ciężkości po posiłku, objawy schorzeń jelita, schorzeń żołądka i wątroby. Wspomaga oczyszczanie organizmu z bakterii, wirusów, grzybów, a dodatkowo korzystnie wpływa na górne drogi oddechowe.
Napar: Niewielką ilość suszu zalać szklanką wrzącej wody i odstawić do naciągnięcia na 5 minut.
Uwaga: Tymianek pospolity nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.
Uwaga: Ziele może obniżyć poziom cukru we krwi.
Bibliografia
T. Dąbkowska, Charakterystyka wybranych gatunków ziół i chwastów
użytków zielonych, Olsztyn 2013 (dostęp online) https://www.researchgate.net/profile/Teresa-Dabkowska/publication/272825259_Charakterystyka_wybranych_gatunkow_ziol_i_chwastow_uzytkow_zielonych/links/54f065120cf25f74d7266dcc/Charakterystyka-wybranych-gatunkow-ziol-i-chwastow-uzytkow-zielonych.pdf
https://www.herbapol.poznan.pl/pl/artykuly/naturalne-sposoby-na-wzdecia-i-zaparcia