Zioła na trzustkę – 10 propozycji

Trzustka jest narządem, który w naszym organizmie produkuje sok trzustkowy, pomaga w trawieniu cukrów i tłuszczów oraz produkuje hormony – insulinę i glukagon. Warto zadbać o jej dobrą kondycję, ponieważ nieleczone schorzenia mogą doprowadzić do ostrego zapalenia trzustki. Jakie zioła pomogą nam w regulacji pracy tego narządu?

Glistnik jaskółcze ziele o zółtych kwiatach

Zioła na trzustkę pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz regenerują trzustkę od środka. Do ziół o działaniu prozdrowotnym należą: bylica piołun, glistnik jaskółcze ziele, pokrzywa zwyczajna, czarnuszka siewna, gurmar, moringa olejodajna, haronga, szałwia lekarska, szyszki chmielu, mniszek lekarski. 

Zioła na trzustkę – bylica piołun

Bylica piołun pobudza wydzielanie soków trawiennych – trzustkowego, żołądkowego, jelitowego oraz żółci. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dróg żółciowych, podnosi metabolizm i apetyt, reguluje ruchy perystaltyczne jelit, pomaga w zwalczaniu pasożytów, grzybów, wesz, owsików.

Co ciekawe, piołun wykorzystywany był w roli przyprawy ziołowej na terenie starożytnego Egiptu, Grecji oraz Rzymu. W średniowieczu zaś ziele było używane do produkcji aromatyzowanego piwa. Współcześnie bylica wykorzystywana jest do produkcji absyntu. 

Napar z ziela: 1 łyżkę stołową bylicy piołun należy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 30 minut. 1 szklankę naparu spożywać kilka razy dziennie po małych porcjach. 

Napar z mielonego ziela: 0,5 łyżeczki mielonego ziela zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie wrzącej wody. Ostudzić i wypić całość wraz z osadem. Stosować 2 razy dziennie.

Uwaga: Bylica piołun nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Uwaga: Ziele nie jest wskazane przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Uwaga: Po spożyciu ziela mogą występować działania niepożądane, takie jak: zawroty głowy, pobudzenie psychiczne, halucynacje, dreszcze, drgawki, wymioty, nudności, podrażnienie przewodu pokarmowego, podrażnienie nerek. 

Zioła na trzustkę – glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskółcze ziele zawiera alkaloidy, flawonoidy, kwasy organiczne, dzięki czemu wspomaga wytwarzanie żółci i pobudza wydzielanie soku trzustkowego oraz soku żołądkowego. Wykazuje działanie rozkurczowe – rozluźnia mięśnie gładkie i mięśnie szkieletowe, łagodzi bóle brzucha związane z bolesnymi menstruacjami.

Glistnik łagodnie uspokaja nasz organizm i może pomóc przy bezsenności. Dodatkowo stosowanie go zewnętrznie do przemywania cery, poprawia jej kondycję oraz wygląd. 

Napar z ziela ciętego: 1 łyżkę stołową ziela glistnika zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć przez około 30 minut. 1 szklankę naparu należy rozłożyć na 3-4 porcje i spożywać w ciągu dnia. 

Napar z ziela mielonego: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością ciepłej wody. Napar wypić wraz z osadem. Stosować 2 razy dziennie. 

Uwaga: Ziela nie mogą stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Uwaga: Glistnik nie jest wskazany przy: jaskrze, chorobie wrzodowej, zapaleniu błony śluzowej żołądka. 

Uwaga: Nie można przekraczać zalecanej dawki dobowej ziela – 1 łyżki stołowej.

Stosowanie zbyt dużych ilości glistnika skutkuje: bólami brzucha, wymiotami, podrażnieniem przewodu pokarmowego, uszkodzeniami oczu, podwyższeniu ciśnienia, uszkodzeniami wątroby.

Zioła na trzustkę – pokrzywa zwyczajna

null
Pokrzywa wpływa na produkcję enzymów trzustkowych

Pokrzywa pomaga w pozbyciu się nadmiaru toksyn prowadzących do zaburzeń pracy trzustki, zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Pobudza również produkcję enzymów trzustkowych, wpływa na prawidłową pracę jelit i przemianę materii.

Pokrzywa działa moczopędnie, zapobiega odkładaniu się złogów w nerkach, poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci. 

Napar z korzenia pokrzywy: 3 łyżki stołowe korzenia włożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut. Wypijać 3 razy dziennie po 1 szklance naparu.

Napar z liści: 1-2 łyżki stołowe pokrzywy zalać wrzącą wodą. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut i stosować po szklance naparu 2-4 razy dziennie. 

Napar z mielonych liści pokrzywy: 0,5 łyżeczki mielonych liści zalać niewielką ilością ciepłej wody. Następnie wystudzić i wypić razem z osadem. Napar spożywać 3-4 razy dziennie. 

Uwaga: Pokrzywa nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży – może wywoływać poronienie. 

Uwaga: Osoby chorujące na schorzenia nerek powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji pokrzywą.

Zioła na trzustkę – czarnuszka siewna 

Czarnuszka siewna nazywana jest także czarnym kminem. W medycynie stosowana była już od starożytności, a jej nasiona zostały odkryte w grobowcu faraona Tutenchamona.

Czarnuszka pobudza wydzielanie żółci, wspiera układ pokarmowy, pobudza pracę jelit, pomaga przy dolegliwościach trawiennych. Roślina oddziałuje na płuca i drogi oddechowe, a stosowana zewnętrznie w formie okładów łagodzi podrażnienia, alergie i stany zapalne skóry.

Napar z nasion: 1-2 łyżeczki nasion należy zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut. Potem odcedzić i stosować 2-3 razy dziennie.

Napar nadaje się również do użytku zewnętrznego w celu przemywania skóry lub wykonywania okładów. 

Uwaga: Kobiety w ciąży nie powinny stosować zbyt dużych ilości czarnuszki.

Uwaga: Czarnuszka stosowana zewnętrznie na skórę może powodować reakcje alergiczne. 

Zioła na trzustkę – gurmar 

Gurmar wspomaga pracę trzustki, wpływa na jej regenerację oraz stymuluje komórki beta trzustki do produkowania insuliny. Nazywany jest „niszczycielem cukru”, ponieważ zmniejsza chęć na słodycze, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, jest polecany dla cukrzyków i osób chorujących na insulinooporność.

Gurmar oddziałuje pozytywnie również na poziom cholesterolu we krwi.

Napar z ciętego liścia: 1 łyżeczkę liści zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć przez 10 minut. Napar najlepiej stosować 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. 

Napar z mielonego liścia: 1 łyżeczkę proszku zalać ciepłą wodą, odczekać do ostudzenia naparu i wypić go razem z osadem. Spożywać 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Nie należy stosować gurmaru wśród kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Uwaga: Należy zachować szczególną ostrożność przy równoczesnym przyjmowaniu leków na cukrzycę. 

Sprawdź także: Zioła na nerki – 10 ziół, które usprawnią pracę nerek

Zioła na trzustkę – moringa olejodajna

Moringa olejodajna to tropikalna roślina pochodząca z Indii. Działa ochronnie na komórki beta trzustki, które produkują insulinę, reguluje stężenie glukozy we krwi,  pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu – LDL, a zwiększa „dobrego” – HDL.

Moringa jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, hamuje procesy starzenia. Posiada również właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. 

Napar z suszonych liści: 1 łyżkę stołową liści moringi należy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut i przecedzić. Stosować kilka razy dziennie po 1 szklance naparu.

Napar z mielonych liści: Sproszkowanych liści nie można dodawać do gorącej wody, ponieważ grozi to utratą ich cennych wartości odżywczych. Najlepiej 0,5 łyżeczki proszku zalać 1 szklanką zimnej wody mineralnej. Spożywać razem z osadem, maksymalnie 4 razy dziennie. 

Uwaga: Moringa nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, ponieważ może wywołać poronienie.

Uwaga: Moringa może obniżać żeńską płodność – nie zaleca się jej stosowania u kobiet starających się o dziecko. 

Zioła na trzustkę – haronga 

Haronga pochodzi z Madagaskaru, a obecnie występuje także na terenie Australii, Afryki Południowej i Afryki Środkowej. Roślina zwiększa wydzielanie soku trzustkowego, żółci, enzymów trawiennych żołądka oraz jelit. Wspomaga trawienie, poprawia funkcjonalność jelit, determinuje usuwanie bakterii i pasożytów z organizmu. 

Napar: 1 łyżeczkę kory włożyć do garnka, następnie wlać 1 szklankę wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Wypijać maksymalnie 3 szklanki dziennie. 

Uwaga: Nie stosować u: kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, chorych na kamicę żółciową, chorych na niedrożności dróg żółciowych. 

Uwaga: Haronga może zwiększać wrażliwość na promienie słoneczne. 

Zioła na trzustkę – szałwia lekarska

Zielone liście szałwii lekarskiej
Z liści szałwii lekarskiej wykonuje się prozdrowotne napary

Szałwia lekarska znana jest przede wszystkim jako naturalny środek do płukania gardła i jamy ustanej – ma właściwości antyseptyczne i ściągające. Stosowana na skórę przyspiesza gojenie ran, otarć, zmian trądzikowych. 

W użytku wewnętrznym szałwia wspomaga pracę trzustki, wpływa na trawienie, układ pokarmowy, pomaga w złagodzeniu nadmiernej pracy jelit oraz zmniejsza nadmierne wydzielanie potu. 

Napar liść cięty: 1 lub 2 łyżki stołowe szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Po przecedzeniu spożywać 2 razy dziennie. Napar nadaje się do użytku zewnętrznego. 

Napar liść mielony: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody. Po ostudzeniu całość wypić. Stosować 2 razy dziennie.

Uwaga: Szałwia nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży. W okresie karmienia piersią może spowodować całkowity zanik laktacji. Stosowanie niewielkich ilości szałwii może wpłynąć również na zmniejszenie laktacji.

Uwaga: Nie należy przekraczać zalecanej dawki ziela.

Zioła na trzustkę – szyszki chmielu

Szyszki chmielu są współcześnie kojarzone przede wszystkim z wyrobami browarniczymi, jednak ich prozdrowotne zastosowanie było znane już w czasach starożytności. Chmiel poprawia procesy trawienia i łagodzi dolegliwości trawienne, uspokaja ciało i umysł, pomaga w walce z bezsennością i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. 

Napar: 1-2 łyżki stołowe chmielu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Następnie przecedzić i spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance. 

Uwaga: Chmiel nie jest zalecany dla osób kierujących pojazdami i obsługujących urządzenia mechaniczne. Nie jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na trzustkę – mniszek lekarski 

Mniszek lekarski wpływa na czynność wydzielniczą trzustki – pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zmniejsza ryzyko powstawania zastojów żółci. Ziele obniża stężenie glukozy we krwi oraz poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL. Usuwa toksyny z wątroby oraz nerek i przeciwdziała objawom przeziębienia. 

Napar ziele cięte: 1-2 łyżeczki mniszka zalać szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut, odcedzić i spożywać 3 razy dziennie. 

Napar ziele mielone: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody i zostawić do ostudzenia. Wypijać wraz z osadem 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Mniszka lekarskiego nie można stosować przy: niedrożności dróg żółciowych, wrzodach żołądka lub przy zapaleniu żołądka.

Uwaga: Ziele mniszka jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.