Zioła na nadciśnienie – 10 propozycji ziół regulujących ciśnienie krwi

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, która nieleczona może doprowadzić do zawału, wylewu lub udaru mózgu. Istnieją naturalne sposoby pomagające w obniżeniu ciśnienia, np. stosowanie ziół. Jakie zioła zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Liście i kwiaty lipy

Zioła na nadciśnienie mają za zadanie wpływać na rozluźnianie naczyń krwionośnych i regulować ciśnienie tętnicze krwi. Często działają również relaksująco, zwalczają napięcie nerwowe, czy pomagają w walce z bezsennością.

Zioła wykazujące działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi) to: lipa, kokoryczka, perz właściwy, melisa lekarska, serdecznik pospolity, rumianek pospolity, głóg, szyszki chmielu, jemioła, ruta zwyczajna. 

Jakie są normy ciśnienia tętniczego?

Nadciśnienie tętnicze zazwyczaj nie powoduje widocznych objawów, dlatego ważne jest regularne mierzenie ciśnienia skurczowego oraz ciśnienia rozkurczowego.

Normy ciśnienia tętniczego:

  • 120 - 129 mm Hg / 80 - 84 mm Hg – ciśnienie prawidłowe,
  • 130 - 139 mm Hg / 85 - 89 mm Hg – ciśnienie wysokie prawidłowe,
  • 140 - 159 mm Hg / 90 - 99 mm Hg – nadciśnienie tętnicze pierwszego stopnia,
  • 160 - 179 mm Hg / 100 - 109 mm Hg – nadciśnienie tętnicze drugiego stopnia,
  • powyżej ≥ 180 mm Hg / ≥ 110 mm Hg – nadciśnienie tętnicze trzeciego stopnia.

Zioła na nadciśnienie – lipa 

Słowianie określali lipę mianem świętego drzewa i wierzyli w jej uzdrawiającą moc. Współcześnie roślina nie wyleczy nas ze wszystkich chorób, ale może wspomóc naturalne leczenie, dzięki swym prozdrowotnym właściwościom.

Lipa obniża podwyższone ciśnienie, normalizuje rytm pracy serca, uspokaja i ułatwia zasypianie. Dzięki właściwościom napotnym jest wykorzystywana przy pierwszych objawach przeziębienia lub grypy, łagodzi katar, kaszel i podrażnienia gardła. Dodatkowo pobudza procesy trawienne, a stosowana w formie okładów potrafi zmniejszyć opuchliznę wokół oczu i pomaga przy zapaleniu spojówek. 

Napar: 1-2 łyżeczki kwiatów lipy zalać szklanką wrzącej wody, następnie przykryć i parzyć przez 15 minut. Lipę można spożywać bez ograniczeń. 

Napar do użytku zewnętrznego: napar stosowany do okładów zewnętrznych powinien być mocniejszy od naparu do użytku wewnętrznego – 1-2 łyżki stołowe kwiatów lipy zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem około 30 minut. 

Uwaga: Lipa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Zioła na nadciśnienie – kokoryczka 

Kokoryczka powszechnie występuje w Polsce, a dawniej używana była jako w formie opatrunku na rany i stłuczenia. Dziś przede wszystkim jest stosowana w celu utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi i wspierania pracy serca – kokoryczka reguluje rytm pracy serca, wzmacnia skurcze serca i zwiększa jego pojemność.

Pomaga również w obniżaniu poziomu glukozy we krwi i wywiera wpływ na naszą skórę – łagodzi zmiany zapalne i trądzikowe, działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie się ran. 

Napar: 1 łyżkę stołową kłącza zalać szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 30 minut i przecedzić. Stosować przez maksymalnie 2 miesiące, wypijając po 3 łyżki naparu 2-3 razy dziennie. 

Uwaga: Kokoryczki nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Zioła na nadciśnienie – perz właściwy

null
Perz właściwy reguluje ciśnienie tętnicze

Perz właściwy dzięki właściwościom moczopędnym może pomóc w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo pobudza nerki do pracy, usuwa z nich złogi, oczyszcza organizm – przyspiesza przemianę materii i wydala z organizmu jej zbędne produkty i toksyny – zwiększa wydzielanie żółci.

Perz wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci. 

Napar: 2 łyżki stołowe ciętego kłącza perzu wrzucić do garnka i zalać 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić na 30 minut i spożywać po pół szklanki naparu. 

Uwaga: Perz właściwy nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zioła na nadciśnienie – melisa lekarska

Melisa lekarska oddziałuje na nasz układ nerwowy – redukuje napięcie nerwowe (głównie to wywołanie stresem), koi, łagodzi uczucie niepokoju. Reguluje i obniża ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na trawienie, działając rozkurczowo na przewód pokarmowy i pobudzając wydzielanie żółci. 

Napar: 1 łyżkę stołową ziela melisy zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut. Napar można spożywać bez ograniczeń.

Uwaga: Melisę mogą stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.

Zioła na nadciśnienie – serdecznik pospolity

Serdecznik pospolity rozszerza i rozkurcza naczynia krwionośne, przez co reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Wzmacnia serce, działa rozkurczowo na jelita, usprawniając procesy trawienne oraz łagodzi ból podbrzusza w czasie bolesnej menstruacji. Serdecznik koi również układ nerwowy – łagodzi napięcia nerwowe, ułatwia zasypianie, wycisza umysł. 

Napar: 2 łyżeczki ziela włożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przecedzić i spożywać przed posiłkiem po 1 łyżce stołowej 3-5 razy dziennie. 

Napar z mielonego ziela: 0,5-1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej, ale nie wrzącej wody. Po ostudzeniu napar wypić razem z osadem. Stosować podczas posiłków 2-4 razy dziennie. 

Zioła na nadciśnienie – rumianek pospolity

Rumianek pospolity relaksuje organizm, rozluźnia ściany naczyń krwionośnych i wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu może obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Używany jest również w celu regulowania poziomu glukozy we krwi i do rozluźniania napiętego przewodu pokarmowego.

Rumianek działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, dlatego w użytku zewnętrznym koi naszą skórę i pomaga w gojeniu się ran i oparzeń.

Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku pospolitego zalać 1 szklanką wrzącej wody. Następnie parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut. Napar można spożywać bez ograniczeń, zarówno w użytku wewnętrznym, jak i zewnętrznym. 

Uwaga: Rumianek jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Uwaga: Należy zachować ostrożność przy równoczesnym zażywaniu leków przeciwzakrzepowych.

Zioła na nadciśnienie – głóg 

Dobroczynny wpływ głogu na serce był znany i wykorzystywany w medycynie ludowej od wielu lat. Dzięki zawartości polifenoli głóg wzmacnia serce i naczynia krwionośne, przyczynia się do ich lepszego dotlenienia oraz ukrwienia, wpływa na krążenie krwi i reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Głóg działa także antyoksydacyjnie i uspokajająco na układ nerwowy (dlatego może być stosowany przy bezsenności i w okresie wzmożonego stresu), zwiększa ukrwienie mózgu, przyczynia się do zmniejszenia frakcji „złego” cholesterolu LDL i normuje poziom cholesterolu całkowitego. 

Napar z kwiatostanu: 1 łyżkę stołową suszonych kwiatów głogu zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć przez 10-15 minut. Po przecedzeniu wypić. Spożywać 3 razy dziennie. 

Napar z mielonego kwiatostanu: 1 łyżeczkę mielonego proszku zalać odrobiną gorącej wody. Napar wypijać 2-3 razy dziennie razem z osadem. 

Napar z owoców: 1 łyżkę stołową rozdrobnionych owoców głogu należy włożyć do garnka i zalać 1 szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić i wypijać 1-2 razy dziennie po 1 szklance. 

Uwaga: Napary należy przyjmować regularnie przez minimum 2-3 miesiące. 

Uwaga: Głóg nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Zioła na nadciśnienie – szyszki chmielu

W starożytnej Grecji i Rzymie szyszki chmielu stosowane były w przypadku bezsenności i w celu obniżenia popędu seksualnego – tzw. antyafrodyzjak. Współcześnie kojarzone są przede wszystkim z wyrobami browarniczymi, ale posiadają również właściwości prozdrowotne.

Szyszki chmielu łagodzą dolegliwości trawienne i objawy menopauzy, hamują aktywność ośrodka układu nerwowego, spowalniają przenoszenie bodźców do mózgu – dzięki temu uspokajają, wyciszają ciało i umysł, regulują ciśnienie tętnicze krwi. 

Napar: 1-2 łyżki stołowe szyszek chmielu zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić i spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance.

Jeśli chcemy pobudzić trawienie, to zaleca się stosowanie naparu przed posiłkiem. W przypadku naturalnego leczenia bezsenności napar z szyszek chmielu spożywać raz dziennie przed snem. 

Uwaga: Chmielu nie powinno się stosować równocześnie z lekami uspokajającymi. 

Uwaga: Chmiel nie jest zalecany dla osób kierujących pojazdami i obsługujących urządzenia mechaniczne. 

Uwaga: Chmiel nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 

Zioła na nadciśnienie – jemioła

Jemioła pospolita jest półpasożytniczą rośliną porastającą drzewa. W ziołolecznictwie wykorzystywana jest w celu regulacji ciśnienia krwi oraz uspokojenia pracy serca, zwłaszcza w stanach nadmiernego napięcia nerwowego. Zalecana jest także w celu łagodzenia objawów menopauzy. 

Napar: 1 łyżkę stołową jemioły zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Spożywać po pół szklanki naparu 2-3 razy dziennie. 

Napar z mielonego ziela: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością ciepłej wody.

Napar należy wypijać wraz z osadem i stosować 2-3 razy dziennie.

Uwaga: Jemioły nie jest zalecana dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią. 

Zioła na nadciśnienie – ruta zwyczajna

Ruta zwyczajna nie jest współcześnie popularnym ziołem, lecz dawniej była traktowana jako roślina magiczna – odpędzała złe moce, a na terenie Litwy stanowiła symbol czystości.

Ruta jest wykorzystywana przede wszystkim w celu wpływania na kondycję naczyń krwionośnych, a dzięki działaniu uspokajającemu, obniża ciśnienie. Ziele łagodzi skurcze macicy i bóle mięśniowe, stosowane zewnętrznie poprawia stan cery trądzikowej i zmniejsza obrzęki przy stłuczeniach. 

Napar: 2 łyżki stołowe ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na godzinę.

Napar może być stosowany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. 

Uwaga: Ruta wykazuje działanie fotouczulające – zwiększa wrażliwość komórek na promieniowanie świetlne. 

Uwaga: Ruta nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.