Top 10 naturalnych produktów na zaparcia

Problemy z zaparciami mogą być powiązane zarówno z naszym trybem życia i stosowaną dietą, jak i z rozwojem poważnych schorzeń. Zanim sięgniemy po wyroby z apteki, warto, abyśmy zapoznali się z produktami, które również mogą pomóc nam w walce z zaparciami i często znajdziemy je w naszej domowej kuchni. W artykule prezentujemy top 10 naturalnych produktów na zaparcia.

Zielone owoce i warzywa

Czym są zaparcia i jakie są ich przyczyny?

Zaparcia to termin stosowany w przypadku, gdy do wypróżniania się dochodzi rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Zaparciom towarzyszą również inne objawy, takie jak:

  • uczucie niepełnego wypróżnienia,
  • problemy z wypróżnieniem (duży wysiłek podczas parcia na stolec),
  • twarde stolce,
  • rzadkie występowanie luźnych stolców (bez stosowania środków przeczyszczających).

Wśród przyczyn występowania zaparć można wymienić:

  • nieodpowiednią dietę,
  • nadmierny stres,
  • siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej,
  • zmiany w budowie anatomicznej jelit,
  • niedoczynność tarczycy,
  • cukrzycę,
  • przewlekłą niewydolność nerek,
  • chorobę Parkinsona,
  • stwardnienie rozsiane,
  • raka jelita grubego,
  • stosowanie leków na nadciśnienie,
  • stosowanie leków przeciwdepresyjnych,
  • stosowanie leków przeciwdrgawkowych,
  • stosowanie tzw. opioidów,
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • przyjmowanie preparatów żelaza i wapnia,
  • stosowanie środków antykoncepcyjnych.

Przeczytaj również: Zioła na wzdęcia – 10 ziół zmniejszających dolegliwości trawienne

Błonnik pokarmowy na zaparcia 

Zanim przejdziemy do prezentacji 10 naturalnych produktów na zaparcia, to pokrótce skupimy się na działaniu błonnika pokarmowego.

Błonnik pokarmowy najczęściej stosowany jest w walce z nawracającymi zaparciami. Jego optymalne spożycie wynosi od 25 do 35 gramów dziennie. Błonnik zatrzymuje wodę, dzięki czemu zwiększa wilgotność stolca. Zmiana w jego konsystencji sprawia natomiast, że łatwiej dochodzi do wypróżniania. Dodatkowo stymuluje wydzielanie wody oraz śluzu, a także przyczynia się do szybszej pracy jelit. 

Błonnik zawarty jest w:

  • produktach razowych (pieczywa razowe, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienne, brązowy ryż, płatki owsiane, płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki gryczane, otręby pszenne, otręby owsiane, dziki ryż),
  • owocach i warzywach (jabłka, śliwki, gruszki, banany, agrest, truskawki, morele, brzoskwinie, brukselka, kapusta, pietruszka, marchew, brokuły, bakłażan),
  • nasionach roślin strączkowych (soczewica, soja, bób, fasola, groch),
  • orzechach,
  • nasionach chia,
  • siemieniu lnianym,
  • pestkach dyni,
  • pestkach słonecznika.

Zapoznaj się: Jaka powinna być prawidłowa pozycja podczas wypróżniania? Wyjaśniamy 

Top 10 produktów naturalnie wspomagających walkę z zaparciami

Kiwi owoce
Kiwi to naturalne źródło błonnika pokarmowego, które pomoże nam w walce z zaparciami

Poniżej prezentujemy produkty spożywcze, które pozytywnie wpływają m.in. na pracę jelit i przemianę materii, dzięki czemu wspomagają nas w walce z zaparciami.

1. Woda i inne napoje

Odpowiednie nawodnienie organizmu również może przeciwdziałać zaparciom. O wodzie nie możemy zapominać również w sytuacji, gdy sięgamy po źródła błonnika pokarmowe, które wymieniliśmy wyżej. Najlepiej, abyśmy wypijali minimum dwa litry wody dziennie. Możemy do niej dodawać np. owoce, sok cytrynowy, lub zdecydować się na ziołowe napary czy świeże soki.

2. Koper włoski

Koper włoski wykorzystywany jest w roli naturalnego produktu na pobudzenie trawienia i perystaltyki jelit. Stosowany jest również w sytuacjach, gdy odczuwamy dyskomfort po spożyciu tłustych potraw. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym koper włoski nie podrażnia jelit. Aby wykonać napar z kopru, wystarczy, że jedną łyżeczkę nasion zalejemy szklanką wrzącej wody, a następnie będziemy parzyć je przez około 15 minut. Ziołową herbatę możemy spożywać dwa razy dziennie.

3. Babka płesznik

Babka płesznik to popularny, naturalny środek na zaparcia. Ułatwia ona wypróżnianie się oraz reguluje częstotliwość oddawania stolca. W nasionach zawarte są duże ilości błonnika pokarmowego, który ułatwia przesuwanie mas kałowych w obrębie jelit oraz przyspiesza proces wypróżniania. Dodatkowo babka płesznik nawilża i ochrania błonę śluzową jelit. Dziennie możemy spożywać od około 25 do 40 gramów nasion płesznika. Zalewamy je według proporcji 1:30, czyli gram nasion na 30 mililitrów płynu. Nasiona pęcznieją, dzięki czemu tworzy się kleik, który spożywamy w całości. 

Uwaga: Pamiętajmy o dodatkowym przyjmowaniu minimum dwóch litrów wody.

4. Kiwi

Owoc kiwi to źródło błonnika pokarmowego oraz enzymu – aktynidyny – pobudzającego ściany jelit. Badania wskazują również, że owoc poprawia pracę jelit u osób zmagających się z zaparciami oraz z zespołem jelita drażliwego. 

5. Suszone śliwki

Suszone śliwki stanowią kolejne cenne źródło błonnika pokarmowego. Przyczyniają się one między innymi do zwiększenia masy stolca oraz stymulują mikroflorę przewodu pokarmowego. Warto spożywać od 50 do 80 gramów suszonych śliwek dziennie.

6. Fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny)

Kefir, maślanka oraz jogurt naturalny poprawiają skład flory bakteryjnej jelit, regulują pracę przewodu pokarmowego, poprawiają konsystencję stolca oraz zwiększają liczbę wypróżnień.

7. Warzywa kiszone

Działanie podobne do fermentowanych produktów mlecznych wykazują również kiszonki – poprawiają one skład flory bakteryjnej jelit. Do diety warto więc włączyć: kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kiszone buraki, sok z kiszonych warzyw, kimchi, natto.

8. Aloes

Aloes oraz sok z aloesu zwiększają liczbę wypróżnień, a także łagodzą objawy związane z zespołem jelita drażliwego. Obecna w aloesie barbaloina stymuluje wydzielanie śluzu w obrębie jelit. Dziennie warto sięgać od 50 do 100 mililitrów soku z aloesu.

9. Ocet jabłkowy

Badania naukowe wskazują, że spożywanie octu jabłkowego również może przyczynić się do zmniejszenia problemu z zaparciami. Wystarczy, że 10 mililitrów octu jabłkowego rozcieńczymy w szklance wody. Taką mieszankę spożywajmy dwa razy dziennie, zwłaszcza do śniadania oraz do kolacji. 

10. Olej lniany

Naukowcy dowodzą również, że przy zaparciach warto sięgać po naturalny olej roślinny – olej lniany. Dodatkowo wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości i oddziałuje między innymi na  układ odpornościowy i układ sercowo-naczyniowy. Przyspiesza metabolizm i trawienie oraz regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Zobacz: Senes: doraźny sposób na zaparcia – zastosowanie, przeciwwskazania

 

 

Bibliografia

https://www.izielnik.pl/blog/naturalne-sposoby-na-zaparcia 

https://krokdozdrowia.com/zaparcia-5-najskuteczniejszych-naparow/

https://stronazdrowia.pl/babka-plesznik-psyllium-wlasciwosci-dawkowanie-wskazania-i-przeciwwskazania-babka-plesznik-na-odchudzanie-zaparcia-i-cholesterol/ar/c14-14912232

https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a5330/Jakie-sa-najlepsze-zrodla-blonnika-pokarmowego.html/m337