Zioła na cholesterol regulują poziom cholesterolu całkowitego, poziom frakcji LDL i HDL, a także stężenie trójglicerydów. Dodatkowo wykazują szereg innych właściwości prozdrowotnych.
Do ziół oddziałujących na poziom cholesterolu we krwi należą: ostropest plamisty, arjuna, morwa biała, karczoch zwyczajny, pochrzyn włochaty, mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi, lucerna siewna, coptis cynowód chiński, moringa.
Zioła na cholesterol – ostropest plamisty
Ostropest plamisty jest najczęściej stosowany przy schorzeniach wątroby, ale również w pozytywny sposób wpłynie na poziom cholesterolu w naszym organizmie. Jego nasiona posiadają sylimarynę, substancję, która działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chroniąc komórki wątroby i pobudzając wytwarzanie żółci. Izoflawony, zawarte w ostropeście, regulują poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
Zioło przyczynia się również do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
Napar z mielonych nasion: 2 łyżeczki nasion ostropestu wsypać do szklanki, zalać gorącą wodą. Stosować 2-3 razy dziennie.
Uwaga: Ostropest plamisty nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, dzieci poniżej 12 roku życia.
Uwaga: Ostropest może wywoływać zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Nie jest wskazany przy ostrych zatruciach wątroby.
Zapoznaj się: Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Zioła na cholesterol – arjuna
Arjuna jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie Indii od tysięcy lat. Kora reguluje ciśnienie, wpływa na profil lipidowy – pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego, a także jego frakcji LDL i HDL.
Dzięki zawartości fitosteroli ogranicza wchłanianie cholesterolu. Arjuna wzmacnia serce, chroni je przed uszkodzeniami i wpływem stresu oksydacyjnego, utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi.
Napar kora cięta: 1-2 łyżki stołowe kory wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Następnie doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut na małym ogniu. Jeden napar najlepiej spożywać w 3-4 porcjach, 2 godziny po posiłku.
Napar arjuna mielona: 1 łyżeczkę kory zalać 0,5 szklanki wrzącej wody. Odczekać do ostudzenia i wypić napar razem z osadem. Spożywać 2-4 razy dziennie, 2 godziny po posiłku.
Uwaga: Nie zaleca się stosowania arjuny wśród kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uwaga: Arjuna osłabia działanie hormonów tarczycowych, osoby przyjmujące tyroksynę i leki obniżające ciśnienie krwi nie powinny jej stosować.
Zioła na cholesterol – morwa biała
Morwa biała przybyła z Chin do Europy w XI wieku. Zawartość przeciwutleniaczy – flawonoidów – zapobiega utlenianiu cząsteczek frakcji cholesterolu LDL, dzięki czemu chroni przed rozwojem miażdżycy.
Bioaktywne substancje wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu LDL. Morwa biała wspiera metabolizm węglowodanów (polecana jest również podczas procesu odchudzania) i utrzymuje odpowiednie stężenie glukozy we krwi.
Napar: 1-2 łyżeczki liści morwy zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć i parzyć przez 15 minut. Spożywać 1-2 razy dziennie.
Uwaga: Morwa biała nie jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zioła ma cholesterol – karczoch zwyczajny
Karczoch przybył z rejonów śródziemnomorskich, gdzie znany był głównie z kwiatów, które do dzisiaj spożywane są jako warzywo. Liście rośliny są stosowane w naturalnej europejskiej medycynie już od średniowiecza. Zawierają pochodne kwasu dwukawowochinowego, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz frakcji LDL – „złego” cholesterolu.
Zioło regeneruje komórki wątroby, reguluje cukier we krwi, wpływa na metabolizm i trawienie, zapobiega wzdęciom i zaparciom.
Napar z liści karczocha: 1 łyżeczkę liści zalać szklanką gorącej wody i zaparzać przez 10-15 minut pod przykryciem. Następnie napar można odcedzić. Zaleca się picie 1-2 szklanek dziennie.
Uwaga: Karczoch nie powinien być stosowany wśród chorych na kamicę żółciową i niedrożność dróg żółciowych. Nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zioła na cholesterol – pochrzyn włochaty
Pochrzyn włochaty porasta tropikalne lasy na terenach Azji, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Zawiera diosgeninę należącą do fitoestrogenów. Jej budowa jest zbliżona do budowy cząsteczki cholesterolu, dzięki czemu diosgenina obniża wchłanianie się cholesterolu, a jednocześnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi.
Pochrzyn reguluje kobiecą gospodarkę hormonalną, łagodzi bolesne miesiączki, a także objawy zespołu spięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz menopauzy. Saponiny, zawarte w korzeniu, łagodzą kostno-stawowe bóle reumatyczne spowodowane stanami zapalnymi.
Napar z korzenia: 3 łyżki stołowe pochrzynu wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody. Całość gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Po odcedzeniu napar należy spożywać w 3 porcjach.
Napar z mielonego korzenia: 0,5 łyżeczki zalać 100 ml wrzącej wody. Po ostudzeniu napar wypić razem z osadem. Stosować 1-2 razy dziennie.
Uwaga: Pochrzyn nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uwaga: Stosowanie pochrzynu przed owulacją może ją zahamować.
Uwaga: Skutki uboczne stosowania zioła to możliwość występowania nudności i wymiotów.
Uwaga: Długotrwała kuracja może doprowadzić do zwłóknień w nerkach i w wątrobie.
Zioła na cholesterol – mniszek lekarski
Mniszek lekarski znany jest z występowania w syropach na kaszel i przeziębienie. Ziele zmniejsza poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL oraz poziom glukozy we krwi. Usuwa toksyczne substancje z wątroby i złogi z nerek. Pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, pomaga przy objawach trądziku i łuszczycy.
Napar ziele cięte: 1-2 łyżeczki mniszka zalać szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 20-30 minut. Po odcedzeniu spożywać 3 razy dziennie.
Napar ziele mielone: 1 łyżeczkę proszku zalać niewielką ilością gorącej wody. Ostudzić i wypijać wraz z osadem 2-3 razy dziennie.
Uwaga: Ziele mniszka jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących.
Uwaga: Mniszka lekarskiego nie powinno się stosować przy niedrożności dróg żółciowych, wrzodach lub przy zapaleniu żołądka.
Sprawdź: Miód z mniszka – właściwości, zastosowanie, przepis na miód mniszkowy
Zioła na cholesterol – czosnek niedźwiedzi
Liście czosnku niedźwiedziego pachną i smakują jak czosnek, ale są lepiej trawione i przyswajane, niż surowe ząbki czosnku, oraz nie pozostawiają charakterystycznego zapachu w jamie ustnej. W Polsce czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną gatunkową.
Czosnek niedźwiedzi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego. Pobudza procesy trawienne, pomaga przy zaparciach i wzdęciach.
Napar: 1-2 łyżki stołowe liści czosnku zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć 10 minut pod przykryciem i spożywać maksymalnie 4 razy dziennie.
Uwaga: Czosnek niedźwiedzi nie powinien zaszkodzić kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Uwaga: Przeciwskazania do kuracji czosnkiem są wrzody żołądka i dwunastnicy.
Zioła na cholesterol – lucerna siewna
Lucerna siewna posiada fitosterole, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – pomagają go obniżyć oraz ograniczają jego wchłanianie. Izoflawony łagodzą objawy zespołu spięcia przedmiesiączkowego (PMS), objawy menopauzy, mogą wpływać na obniżenie poziomu męskich hormonów płciowych w organizmie. Lucerna poprawia również trawienie i apetyt.
Napar z ziela: 1-2 łyżeczki lucerny zalać 1 szklanką wrzącej wody, następnie przykryć i parzyć przez 15 minut. Po przecedzeniu stosować 1-2 razy dziennie po 0,5 szklanki naparu.
Uwaga: Lucerna nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Zioła na cholesterol – coptis cynowód chiński
Coptis rośnie w rejonach Azji i Ameryki Północnej. Charakteryzuje go gorzki smak i intensywny żółty kolor. Substancje bioaktywne, zawarte w cynowodzie chińskim, pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu glukozy oraz cholesterolu – obniżają poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, a zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu frakcji HDL.
Coptis wydala z organizmu bakterie, grzyby, wirusy, pasożyty, pobudza trawienie i łagodzi napięcie nerwowe.
Napar: 1-2 łyżeczki suszonych kłączy włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody. Gotować przez 10 minut i spożywać 2-3 razy dziennie po 1 szklance.
Napar z mielonych kłączy: 0,5 łyżeczki proszku zalać 0,5 szklanki wrzącej wody. Ostudzić i wypijać razem z osadem 2-3 razy dziennie.
Uwaga: Coptis nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Uwaga: Może nasilić działanie leków przeciwcukrzycowych, leków hipotensyjnych oraz leków obniżających poziom cholesterolu.
Uwaga: Nadmierne spożywanie cynowodu chińskiego może powodować nudności oraz wymioty.
Zioła na cholesterol – moringa
Moringa olejodajna jest tropikalną rośliną pochodzącą z Indii. Zmniejsza wchłanianie się cholesterolu w jelitach i wpływa na jego wydalanie z organizmu – tym samym reguluje gospodarkę lipidową. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL, a zwiększa „dobrego” – HDL.
Moringa reguluje stężenie glukozy we krwi, jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, posiada także właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Napar z suszonych liści: 1 łyżkę stołową liści zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 10-15 minut i przecedzić. Stosować kilka razy dziennie po 1 szklance naparu.
Napar z mielonych liści: Sproszkowanej moringi nie można dodawać do gorącej wody – grozi to utratą cennych wartości odżywczych. Najlepiej 0,5 łyżeczki mielonych liści zalać 1 szklanką zimnej wody mineralnej. Spożywać razem z osadem, maksymalnie 4 razy dziennie.
Uwaga: Moringa jest zakazana dla kobiet w ciąży – może wywoływać poronienie.
Uwaga: Moringa może obniżać żeńską płodność, dlatego nie zaleca się jej stosowania u kobiet starających się o dziecko.
Bibliografia
https://www.herbapol.poznan.pl/pl/artykuly/dieta-i-ziola-na-obnizenie-cholesterolu
https://www.allecco.pl/artykuly/ostropest-plamisty-na-co-pomaga-i-jak-go-stosowac.html