Czym jest równowaga PEH i jak wpływa na włosy?

Równowaga PEH to pojęcie związane z pielęgnacją włosów. Oznacza odpowiednie zbilansowanie protein, emolientów i humektantów, tak, aby kompleksowo zadbać o naszą fryzurę. Czym dokładnie są proteiny, emolienty i humektanty? Jak nasze włosy zareagują na te składniki? W jaki sposób zachować równowagę PEH? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule.

Włosy i kosmetyk

Równowaga PEH – co to? 

Pod skrótem PEH kryją się: proteiny, emolienty oraz humektanty. Są to składniki, które powinny być zawarte w kosmetykach do pielęgnacji włosów, np. w maskach do włosów i odżywkach. Występują również w ogólnodostępnych produktach spożywczych. 

Poznanie charakterystyki trzech komponentów PEH pomoże Ci odpowiednio zadbać o włosy. Warto jednak wiedzieć, że równowaga PEH jest kwestią indywidualną – każdy rodzaj włosa „lubi się” z innymi składnikami, dlatego też pielęgnacja powinna zostać odpowiednio dostosowana do potrzeb Twoich włosów. 

Uwaga: Pojęcie równowagi PEH nie oznacza konieczności równomiernego dostarczania protein, emolientów i humektanktów. 

Pielęgnacja kosmyków na podstawie PEH jest zalecana dla każdej osoby, która chce świadomie zadbać o swoje włosy i prawidłowo dobrać kosmetyki. Komponenty mogą pomóc w odbudowaniu uszkodzonych struktur włosa, a także nawilżają i wygładzają. Stosuje się je na każdym rodzaju włosa, również na tych kręconych i falowanych – równowaga PEH pomoże zdefiniować skręt oraz zmniejszyć puszenie.

Równowaga PEH – proteiny 

Proteiny to białka, które odpowiadają za regenerację i odbudowę struktury naszych włosów. Zapewniają kosmykom zdrowy wygląd, wygładzają, pomagają w uzyskaniu objętości i w odbiciu się od nasady, ułatwiają rozczesywanie i stylizację. 

Proteiny regenerują, wygładzają i odbudowują strukturę włosa. 

Włosy, którym brakuje protein, są najczęściej matowe oraz oklapnięte. W przypadku nadmiaru tego składnika możemy zaobserwować: brak blasku, łamliwość, nadmierne plątanie kosmyków, puszenie, filcowanie oraz suchość. 

Uwaga: Proteiny należy równoważyć z humektantami. 

Wśród protein roślinnych wyróżniamy: 

  • proteiny owsiane, 
  • proteiny kukurydziane, 
  • proteiny pszeniczne, 
  • proteiny sojowe, 
  • proteiny ryżowe. 

Do protein pochodzenia zwierzęcego należą: 

Równowaga PEH – emolienty 

Emolienty to składniki, które mają zabezpieczyć nasze włosy przed zniszczeniami wynikającymi z czynników zewnętrznych, np. stylizacji, farbowania, działania zbyt wysokiej lub zbyt niskiej temperatury. Emolienty wytwarzają na włosach tzw. ochronny film hydrofobowy i pomagają w zatrzymaniu składników aktywnych wewnątrz łuski. Same w sobie nie wykazują działania nawilżającego, natomiast pośrednio pomagają w zatrzymaniu nawilżenia. 

Emolienty zabezpieczają włosy przed zniszczeniami. 

Niedobór emolientów w pielęgnacji włosów objawia się: kosmykami szorstkimi w dotyku, puszącymi się oraz suchymi i pozbawionymi blasku. Natomiast ich nadmiar powoduje tzw. strączkowanie włosów, obciążenie, brak objętości oraz efekt przetłuszczenia. 

Do grupy emolientów należą:

  • oleje roślinne, 
  • masła, 
  • woski, 
  • parafina, 
  • alkohole tłuszczowe, 
  • silikony.

Równowaga PEH – humektanty 

Humektanty to substancje nawilżające, które wykazują zdolność do przyciągania i wiązania cząsteczek wody w środku włosa. Dla jak najlepszego efektu nawilżenia zaleca się stosowanie humektantów razem z emolientami. 

Humektanty nawilżają włosy. 

Zbyt małe ilości humektantów skutkują oklapnięciem włosów oraz ich matowością, szorstkością i brakiem nawilżenia. Z kolei nadmiar powoduje puszenie, prostowanie skrętu, kołtuny. 

Wśród humektantów możemy wyróżnić:

Równowaga PEH a rodzaj włosów 

Kobieta stojąca tyłem
Proteiny, emolienty oraz humektanty powinny zostać dobrane zgodnie z rodzajem porowatości włosów

Poniżej przedstawimy zestawienie składników proteinowych, emolientowych oraz humektantowych w zależności od rodzaju porowatości włosa. 

Włosy niskoporowate 

Włosy niskoporowate są sprężyste, lśniące, nawilżone, gładkie. Zazwyczaj się nie plączą, nie puszą oraz nie ulegają elektryzowaniu. Są jednak odporne na wszelkie zabiegi stylizacyjne, np. na kręcenie. 

Równowaga PEH dla włosów niskoporowatych: 

  • P – proteiny roślinne oraz glinki, 
  • E – olej kokosowy, masło shea, 
  • H – żel aloesowy, kwas hialuronowy. 

Włosy niskoporowate najczęściej dobrze współpracują z proteinami. Warto jednak uważać, aby nie przesadzić z ich ilością. 

Włosy średnioporowate 

Włosy średnioporowate są podatne na obciążenia, mogą być również pozbawione nawilżenia. Wykazują nieznaczne tendencje do puszenia i elektryzowania. Dodatkowo mogą cechować się: matowością, szorstką strukturą, rozdwajającymi się końcówkami. 

Równowaga PEH dla włosów średnioporowatych: 

  • P – keratyna, jedwab, 
  • E – oliwa z oliwek, olej z awokado, olej ze słodkich migdałów, 
  • H – wszystkie rodzaje. 

Włosy średnioporowate często negatywnie reagują na olej kokosowy oraz glicerynę, która znajduje się wysoko w wielu składach kosmetyków pielęgnacyjnych. 

Włosy wysokoporowate 

Włosy wysokoporowate charakteryzuje: brak blasku, brak nawilżenia, wysokie tendencje do puszenia, szorstka struktura, rozdwajające się końcówki. Kosmyki z łatwością ulegają zniszczeniom oraz mogą się plątać i wykruszać na całej długości. 

Równowaga PEH dla włosów wysokoporowatych: 

  • P – proteiny mleczne, proteiny owsiane, proteiny pszeniczne, proteiny jedwabiu, kolagen, elastyna, kazeina, 
  • E – olej z ogórecznika, olej z czarnuszki
  • H – siemię lniane, kwas hialuronowy. 

Włosy wysokoporowate współpracują z emolientami – ten składnik powinien więc stanowić podstawę ich pielęgnacji. Ten typ włosów może się nadmiernie puszyć po zastosowaniu: żelu aloesowego, oleju kokosowego, miodu, gliceryny.

Jak osiągnąć równowagę PEH? 

W przypadku równowagi PEH tak naprawdę kluczem do sukcesu jest testowanie różnych komponentów oraz obserwowanie, w jaki sposób wpłyną one na kondycję naszych włosów. To, że dany kosmetyk sprawdził się na kosmykach bliskich nam osób, nie oznacza, że równie dobrze zadziała na naszych. Aby poznać preferencje włosów, warto wprowadzić plan pielęgnacyjny, w którym zapisujemy składy kosmetyków, częstotliwość ich stosowania oraz pozytywne i negatywne efekty.

PEH w kosmetykach 

Na etykietach kosmetyków możemy często znaleźć napisy, które określają ich działanie, np. nawilżające czy regenerujące. Niestety, nie oznacza to, że dany produkt będzie charakteryzować się zawartością protein, emolientów czy humektantów. Warto więc wypracować w sobie nawyk czytania składów kosmetyków. Zwracajmy uwagę na to, jak wysoko znajduje się dany składnik. 

  • Proteiny w składach kosmetyków: mogą występować wraz z końcówkami „protein” lub „amino acids” oraz rozpoczynać się od „hydrolyzed”. 
  • Emolienty w składach kosmetyków: „mineral oil”, „paraffinum liquidum”, końcówka „oil”, końcówka „butter”, końcówki „silicone”, „siloxane”, „methicone”, 
  • Humektanty w składach kosmetyków: występują po angielskich i łacińskich nazwach własnych, np. „mel”, „honey”, „hyaluronic acid”, „aloe barbadensis”, „allantoin”, „linum usitatissimum seed extract”, „panthenol”. 

 

 

 

Bibliografia 

K. Makuch, K. Opasińska, Wpływ wybranych surowców kosmetycznych na właściwości kosmetyków stosowanych w kondycjonowaniu włosów, Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia Studenckie Zeszyty Naukowe. Kosmetologia, 2016 

A. Gunia-Krzyżak, A. Sowa, K. Piska, D. Żelaszczyk, H. Marona, Zaskakujące i niezwykłe składniki współczesnych kosmetyków, Farmakologia Polska, 2021

Z. Sarbak, B. Jachymska-Sarbak, A. Sarbak, Chemia w kosmetyce i kosmetologii, 2013

M. Siekierski, Pielęgnacja włosów – nowoczesne surowce kondycjonujące i regenerujące, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 2011

B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Zastosowanie miodu pszczelego w kosmetologii, Herbalism, 2019

A. Kapuścińska, I. Nowak, Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym, Chemik, 2014