Kolagen na włosy – hit czy kit?

Kolagen nazywany jest budulcem naszego organizmu. W wielu źródłach można znaleźć informacje mówiące o tym, że suplementacja kolagenu zahamuje nadmierne wypadanie włosów. Czy to prawda? W niniejszym artykule przedstawimy Wam działanie kolagenu na włosy.

Kobieta rozczesująca włosy grzebieniem

Czym jest kolagen? 

Kolagen to białko, które występuje w naszym organizmie. Przyjmuje się, że stanowi około 30% wszystkich białek i bierze udział w wielu funkcjach życiowych ludzkich tkanek i narządów. Jego główną rolą jest łączenie komórek. 

Kolagen stanowi budulec skóry, włosów, paznokci, zębów, stawów, kości, ścięgien, chrząstek oraz naczyń krwionośnych. W momencie, gdy włókna kolagenowe ulegają degradacji, to możemy zauważyć nowe zmarszczki, zmiany skórne, pogorszenie się kondycji włosów i paznokci. 

Wśród przyczyn niedoborów kolagenu wymienia się: 

  • starzenie organizmu,
  • szkodliwe działanie promieniowania słonecznego,
  • nadmierny stres,
  • nieodpowiednią dietę,
  • nadmierną aktywność fizyczną,
  • używki, w tym palenie papierosów. 

Uznaje się, że po przekroczeniu 25 roku życia coraz szybciej dochodzi do procesów utraty kolagenu z naszego organizmu. Około 60 roku życia te procesy ustają. 

Niedobór kolagenu a włosy

Niedobory kolagenu znajdują odzwierciedlenie w kondycji naszych włosów. Możemy zauważyć, że kosmyki stają się cienkie i matowe. Dodatkowo są łamliwe, rozdwajają się na końcówkach, szybciej się przesuszają oraz nadmiernie wypadają. 

Przeczytaj: Jak dbać o suche włosy – naturalne sposoby na nawilżenie i odżywienie

Jak kolagen wpływa na włosy?

null
Kolagen hamuje procesy wypadania włosów

Prawdą jest, że odpowiednie ilości kolagenu w naszym organizmie osłabiają procesy wypadania włosów. Kolagen dostarczany jest do naczyń krwionośnych, które znajdują się w meszkach włosowych. W ten sposób dochodzi do odżywienia naszych włosów od środka – odżywiane i wzmacniane są cebulki włosowe. Kolagen dodatkowo stymuluje je do wzrostu oraz poprawia ich strukturę. 

Kolagen hamuje procesy nadmiernego wypadania włosów oraz odżywia od środka cebulki włosowe. 

Jeżeli do naszej diety włączymy produkty bogate w kolagen, to możemy zauważyć poprawę gęstości kosmyków, a nawet zahamowanie procesu łysienia. Warto również dodać, że kolagen pozytywnie oddziałuje na samą skórę głowy – zabezpiecza ją przed powstawaniem łupieżu, ponieważ dba o dobry poziom nawilżenia i zapobiega utracie wody. 

Niektóre kosmetyki, takie jak szampony, odżywki i maski do włosów, zawierają w swoim składzie to cenne białko. Warto jednak pamiętać, że kolagen na włosy oddziałuje od środka, dlatego też skutecznym sposobem będzie połączenie zewnętrznej pielęgnacji z dietą kolagenową. 

Kolagen sprawia, że włosy są elastyczne, sprężyste, podatne na stylizacje i rozczesywanie. Dodatkowo nawilża skórę głowy i zabezpiecza ją przed powstawaniem łupieżu. 

To kolagen sprawia również, że włosy są elastyczne, sprężyste, podatne na stylizacje i rozczesywanie. Białko chroni włos od wewnątrz przed działaniem czynników mechanicznych – wysokich temperatur, promieniowania słonecznego, farbowania i zabiegów stylizacyjnych. Działa również antystatycznie, zmniejszając elektryzowanie pukli. 

Sprawdź także: Naturalne maski do włosów – jak je wykonać? 15 przepisów

Jak naturalnie uzupełnić niedobory kolagenu? 

Wiemy już, że kolagen wzmacnia od środka nasze włosy i sprawia, że są mocne, elastyczne i sprężyste. Zapobiega również ich nadmiernemu wypadaniu oraz przesuszaniu skóry głowy. Jak nie dopuścić do niedoboru kolagenu? Za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety. 

Najwięcej kolagenu znajduje się w: mięsnych galaretach, skórkach drobiowych, nóżkach drobiowych, salcesonie, golonce, wątróbce, podrobach, żylastym mięsie, galaretkach, żelkach, rosole, rybach oraz w zupach rybnych. Nasza dieta nie powinna być jednak oparta jedynie na produktach tego typu, ponieważ wtedy możemy dopuścić do niedoborów składników mineralnych i witamin.

Do najlepszych źródeł kolagenu należą: galarety mięsne, podroby, żylaste mięso, ryby, galaretki, żelki. 

Pamiętajmy także o tym, że kolagen współgra z produktami bogatymi w antyoksydanty. W gronie przeciwutleniaczy znajdują się m.in.: witamina A, witamina C, witamina E oraz selen. 

Czego więc nie może zabraknąć w naszej diecie? Przede wszystkim powinniśmy skupić się na dużych ilościach warzyw, owoców, orzechów. Spożywajmy również oleje roślinne, np.: olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek dyni, olej z orzechów włoskich, olej z awokado. 

Warto wspomnieć o tym, że antyoksydant – witamina C – uczestniczy w syntezie kolagenu. Odpowiada ona za stabilizację włókien kolagenowych oraz za ich wiązania. Najlepsze źródła witaminy C to: natka pietruszki, owoce cytrusowe, truskawki, jagody, borówki, dzika róża, papaja, papryka, brokuły, kalafior, brukselka, kiszonki. 

 

 


Bibliografia

A. Nowicka-Zuchowska, A. Zuchowski, Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 2019

D. Żelaszczyk, A. Waszkielewicz, H. Marona, Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej, Kraków 2012