Olej rycynowy – do czego wykorzystać? Poznaj właściwości lecznicze

Olej rycynowy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz spożywczym. W jaki sposób możemy z niego korzystać na co dzień? Jakie są jego właściwości? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego?

Kobieta smaruje paznokcie olejem rycynowym

Czym jest olej rycynowy? 

Olej rycynowy otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego – tropikalnej rośliny, która występuje na terenie Indii, Afryki, Rosji oraz Brazylii. Dzięki właściwościom leczniczym znajduje zastosowanie w lecznictwie oraz przede wszystkim w kosmetyce. Jego konsystencja jest gęsta, a barwa może mieć jasnożółty odcień. 

Olej rycynowy jest produktem ogólnodostępnym – można go zakupić w każdej aptece. Stosowany jest również w przemyśle: farmaceutycznym, kosmetycznym, chemicznym, spożywczym – wchodzi w skład kosmetyków, perfum, farb, smarów, maści, słodyczy. 

Jaki jest skład oleju rycynowego?

Olej rycynowy składa się z kwasu oleinowego oraz z kwasu linolowego. Te związki tłuszczowe w pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie oraz urodę. Wspomagają przyswajanie witamin, regenerują, wzmacniają, odżywiają włosy, skórę i paznokcie. 

Jakie są zdrowotne właściwości oleju rycynowego?

Olej rycynowy znalazł swoje zastosowanie już w medycynie ludowej – wykorzystywany był w celach leczniczych od wielu wieków. Przede wszystkim stanowił naturalny lek na powracające zaparcia. Współcześnie wykorzystywany jest głównie do pielęgnacji włosów i skóry. 

Olej rycynowy wzmaga perystaltykę jelit poprzez drażniące działanie na błonę śluzową jelita. Oznacza to, że działa silnie przeczyszczająco. Może więc znaleźć zastosowanie przy ostrych zaparciach, zaparciach nawykowych, niestrawnościach, zatruciach pokarmowych. Maksymalna dawka powinna wynosić 1-2 łyżki stołowe. 

Olej rycynowy można stosować do smarowania i nacierania nóg oraz stóp. Pomoże on w walce z uczuciem ciężkości kończyn dolnych. 

Olej rycynowy można stosować przy zaparciach, niestrawnościach i zatruciach pokarmowych. Okłady z oleju przyniosą ulgę w bólach głowy, bólach brzucha oraz w bólach krzyżowych. 

Regularne wcieranie w suchą i popękaną skórę pięt, łokci oraz kolan przywróci naskórkowi gładkość, miękkość i elastyczność. To wszystko dzięki właściwościom natłuszczającym, regenerującym i zmiękczającym. Dodatkowo olej łagodzi podrażnienia skóry, przyspiesza gojenie się ran. Zalecany jest również przy oparzeniach i owrzodzeniach. 

Jeśli borykamy się z bólami głowy, bólami brzucha lub krzyżowymi, to stosowanie ciepłych okładów z olejem rycynowym powinno przynieść nam ulgę w bólu. Okłady na skórę sprawdzają się także przy schodzeniach wątroby, kobiecych narządów rodnych, schorzeniu pęcherzyka żółciowego oraz okrężnicy. Olej rycynowy można również stosować jako olejek do masażu. Aby wykonać okład, wystarczy podgrzać olej rycynowy oraz nasączyć nim cienki ręcznik lub gazę. Kompresy nakładamy na bolące miejsce i pozostawiamy do czasu utraty ciepła. 

Olej rycynowy stanowi główny składnik mieszaniny, która podawana jest, aby przyspieszyć rozpoczęcie akcji porodowej. Dzięki wzmożonym ruchom perystaltycznym jelit dochodzi do pobudzenia pracy mięśni macicy – tym samym wywoływane są skurcze. Ta metoda była często stosowana w przeszłości. Współcześnie wielu lekarzy odradza ją ze względu na ryzyko wystąpienia komplikacji porodowych. 

Sprawdź także: Olej z czarnuszki – na co pomaga i jak go stosować?

Olej rycynowy w kosmetyce

Olej rycynowy wlewany z butelki do miski
Olej rycynowy można stosować do zabiegu olejowania włosów

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, olej rycynowy wchodzi w skład kosmetyków. Na etykietach występuje pod nazwą łacińską lub angielską – castor oil lub oleum ricini. 

W przemyśle kosmetycznym wykorzystywane są jego różne formy: 

  • olej rycynowy acytelowany (acetylated castor oil),
  • olej rycynowy uwodorniony (hydrogenated castor oil),
  • olej rycynowy oksyetylowany (PEG-2 castor oil). 

Jako dodatek do kosmetyków pełni funkcję substancji zmiękczającej oraz odżywiającej skórę. Reguluje również konsystencję produktów – wpływa na ich lepkość. 

Jak stosować olej rycynowy w naturalnej pielęgnacji? 

Wiemy już, że olej rycynowy wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kosmetyków. Możemy go również stosować w naturalnej, domowej pielęgnacji rzęs, brwi, włosów, skóry oraz paznokci. 

Olej rycynowy na rzęsy i brwi 

Olej rycynowy stosowany jest do pielęgnacji rzęs i brwi w celu ich wzmocnienia oraz zregenerowania. 

W jaki sposób nakładać olej? Na rzęsy najlepiej aplikować go wieczorem za pomocą czystej szczoteczki po zużytym już tuszu do rzęs. Najważniejsze jest, aby olej nie dostał się do oka – może wywołać silne łzawienie oraz przekrwienie. 

Olej możemy nakładać na brwi tak samo, jak na rzęsy – używając szczoteczki – lub samymi opuszkami palców. 

Regularne stosowanie oleju przez kilka tygodni poskutkuje dłuższymi, ciemniejszymi oraz grubszymi włoskami na rzęsach i brwiach. 

Olej rycynowy na włosy 

Olej rycynowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji włosów. Przede wszystkim wpływa on na domknięcie łuski włosa, co skutkuje mocniejszymi kosmykami bez efektu rozdwojonych końcówek. 

Jeżeli będziemy regularnie nacierać skórę głowy olejkiem rycynowym, to zauważmy naturalny porost nowych włosów. Cebulki włosowe ulegają wzmocnieniu, a skalp staje się lepiej ukrwiony. 

Olej sprawia, że włosy są grubsze, bardziej miękkie, lśniące. Najczęściej używany jest do tzw. olejowania włosów, ale stanowi również składnik naturalnych masek i odżywek. 

Uwaga: Przeciwwskazaniem do stosowania oleju rycynowego jest nadmierne wypadanie włosów. Struktura oleju może nadmiernie przeciążać mocno osłabione cebulki włosowe. 

Przeczytaj: Naturalne maski do włosów – jak je wykonać? 15 przepisów

Olej rycynowy na twarz 

Właściwości regenerujące i oczyszczające sprawiają, że olej rycynowy wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry twarzy. 

Duże uznanie w kosmetyce zyskuje jedna z metod oczyszczania twarzy – OCM (oil cleaning metod), która polega na zmywaniu zanieczyszczeń i pozostałości makijażu z naskórka za pomocą naturalnych olejów. 

Mieszankę oczyszczającą wykonujemy samemu w domu. Do oleju bazowego – oleju rycynowego – możemy dodać np. olejek z pestek winogron, olejek migdałowy, olejek z wiesiołka, olej arganowy w proporcji 1:9. Po rozprowadzeniu naturalnego kosmetyku, na twarz należy nałożyć ręcznik (zmoczony wcześniej w ciepłej wodzie) oraz odczekać około 2 minuty. Zabrudzenia, które obecne były na skórze, powinniśmy delikatnie usunąć poprzez wytarcie olejów ręcznikiem. Na końcu twarz przemywamy żelem. 

Olej rycynowy wykorzystuje się do tzw. parówek. Do miski wlewamy gorącą wodę, a następnie przetrzymujemy nad nią twarz przykrytą np. ręcznikiem. Parówki otwierają pory znajdujące się w skórze oraz naturalnie ją oczyszczają. Po wykonaniu takiego zabiegu wystarczy, że w skórę twarzy wmasujemy rozcieńczony olej rycynowy i zostawimy go na noc. Regularna kuracja, przeprowadzana raz w tygodniu, pomoże w gojeniu się zmian trądzikowych oraz w leczeniu świeżych blizn. 

Olej rycynowy na paznokcie 

Olej rycynowy pomoże we wzmocnieniu łamliwych, kruchych i rozdwajających się paznokci. Przy regularnym stosowaniu zauważymy znaczną poprawę stanu płytki paznokci. Wystarczy, że niewielką ilość oleju będziemy wcierać w paznokcie oraz w skórki. 

Olej rycynowy – przeciwwskazania 

Olej rycynowy może pomóc w walce z bólem, zaparciami oraz pozytywnie wpłynąć na naszą urodę. Należy jednak zachować ostrożność w jego stosowaniu.

Niektóre osoby mogą być uczulone na rycynę, dlatego też przed pierwszym użyciem oleju rycynowego wskazane jest wykonanie próby uczuleniowej. 

Oleju rycynowego nie powinno się stosować do leczenia zaparć występujących wśród dzieci. Nie jest również wskazany dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. 

Stosowanie oleju rycynowego nie jest wskazane dla: osób uczulonych na rycynę, dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących. 

Gorących okładów z oleju rycynowego nie powinno się stosować podczas miesiączki oraz w przypadku stanów zapalnych narządów wewnętrznych w jamie brzusznej. Można je aplikować cyklicznie, ale w pewnych odstępach czasu – np. co parę godzin przez kilka dni. 

W niektórych przypadkach olej zaburza wchłanianie innych substancji, dlatego też należy zachować odstęp między zażywaniem rycyny a innych leków lub suplementów diety. 

Czy olej rycynowy jest bezpieczny?

Stosowanie oleju rycynowego w małych dawkach jest bezpieczne dla naszego organizmu. Należy jednak pamiętać o tym, aby używać go krótkotrwale i jedynie w uzasadnionych przypadkach. 

Regularne doustne stosowanie nie jest wskazane ze względu na silne właściwości drażniące przewód pokarmowy. 

Możliwe działania niepożądane, które mogą wystąpić podczas stosowania oleju rycynowego to: 

  • bóle brzucha,
  • ostre biegunki,
  • nudności,
  • wymioty. 

 

 

 

Bibliografia

M. Gąsior, V. Czaja, Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetykach i farmacji, Zeszyty Naukowe. Politechnika Łódzka. Chemia Spożywcza i Biotechnologia, Łódź 2002

J. Małajowicz, K. Kuśmirek, Charakterystyka i możliwości przemysłowego wykorzystania oleju rycynowego, Przemysł Chemiczny, 2016