Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Wyjaśniamy

Współcześnie możemy spotkać się z wieloma opiniami, które przedstawiają połączenie świeżych ogórków z pomidorami jako zagrażające naszemu zdrowiu. Warto wiedzieć, że nie są do to końca prawdziwe informacje.

Ogórek i pomidor na czerwonym talerzu

Ogórek i pomidor – jak wpływają na nasze zdrowie?

Zanim przejdziemy do rozwiania mitów na temat połączenia ogórków z pomidorami, pokrótce opiszemy skład oraz prozdrowotne właściwości obu popularnych produktów spożywczych.

Ogórek – skład i właściwości

Ogórki w swoim składzie zawierają m.in.:

  • polifenole,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9),
  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • cynk,
  • żelazo,
  • selen.

Na wyróżnienie zasługują zwłaszcza polifenole, które należą do grona organicznych związków o działaniu antyoksydacyjnym, czyli zwalczającym skutki stresu oksydacyjnego i szkodliwego oddziaływania tak zwanych wolnych rodników.

Wśród prozdrowotnych właściwości ogórków zwraca się uwagę przede wszystkim na to, że mogą one zmniejszać stany zapalne w organizmie oraz ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dodatkowo pomagają w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia, chronią komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem. Mogą sprzyjać obniżeniu stężenia glukozy we krwi oraz obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Stosuje się je również w przemyśle kosmetycznym do produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry.

Pomidor – skład i właściwości

W składzie pomidorów znajdziemy m.in.:

  • likopen,
  • polifenole,
  • błonnik pokarmowy,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9),
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź.

Biorąc pod uwagę względy zdrowotne, a nie tylko smakowe, pomidory cenione są ze względu na dużą zawartość potasu oraz likopenu. Sprawia to, że ten produkt spożywczy pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Pomidory obniżają również: stężenie cholesterolu całkowitego, stężenie „złego” cholesterolu frakcji LDL, trójglicerydów.

Sprawdź: Napar z goździków – jak wpływa na nasze zdrowie? Przepis

Ogórek z pomidorem – szkodliwe połączenie?

Sałatka z ogórkiem i pomidorem
Ogórek i pomidor najczęściej występują wspólnie w sałatkach oraz na kanapkach

Określanie ogórka z pomidorem mianem szkodliwego połączenia wiąże się bezpośrednio z witaminą C. Świeży ogórek w swoim składzie zawiera enzym – askorbinazę – rozkładający witaminę C. Natomiast w składzie pomidorów znajdziemy właśnie kwas askorbinowy. Oznacza to, że łącząc ze sobą te dwa produkty spożywcze, witamina C zawarta w pomidorach zostaje zniszczona poprzez askorbinazę zawartą w ogórkach. 

Badania naukowe wskazują, że połączenie pomidorów z ogórkami w sałatce w proporcji 1:1 poskutkowało obniżeniem zawartości witaminy C o 60%. W sytuacji, gdy nie spożyjemy świeżej sałatki pomidorowo-ogórkowej w ciągu dwóch godzin, to poziom witaminy C również spadnie.

Uwaga: Warto wiedzieć, że samo obranie pomidorów ze skórki oraz ich pokrojenie zmniejsza naturalną zawartość witaminy C. Wynika to z tego, że witamina C łączy się wówczas z tlenem, co powoduje jej rozpad.

Pomidory – cenne źródło witaminy C?

Połączenie ogórka z pomidorem nie jest jednak tak szkodliwe, jak sugerują nagłówki. Prawdą jest, że pomidory stanowią naturalne źródło witaminy C. Jednak w ich 100 gramach zawartych jest jedynie około 17 miligramów kwasu askorbinowego. Zawartość witaminy C w pomidorach jest jednak na niskim poziomie – zwłaszcza w porównaniu z  jej najcenniejszymi źródłami.

  • 100 gramów owoców aceroli dostarcza około 1680 miligramów witaminy C.
  • 100 gramów czarnej porzeczki dostarcza 182 miligramów witaminy C.
  • 100 gramów czerwonej papryki dostarcza 144 miligramów witaminy C.
  • 100 gramów brukselki 94 dostarcza miligramów witaminy C.
  • 100 gramów truskawki dostarcza 66 miligramów witaminy C.
  • 100 gramów cytryny bez skórki dostarcza 53 miligramów witaminy C.

Tworząc np. sałatkę lub kanapkę z ogórkiem i pomidorem, nie zaszkodzimy bezpośrednio naszemu zdrowiu, ani nie doprowadzimy do niedoboru kwasu askorbinowego.

Zapoznaj się: Kostki rosołowe – czy zagrażają zdrowiu?

Ogórek a inne warzywa

Enzym askorbinazy spowoduje rozpad witaminy C zawartej nie tylko w pomidorach, ale również w innych warzywach. Jeżeli szczególnie zależy nam na tym, aby dostarczać dużych ilości kwasu askorbinowego do organizmu, to ogórka nie powinniśmy łączyć zwłaszcza z: czerwoną i zieloną papryką, pietruszką, brukselką, jarmużem, brokułami, kalafiorem, kapustą.

Aby nie utracić kwasu askorbinowego na skutek łączenia żywności, ogórki możemy zestawiać z produktami, w których naturalnie występują niewielkie ilości tej witaminy, czyli z:

  • kabaczkiem – w 100 gramach zawiera około 18 miligramów witaminy C,
  • rzodkiewką – w 100 gramach zawiera około 15 miligramów witaminy C,
  • porem – w 100 gramach zawiera około 12 miligramów witaminy C,
  • dynią – w 100 gramach zawiera około 9 miligramów witaminy C,
  • marchwią – w 100 gramach zawiera około 6 miligramów witaminy C,
  • cebulą – w 100 gramach zawiera około 6 miligramów witaminy C.

Warto wiedzieć, że askorbinaza rozkłada się w środowisku kwasowym. Oznacza to, że ten enzym nie jest zawarty w ogórkach kiszonych. Sałatki składające się ze świeżych, surowych ogórków możemy skropić sokiem z cytryny lub octem – wówczas również zapobiegniemy utracie witaminy C.

Przeczytaj także: Surowe jajka – jak wpływają na zdrowie, czy są niebezpieczne?

 

 

Bibliografia

https://dietetycy.org.pl/pomidor-z-ogorkiem-laczyc-nie-laczyc-jak-to-z-nimi-jest/

https://vitapedia.pl/pomidor

https://vitapedia.pl/ogorek

USDA (United States Department of Agriculture)