Cukier trzcinowy – składniki odżywcze
Cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej i uchodzi za zdrowszy zamiennik białego cukru. Wskazuje na to przede wszystkim obecność minerałów w jego składzie. W 100 gramach cukru trzcinowego znajdziemy takie składniki jak:
- węglowodany: 99,80 g,
- cukry: 99,19 g,
- potas: 531 mg,
- żelazo: 4,98 mg,
- wapń: 102 mg,
- miedź: 1,47 mg,
- magnez: 65,5 mg,
- witamina B1: 0,03 mg,
- witamina B2: 0,07 mg,
- witamina B3: 2,14 mg,
- witamina C: 4,23 mg,
- witamina E: 55,6 mg.
Jednak cukier trzcinowy składa się przede wszystkim z węglowodanów – z sacharozy. Wymienione składniki mineralne i witaminy stanowią jedynie 3% jego całkowitej masy.
Cukier trzcinowy – kaloryczność i indeks glikemiczny
Cukier trzcinowy jest produktem wysokokalorycznym. W jego 100 gramach zawartych jest około 390 kalorii. Charakteryzuje się również wysoką wartością indeksu glikemicznego – wartość IG = 87. Oznacza to, że w swojej diecie powinni unikać go diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością.
Cukier trzcinowy – jak wpływa na nasze zdrowie?
Tak jak wspomnieliśmy wyżej, mimo że cukier trzcinowy zawiera w swoim składzie substancje mineralne, to mimo wszystko cechuje go wysoka kaloryczność oraz wysoka wartość indeksu glikemicznego. Mimo że określany jest jako zdrowy, to w rzeczywistości i tak negatywnie oddziałuje na nasze zdrowie i na ogólną kondycję organizmu.
Nadużywanie cukru trzcinowego może prowadzić do: wzrostu masy ciała, rozwoju otyłości, nadwagi, cukrzycy, miażdżycy, depresji, próchnicy zębów, problemów z erekcją.
Sprawdź: Cukier trzcinowy na skórę i włosy – domowy peeling cukrowy
Cukier biały – składniki odżywcze
Cukier biały określany jest jako „puste kalorie”, ponieważ w jego składzie nie znajdziemy żadnych składników odżywczych. Stanowi on jedynie wartość energetyczną – dostarcza nam energii.
Cukier biały – kaloryczność i indeks glikemiczny
Podobnie, jak w przypadku cukru trzcinowego, 100 gram cukru białego dostarczy nam około 400 kalorii. Wartość indeksu glikemicznego jest również wysoka.
Jak cukier biały wpływa na zdrowie?
Cukier biały spożywany w nadmiarze może przyczynić się do występowania cukrzycy i insulinooporności. W negatywny sposób wpływa on na pracę układu hormonalnego, na wydolność organizmu, skórę, koncentrację i ogólną masę ciała.
Poprzez podnoszenie ciśnienia tętniczego krwi, cukier biały może doprowadzić również do zaburzeń sercowo-naczyniowych. Badania naukowe wskazują, że determinuje rozwój nowotworów.
Jeżeli nasza dieta obfituje w cukry proste, wówczas zmagamy się niedoborami: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E, żelaza, cynku, magnezu, wapnia.
Cukier trzcinowy a cukier biały – jakie są różnice?
Przede wszystkim cukier trzcinowy od cukru białego różni się sposobem wytwarzania. Dzięki temu, że trzcina cukrowa nie jest poddawana procesowi rafinacji, to ten rodzaj cukru charakteryzuje się brązową barwą oraz obecnością melasy. To właśnie dzięki tej substancji zawarte są w nim substancje odżywcze.
Owszem, cukier trzcinowy będzie stanowić lepszy wybór w porównaniu z cukrem białym, właśnie ze względu na minerały. Jednak stanowią one tak niewielki procent jego składu, że w rzeczywistości nie wspierają naszego zdrowia. Warto tutaj podkreślić, że cukier trzcinowy jest tak samo kaloryczny i nieodpowiedni dla diabetyków, jak cukier biały. Dla naszego organizmu najlepszym rozwiązaniem będzie zastąpienie cukrów naturalnymi słodzikami.