10 objawów niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny filar dla naszego zdrowia, ponieważ wspierają pracę m.in. układu odpornościowego, układu sercowo-naczyniowego czy układu nerwowego. Możemy je dostarczać do organizmu wraz z żywnością albo zdecydować się na doustną suplementację. W artykule przedstawiamy objawy niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3.

Ryba na talerzu

Kwasy tłuszczowe omega-3 

Do grupy wielonienasyconych kwasów omega-3 należą: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).

  • Kwas alfa-linolenowy (ALA) – zawarty jest między innymi w siemieniu lnianym, oleju lnianym, oleju rzepakowym, oleju sojowym, orzechach włoskich. Z kwasu ALA powstają kwasy EPA i DHA. Kwas alfa-linolenowy to silny przeciwutleniacz, chroniący komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oddziałuje również na wydolność tlenową mięśni.
  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) – występuje w tłustych rybach oraz w wodorostach. Kwas EPA odpowiada między innymi za prawidłową pracę mózgu i serca, łagodzi stany zapalne organizmu.
  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – również występuje w rybach i wodorostach. Kwas DHA reguluje pracę układu nerwowego.

Zobacz: Czy tłuszcze są szkodliwe – podział tłuszczów, rola w organizmie

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 – objawy

Orzechy
Kwasy tłuszczowe omega-3 występują również w orzechach

Poniżej przedstawiamy 10 objawów, które mogą wskazywać na niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie.

1. Występowanie stanów zapalnych

Objawem wskazującym na niedobory kwasów tłuszczowych omega-3 jest występowanie przewlekłych stanów zapalnych o niewiadomym pochodzeniu w naszym organizmie. 

2. Stłuszczenie wątroby

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 pomagają nam w kontrolowaniu metabolizmu tłuszczów w obrębie wątroby. Ich niedobory w diecie mogą zatem prowadzić do stłuszczenia wątroby. Co ważne, w większości przypadków choroba ta przebiega bezobjawowo, a towarzyszące dolegliwości mogą być powiązane ze współwystępującymi chorobami. Do grona takich symptomów należą między innymi: 

  • powiększenie wątroby, 
  • uczucie dyskomfortu w prawym podżebrzu, 
  • powiększenie śledziony, 
  • nieprawidłowe parametry profilu lipidowego, 
  • podwyższony poziom glukozy we krwi, 
  • zaburzenia snu, 
  • przewlekłe zmęczenie i złe samopoczucie.

Przeczytaj: Zioła na wątrobę – 10 propozycji, przepisy na napary

3. Problemy ze wzrokiem

Jeden z kwasów omega-3 (kwas dokozaheksaenowy) buduje siatkówkę ludzkiego oka. Jego niedobory mogą więc prowadzić do zaburzeń widzenia i innych problemów ze wzrokiem.

4. Suchość oczu

Z niedoborem kwasów tłuszczowych powiązany jest również tak zwany zespół suchego oka oraz uczucie dyskomfortu w obrębie oczu. Wynika to z tego, że kwasy omega-3 odgrywają znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego nawilżenia oczu, a także w procesie produkcji łez.

Zapoznaj się: Zapalenie spojówek – rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie

5. Depresja i stany lękowe

Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oddziałują także na pracę układu nerwowego, stanowiąc ważny element struktury mózgu. Ich niedobór w wielu przypadkach powiązany jest z występowaniem depresji oraz stanów lękowych. W szczególności niedobór kwasu EPA łączy się z depresją oporną na leczenie.

6. Problemy z pamięcią

Kolejnymi symptomami wskazującymi na niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie są problemy z pamięcią. Kwasy z rodziny omega-3 to niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania hipokampu – struktury w naszym mózgu. To właśnie hipokamp jest odpowiedzialny za pamięć deklaratywną (pamięć dotycząca sytuacji i zdarzeń) oraz za pamięć przestrzenną (np. zapamiętanie trasy do domu). Struktura przetwarza informacje w obrębie pamięci krótkotrwałej i umieszcza je w pamięci długotrwałej. 

Zobacz: Top 15 produktów na poprawę pamięci i koncentracji

7. Choroby układu sercowo-naczyniowego

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 mogą: obniżać stężenie trójglicerydów, regulować profil lipidowy krwi, normalizować ciśnienie tętnicze krwi. Ich niedobór prowadzi więc do problemów z krzepnięciem krwi, a także do włóknienia tkanek w obrębie układu sercowo-naczyniowego, rozwoju miażdżycy, zwiększonego ryzyka arytmii serca, zwiększonego ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

8. Nasilenie alergii

Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 prowadzi do nadmiernej odpowiedzi immunologicznej organizmu, tym samym nasilając objawy alergii oraz negatywnie oddziałując na odporność.

9. Skurcze mięśniowe i uczucie napięcia mięśni

Na niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 wskazują również skurcze mięśniowe (szczególnie w łydkach) oraz towarzyszące uczucie napięcia mięśni karku, barków oraz ramion.

10. Przesuszenie skóry i włosów

Symptomy wskazujące na niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 powiązane są także z kondycją skóry, włosów i paznokci. Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają utracie wilgoci w skórze oraz chronią ją przed wszelkimi czynnikami drażniącymi, ponieważ poprawiają integralność jej barier. Niedobór kwasów tłuszczowych prowadzi więc do przesuszenia naskórka oraz do jego podrażnień.

U osób z niedoborem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 odnotowuje się:

  • odczucie szorstkości i napięcia skóry,
  • zaczerwienienie skóry,
  • rogowacenie naskórka,
  • pękanie skóry na piętach,
  • spowolnienie procesów gojenia się ran,
  • występowanie zmian trądzikowych i łojotokowego zapalenia skóry,
  • przesuszenie włosów i skóry głowy,
  • występowanie łupieżu,
  • kruchość paznokci.

Zapoznaj się: Jak zbić gorączkę? Poznaj skuteczne sposoby 


      

 

 


Bibliografia

R. C. Block, T. A. Pearson, Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy, Folia Cardiologica Excerpta 2006, tom 1, nr 7 (dostęp online) https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/view/23978/19163


K. Marciniak-Łukasiak, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 6 (79), 2011 

E. Materac, Z. Marczyński, K. Henryka Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVI, 2013 (dostęp online)
https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf

K. Krawczyk, J. Rybakowski, Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu depresji, Farmakoterapia w psychiatrii i neurologi, nr 2, 2007 (dostęp online) 
 http://www.szlachetnezdrowie.dyczek.pl/files/artykuly/Krawczyk%20K%20i%20Rybakowski%20J.%20-%20Omega3%20w%20depresji.pdf

M. Kowalski, A. I. Borucka, J. Szaflik, Kwasy Omega-3 w profilaktyce zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem, Forum Medycyny Rodzinnej, tom 2, nr 3, 2008 (dostęp online)
https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/10214/8714

H. Bojarowicz, B. Woźniak, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Problemy Higieny i Epidemiologii, 89 (4), 2008 (dostęp online)
http://www.phie.pl/pdf/phe-2008/phe-2008-4-471.pdf